Sfat al Organizației Mondiale a Sănătății: Deocamdată copiii nu trebuie să fie vaccinați anticovid

Actualizare 23 iunie ora 17: N-a trecut nici o zi de la articolul meu și OMS și-a schimbat recomandările (e precizat pe saitul OMS: „English version last updated on 22 June 2021 to reflect 15 June 2021 SAGE interim recommendations on the Pfizer/BionTech COVID-19 vaccine”, adică „versiunea în limba engleză a fost actualizată în 22 iunie 2021 pentru a include recomandările provizorii ale SAGE despre vaccinul Pfizer/Biontech”). Vedeți cu webarchive versiunea saitului OMS din 22 iunie înainte de schimbări, unde scrie ce spuneam și eu în articol, că deocamdată nu se recomandă vaccinarea copiilor: http://web.archive.org/web/20210622164939/https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/covid-19-vaccines/advice/

Versiunea actuală a saitului OMS spune: „Copiii și adolescenții tind să aibe boală mai blîndă comparativ cu adulții, așa că, dacă nu sînt într-un grup cu risc ridicat la covid-19, este mai puțin urgent să fie vaccinați decît persoanele mai în vîrstă, cei cu boli cronice și lucrătorii din sănătate. Mai multe dovezi sînt necesare pentru folosirea diferitelor vaccinuri covid-19 la copii înainte de a face o recomandare generală despre asta. Grupul de experți ai OMS SAGE a ajuns la concluzia că vaccinul Pfizer/BionTech este bun pentur a fi folosit la persoane de peste 12 ani. Copiilor între 12 și 15 ani care sînt în grupe de risc li se pot oferi aceste vaccinuri alături de alte grupuri care au prioritate la vaccinare. Studiile despre vaccinarea copiilor sînt în curs și OMS își va actualiza recomandările cînd dovezile despre situația epidemiologică fac necesară o schimbare a politicilor”.

Actualizare 22 iunie 2021, ora 11,50: Adăugare paragraf final despre precauțiile recomandate de OMS și după vaccinare.

Nu sînt un admirator al Organizației Mondiale a Sănătății. Sînt cel care, în aprilie 2020, a lansat petiția petiția pentru ieșirea României această organizație (linc). Petiția a strîns pînă în momentul în care scriu aceste rînduri, 1605 semnături confirmate (linc). Motivele pentru care OMS nu poate fi considerată de încredere sînt explicare în textul petiției, dar și în comentarii ale celor care au iscălit-o (linc).

OMS este, după părerea mea, o organizație coruptă de marile firme farmaceutice, care, încă dinainte de actuala „pandemie”, promova protocoale de tratament avînd ca scop îmbogățirea acestora, eliminînd tratamente ieftine și impunînd (teoretic doar recomandînd, că OMS n-are puterea juridică de a dicta forurilor naționale) schemele de tratament care să ofere maxim de profit acestor firme, eficacitatea tratamentelor fiind un lucru secundar. Finanțată generos de Fundația Bill și Melinda Gates dar și de alte organizații, precum GAVI (alianța pentru vaccinare, care deasemeni e finanțată generos de Fundația Bill și Melinda Gates), OMS a fost totdeauna un susținător al vaccinării.

Consider totuși folositor, în contextul în care autoritățile române anunță că extind vaccinarea anticovid și la copii, să tălmăcesc ce scrie pe saitul oficial al OMS cu privire la acest subiect, la articolul cu sfaturi pentru public despre vaccinarea covid-19 (linc). Articolul recomandă vaccinarea anticovid și declară că următoarele vaccinuri anticovid au fost evaluate de OMS pînă în 3 iunie 2021 ca îndeplinind criteriile de siguranță și eficacitate: AstraZeneca/Oxford, Johnson and Johnson, Moderna, Pfizer/BionTech, Sinopharm, Sinovac. „Vaccinurile sînt sigure pentru cele mai multe persoane de peste 18 ani”, se explică pe saitul OMS. Și eu cred că peste 51% dintre cei de peste 18 ani vaccinați anticovid vor scăpa fără urmări grave.

