Cum l-am cunoscut pe Claudiu Năsui, actualul ministru al economiei

Postare a mea de pe grupul facebook „Romanian Libertarians”, unde Claudiu Năsui fusese administrator

Pe Claudiu Năsui, ministrul economiei, l-am cunoscut întîi în lumea virtuală. Mă înscrisesem în grupul facebook „Romanian Libertarians” (linc), și domnul Năsui era unul dintre administratorii acestui grup. Nu avea la vremea aceea nici o funcție politică. Am ajuns apoi să fim și „prieteni” pe facebook.

În grupul „Romanian Libertarians” pînă acum de 3 ori am fost dat afară și tot de 3 ori reprimit (deși ideea de bază a libertarianismului e libertatea, care include libertatea de exprimare, există și printre libertarieni destule mimoze cărora nu le place să fie contrazise și au drept cale de rezolvare a acestei probleme reducerea la tăcere a oponenților). Prima dată cînd am fost dat afară din acel grup cel care m-a reprimit a fost Claudiu Năsui.

Mesajele lui Năsui pe acel grup mi s-au părut în general corecte. Așa cum se cuvine unui administrator al grupului, nu se implica personal în prea multe polemici. Pe lîngă activitatea pe facebook, Năsui a organizat la un moment dat și întîlniri față în față între libertarieni. Acestea aveau numele de „cafeneaua libertății” și se desfășurau săptămînal la ceainăria „Ceai la Vlaicu” (linc) de lîngă bulevardul bucureștean Dacia. Cu un asemenea prilej l-am cunoscut și personal pe domnul Năsui. Avînd treabă prin București chiar în ziua cînd se ținea „cafeneaua libertății”, m-am dus și eu acolo. Am fost vreo 10-15 persoane care ne-am întîlnit să punem țara la cale, să criticăm clasa politică mizerabilă pe care o avem și să ne spunem părerea despre ce credem că trebuie făcut pentru îmbunătățirea situației. Am stat atunci la masă cu Claudiu Năsui și mi-l amintesc exprimînd păreri cu care în general eram de acord. Printre părerile sale principale expuse la acea „cafenea a libertății” îmi amintesc atitudinea critică la adresa USR, partid în care există grupuri care vor mai mult control al statului, mai multe reguli, mai multă birocrație, adică exact lucrurile care sînt de combătut conform ideologiei libertariene. Concret îmi amintesc că era nemulțumit de ideile USR-iste legate de impunerea unor restricții de trafic în București ori de micșorarea numărului de benzi de circulație pe unele străzi pentru a face piste pentru biciclete – idei a căror aplicare, spunea domnul Năsui, va face rău. Nefiind bucureștean nu eram în situația de a avea o părere competentă pe acel subiect.

Exact în perioada aceea erau la București manifestațiile de după pîrjolul de la „Colectiv”, în care tineretul a cerut și dobîndit demisia lui Victor Ponta. Sînt manifestațiile care au contribuit la lansarea USR ca un partid important în politica românească și cred că atunci și-a dat Năsui seama că USR, partid față de care avea unele rețineri, e un partid de viitor și o oportunitate pentru dînsul de a face carieră politică. Înscrierea domnului Năsui în USR a avut loc la scurt timp după „cafeneaua libertății” despre care vă vorbesc. După ce a primit funcții politice Claudiu Năsui a renunțat la funcția de administrator pe grupul facebook „Romanian Libertarians” și nu-l văd activ în grup. Nu știu dacă mai urmărește ce se scrie acolo.

”Romanian Libertarians” este grupul facebook pe care am început contestarea restricțiilor legate de c0vid. După mai multe mesaje în care mi-am exprimat scepticismul față de oportunitatea măsurilor luate de guvern, pe 26 martie 2020 am anunțat acolo că vreau să creez o mișcare de masă împotriva restricțiilor pandemice. Faptul a fost remarcat și de Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS) în articolul în care „demasca” pe „apostolii dezinformării” care răspîndesc propaganda Kremlinului referitor la c0vid (linc), care a prezentat acea postare a mea și astfel a numit „Romanian Libertarians” printre grupurile facebook care au rol de „echo chamber” pentru răspîndirea mîrșavei propagande aflată, voluntar sau involuntar (aspect pe care LARICS nu l-a lămurit) în slujba Kremlinului. La vremea aceea domnul Năsui nu mai era administrator la acel grup.

Interesantă evoluția lui Claudiu Năsui, de la adept al libertății deranjat de prea multele restricții pe care statul le impune cetățenilor (de pildă, una din libertățile pentru care s-a luptat a fost dreptul cetățenilor să fie acționari unici la mai multe firme – linc) la membru într-un guvern care pretinde ca cetățenii să aibă nevoie de aprobare, în unele cazuri, și pentru simpla ieșire din casă.

Și că veni vorba de grupul „Romanian Libertarians”, care mă leagă de domnul Năsui, să amintesc și „Manifestul libertarianului ultraextremist” (linc) pe care l-am scris acolo în 27 martie 2020, pe vremea stării de urgență cînd nu era voie să se iasă din casă decît cu declarație pe proprie răspundere. Fiindcă mă opuneam măsurilor de combatere a covidului fusesem numit „sociopat” de unii participanți la discuții de pe acel grup.

Manifestul libertarianului ultraextremist

I have a dream
Visez la o lume în care să pot ieși din casă fără să trebuiască să dau socoteală poliției unde vreau să merg.
Visez la o lume în care să-mi pot vizita prietenii și să pot primi vizite de la prieteni oricînd am căzut de acord să ne întîlnim.
Visez la o lume în care să pot merge să beau o cafea la o terasă, dacă am chef.
Visez la o lume în care pot merge cînd vreau la cinema sau teatru.
Visez la o lume în care dacă vreau să-mi invit partenera în oraș, singura problema pe care trebuie să mi-o fac este dacă ea o să accepte sau nu.
Visez la o lume în care mă pot duce la ștrand, la iarbă verde sau mă pot plimba printr-un parc fără să trebuiască să mint poliția că am ieșit să culeg ciuperci de mîncare pentru mama mea bătrînă, care are nevoie de asistența mea.
Visez la o lume în care în fiecare marți se ține cafeneaua libertariană (la care n-am prea fost, dar așa visez eu, să se țină, chiar dacă eu nu merg acolo).
Știu, sînt idei extremiste, sociopate.
You may say I’m a dreamer
But i’m not the only one

Ca un semn al încetei reveniri la normalitate menționez că s-au reluat întîlnirile „Cafeneaua libertății” de la București, și tot la „Ceai la Vlaicu”, dar cu alți organizatori.

Mai citește:
– LARICS mă citează ca fiind printre „apostolii dezinformării” legate de c0vid-19 și cere cenzurarea interviului cu profesor Sucharit Bhakdi încărcat de mine pe youtube
– alte articole despre problema c0r0navirusului la pagina c0vid-19.

3 gânduri despre „Cum l-am cunoscut pe Claudiu Năsui, actualul ministru al economiei

  1. Pingback: Cum l-am cunoscut pe Claudiu Năsui, actualul ministru al economiei mariusmioc – Xsmart News

    • Era Uniunea Salvați Bucureștiul, care s-a prefăcut mai apoi în Uniunea Salvați România. Dacă ai îndoieli despre ce scrie în articol, ntreabă-l pe Claudiu Năsui dacă mă cunoaște.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.