Vaccinarea anti-covid. Să fim precauți sau proști? Efectele adverse anunțate de producătorul Pfizer

Un pliant electoral al PNL pe care l-am găsit zilele astea, cu titlul „Dezvoltăm România. Aducem România în rîndul țărilor dezvoltate din UE”, cuprinde, printre altele, ideea vaccinării anticovid. „Investim în sănătate. 6 miliarde de euro” este un capitol din acel pliant și în acel capitol e trecut și „Începem vaccinarea anti-covid în primul trimestru din 2021”.
Vaccinul anti-covid este încă în stare experimentală, dar deja se vorbește de vaccinare pe scară largă a populației. Pentru alți viruși de tip gripal există vaccinuri de multă vreme, dar gripa nu a fost eradicată. Rezultatele vaccinurilor antigripale sînt modeste, zonele în care vaccinarea antigripală se practică pe scară largă de multă vreme (Italia sau Marea Britanie) au continuat să aibă număr mare de morți de gripă.
Pînă acum n-a existat vaccin care să fie aprobat mai repede de 5 ani, dar în cazul covidului se fac presiuni ca un nou vacin să fie aprobat cît mai repede. Această grabă nu are justificare medicală, ci politică: Politicienii (din toate țările) care au declarat covidul o mare problemă trebuie să arate că au găsit și o soluție. Virusul n-are cum să dispară, pe cît se înmulțește numărul de teste pe atît se mărește și numărul celor declarați infectați (încă din martie am publicat pe acest blog părerea doctorului neamț Claus Kohnlein care spunea că trăim o epidemie de teste de laborator – linc), iar încercarea de a stăpîni virusul cu tot felul de restricții a fost, pretutindeni unde s-a aplicat, un eșec total (e ca și cum ai vrea să aduni apă cu sita, spuneam mai demult – linc). În aceste condiții, pentru a-și salva fața, politicienii respectivi pretind că soluția e vaccinul.
În România se pare că cele mai multe șanse de a fi aplicat le are vaccinul firmei Pfizer. Prospectul acestui vaccin (linc în limba engleză), tălmăcit în românește de Ziarul Financiar (linc) arată care sînt efectele adverse așteptate la acest vaccin:

Foarte comune (pot afecta peste 1 din 10 persoane)
– durere la locul injecţiei
– oboseală
– durere de cap
– durere musculară
– frisoane
– durere a articulaţiilor
– febră
Comune (pot afecta pînă la 1 din 10 persoane)
– inflamaţii la nivelul înţepăturii
– roşeaţă la locul înţepăturii
– greaţă
Rare (pot afecta până la 1 din 100 de oameni)
– creşterea ganglionilor limfatici
– stare generală de rău

Informații mai exacte despre frecvența efectelor adverse le găsim însă nu în prospectul pentru marele public, ci într-un alt prospect, care este doar pentru lucrătorii din sănătate, dar publicat tot de guvernul britanic (linc): durere la locul injecției (> 80%), oboseală (> 60%), durere de cap (> 50%), durere musculară (> 30%), frisoane (> 30%), durere în articulații (> 20%), febră (> 10%). Același prospect explică că nu s-au făcut studii pentru interacțiunea vaccinului cu alte produse medicale (reamintesc că cei vulnerabili la covid sînt cei care au și alte boli, deci foarte probabil iau și alte produse medicale), că vaccinul nu e recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează și că femeile trebuie sfătuite să evite să rămînă însărcinate timp de 2 luni de la cea de-a doua doză de vaccin.

Întrebarea pe care mi-o pun este dacă acest vaccin nu va fi de fapt mai primejdios decît însuși virusul. Dacă iei virusul însuși, șansele de a fi asimptomatic sînt spre 90%. Majoritatea asimptomaticilor sînt nedepistați și nu apar în statisticile oficiale, fiindcă n-au motive să se prezinte la spital și să facă teste. Profesorul Sucharit Bhakdi vorbea că 99,5% din infectații cu covid au simptoame ușoare sau deloc (linc). Sigur, spusele lui au fost contestate, youtube și alte platforme au luat chiar măsuri de cenzurare a intervențiilor sale, dar asta nu dovedește că a greșit. Dovedește doar că în lumea medicală modernă nu există un climat de dezbatere liberă și așa zisul consens științific depinde foarte mult de interese politice sau financiare.

