Cu puțin înainte de alegeri, guvernul mai mărește o dată șpaga covid pentru medici

O necesitate pentru stoparea molimei covid: Eliminarea tuturor stimulentelor financiare pentru această boală (linc) este un articol pe care l-am publicat în iunie, și în care am explicat că pentru a scăpa de covid este absolut necesar să dispară stimulentele financiare în favoarea covidului. Din martie încoace guvernul a decretat covidul principala problemă a României și una din căile de rezolvare a problemei încercate este de a mări sumele de bani alocate sănătății. Or, ceea ce vedem e că problema covid nu doar că nu se rezolvă existînd mai mulți bani la dispoziție, ci se agravează. În august, la rectificarea bugetară, Ministerul Sănătății a primit 3,11 miliarde lei în plus (linc). Rezultatul? Este dezastru în sistemul de sănătate românesc, au ajuns pacienții să moară arși de vii în spitale, cum s-a întîmplat recent la Piatra Neamț (linc). Adică, cu bani mai mulți, români au parte de îngrijiri medicale de calitate mai proastă.

E un lucru elementar să nu dai bani pentru lucruri care merg prost ci numai pentru lucruri care merg bine, pentru a încuraja pe cei care-și fac bine treaba. Iar cei care nu-și fac bine treaba e folositor pentru societate să dea faliment. Dar cum la noi majoritatea spitalelor sînt de stat, ele nu pot da faliment. Oricît de rău merg lucrurile, spitalele de stat vor primi bani. Se mai schimbă cîte un director, de obicei fără legătură cu performanțele profesionale ale acestuia ci doar cu partidul la care e afiliat politic.

Istoria ne învață că alocînd mai mulți bani pentru o problemă, deseori nu o rezolvi ci o agravezi. În India, autoritățile erau îngrijorate de înmulțirea șerpilor veninoși (cobre) și, pentru a încuraja populația să îi vîneze, au anunțat o răsplată în bani pentru oricine omoară o cobră și aduce drept dovadă pielea acesteia. Rezultatul: unii localnici și-au făcut ferme de cobre, înmulțeau șerpii în captivitate fiindcă văzuseră că se cîștigă bine cu asta.

Cam așa e și cu covidul. Comparînd morții de covid din diferite țări, vedem că anume în țările bogate, care au alocat bani mulți pentru combaterea covidului, sînt și cei mai mulți morți de covid. Iar în țările sărace nu prea au morți de covid. Pe worldometers, unde datele se actualizează zilnic, se poate vedea această corelație.

De la începutul „pandemiei”, guvernarea liberală a căutat să cîștige de partea sa pe medici cu cele două tactici clasice: bîta și zăhărelul. Pe de o parte, a schimbat conduceri de spitale, a aplicat sancțiuni disciplinare, a amenințat cu dosare penale pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”, a încurajat linșarea mediatică a medicilor care nu susțineau isteria covid, iar pe de altă parte, a luat măsuri pentru creșterea cîștigurilor personalului medical (în ciuda situației dezastruoase a finanțelor statului; cîștigurile suplimentare ale doctorilor sînt plătite de fapt din împrumuturi pe care guvernele ulterioare vor trebui să le plătească). Lucruri deja discutate pe acest blog:
– Klaus Iohannis încearcă să obțină consensul lumii medicale cu privire la grozăvia coronavirusului cerînd bonus salarial pentru medicii care se ocupă de această problemă
– Guvernul liberal extinde șpaga covid pentru medici

Ei bine, chiar înainte de alegeri, guvernul aruncă iar cu bani în lucrătorii din sănătate. Sînt anunțate acte normative pentru acordarea de noi sporuri, dar a căror aplicare va reveni în sarcina următorului guvern.

