Lista completă a politicilor de cenzură ale facebook în problema covid-19 și a vaccinării

Despre cenzura internetului, care s-a dezvoltat foarte mult mai ales de cînd pe întregul Pămînt se răspîndește minciuna covid-19, am mai scris pe acest blog. Una din firmele principale care se îndeletnicește cu cenzura este facebook. Trebuie însă remarcat caracterul transparent al cenzurii de pe facebook. Firma a anunțat deschis că va cenzura mesajele persoanelor care contestă ceea ce spun cei pe care-i numește experți în sănătate despre problema covid-19. Pe saitul facebook este publicat un articol cu numele Actualizări și măsuri de protecție referitoare la COVID-19 incluse în politicile noastre (linc) unde toate politicile de cenzură ale facebook pe acest subiect sînt explicate. Remarc efortul firmei de a tălmăci aceste politici și în limba română dar și faptul că versiunea românească nu a fost actualizată și încă include cenzurarea mesajelor care vorbesc despre o obîrșie artificială a virusului covid-19, lucru la care s-a renunțat din 26 mai 2021 (linc).

Mijloacele de cenzură folosite de facebook sînt variate, de la ștergerea completă a conținutului considerat dăunător ori a unor grupuri în care se răspîndesc asemenea mesaje pînă la micșorarea vizibilității acestora. Dacă folosiți facebook și aveți impresia că există un consens asupra corectitudinii măsurilor autorităților cu privire la covid și vaccinare și doar cîțiva lunatici contestă înțelepciunea acestor măsuri, findcă asta vedeți în bula dumneavoastră de facebook, s-ar putea să fiți manipulat: Vedeți în covîrșitoare majoritate mesaje susținătoare ale politicilor autorităților pentru că facebook anume asemenea mesaje vi le pune în fluxul de știri, iar alt tip de mesaje are grijă să le ascundă. Pentru ca un mesaj să fie cenzurat (fie complet, fie prin reducerea vizibilității) de facebook nu e necesar să fie acolo informații false. Puteți vedea în politicile facebook explicate mai jos că și mesaje cu informații adevărate pot fi cenzurate, dacă acestea descurajează respectarea sfaturilor autorităților și ale OMS cu privire la covid-19 și vaccinare.

Copiez mai jos de pe saitul facebook articolul cu politicile de cenzură, pentru că în timp acel articol poate să fie schimbat. Rămîne astfel o mărturie istorică despre cum și-a desfășurat facebook activitatea.

Actualizări și măsuri de protecție referitoare la COVID-19 incluse în politicile noastre

Pe măsură ce persoanele din întreaga lume se confruntă cu această situație de urgență fără precedent în materie de sănătate publică, dorim să ne asigurăm că politicile noastre ajută la protejarea persoanelor de conținutul dăunător și de noi tipuri de abuz asociate COVID-19 și vaccinurilor.

Depunem eforturi pentru a șterge elementele de conținut referitoare la COVID-19 care contribuie la riscul de vătămare în viața reală, inclusiv prin intermediul politicilor noastre care interzic coordonarea unor acțiuni rău-intenționate, vânzarea de măști medicale și bunuri conexe, limbajul care incită la ură, intimidarea, hărțuirea și informațiile greșite care sporesc riscul de violență sau vătămare corporală iminente. Unele dintre aceste politici necesită informații și/sau contexte suplimentare pentru a fi aplicate. Mai jos sunt prezentate detalii în acest sens.

Pe baza informațiilor obținute de la experții din domeniul sănătății și din domeniile conexe, luăm măsuri suplimentare în contextul pandemiei pentru a reduce distribuția de conținuturi care nu ne încalcă politicile, dar pot prezenta informații înșelătoare sau senzaționaliste privind vaccinurile, în moduri care pot descuraja vaccinarea, după cum se poate vedea mai jos.

Pe măsură ce situația evoluează, continuăm să analizăm conținutul de pe platformă, să evaluăm tendințele în ceea ce privește limbajul și să colaborăm cu experți precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), autoritățile sanitare guvernamentale și acționari din întregul spectru de persoane care utilizează serviciul nostru. De asemenea, vom oferi instrucțiuni suplimentare în cadrul politicilor atunci când va fi cazul, pentru a-i păstra în siguranță pe membrii comunității noastre în timpul acestei crize.