Doctorița Monica Pop și-a exprimat recent scepticismul față de un vaccin anticovid aprobat atît de rapid. A fost imediat înfierată la televiziuni și pe rețele de socializare. Cristian Tudor Popescu spunea la Digi24 (linc):

Însă sunt acești viruși bipezi foarte periculoși care dezinformează agresiv, ba chiar creează panică la nivel național. După părerea mea, este de discutat în ce măsură astfel de afirmații afectează siguranța națională. De pildă, avem o declarație a unei doamne doctor, medic oftalmolog, doamna Monica Pop. Ce spune, la televizor, în văzul țării: „Vă mai spun încă o dată: peste 3 ani, face leucemie unul care face vaccinul și fac toți. Faceți copilului dvs vaccinul ăsta? Pericolul e foarte mare. Nimeni nu poate niciodată să spună că acest vaccin este sigur. Poate peste 10 ani. Bine, hai, 5 ani”.
Dânsa vorbește despre leucemie, virus și vaccin și mai înainte vorbește despre inducție genetică: „vaccinul produce inducție genetică”. Nu ne spune ce înțelege dânsa prin inducție genetică. Vorbește despre domenii ale științei medicale, genetică, oncologie, hematologie, virusologie, epidemiologie. Toți medicii profesioniști din aceste domenii sunt făcuți afiș. Această doamnă oftalmolog își bate joc de colegii ei de breaslă din toate aceste domenii. Va să zică acest vaccin se cercetează de câteva luni și doamna oftalmolog știe ea că face leucemie vaccinul, că face inducție genetică. Probabil are un laborator acolo unde lucrează, la oftalmologie, are un laborator mai performant decât tot ce au AstraZeneca, Pfizer, Moderna, are acasă, cred, că la spital nu poate să aibă, acolo tratează probleme de ochi. A făcut cercetări dânsa și a adus aceste previziuni în domenii fundamentale ale medicinei în care colegii ei sunt niște imbecili neputincioși. Ne spune doamna oftalmolog.
Vorbește ca o precupeață la piață. 10 ani, hai 5 de la mine. Discută această doamnă medic exact ca o precupeață la 
tarabă. Și se numește medic, om de știință – ar trebui să fie.

Domnul Cristian Tudor Popescu nu are nici un fel de studii medicale, dar cu mult tupeu înfierează o persoană care are asemenea studii și explică telespectatorilor despre cum „toți medicii profesioniști” au fost „făcuți afiș” de doctorița Monica Pop, care și-ar considera colegii „imbecili neputincioși”. De fapt, vaccinul fiind nou, marea majoritate a medicilor profesioniști nu s-au pronunțat asupra lui. Sînt unii medici angajați ai firmelor care lucrează pentru un asemenea vaccin care, în mod firesc, nu pot decît să susțină vaccinul, dar studii în afara celor comandate de chiar firmele producătoare nu s-au făcut. Dacă vaccinul ar putea provoca leucemie peste 3 ani nimeni nu poate spune (nici Monica Pop n-a spus-o, doar a enunțat o ipoteză), fiindcă s-a lucrat doar de cîteva luni la el iar efectele pe termen lung nimeni nu le poate cunoaște. Prin înfierarea mediatică a Monicăi Pop se urmărește de fapt împiedicarea unei dezbateri libere în lumea medicală despre eficacitatea și oportunitatea vaccinului anticovid și intimidarea medicilor profesioniști care ar îndrăzni să exprime îndoieli asupra vaccinului. Vor fi amplu răspîndite în presă și la televiziuni doar opiniile medicilor susținători ai vacinurilor (aceștia nu vor lipsi, fiindcă guvernul susține vaccinarea, promovarea în sistemul medical românesc e condiționată de susținerea politicii guvernului și chiar și sistemul privat de sănătate are de cîștigat de la un guvern care anunță că va mări cu 6 miliarde de euro investițiile în sănătate). O majoritate a medicilor nu va spune nimic pe acest subiect, puțini vor îndrăzni să-și riște cariera criticînd vaccinul, iar unii își vor exprima îndoieli în șoaptă dar fără să-și asume public atitudinea. Se crează astfel în opinia publică falsa impresie de consens științific în breasla medicală, cînd de fapt e vorba de coruperea unor reprezentanți ai ei și intimidarea altora. Sînt de remarcat și cîteva procedee propagandistice folosite de Cristian Tudor Popescu: dezumanizarea adversarilor (e vorba de „viruși bipezi foarte periculoși”), acuzarea lor de exact ce îl caracterizează pe dumnealui (agresivitate – greu să găsești ziarist mai agresiv în limbaj decît domnul Popescu, creare de panică – toți cei care au susținut isteria covid anume cu crearea de panică s-au îndeletnicit) și folosirea unor amenințări subtile (referirea la siguranța națională care ar fi afectată, deci sugerarea nevoii unor acțiuni energice ale instituțiilor statului pentru curmarea unor asemenea afirmații).