În legătură cu vaccinarea copiilor, e scris pe saitul OMS:

Children should not be vaccinated for the moment.

There is not yet enough evidence on the use of vaccines against COVID-19 in children to make recommendations for children to be vaccinated against COVID-19. Children and adolescents tend to have milder disease compared to adults. However, children should continue to have the recommended childhood vaccines.

Adică: Copiii nu trebuie să fie vaccinați deocamdată. Nu sînt destule date despre folosirea vaccinurilor anticovid la copii pentru a face recomandări de vaccinare anticovid a copiilor. Copiii și adolescenții tind să aibe forme mai ușoare ale bolii comparativ cu adulții. Totuși, copiii trebuie să-și facă celelate vaccinuri recomandate pentru copilărie”.

Contrar recomandărilor OMS, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a anunțat că în România se vor vaccina și copiii între 12 și 15 ani (linc). Anunțul lui Gheorghiță a fost făcut în 28 mai, adică înainte de recomandările OMS citate, care sintetizează situația pînă la 3 iunie.

În anunțul OMS există cuvîntul „deocamdată” și se explică că nu sînt date destule. Se crează astfel impresia propagandistică că OMS e o organizație serioasă care nu se pripește cu recomandările. Probabil în final va susține și OMS vaccinarea anticovid a copiilor. Cum problema covid e politică, nu medicală, contează mai mult cum evoluează lucrurile din punct de vedere politic decît datele medicale concrete care se vor aduna. La nevoie, OMS și-a făurit și un alibi – dacă apar prea mulți părinți furioși de efectele adverse ale vaccinurilor împotriva copiilor lor, OMS poate spune că noi am atras atenția că nu recomandăm vaccinarea la copii, să răspundă cei care au recomandat-o! Cel puțin „deocamdată”, Iohanis, Arafat, Gheorghiță nu au asigurat spatele de către OMS.

La finalul recomandărilor de pe saitul OMS se spune:

Chiar dacă ești vaccinat, păstrează precauțiile.

Deși un vaccin anticovid va preveni boala gravă ori moartea, încă nu știm în ce măsură te ferește de a te infecta și a transmite virusul altora. Cu cît îngăduim virusului mai mult să se răspîndească, cu atît acesta are mai multe oportunități să se schimbe. Continuă să acționezi pentru a încetini și eventual opri răspîndirea virusului:

Păstrează cel puțin 1 metru distanță de alții

Poartă mască, mai ales în spații aglomerate, închise și prost aerisite

Spală-ți des mîinile

Acoperă-ți orice tuse sau strănut cu cotul

Cînd ești în spații închise asigură aerisire bună prin deschiderea unei ferestre.

Sînt oare singurul care observă o contradicție între „încă nu știm în ce măsură (vaccinul) te ferește de a te infecta și a transmite virusul altora” și afirmația că vaccinul e eficace? Afirmația că vaccinul ar preveni boala gravă ori moartea se pare că nu e luată în serios de autoritățile române. Vezi: Date oficiale: Efectele vaccinurilor antic0vid în România (linc).

Mai citește alte articole despre problema c0r0navirusului la pagina c0vid-19

4 gânduri despre „Sfat al Organizației Mondiale a Sănătății: Deocamdată copiii nu trebuie să fie vaccinați anticovid

  1. Si totuşi americanii au vreo două milioane de tineri vaccinați, iar Franța a inceput campania ptr 5 mioane, inca de saptamâna trecută.
    Doar cu Phfizer . Dar nu ptr ca celelalte ar fi otrăvitoare. Nu sunt date suficiente ptr controlul efectelor secundare.

  2. Pingback: Sfat al Organizației Mondiale a Sănătății: Deocamdată copiii nu trebuie să fie vaccinați anticovid – Stiri Verticale

  3. Pai,domnul Marius, nu este firesc sa fie asa? Pe masura ce date noi se acumuleaza OMS modifica recomandarile. Mie mai tare mi-ar mirosi a conspiratie daca n-ar face_o.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.