Conform Politicii noastre privind coordonarea unor acțiuni rău-intenționate , interzicem conținutul care:

 • Coordonează, descrie, recunoaște sau promovează răspândirea activă și intenționată a bolilor contagioase prin intermediul tău sau al asociaților tăi.

Atunci când vom avea informații suplimentare și/sau contextul pentru a-l identifica, vom mai interzice și următoarele:

 • Conținut privind coordonarea evenimentelor sau întâlnirilor în persoană, atunci când se implică sau se încurajează participarea persoanelor cu COVID-19.
 • Conținut care coordonează acțiuni de influențare a administrării vaccinului împotriva COVID-19.
 • Conținut care face apel la acțiune, susține sau promovează faptul că alții nu vor face vaccinul împotriva COVID-19.

Conform Politicii noastre privind bunurile cu regim special, am luat măsuri pentru protejarea împotriva exploatării acestei crize în scopul câștigului financiar, interzicând conținutul de mai jos atunci când dispunem de informații suplimentare și/sau context pentru a-l identifica:

 • Încercări de a vinde măști faciale medicale și respiratorii și kituri de testare pentru COVID-19 Această politică nu se extinde și asupra ofertelor sau solicitărilor de donații de măști sau referitoare la măști non-medicale.
 • Menționează produse medicale și COVID-19, indicând un sentiment de urgență sau susținând că prevenirea este garantată.

Conform Politicii noastre privind limbajul care incită la ură, interzicem conținutul de mai jos atunci când dispunem de informații suplimentare și/sau context pentru a-l identifica:

 • Afirmă că persoane care au în comun o caracteristică protejată, precum rasa sau religia, au virusul, l-au creat sau îl răspândesc. Aceasta nu se aplică în cazul afirmațiilor bazate pe originea națională a persoanelor, deoarece dorim să permitem discuții axate pe răspunsuri și efecte la nivel național (de exemplu, „un număr de X italieni au COVID-19”).
 • Batjocorește persoanele care au în comun o caracteristică protejată, precum rasa sau religia, pentru că au COVID-19.

Conform Politicii noastre privind intimidarea și hărțuirea, interzicem conținutul de mai jos care vizează persoane în mod rău-intenționat, atunci când dispunem de informații suplimentare și/sau context pentru a-l identifica:

 • Susține că o persoană privată are COVID-19, cu excepția cazului în care persoana respectivă se auto-declară bolnavă sau dacă informațiile legate de starea de sănătate a acesteia sunt disponibile public.

Conform Standardelor comunității noastre, ștergem informațiile greșite atunci când experții din domeniul sănătății publice concluzionează că informațiile sunt false și că ar putea contribui la violențe sau vătămări corporale iminente. Deoarece COVID-19 a fost declarată Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională (PHEIC) în ianuarie 2020, am aplicat această politică conținutului cu afirmații referitoare la COVID-19 care, conform consensului experților în domeniul sănătății (a) sunt false și (b) este probabil să contribuie la vătămări corporale iminente (exemplele privind vătămările corporale iminente includ: creșterea probabilității de expunere la virus sau transmiterea acestuia sau de manifestare de reacții adverse cu privire la capacitatea sistemului public de sănătate de a gestiona pandemia). Obiectivul acestei politici este de a reduce vătămările aduse sănătății oamenilor, permițând în același timp utilizatorilor să discute, să dezbată și să-și împărtășească experiențele personale, opiniile și știrile referitoare la pandemia de COVID-19. Mai exact, ștergem informațiile false despre:

 • Existența sau gravitatea COVID-19. Recunoașterea existenței și înțelegerea gravității COVID-19 este fundamentală pentru menținerea oamenilor în siguranță și informați cu privire la pericolele acestei situații de urgență în materie de sănătate publică. Ștergem afirmațiile care neagă existența bolii sau subminează gravitatea COVID-19. Acest lucru include:

  • Afirmații care neagă existența bolii sau a pandemiei de COVID-19
  • Afirmații care minimalizează gravitatea COVID-19, precum:

   • Afirmații care susțin că COVID-19 nu este mai periculos pentru persoane decât gripa obișnuită sau răceala
   • Afirmații care susțin că nimeni nu a murit de COVID-19
   • Afirmații care susțin că rata mortalității COVID-19 este aceeași sau mai mică decât a gripei sezoniere
   • Afirmații care susțin că sunt mai multe șanse să fii ucis de vaccinarea antigripală decât de COVID-19
   • Afirmații care susțin că numărul de decese cauzate de COVID-19 este mult mai mic decât cifrele oficiale (necesită informații și/sau context suplimentare)
  • Afirmații privind cauzele COVID-19, legate de tehnologiile de comunicare 5G, precum:

   • Afirmații care susțin că recomandările privind distanțarea socială pe durata pandemiei de COVID-19 sunt doar un mod de a instala infrastructura de comunicare wireless 5G
   • Afirmații care susțin că simptomele COVID-19 sunt, de fapt, efectele tehnologiilor de comunicare 5G
  • Exemplu: „Nimeni nu a murit de COVID-19,” „Recomandările de distanțare socială nu sunt altceva decât un mod de-a instala infrastructura 5G,” „COVID-19 nu este adevărat!”
 • Transmiterea și imunitatea împotriva COVID-19: Înțelegerea modului prin care COVID-19 se transmite și ce persoane se pot infecta este o componentă esențială pentru protejarea oamenilor împotriva infectării sau răspândirii virusului. Experții din domeniul sănătății publice afirmă că COVID-19 se poate transmite în orice locație și, în primul rând, de la persoană la persoană, prin secreții mici din nas sau gură, care sunt expulzate atunci când o persoană infectată cu COVID-19 tușește, strănută sau vorbește. De asemenea, experții din domeniul sănătății publice au convenit că toate persoanele, indiferent de vârstă sau de alte caracteristici unice, se pot infecta și pot răspândi COVID-19. Ștergem afirmațiile false despre cum și unde se poate transmite COVID-19 și despre ce persoane se pot infecta. Acest lucru include:

  • Afirmații care susțin că un grup este imun și nu poate muri de COVID-19 sau că o anumită activitate sau un anumit tratament pot duce la imunitate.
  • Afirmații care susțin că COVID-19 nu poate fi transmis în anumite climate, condiții meteorologice sau locuri
  • Afirmații care susțin că COVID-19 poate fi transmis oricum altfel decât prin contact interuman, precum:

   • Afirmații care susțin că COVID-19 este cauza sau poate fi transmis prin intermediul tehnologiilor 5G
   • Afirmații care susțin că COVID-19 este transmis prin intermediul vaccinului antigripal sau că vaccinarea antigripală îi face pe oameni mai susceptibili de a contracta COVID-19
   • Afirmații care susțin că muștele comune sau țânțarii transmit COVID-19.
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 constituie cauza sau infectează persoanele cu COVID-19
  • Exemplu: „Persoanele în vârstă sunt imune la COVID-19”, „COVID-19 nu se transmite în zonele tropicale“, „Vaccinul împotriva COVID-19 provoacă COVID-19!”
 • Tratamente garantate sau metode de prevenire pentru COVID-19: Autoritățile de sănătate publică, cum ar fi OMS, spun că în prezent nu există nimic care să garanteze recuperarea sau să garanteze că o persoană obișnuită nu se va îmbolnăvi de COVID-19. De asemenea, am auzit de la autoritățile de sănătate publică că, dacă oamenii ar crede că există un tratament garantat sau o metodă de prevenire pentru COVID-19, acest lucru i-ar putea determina să ia măsuri incorecte de siguranță, să ignore instrucțiunile adecvate cu privire la sănătate sau chiar să încerce automedicație vătămătoare. Din acest motiv, nu permitem afirmații false despre modul de tratare sau prevenire a COVID-19. Acest lucru include:

  • Afirmații care susțin că, în cazul persoanelor obișnuite, un anumit lucru sau o anumită acțiune pot preveni COVID-19 sau pot vindeca de COVID-19, mai înainte să se aprobe un tratament sau un mijloc de prevenție, precum:

   • Consumul sau inhalarea anumitor lucruri
   • Remedii medicale sau naturiste
   • Remedii de uz extern, pentru exteriorul corpului sau pentru piele
  • Exemplu: „Ia vitamina C – vindecă COVID-19“, „Dacă iei medicamentul acesta naturist, nu te vei îmbolnăvi de COVID-19“, „Acest unguent te va feri de coronavirus“.
 • Descurajarea bunelor practici de protecție a sănătății: Există câteva bune practici de protecție a sănătății, pe care experții din domeniul sănătății publice le recomandă oamenilor pentru a se proteja împotriva îmbolnăvirii sau răspândirii COVID-19. Printre acestea se numără purtarea unei măști faciale, distanțarea socială, efectuarea unui test de depistare a COVID-19 și, mai nou, vaccinarea împotriva COVID-19. Autoritățile de sănătate publică au emis autorizații de utilizare de urgență pentru o serie de vaccinuri împotriva COVID-19, astfel încât, pe lângă afirmațiile false despre măști faciale, distanțare socială și teste, nu permitem afirmații false despre vaccinuri sau despre programele de vaccinare, despre care experții din domeniul sănătății publice ne-au informat că ar putea conduce la respingerea vaccinării împotriva COVID-19. Printre acestea se numără afirmații false despre siguranța, eficacitatea, ingredientele, dezvoltarea, existența sau conspirațiile referitoare la vaccin sau la programul de vaccinare. Pe măsură ce vor apărea mai multe informații despre vaccinurile împotriva COVID-19, vom continua să explicăm felul în care aplicăm această politică. Acest lucru include:

  • Afirmații despre purtarea măștii faciale, precum:

   • Afirmații care susțin că purtarea măștii faciale nu contribuie la prevenirea răspândirii COVID-19
   • Afirmații care susțin că măștile faciale includ sau sunt conectate la tehnologia 5G
   • Afirmații care susțin că purtarea măștii faciale îl poate îmbolnăvi pe purtător
  • Afirmații care susțin că distanțarea socială/fizică nu previne răspândirea COVID-19
  • Afirmații care pot descuraja pe cineva să își facă un test autorizat la nivel guvernamental de detectare a COVID-19, precum:

   • Afirmații care susțin că COVID-19 poate fi testat cu succes și fără un test autorizat
   • Afirmații care susțin că testele COVID-19 vin pre-infectate sau te pot infecta cu COVID-19
   • Afirmații care susțin că testele COVID-19 autorizate de experții din domeniul sănătății publice nu pot detecta COVID-19
  • Afirmații despre vaccinurile împotriva COVID-19 care contribuie la refuzul vaccinării, precum:

   • Afirmații despre disponibilitatea sau existența vaccinurilor împotriva COVID-19, în mod specific:

    • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 nu există sau nu au fost autorizate
    • Afirmații care susțin că altceva, și nu vaccinul împotriva COVID-19, te poate vaccina împotriva COVID-19
  • Afirmații despre siguranța sau efectele secundare grave ale vaccinurilor împotriva COVID-19, precum:

   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 ucid sau duc la vătămarea gravă a persoanelor (de exemplu, cauzează formarea cheagurilor de sânge)
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 cauzează boli grave precum SLA, scleroză multiplă, COVID-19, noua tulpină COVID sau autism.
   • Afirmații care susțin că dezvoltarea imunității prin contractarea COVID-19 este mai sigură decât vaccinarea
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt nesigure pentru un anumit grup de persoane, dacă acel grup este identificat pe baza unor caracteristici protejate sau a altor identificatori, care nu sunt asociați direct cu sănătatea, vârsta sau dizabilitățile persoanelor din acel grup (de ex. statut social, religie sau orientare politică)
   • Afirmații care susțin că vaccinul împotriva COVID-19 modifică ADN-ul uman
   • Afirmații care susțin că vaccinul împotriva COVID-19 provoacă infertilitate, avorturi spontane sau sterilitate.
   • Afirmații despre efectele secundare ale vaccinurilor împotriva COVID-19, care nu au sens sau sunt iraționale, ca de exemplu că dacă te vaccinezi te transformi într-o maimuță
  • Afirmații despre eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19, precum:

   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 nu asigură imunitatea persoanelor
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 nu sunt eficiente împotriva COVID-19
  • Afirmații despre felul în care a fost dezvoltat vaccinul împotriva COVID-19 sau despre ingredientele acestuia, precum:

   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 conțin ingrediente toxice, interzise sau dăunătoare, microcipuri, produse animale sau orice altceva nu este inclus în lista de ingrediente a vaccinului
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt netestate
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 conțin semnul fiarei
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 nu sunt testate în comparație cu placebo în cadrul studiilor clinice
   • Afirmații care susțin că există persoane care au decedat în urma administrării vaccinului Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, în timpul studiilor clinice (Observație – Permitem afirmațiile că există persoane care susțin că există persoane care au decedat în timpul studiilor clinice pentru testarea vaccinului împotriva COVID-19 al companiei Pfizer/BioNTech)
   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 conțin sau au fost dezvoltate, produse sau concepute din/cu țesuturi umane provenite de la fetuși avortați / din țesuturile fetușilor avortați.
  • Afirmații care promovează teorii ale conspirației despre vaccinurile sau programul de vaccinare împotriva COVID-19, precum:

   • Afirmații care susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt făcute sau au fost dezvoltate pentru a controla o populație în scopuri care nu țin de sănătatea publică
   • Afirmații care susțin că anumite populații sunt folosite sau vizate pentru testarea siguranței sau eficacității reale a unui vaccin împotriva COVID-19
  • Printre exemplele de afirmații care încalcă politicile de mai sus se numără: „Purtarea măștii faciale nu contribuie la împiedicarea răspândirii COVID”, ”Distanțarea socială nu ajută cu nimic la reducerea cazurilor de COVID din comunitate.”, „Testele COVID vin pre-infectate cu boala”, „Vaccinul COVID te va ucide”, ”Vaccinul împotriva COVID conține un microcip”, „Vaccinul împotriva COVID nu oferă imunitate”, „Vaccinul împotriva COVID provoacă autism!”
 • Acces la serviciile de sănătate esențiale: Infrastructura din domeniul sănătății publice se află în centrul luptei globale de combatere a COVID-19. Potrivit OMS și altor autorități de sănătate publică, focarele anterioare de boli infecțioase au arătat că întreruperea serviciilor esențiale poate fi mai fatală decât focarul în sine, iar asigurarea accesului la serviciile esențiale este piatra de temelie a unui răspuns eficient al autorităților din domeniul sănătății. Reacțiile adverse împotriva capacității sistemului public de sănătate de a gestiona pandemia pot avea un impact direct asupra menținerii sănătății și siguranței oamenilor în această situație de urgență sanitară. Ștergem conținutul care poate contribui la vătămări corporale prin reprezentarea inexactă a accesului la sau a disponibilității infrastructurii de sănătate publică. Atunci când vom avea informații suplimentare și/sau contextul pentru a-l identifica, vom mai interzice și următoarele:

  • Afirmații care denaturează informațiile privind accesul, disponibilitatea sau eligibilitatea serviciilor din domeniul sănătății, precum spitalele, agenții de intervenție în caz de urgență, serviciul de ambulanță, tratamentele și vaccinurile.

   • Afirmații care susțin că spitalele sau un anumit spital sunt/este închis/e și că nu permit/e accesul persoanelor infectate.
   • Afirmații care susțin că doar anumitor persoane li se permite să beneficieze de îngrijiri medicale pentru tratamentul COVID-19.
   • Afirmații care susțin că spitalele ucid pacienții pentru a crește numărul deceselor COVID-19, cu scopul de a obține mai mulți bani sau pentru a vinde organele oamenilor

    • Exemplu: „Spitalele ucid pacienții pentru a crește numărul deceselor COVID și pentru a primi mai mulți bani!”
 • De asemenea, pe toată durata crizei de sănătate publică cauzată de COVID, ștergem toate celelalte informații greșite despre COVID-19, despre care autoritățile din domeniul sănătății publice spun că pot avea rezultate negative. Printre afirmațiile vizate de această politică se numără următoarele:

  • COVID-19 este un virus artificial, inclusiv

   • Afirmații care susțin că a fost creat artificial sau realizat prin bioinginerie
   • Afirmații care susțin că este o armă biologică
   • Afirmații care susțin că a fost creat de o persoană, un guvern sau o țară

    • Se exclud afirmațiile care susțin că a fost studiat, provine sau a fost scăpat dintr-un laborator, fără a se susține că a fost creat artificial
   • Exemplu: „Coronavirusul este de fapt o armă biologică!”
  • COVID-19 este sau a fost patentat, inclusiv de către o anumită persoană sau entitate

   • Exemplu: „Știai că COVID-19 a fost patentat de fapt cu mulți ani în urmă?”
  • COVID-19 a fost anticipat, inclusiv

   • în cadrul exercițiului „Event 201” din octombrie 2019
   • în cadrul simulării unei pandemii, intitulate „Event 201”, din octombrie 2019
   • Excluderi:

    • Discutarea exercițiului/simulării din octombrie 2019, fără a afirma în mod explicit că a anticipat pandemia cu noul coronavirus
    • Afirmații despre alte anticipări
   • Exemplu: „Exercițiul pandemic Event 201 a anticipat, în octombrie 2019, pandemia de COVID-19.”
   • COVID-19 nu este nou, inclusiv

    • După cum este dovedit prin existența vaccinurilor pentru animale împotriva coronavirusului
    • După cum este dovedit de etichetele produselor dezinfectante
    • Exemplu: „Să nu îți închipui că COVID-19 este ceva nou. Există vaccinuri împotriva coronavirusului pentru animale de ani de zile.”
  • Experții din domeniul sănătății, precum OMS sau CDC, nu recomandă persoanelor sănătoase să poarte măști.