Pentru mine, situația e asemănătoare cu a României de dinainte de 1989, în care „consensul științific” era că Elena Ceaușescu e savant de renume mondial. Nu toți care spuneau asta erau proști, erau și oameni pregătiți care susțineau propaganda fiindcă asta era o condiție de avansare în carieră. Universități din afara țării îi acordaseră Elenei Ceaușescu diferite titluri științifice, în schimbul unor avantaje. Nu trebuie crezut că persoanele cu studii superioare sînt mai morale și mai corecte decît restul societății. Pentru carieră ori pentru bani, oamenii cu carte pot minți la fel de mult ca și cei fără carte.

De menționat că la „consensul științific” se lucrează pe plan mondial. „Facebook va elimina reclamele care descurajează oamenii să se vaccineze”, este o știre de pe hotnews (linc). De cînd cu covidul, este comportamentul obișnuit atît al facebook cît și a altor giganți ai internetului să cenzureze informația, lucru care se face nu doar prin eliminare brutală, dar și prin metode mai subtile. Am pomenit despre asta în articolul „Cenzura în vremea coronavirusului” (linc).

Strategia națională de vaccinare prevede ca 60-70% din populație să se vaccineze împotriva covid, scrie Ziarul Financiar (linc). Adică, se vor cheltui bani ai contribuabililor cu asta (pliantul electoral al PNL de care vă vorbeam scrie de 6 miliarde de euro pe care liberalii făgăduiesc că îi vor investi în sănătate), dar va ajuta asta creșterea sănătății publice? În același pliant se pomenește și de 1,3 miliarde euro deja alocați spitalelor de actuala guvernare, care sînt trecuți la realizări. Vedem recent cum au ars de vii pacienți într-un spital din Piatra Neamț (linc) și cum sînt neglijați pacienții dintr-un spital din Reșița (linc). Părerea mea e că alocarea de bani mai mulți pentru sănătate de actualul guvern – fapt incontestabil – nu a dus și la o creștere a calității serviciilor medicale. 60-70% din populație vaccinată va însemna, conform frecvenței efectelor adverse menționate în prospect, că la milioane de români li se vor provoca artificial în următorul an dureri de cap, dureri musculare, frisoane, dureri în articulații sau febră. Păi fără campanie de vaccinare, cu covid lăsat să zburde liber prin populație, nu am avea atîția români cu simptoamele astea. Sînt convins că marea majoritate a celor care vor avea dureri de cap, de mușchi, de articulații, frisoane sau febră după vaccin, vor scăpa în cîteva zile (și li se va explica că a fost o suferință necesară pentru a evita acea boală groaznică numită covid). Nu-i exclus să apară și morți din pricina asta, dar nu se va putea niciodată ști sigur dacă cineva a murit datorită vaccinului ori datorită altor motive, fiindcă un grad de incertitudine există mereu cînd e vorba de pricina morții unui bolnav. Acum, dacă moare cineva cu cancer care e depistat că a fost infectat și cu covid e declarat mort de covid, dar sînt convins că dacă vor muri oameni cu cancer care au fost vaccinați anticovid cu puțin înainte, vor fi declarați ca morți de cancer, nu morți datorită vaccinului.

