Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, acceptă una din revendicările programului meu în 11 puncte de rezolvare a problemei c0vid. „Majoritatea covîrșitoare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2 nu au fost autopsiate”

Domnul Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, a scris în 8 aprilie 2021 pe pagina sa de facebook (linc):

Tocmai am avut o întâlnire cu Secretariatul de Stat pentru culte și reprezentanți ai cultelor din România în care s-a discutat despre accesul pacienților internați cu COVID-19 la asistență religioasă și despre modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2.
Am căzut de acord ca pe perioada internării în unitatea sanitară pacientul internat cu COVID-19 poate beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către cleric a tuturor măsurilor sanitare care se impun.
În ceea ce privește ritualul înmormântării, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători, va beneficia de ritual de înhumare/incinerare a cultului de care aparține. Ritualul de înhumare/incinerare se va face cu sicriul sigilat cu respectarea voinței familiei și a tuturor normelor prevăzute de lege.
Am căzut, de asemenea, de acord în cadrul întâlnirii pe respectarea normelor și măsurilor de siguranță suplimentare propuse de Ministerul Sănătații.
Le mulțumesc reprezentanților cultelor – Biserica Ortodoxă Română – Pr. Vicar Administrativ Patriarhal Ionuț Corduneanu, Biserica Romano-Catolică din România – Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Aurel Percă, președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, Uniunea Bisericilor Creștine după Evanghelie – domnul președinte Virgil Achihai și de asemenea secretarilor de stat Andreea Moldovan și Monica Althamer din partea Ministerului Sănătății, din partea Secretariatului de Stat pentru culte secretarul de stat Victor Opaschi și directorul adjunct Cezar Păvălașcu.
PS Tocmai am avut declarații de presă. Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație parțial greșită în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, o parte a celor decedați – și anume cei autopsiați (!) – conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 “se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.” Majoritatea covârșitoare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2 nu au fost autopsiate. Este de altfel o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi.