   • Exemplu: „OMS nu recomandă persoanelor sănătoase să poarte măști.”
 • În mod similar, pe toată durata perioadei de urgență de sănătate publică aferentă pandemiei de COVID, vom șterge conținutul care reproduce alte informații false din domeniul sănătății, în principal despre vaccinuri, care au fost demascate pe scară largă de organizații de vârf din domeniul sănătății, precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Centrele de Control și Prevenire a Bolilor (CDC). Scopul acestei politici este să combată dezinformarea cu privire la vaccinare și boli, care, în cazul în care este crezută, poate duce la scăderea numărului de vaccinări și poate dăuna sănătății și siguranței publice. Printre afirmațiile vizate de această politică se numără următoarele:

  • Vaccinurile provoacă autism

   • Exemplu: „Tot mai mulți copii suferă de autism în ziua de azi pentru că a crescut numărul vaccinărilor.“
  • Vaccinurile provoacă Sindromul morții subite la sugari (SMMS)

   • Exemplu: „Nu știi că vaccinurile provoacă SMMS?”
  • Vaccinurile provoacă bolile de care ar trebui să ne protejeze sau pot face ca persoana vaccinată să aibă mai multe șanse să contracteze boala

   • Exemplu: „Vaccinarea te face de fapt mai susceptibil să te îmbolnăvești de boala respectivă, pentru că vaccinul conține o tulpină a bolii. Fii atent!”
  • Vaccinurile sau ingredientele acestora sunt letale, toxice, otrăvitoare, dăunătoare sau periculoase

   • Exemplu: „Sigur, te poți vaccina dacă nu te deranjează că îți otrăvești corpul.”
  • Imunitatea naturală este mai sigură decât imunitatea oferită de vaccin

   • Exemplu: „Mai sigur este să treci prin boală decât să te vaccinezi.”
  • Este periculos să îți faci mai multe vaccinuri într-o perioadă scurtă de timp, chiar dacă acest lucru este recomandat de medici.

   • Exemplu: „Să nu îți faci mai mult de un vaccin odată, e periculos – nu-mi pasă ce ți-a zis doctorul!”
  • Vaccinurile nu reușesc să prevină boala împotriva căreia au fost create

   • Exemplu: „Vaccinurile nu fac, de fapt, nimic pentru a împiedica să te îmbolnăvești.”
  • Contractarea pojarului nu poate provoca decesul (necesită informații și/sau context suplimentare)

   • Exemplu: „Nu-ți fie teamă că faci pojar, nu te omoară”
  • Vitamina C este la fel de eficientă precum vaccinurile în prevenirea bolilor pentru care există vaccinuri.
 • Paginile, Grupurile, profilurile și conturile de Instagram care postează în mod repetat dezinformări sau coordonează acțiuni rău-intenționate (a se vedea politicile privind Coordonarea unor acțiuni rău-intenționate din partea superioară a articolului) în legătură cu COVID-19, vaccinuri și aspecte privind sănătatea pot fi supuse unor restricții, inclusiv (dar fără a se limita la) o distribuție redusă, eliminarea din recomandări sau ștergerea de pe site-ul nostru.

Întrebări comune despre modul în care impunem măsurile împotriva dezinformării pe tema COVID-19 și legate de sănătate

A. Cum tratăm umorul sau satira?

Permitem conținutul distribuit care conține umor sau satiră. Umorul și satira sunt forme de expresie vitale. Ele ne permit să transmitem idei provocatoare, să clădim comunități și să facem față acestor vremuri dificile.

B. Cum ne impunem măsurile în ceea ce privește conținutul distribuit cu intenția de a condamna sau de a demasca?

Permitem conținutul distribuit cu intenția de a condamna sau de a demasca.

C. Cum ne impunem măsurile în privința experiențelor sau anecdotelor personale?

În general, vom permite afirmațiile care exprimă anecdote sau experiențe personale – acest lucru reprezentând expresia importanței pe care o atribuim vocii utilizatorilor – cu excepția cazurilor în care acestea promovează sau susțin acțiuni dăunătoare care rezultă de pe urma respectivelor afirmații.