Se va face și un registru electronic național al persoanelor vaccinate (linc), dar, ni se explică, se va respecta protecția datelor cu caracter personal și vaccinarea va fi voluntară. Pe de altă parte, în mod fățiș apare ideea ca persoanele nevaccinate să devină un fel de cetățeni de categoria a doua, lipsiți de unele drepturi. „Vaccinul anti-Covid ar putea fi obligatoriu pentru călătoria cu avionul”, anunță Digi24 (linc). Se poate începe cu interzicerea călătoriilor cu avionul, apoi lista de interziceri pentru nevaccinați ar putea continua: Călătorii cu orice alt mijloc de transport în comun, participare la evenimente unde se adună multă lume, angajare în anumite locuri. Existînd acel registru electronic național al persoanelor vaccinate, se poate impune apoi legislație că trebuie să aduci adeverință de vaccinat pentru diferite scopuri. Se respectă protecția datelor cu caracter personal, dar tu însuți va trebui să aduci adeverință de vaccinat ca să întreprinzi anumite activități. Atunci cînd tu însuți dai date despre tine nu s-a încălcat legea de protecție a datelor personale. Cînd se crează o atmosferă din asta, majoritatea oamenilor se vor vaccina. Mulți vor gîndi „chiar dacă mă doare apoi capul cîteva zile, merită suferința ca să nu fiu lipsit de drepturi”. A spune că vaccinarea în asemenea condiții e voluntară e o glumă.

Odată introdusă ideea de condiționare a desfășurării anumitor activități de vaccinarea anti-covid, nu e nici un motiv să nu se extindă și la alte boli, fiindcă de fapt există boli mult mai primejdioase decît covidul. Numărul de vaccinuri pe care autoritățile le pot declara ca necesare e nelimitat. Deci discuția nu este dacă se impune un vaccin, ci dacă, odată creat precedentul, nu se va ajunge în timp la 100 de vaccinuri impuse.

Toate acestea se fac nu pentru o primejdie reală ci pentru o primejdie închipuită, fiindcă virusul covid (SARS-CoV-2) n-a fost niciodată o primejdie mai mare decît virusurile gripale obișnuite. Atîta doar că cei care au creat narațiunea conform căreia covidul este o boală excepțională, care justifică măsuri excepționale, trebuie să continue narațiunea aceasta, pentru a nu-și pierde pozițiile înalte în societate.

Mai citește alte articole despre problema coronavirusului la pagina covid-19.

8 gânduri despre „Vaccinarea anti-covid. Să fim precauți sau proști? Efectele adverse anunțate de producătorul Pfizer

 1. Orice medicament are reacții adverse.

  Moldaminul (pe care l-am făcut 4 ani de zile, săptămânal) este primul exemplu care îmi vine în minte. Am căutat prospectul pe internet și m-am îngrozit. În realitate, m-a vindecat de reumatismul articular acut (chiar dacă am suferit pe moment, mai ales de durerile musculare în zona injectării!).

  Prin comparație, efectele adverse ale vaccinului anti COVID-19 sunt o glumă.