Despre faptul că nu se fac autopsii în cazurile celor declarați morți de c0vid decît cu mici excepții am scris încă de acum aproape un an pe acest blog: Ticăloșia autorităților: Interzicerea autopsiilor la cazurile morților infectați cu noul coronavirus. Comentariile lui Vasile Astărăstoae (linc). Am pomenit acolo de ordinele Ministerului Sănătății din 13 martie 2020 și 6 aprilie 2020 care au instituit această regulă. Aceleași ordine instituiau și reguli speciale de înmormîntare. Morții trebuiau stropiți cu formol și vîrîți în saci sigilați, fiind astfel lipsiți pînă și de dreptul la o înmormîntare firească. Acum, după mai bine de un an, se constată că nu era nevoie de asemenea reglementări. Adevărul e că regulile speciale de înmormîntare au avut de la început doar un rol propagandistic, de întărire în opinia publică a percepției cu privire la primejdia c0vidului. Am explicat asta în articolul Ticăloșia autorităților italiene. Camioanele cu morți de COVID-19 și coșciugele așteptînd să fie încărcate (linc).
După ce apăruseră unele articole care comentau că nu e firesc faptul că nu se fac autopsii la morții declarați de c0vid, autoritățile au făcut rapid 2-3 autopsii și au pus niște medici să facă niște declarații televizate despre grozăvia coronavirusului dezvăluită de autopsii. Pe rețele de socializare am fost numit mincinos pentru că am spus că nu se fac autopsii și mi se dădeau exemple articolele care pomeneau de autopsii făcute. Domnul ministru Voiculescu restabilește adevărul: „Majoritatea covîrșitoare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2 nu au fost autopsiate”. De precizat că de la început, cînd am vorbit despre lipsa autopsiilor în cazurile declarate de c0vid, am precizat că există mici excepții (care de fapt doar întăresc regula): „Excepția o reprezintă autopsiile în scop ștințific (foarte puține) și autopsiile făcute conform art. 185 cod procedură penală, adică în caz de moarte violentă sau dacă există bănuială rezonabilă că moartea a fost pricinuită de o infracțiune”.
Într-o nouă postare pe facebook, din seara de 9 aprilie, domnul Voiculescu anunță:
În câteva ore, odată cu apariția în Monitorul Oficial, un nou ordin de ministru va reglementa următoarele:
1. Pacienții infectați cu SARS-CoV-2 în stare gravă într-un spital vor putea fi vizitați de un preot/pastor;
2. Pacienții infectați cu SARS-CoV-2 în stare gravă într-un spital vor putea fi vizitați de un membru al familiei;
Ambele desigur, cu acordul medicului curant și în condiții de siguranță pentru toată lumea, ținând cont de situația extrem de grea din spitale în aceste zile.
3. Și da, persoana decedată va putea fi îmbrăcată iar înhumarea/ incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, dar în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând desigur normele prevăzute de lege.
Sunt modificări la care s-a lucrat în Ministerul Sănătății, după un parcurs firesc ce a presupus consultarea a trei comisii de specialitate și a reprezentanților cultelor.
Ambele mele bunici au decedat acum nici 4 luni. Una dintre ele a trecut prin Covid-19. Știu că e greu și îmi închipui doar cât de greu trebuie să le fi fost celor care nu au putut măcar să își ia rămas bun în condiții normale.
Nu trăim însă vremuri normale iar reglementările au avut rostul lor la vremea respectivă. O spun fără niciun interes personal sau al echipei din care fac parte – reglementările sunt din vremea domnului ministru Bodog (Ordinul 1533/2017) și al domnului Tătaru (Ordinul 436/2020). Informațiile suplimentare pe care le avem între timp despre virus și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății ne permit să facem aceste câteva schimbări care să facă lucrurile ceva mai… omenești.
Organizația Mondială a Sănătății a propus de fapt regulile speciale de înmormîntare în cazurile c0vid, și acum tot Organizația Mondială a Sănătății ne îngăduie să facem lucrurile mai „omenește”, că au apărut informații suplimentare despre virus. Fie numele Organizației Mondiale a Sănătății binecuvîntat!
Amintesc că în 13 septembrie 2020 am lansat petiția „Opriți isteria c0vid-19!” (linc), în care am inclus și un program în 11 puncte de rezolvare a problemei c0vid. Printre acestea se număra și anularea ordinelor 436/2020 și 570/2020 ale Ministerului Sănătății, și se pare că aceste ordine sînt acum anulate sau modificate, în partea cu privire la înmormîntări (nu și în partea cu autopsiile!). Tot la petiția respectivă, la punctul 4, ceream: „Anularea regulilor speciale de înmormîntare la morții infectați cu covid. Aceștia să poată fi înmormîntați după datină, fără să fie băgați în saci închiși ermetic, stropiți cu formol și în sicrie sigilate pe care nici familia să nu aibă voie să le deschidă”. Cel puțin partea cu sacii închiși etanș se pare că va fi eliminată, deși partea cu sicriul sigilat încă rămîne.
Îl felicit pe domnul ministru Voiculescu pentru acceptarea acestei revendicări cuprinse în petiția mea, dar amintesc că pentru rezolvarea problemei c0vid absolut toate cele 11 puncte trebuie îndeplinite, în întregime.
Mai citește:

3 gânduri despre „Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, acceptă una din revendicările programului meu în 11 puncte de rezolvare a problemei c0vid. „Majoritatea covîrșitoare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2 nu au fost autopsiate”

 1. „ministrul sănătății, acceptă una din revendicările programului meu”
  -domnu mioc
  dumneavoastra,ca oricare om aproape,tocmai v-ati pus obrazul in joc sau ati devenit avocatul unui neica-nimeni
  sau e doar o parere prost exprimata sau ati produs cumva un trafic de influenta.
  (e de fapt rezultatul unei „educatzii” mai mult decat imperfect,daunatoare dvs,daunatoare individului;
  poate,la cerere,sa ne spuneti cum anume v-au luat **** si l-au bagat in „serviciul militar obligatori;maxtor nu a avut parte de
  asemenea „rele tratamente” si probabil ca-i lichida noaptea in dormitor pe „egali”;dar,in general,cam toti barbatzii au inghtzit gulguta,pana la gogonele,unor chiar le-a placut-ce anume au nascut mamele lor,asta e intrebarea!).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.