D. Ce opțiuni oferim utilizatorilor care nu sunt de acord cu decizia noastră?

Puteți găsi mai multe informații (aici) despre cum să contestați deciziile noastre de ștergere a conținutului. Conținutul care a fost evaluat direct de către partenerii noștri responsabili cu verificarea informațiilor poate fi contestat direct la ei. Vedeți mai multe informații despre programul nostru de verificare a informațiilor (aici).

E. Cum identifică Facebook dezinformările privind COVID-19 și vaccinurile?

Utilizăm o combinație de evaluare umană, tehnologie și rapoarte ale utilizatorilor pentru a identifica și impune măsuri în legătură cu conținuturile care încalcă aceste politici. De asemenea, încurajăm utilizatorii să raporteze conținuturile de acest fel atunci când le observă.

Reducerea distribuției anumitor conținuturi despre anumite alte vaccinuri și ștergerea Paginilor, Grupurilor și conturilor de Instagram care încalcă Politicile noastre privind COVID-19 și vaccinurile și care sunt dedicate descurajării vaccinării

În cadrul eforturilor noastre de a îmbunătăți calitatea conținuturilor despre sănătate și vaccinare pe care le citesc oamenii în timpul pandemiei de COVID-19 și în conformitate cu sfaturile experților independenți din domeniul sănătății, luăm, de asemenea, măsuri suplimentare în vederea reducerii distribuției altor conținuturi despre vaccinuri care nu ne încalcă în alte moduri politicile enumerate mai sus și a ștergerii anumitor Pagini, Grupuri și conturi de Instagram care includ conținut distribuit care ne încalcă politicile privind COVID-19 și vaccinarea și care sunt dedicate răspândirii informațiilor care descurajează vaccinarea pe platformă.

În mod specific, luăm măsuri suplimentare în vederea reducerii distribuției de conținut (de tipul evidențiat mai jos) care este senzaționalist sau alarmist cu privire la vaccinuri sau care vorbește de rău persoane pe baza atitudinii acestora față de vaccinare. În secțiunile noastre de recomandări (aflați mai multe aici), lucrăm pentru a limita vizibilitatea acestui tip de conținut, precum și a conținutului (evidențiat mai jos) care promovează refuzul vaccinării sau alternativele la vaccinare sau care distribuie povești despre efectele adverse sau secundare de după vaccinare, prezentate într-o manieră șocantă sau exagerată, astfel încât să descurajeze vaccinarea. De asemenea, putem reduce distribuția Paginilor, Grupurilor și conturilor de Instagram care se concentrează pe descurajarea vaccinării prin răspândirea acestui tip de conținut.

De asemenea, Paginile, Grupurile și conturile de Instagram pot fi șterse dacă au distribuit conținut care ne încalcă politicile COVID-19 și privind vaccinarea și care sunt, de asemenea, dedicate distribuirii pe platformă a altor informații care descurajează vaccinarea. În mod specific, acest tip de conținut include:

  1. Conținut senzaționalist sau alarmist despre vaccinuri:

 • Conținut care altfel nu ne încalcă politicile privind COVID-19 sau vaccinarea de mai sus, dar care sugerează că vaccinurile sunt nesigure, ineficiente, un sacrilegiu sau irelevante, utilizând termeni irelevanți, exagerați, conspiraționiști sau senzaționaliști. Printre aceste tipuri de conținut se numără conținutul care folosește generalizări despre efectele dăunătoare sau utilitatea acestora fără context sau care leagă vaccinarea de narațiunile conspiraționiste în sensul existenței unor secrete, adevăruri sau efecte dăunătoare asupra sănătății, ascunse în mod deliberat.

  • Exemplu: „Ești următorul pe lista de vaccinare cu aceste vaccinuri periculoase – oile din această lume trebuie să se trezească.”
  • Exemplu: „Nu are niciun rost, vaccinurile sunt toate complet inutile!”
  2. Criticarea alegerii de a se vaccina/de a vaccina pe alții:

 • Conținut care altfel nu ne încalcă politicile de mai sus privind COVID-19 sau vaccinarea, dar care vorbește de rău pe alții pe baza alegerii acestora de a se vaccina sau de a-i vaccina pe alții, inclusiv atacuri verbale împotriva persoanelor vaccinate sau a persoanelor care administrează vaccinuri sau învinovățirea persoanelor pentru necazurile suferite după vaccinare.

