Am contestat în instanță hotărîrea Autorității Electorale Permanente de a mă exclude din corpul experților electorali

După cum am arătat pe acest blog, Autoritatea Electorală Permanentă m-a exclus din corpul experților electorali (linc), pe motiv că la ultimele alegeri, cînd eram locțiitor de președinte de secție de votare, am fost amendat în temeiul Legii 55/2020 pentru purtarea necorespunzătoare a măștii.

Am contestat respectiva hotărîre (linc).

Prompt, Autoritatea Electorală Permanentă mi-a răspuns. Mi-a respins contestația, cu argumentul că am fost amendat cînd îmi exercitam atribuțiile de locțiitor de președinte de secție de votare, ca urmare hotărîrea ei a fost legală.

Prin urmare, m-am adresat Tribunalului Timiș cu cererea de anulare a deciziei respective. Redau chemarea în judecată pe care am depus-o la tribunal:

Către Tribunalul Timiș – secția contencios administrativ

Domnule președinte,

Subsemnatul, Mioc Marius (…), în contradictoriu cu Autoritatea Electorală Permanentă, cu sediul în București, str. Stavropoleos nr. 6, sector 3, cod poștal 030084, în temeiul legii contenciosului administrativ nr. 544/2004, vă cer anularea părții care mă privește din decizia nr. 10 / 26.01.2021 a pîrîtei prin care am fost exclus din corpul experților electorali și obligarea pîrîtei de a mă reînscrie în corpul experților electorali.

În fapt: Prin decizia respectivă, care mi-a fost adusă la cunoștiință prin adresa nr. 273 din 10.03.2021 a Autorității Electorale Permanente – Biroul Județean Timiș, primită de mine prin Poșta Română în 22 martie 2021, am fost exclus din corpul experților electorali, alături de alte 23 de persoane care ar fi săvîrșit contravenții „în legătură cu alegerile sau cu un referendum”. Conform anexei la decizie, se invocă în motivare faptul că am fost sancționat contravențional de Jandarmerie conform procesului verbal seria JO nr. 2078178 din 6 decembrie 2020 (data alegerilor parlamentare la care am participat în calitate de locțiitor de președinte de secție de votare).

Am cerut pîrîtei anularea respectivei decizii, în partea care mă privește, și reînscrierea mea în corpul experților electorali. Pîrîta mi-a respins cererea prin adresa nr. 7097 / 05.04.2021, pe care o alătur.

Consider neîntemeiată decizia contestată și refuzul pîrîtei de a o anula din următoarele motive, expuse de altfel și în cererea mea adresată pîrîtei:

1. Decizia pîrîtei este motivată de faptul că aș fi săvîrșit o contravenție în legătură cu alegerile, lucru care ar fi dovedit prin procesul verbal seria JO nr. 2078178 din 6 decembrie 2020 al Jandarmeriei. Împotriva acelui proces verbal am depus plîngere la Judecătoria Timișoara, care e obiect al dosarului nr. 34004/325/2020 al acestei instanțe. Conform art. 32 alin. 3 din OG 2/2001 „plîngerea suspendă executarea”. Decizia pîrîtei a încălcat prezumția de nevinovăție, fiindcă atîta vreme cît procesul verbal de contravenție a fost contestat în răstimpul legal și nu există o hotărîre judecătorească care să confirme corectitudinea acelui proces verbal, nu se poate considera că fapta pomenită în acel proces verbal există.

Un proces verbal care a fost contestat în instanță nu constituie o dovadă, în lipsa unei hotărîri judecătorești definitive care să confirme corectitudinea acestuia. Cum, la data emiterii deciziei nr. 10 / 26.01.2021 procesul verbal invocat fusese deja contestat în instanță și nu a existat o hotărîre judecătorească care să mențină valabilitatea sa, afirmațiile din acel proces verbal trebuie considerate simple indicii sau presupuneri, iar decizia întemeiată pe simple presupuneri trebuie anulată.

Pîrîta ar fi trebuit să aștepte finalizarea procesului legat de procesul verbal JO 2078178 din 6 decembrie 2020 și abia în cazul în care ar exista o hotărîre judecătorească definitivă prin care s-a respins cererea mea de anulare a respectivului proces verbal, ar putea eventual emite o decizie întemeiată pe acesta.

Similar, există prevederi legale privind incompatibilitatea ocupării anumitor funcții de către persoane condamnate penal, dar simpla existență a unei anchete penale cu privire la o anumită persoană nu poate constitui temei de aplicare a unei sancțiuni administrative pentru aceasta, cîtă vreme ancheta nu a fost finalizată și săvîrșirea faptei penale confirmată printr-o hotărîre judecătorească definitivă.

Este de observat că, deși pîrîta a fost informată de către mine de faptul că procesul verbal al jandarmeriei pe care își întemeiase decizia a fost contestat în instanță, în adresa nr. 7097 / 05.04.2021 prin care răspunde cererii mele nu se face deloc referire la acest aspect.