„Sporul pentru personalul care îngrijește pacienți cu Covid-19 majorat la 75-85%”, citesc ieri pe hotnews (linc). Mă întreb: De ce numai personalul care îngrijește pacienți covid să primească sporuri mai mari, dar nu și cei care îngrijesc pacienți cu tuberculoză (o boală mult mai primejdioasă decît covidul)? Nu există logică medicală în această hotărîre ci numai logică politică. Covidul este boala importantă politic pentru actualul guvern și ceea ce face guvernul este mituirea personalului medical pentru ca acesta să susțină narațiunea oficială despre faptul că anume acestei boli trebuie să i se dea prioritate și să nu comenteze despre falsificarea statisticilor despre covid prin ordine ale ministerului sănătății. Tot ieri a apărut altă știre, pe Agerpres, prin care Nelu Tătaru anunță că „s-a suplimentat cu 25% sporul ambulanțierilor” (linc). Aceștia primeau spor de 55% și vor primi 80%. Aici nu e vorba strict de covid, dar tot de nevoia guvernului de a cîștiga simpatia personalului din sănătate dînd bani pe care nu-i are, și pentru care înglodează țara în datorii. Repet, deocamdată acești bani nu au fost dați efectiv, ei sînt făgăduiți prin acte normative adoptate chiar acum, înainte de alegeri, și pe care abia guvernul care va fi format după alegeri va trebui să le pună în aplicare. Dar oare nu tocmai înainte de alegeri e momentul potrivit să arunci cu făgăduieli?

Una dintre măsurile anterioare ale guvernului a fost suplimentarea lefurilor medicilor cu 500 de euro pentru cei care au lucrat cu pacienți covid. Filmarea de mai sus (de la o teleconferință, căci de cînd cu covidul multe discuții din instituțiile statului se fac prin teleconferință) este anume despre cum s-a aplicat acea suplimentare.

Transcriere înregistrare:
Profesor: E adevărat că fiecare medic care tratează covid și care lucrează în zonă, pentru fiecare deces primește niște bani de la statul român?
Șef: Domnu’ profesor, n-am auzit de asemenea lucruri niciodată. Dacă voi auzi că cineva primește pentru asemenea declarații…
Profesor: Mă mir că n-ați auzit. Soția mea e medic.
Șef: …eu voi fi primul care o să strig în gura mare, credeți-mă. Nu am auzit pînă acuma.
Profesor: Soția mea… Am înțeles. nu spuneți de trei ori, că am înțeles din prima dată. Soția mea e medic, și-mi comunică des că medicii care se ocupă și raportează decese de covid primesc în jur de 3000 de lei pe cadavru.
Șef: Nu, domnu’ profesor. Nu, domnu’ profesor. Medicii din linia întîi, din spitalele de boli infecțioase și pneumologie plus cele declarate suport SARS-CoV-2, au primit 2500 lei, adaus, o primă. Lucru care s-am întîmplat întîi în Europa [de aia în toată Europa e număr așa de mare de morți covid], și apoi și la noi. Este adevărat. Dar nu pentru a declara sau a nedeclara pacienți morți de SARS-CoV-2. Oricine din linia întîi a primit 2500 de lei. Pentru ca alt medic să primească 2500 de lei s-a făcut o mică porcărie tipic românească. Dacă francejii au zis cei din linia întîi primesc 2500 de euro la ei și cei din celelalte spitale 500 de euro [nu mă miră că în Franța e plin de morți covid, chiar mai mulți decît în România; conform worldometers (linc), pînă azi Franța e printre fruntașele planetei cu 798 morți covid la milionul de locuitori; România are 576, Bangladeșul are 40], ai noștri au zis: ceilalți care nu sînt în spitale SARS-CoV-2, pentru a primi prima de 2500 de lei trebuie să caute în registre, să dovedească că pacientul pe care l-au consultat ulterior a fost confirmat cu SARS-CoV-2. O porcărie! Nu-i treaba noastră să umblăm să căutăm dacă pacientul pe care l-am văzut după aia a fost confirmat sau nu. Și lumea n-a făcut lucrul ăsta, evident. Dar cei din linia întîi au primit prima. Nu pentru a declara ceva, ci a fost doar o primă primită de la guvern. Și aici v-am spus, repet, s-a practicat o chestie românească care ne-a dezgustat pe mulți. Nu am auzit ca cineva să primească bani pentru a declara pacienți cu SARS-CoV-2. Și vă promit aici, dacă se va întîmpla, eu voi fi primul care vă voi anunța.

Mai citește alte articole despre problema coronavirusului la pagina covid-19.

Un gând despre „Cu puțin înainte de alegeri, guvernul mai mărește o dată șpaga covid pentru medici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.