  Citez, așadar:
  „Reacţii adverse frecvente:
  – candidoză, diaree, greaţă.
  – modificarea unor teste de laborator: rezultate fals-pozitive pentru determinarea glicozuriei în
  timpul tratamentului cu benzatin benzilpenicilină, rezultate fals-pozitive ale reacţiei ninhidrinei
  pentru determinarea aminoacizilor urinari, test Coombs direct pozitiv, rezultate fals pozitive în
  determinarea proteinelor urinare, pseudobisalbuminemie, valori crescute ale 17-cetosteroizilor.
  Reacţii adverse mai puţin frecvente:
  – inflamaţie la nivelul gurii,
  – inflamaţia limbii,
  – vărsături.
  Reacţii adverse rare:
  – reacţii de hipersensibilitate,
  – erupţii trecătoare pe piele (dermatită maculopapulară, dermatită exfoliativă),
  – urticarie,
  – umflarea gâtului,
  – febră,
  – eozinofilie,
  – anafilaxie, inclusiv şoc şi moarte,
  – neuropatie,
  – tremurături,
  – ameţeală,
  – somnolenţă,
  – comă,
  – sânge în urină,
  – proteinurie,
  – nefrită interstiţială acută,
  – insuficienţă renală.
  Reacţii adverse foarte rare:
  – anemie hemolitică (scăderea numărului de globule roşii),
  – scăderea numărului de globule albe,
  – scăderea numărului de plachete sanguine,
  – agranulocitoză.
  Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută:
  – boala serului,
  – reacţie Jarish-Herxheimer,
  – limfadenopatie,
  – febră,
  – sindrom Stevens-Johnson,
  – necroză epidermică toxică (sindrom Lyell),
  – nervozitate,
  – confuzie,
  – anxietate,
  – euforie,
  – hipoxie,
  – apnee,
  – dispnee,
  – sânge în scaun,
  – necroză intestinală,
  – colită pseudomembranoasă,
  – hepatită,
  – colestază,
  – stop cardiac,
  – tensiune arterială mică,
  – bătăi rapide ale inimii,
  – palpitaţii,
  – hipertensiune pulmonară,
  – embolie pulmonară,
  – reacţie vaso-vagală,
  – accident vascular cerebral,
  – sincopă,
  – creşterea creatininemiei şi a valorilor serice ale TGO,
  – transpiraţii,
  – pemfigoid,
  – dureri articulare,
  – periostită,
  – exacerbări ale artritei,
  – rabdomioliză,
  – impotenţă,
  – priapism,
  – la locul injectării poate să apară: durere, inflamaţie, tumefiere, noduli, abces, necroză, edem,
  hemoragie, celulită, hipersensibilitate, atrofie, echimoză şi ulceraţie, precum si sindrom Hoigné.
  Se recomandă următoarea convenţie pentru exprimarea frecvenţei reacţiilor adverse:
  Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane,
  Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane,
  Mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane,
  Rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane,
  Foarte rare: pot afecta până la 1 din 10000 persoane,
  Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile.”

 2. Hai să luăm și prospectul aspirinei, care, ce să vezi, poate provoca chiar și sângerări cerebrale!

  „Reacţiile adverse posibile determinate de acidul acetilsalicilic sunt:
  Toate acestea sunt reacţii adverse foarte grave şi este posibil să aveţi nevoie de îngrijire medicală
  urgentă sau de spitalizare. Spuneţi-i imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat
  spital dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:
  • sângerare (sângerare nazală, sângerare a gingiilor, puncte roşii sub piele etc.)
  • reacţii alergice cum sunt erupţie pe piele, episod brusc de astm bronşic sau umflare a feţei,
  însoţite de respiraţie dificilă
  • dureri de cap, ameţeli, senzaţie de pierdere a auzului, tinitus (ţiuit în urechi) care, în general,
  indică supradozajul
  • sângerare cerebrală
  • dureri de stomac
  • sângerare gastrointestinală. Vezi pct. „Atenţionări şi precauţii”. Acestea apar mai frecvent atunci
  când luaţi doze mari.
  • creştere a valorilor serice ale enzimelor hepatice, în principal reversibilă la oprirea tratamentului,
  afectare a ficatului (în principal a celulelor ficatului)
  • urticarie, reacţii la nivelul pielii
  • sindromul Reye (tulburări ale conştienţei sau comportament anormal sau vărsături) la un copil cu
  o boală virală căruia i s-a administrat acid acetilsalicilic (vezi pct. 2 Ce trebuie să ştiţi înainte să
  utilizaţi Aspirin).”

  Drăguț ar fi să vă limitați la ce vă pricepeți, domnule Mioc. Adică la inginerie și la revoluția din 89. E o mare tristețe pentru mine să văd cum vă distrugeți toată credibilitatea la acest ultim capitol devenind de-a dreptul absurd, de parcă ați fi în solda Moscovei, Doamne iartă-mă.

  1. @bogdan
   Vaccinul te va face supererou. Iti las si doza mea.