  • Exemplu: „Îți abuzezi copilul dacă îl vaccinezi.“
  • Exemplu: „Doar un nebun de legat s-ar vaccina cu vaccinul acesta!”
  3. Promovarea refuzului vaccinării și a alternativelor:

 • Conținut care altfel nu ne încalcă politicile de mai sus privind COVID-19 sau vaccinarea, dar care descurajează în mod implicit vaccinarea susținând alternative sau lăudându-i pe cei care refuză vaccinarea. Acest lucru include promovarea tratamentelor alternative sau a imunității naturale, lăudându-i pe cei care refuză vaccinarea și încurajând refuzarea vaccinării fără a cita opinii sau argumente medicale.

  • Exemplu: „Aceste asistente care iau atitudine, refuzând acest vaccin inutil sunt eroinele mele!”
  • Exemplu: „Sarah, orice ai face, te rog să nu îi lași să te înțepe.”
  • Exemplu: „Care este sensul vaccinării, dacă imunitatea naturală este mult mai bună?”
  4.Narațiuni șocante:

 • Conținut care altfel nu ne încalcă politicile de mai sus privind COVID-19 sau vaccinarea, dar care distribuie evenimente sau fapte posibile sau chiar reale care ridică probleme de siguranță, prin intermediul unor anecdote personale sau știri despre reacții adverse grave, fie în mod exagerat, fie fără context.

  • Exemplu: „Prietenul meu s-a vaccinat și acum suferă de Paralizia lui Bell!“
  • Exemplu: „Lucruri neraportate: cele 632 de rapoarte privind persoane care au decedat în răstimp de o săptămână după ce au fost vaccinați cu noul vaccin împotriva COVID-19“

Mai citește:
Facebook renunță să mai cenzureze mesajele despre posibilă obîrșie artificială a virusului c0vid. De ce cred că aceasta este totuși o teorie falsă
Robert Kennedy Jr., nepotul președintelui SUA asasinat la Dallas, cenzurat pe instagram. „Nașul” Radu Moraru cenzurat și el pe facebook. Mi-am făcut cont pe rețeaua alternativă de socializare mewe
– Cenzura youtube continuă. Noul meu cont pe platforma video Bitchute
– Listă filmări legate de problema covid cenzurate de pe contul meu youtube
– Din nou, cenzură pe youtube: Filmare cu mine vorbind despre legea carantinării ștearsă
– LARICS mă citează ca fiind printre „apostolii dezinformării” legate de covid-19 și cere cenzurarea interviului cu profesor Sucharit Bhakdi încărcat de mine pe youtube
– Cenzura în vremea coronavirusului
– Cenzura youtube și Organizația Mondială a Sănătății (video)
– Vimeo mi-a șters contul
– Nouă reclamaţie la youtube contra mea, depusă de TVR
– Reclamaţie împotriva mea la youtube
– TVR îmi dă drept condiţionat de a-i folosi înregistrările din revoluţie
– TVR, îngrijorată de „răspîndirea incontrolabilă” a adevărului despre revoluţie
– Videoclipul procesului Ceauşescu, şters de pe youtube pe motiv de încălcare a drepturilor de autor
– România semnează tratatul ACTA, acceptînd astfel ideea de cenzurare a internetului
– Adrian Năstase vrea reglementarea prin lege a discuţiilor pe internet
– După Adrian Năstase şi Lia Olguţa Vasilescu, un nou fan al cenzurii: Silviu Prigoană
– Proiect de lege pentru cenzurarea internetului
– Vechiul duşman al libertăţii de exprimare Ioan Ghişe revine cu idei noi
– Limitarea libertăţii prin creşterea drepturilor cetăţeneşti sau proiectul legislativ al deputatului Mihail Boldea
– Încercări de cenzurare a internetului. Wikipedia englezească intră în grevă pentru o zi
– Blogul lui Marius Mioc, suspendat a 2-a oară
– alte articole legate de problema coronavirusului la pagina COVID-19.

2 gânduri despre „Lista completă a politicilor de cenzură ale facebook în problema covid-19 și a vaccinării

 1. Pingback: Lista completă a politicilor de cenzură ale facebook în problema covid-19 și a vaccinării mariusmioc – Xsmart News

 2. Sint niste nesimtiti si corupti. Noi populatia globului iam ridicat de la zero si acum ca au miliarde, incep sa isi bata joc de cei sute de milioane.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.