Desfășurarea alegerilor și referendumurilor în condiții corecte este un aspect esențial într-o societate democratică. De aceea este important ca președinții și locțiitorii de președinți de secții de votare să fie persoane imparțiale. Ei nu sînt subordonați Autorității Electorale Permanente, care are doar un rol tehnic de sprijinire a procesului electoral. Conducerea Autorității Electorale Permanente este numită politic. După cum arată presa, prin tragere la sorți între partidele coaliției guvernamentale s-a hotărît ca Autoritatea Electorală Permanentă să fie preluată de Partidul Național Liberal în timp ce avocatul poporului să fie numit de USR-PLUS (Ada Meseșan – Exclusiv. Schimbarea schimbării: PNL preia AEP și USR-PLUS au primit Avocatul Poporului, Evenimentul Zilei, 8 aprilie 2021, https://evz.ro/exclusiv-schimbarea-schimbarii-pnl-preia-aep-si-usr-plus-au-primit-avocatul-poporului.html). Jandarmeria de asemenea are conducere numită politic. Nu este admisibil ca guvernul să poată influența componența corpului experților electorali prin întocmirea de procese verbale abuzive de contravenție care apoi să se poată folosi ca pretext pentru excluderea unor persoane din corpul experților electorali. Dovedirea în justiție a caracterului abuziv al procesului verbal poate dura multă vreme, timp în care persoana respectivă rămîne exclusă din corpul experților electorali, ceea ce are ca rezultat neparticiparea ei la un număr de alegeri în calitate de președinte sau locțiitor de președinte de secție de votare. Pentru încrederea publicului în imparțialitatea celor care conduc secțiile de votare, este inacceptabil ca guvernul să aibe, prin instituții subordonate, posibilitatea de influențare a corpului experților electorali, fie și vremelnic, fără un control judiciar.

2. Prin procesul verbal JO 2078178 am fost amendat în conformitate cu Legea 55/2020, nicidecum pentru vreo faptă sancționată de legea alegerilor. Anume am fost amendat pentru că masca care o purtam nu acoperea „în totalitate” nasul și gura. Presupusa contravenție pe care aș fi săvîrșit-o nu are legătură cu legea alegerilor. Am participat de un mare număr de ori la alegeri și referendumuri în funcție de președinte ori locțiitor de președinte de secție de votare, încă din anii `90. Nu au fost niciodată probleme în secția mea cu privire la procesul de votare ori la numărarea voturilor. Nici în data de 6 decembrie 2020 nu au fost probleme cu privire la felul cum mi-am îndeplinit atribuțiile legate de calitatea pe care o aveam de locțiitor de președinte de secție de votare, presupusa contravenție pe care aș fi săvîrșit-o avînd cu totul alt obiect. Prin urmare, chiar în eventualitatea în care instanța ar confirma legalitatea și temenicia procesului verbal respectiv, acesta nu poate fi un temei pentru excluderea mea din corpul experților electorali.

Reînscrierea mea în corpul experților electorali e o urmare firească a anulării deciziei de excludere a mea, și trebuie să se facă automat, fără vreo pretenție de a promova vreun examen.

În drept: Legea 554/2004, art. 32 alin. 3 din OG nr. 2/2001, cod procedură civilă.

Dovezi: Cer administrarea dovezii cu înscrisuri
Alătur:

 1. Decizia nr. 10 / 26.01.2021 a Autorității Electorale Permanente și extrasul din anexa acesteia referitor la mine
 2. Adresa nr. 273 din 10.03.2021 a Autorității Electorale Permanente – Biroul Județean Timiș, prin care mi s-a adus la cunoștiință decizia nr. 10/2021
 3. Plîngerea prealabilă trimisă de mine Autorității Electorale Permanente
 4. Adresa nr. 7097 / 05.04.2021 prin care pîrîta a răspuns plîngerii mele prealabile.
 5. Certificat de grefă de la Judecătoria Timișoara privitor la înregistrarea unei plîngeri împotriva procesului verbal seria JO nr. 2078178 din 6 decembrie 2020 al Jandarmeriei
 6. copie carte de identitate

Reclamant,
Mioc Marius

6 gânduri despre „Am contestat în instanță hotărîrea Autorității Electorale Permanente de a mă exclude din corpul experților electorali

 1. sa facem o paralela:
  -un individ are Certificatul,ala de revolutionar; pe mine m-a convins ca nu a facut prea multe cu ocazia incidentelor misterioase din dec. ’89 NUMAI CA acuzatia de genocid si crima impotriva umanitatii e imprescritibila si tembelul ala are chiar o tzidula PRIVIND PARTICIPAREA,el a cautat sa o obtina……
  de ce nu vreti sa admiteti ca starea actuala e reiesita din multiplele alegeri care s-au desfasurat,la care ati participat?????
  (maxtor e strain de procesul „democratic”).

  1. Cum adică nu vreau să admit că situația actuală a reieșit din multiplele alegeri la care am participat? N-am contestat niciodată asta. Încercați, atunci cînd vreți să mă combateți, să vă referiți concret la afirmațiile mele (găsiți din belșug pe acest blog), nu la închipuirile dumneavoastră despre ce admit sau refuz să admit.

 2. da,sunt de acord:purtatul mastii,la interior sau la exterior, este totusi un fel de „rezultat democratic”-nu cred ca cei pentru 98+%
  dintre mascatii prin parcuri se tem de amenzi.
  asadar,cu explicatii de genul asta pot justifica:
  -pun anatema asupra tuturor care vor merge la biserica de pastele asta,sunt doar niste farisei,BLESTEME!
  TOTI!

 3. Contestatia e intemeiata pentru ca PV de amenda a fost contestat si suspendarea lui pina la pronuntarea unei hotariri judecatoresti definitive nu mai putea constitui un motiv pentru decizia AEP.N-au verificat daca PV a fost contestat in termen legal si functionarilor de acolo le e greu sa motiveze in vreun fel raspunsul la contestatia depusa la AEP..Dar inversunarea functionarilor statului e mare , mai atunci cind gresesc in deciziile emise.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.