   Petitie impotriva vaccinului Pfizer: Vaccinul iti va face venele sa straluceasca sub lumina neagra (ultraviolete).

   Din petiție:
   Cap X. În vaccinul candidat Pfizer / BioNTech mRNA, polietilenul glicol (PEG) se găsește în stratul de nanoparticule lipidice grase din jurul mARN. 70% dintre oameni produc anticorpi împotriva PEG și majoritatea nici nu stiu, creând o situație îngrijorătoare în care mulți ar putea avea reacții alergice, potențial mortale, la un vaccin care conține PEG. Anticorpii PEG pot reduce, de asemenea, eficacitatea vaccinului. Pfizer / BioNTech introduce, de asemenea, un ingredient derivat dintr-o nevertebrată marină, mNeonGreen, în vaccinul său. Ingredientul are calități bioluminescente, ceea ce îl face atractiv în scopuri de imagistică medicală, dar nu este clar de ce un vaccin injectat ar trebui să aibă această calitate. mNeonGreen are o antigenicitate necunoscută.

   ——————————————————
   Vă rugăm să citiți câteva dintre următoarele preocupări aduse de fostul șef de cercetare respiratorie Pfizer, dr. Michael Yeadon și fostul șef al departamentului german de sănătate publică, dr. Wolfgang Wodarg (un epidemiolog) cu privire la vaccinul SARS-CoV așteptat. Este important. Aceștia sunt medici, nu politicieni.
   Probabil unii dintre voi au o tulburare autoimună. Vă rugăm să consultați secțiunea VIII la pagina 4. Este atât de important ca persoanele cu probleme imune să știe deja acest lucru. Noul vaccin poate provoca un răspuns hiperimun și poate crea o furtună de citokine, care poate provoca leziuni grave plămânilor și altor organe.

   Secțiunea X de la pagina 5 vorbește despre unul dintre ingrediente, polietilen glicolul și despre cum 70% dintre oameni produc sau au deja anticorpi împotriva PEG și ar putea avea o reacție potențial periculoasă pentru această substanță. De asemenea, de ce bioluminiscenții?

   Iar secțiunea XI de la pagina 5 indică faptul că efectul asupra fertilității este încă necunoscut și arată că acest tip special de vaccin ar putea determina femeile să devină infertile și / sau să nu poată duce un copil până la termen iar cele deja insarcinate sa sufere avort spontan.

   Acest lucru este foarte îngrijorător pentru că este doar să-l grăbească către public. Nici nu mă crede pe cuvânt. Cercetează ingredientele, cercetează modul în care funcționează, cercetează modul în care acest nou tip de vaccin (mARN) a fost și se află încă în fazele de studiu ale altor boli și încă nu a fost adus pentru uz general.

   1. Răspunsul tău e un delir sub forma unei petiții pe Google Docs (adică pe un site care, teoretic, vă cenzurează pe voi, vaccinopații)? Ăsta e glonțul vostru de argint?

  2. Iti donez cu mare usurare si vaccinurile mele, toate! Iti fac si hartie de donatie la notar! Sa-mi dai datele ca sa le dau notarului, sa-ti trimita actul de donatie! Pe bune!

 3. Buna ziua,
  Am o intrebare referitor la revolutie. Acum dupa rezultatele de la alegeri in care AUR a surprins prin procentajul mare obtinut, lumea incepe sa analizeze membri partidului. Peste tot in media apare fraza asta:
  „Potrivit ”Spune nu corupţilor” , generalul Nicolae Roman a participat ”la masacrul” contra revoluţionarilor de din Timişoara” iar sursa da linkul asta: https://cercetare-memorialulrevolutiei1989.ro/wp-content/uploads/2020/10/Unitatile-militare-ale-MApN-care-au-participat-la-represiune-in-Timisoara.pdf?fbclid=IwAR0AHlniqvhxZHx1SILKEL-Q2aaEYY8E0pkn4HpUlAI9IyQozM6vA-kw8MM.
  Din link nu reiese participarea la masacru si sunt curios cat e manipulare si cat e adevar. Dumneavoastra ati analizat multe cazuri din Timisoara, ati intalnit numele lui ca suspect?
  Multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.