A murit Claudiu Iordache, revoluționar timișorean și fost director al Institutului Revoluției Române. Puțin înainte de moarte, se întreba: „Pe cînd ziua eliberării totale de Regimul c0vid?”

Claudiu Iordache, unul dintre revoluționarii care în decembrie 1989 au alcătuit comitetul revoluționar „Frontul Democratic Român” din Timișoara, a murit în 20 noiembrie. Pe blogul său și pe pagina sa de facebook a apărut în 22 noiembrie un articol în amintirea sa (linc) care trebuie să fi fost publicat de cineva dintre apropiați (destul de apropiat ca să i se încredințeze parola de la blog și facebook), în care se afirmă: Ar fi putut fi în viață în acest moment dacă aceia chemați în ajutorul vieții lui ar fi pus un diagnostic corect, urmat de un tratament salvator. Dacă empatia, umanitatea le-ar fi condus pașii pe drumul salvării unei vieți.

Claudiu Iordache s-a născut în 1942 la București. În 1989 era proiectant la IPROTIM. În ședința care s-a ținut la acest institut în 18 decembrie 1989 a avut curajul să-l contrazică pe directorul care îi înfiera pe manifestanții din 16-17 decembrie 1989. În 20 decembrie 1989 a fost a treia persoană care a luat cuvîntul de la balconul Operei din Timișoara: Timişoara 20 decembrie 1989: Primele cuvîntări din balconul Operei (audio – linc).

După revoluție, Claudiu Iordache a fost membru fondator al Societății Timișoara (linc), dar după ce aceasta a adoptat o linie politică antifesenistă n-a mai activat acolo. A intrat în partidul politic FSN (condus pe atunci de actualul liberal Petre Roman), devenind șeful organizației Timiș și vicepreședinte la nivel național. A fost ales deputat la alegerile din 20 mai 1990. Adeziunea sa la FSN a făcut ca în decembrie 1990, în contextul grevei care se declanșase în oraș (linc), să fie fugărit de unii cetățeni furioși în centrul Timișorii. După această întîmplare domnul Iordache s-a remarcat cerînd în parlament deconspirarea securității. A fost totodată militant pentru unirea Basarabiei cu România, fiind singurul deputat care a votat împotriva recunoașterii independenței Republicii Moldova.

În 2004, cînd s-a înființat Institutul Revoluției Române, domnul Iordache a devenit director al acestuia. În 2018 a fost destituit din această funcție, fiind înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu (linc). După această întîmplare domnul Iordache și-a dat demisia și din Colegiul Național al respectivului institut. Cu privire la Institutul Revoluției pe care domnia sa l-a condus 14 ani, vedeți articolele de pe acest blog din categoria „Institutul Revoluției” (linc).

Pe pagina sa de facebook domnul Iordache s-a arătat a fi apărător al libertăților cetățenești amenințate în contextul isteriei c0vid. Puțin înainte de moarte, în 29 octombrie 2021, domnul Iordache a publicat pe pagina sa de facebook o postare despre actuala problemă c0vid, cu titlul „Lagărul!” (linc). Marea minciună a secolului barbar: Testul c0vid!, scria acolo domnul Iordache, rezonînd cu idei exprimate și de mine (remarc și folosirea ortografiei „c0vid”, semn că și domnul Iordache s-a confruntat cu cenzura și a înțeles nevoia folosirii unor ortografii alternative care să păcălească programele de inteligență artificială folosite de cenzorii internetului). Portrete ale dezumanizării: Arafat, Streinu-Cercel, Tătaru, Musta, Jurma, Cîțu, Mahler, Cherecheș, Craiu, S. Florescu, G. Diaconu, A. Pistol, A. Baciu, R. Dabija, Imbri, Alexiu, Mihăilă, Câmpeanu, Ciuhodaru, Ichim, Rădulescu, Chirieac, Prelipceanu, A. Mungiu-Pippidi, N. Manolescu, A. Caramitru, R. Tudor, Mîndruță, Vâlcu, Vijulie, Wiener, Voiculescu, Rafila, Orban și ceilalți asemenea lor ar trebui să fie înscriși în cartea infamiei românești! Nu se gândesc la viitorul care îi așteaptă cu Legea în mână! F-a-u-c-i ai noștri! Și nimeni nu le verifică averile! Acolo unde și-au ascuns sperjurul! Ei cum de mai sunt liberi? De i-ar veni cuiva ideea să le expună portretele în Piața Guvernului! Astfel de ființe dezonorează ideea de om gânditor! Suflete putrezite! (…) Propagandiștii c0vidului! Vă mai lipsesc uniformele Securității! Nu mi-aș fi putut imagina că peste 31 de ani vom ajunge la un Regim mai represiv decât al lui Ceaușescu!”, mai scria Claudiu Iordache în acea postare.

Pe acest blog am prezentat atît activitatea lui Claudiu Iordache din timpul revoluției, cît și apariții ale sale din filme documentare despre revoluție.

Apariții televizate ale lui Claudiu Iordache în care vorbește despre revoluție găsiți la pagina „Filme documentare despre revoluție” (linc). Dînsul a apărut, de pildă, în documentarele „Povestea Timișorii” și în „Candelă împotriva timpului” pe care le găsiți la acea pagină. Deasemenea, îl puteți vedea pe Claudiu Iordache la emisiunea-dezbatere din 1992: Dumitru Dincă: Zecile de mii de oameni aduși la mitingul lui Ceaușescu au mers liniștiți către casă, îmi spuneau că sînt nebun. Iosif Dan: Pe baricadă au fost 100 de tineri… Paul Negruți ne-a spus deschideți ușa că a venit guvernul. Care guvern? Guvernul condus de Ion Iliescu. Petre Roman: (în 21 decembrie) doi tineri din Timișoara ne-au vorbit despre Timișoara (linc).

Mai citește:
A murit Ioan Marcu, figură marcantă a revoluției din Timișoara
A murit Ion Caramitru. Maestrul se vacsinase antic0vid (video)
A murit Romulus Cristea, revoluționar din 1989 și ziarist
– A murit generalul Marin Oană
– A murit Mirko Atanackovici, fostul consul al Iugoslaviei la Timișoara în 1989
– A murit Corina Untilă, fostă președintă a asociației „17 Decembrie”
– A murit Pompiliu Alămorean, primul primar ales al Timișoarei după revoluție
– A murit Alexandru Tacu, fost deținut politic ieșean
– A murit George Stanca, ziarist, scriitor, rapidist și revoluționar din 1989
– A murit Emil Dumitrescu, poreclit Cico, fost membru al CFSN (2 video)
– A murit Alexandru Ferkel, copil al eroului-martir al revoluției Ștefan Alexandru Ferkel-Șuteu
– A murit Vasile Bărbat, rănit în revoluție și fost deputat
– A murit Mihai Ispas, fost membru al CFSN
– A murit Ion Ghinea, rănit în revoluție în 17 decembrie 1989 în Calea Lipovei
– A murit Ioan Itu, revoluționar bucureștean și fost ziarist la „Tinerama”
– A murit Doina Cornea, dizidentă de pe vremea comunismului și membră CFSN
– A murit Constantin Olteanu, fost membru C.P.Ex. și ministru al apărării comunist
– A murit Gheorghe Zainea, președinte al asociației „Jilava 21-22 decembrie 1989” (video)
– A murit Iulian Vlad, șeful securității ceaușiste
– A murit Tudor „am fost un dobitoc” Postelnicu
– A murit Lorin Fortuna
– A murit Niculae Mircovici, membru al CPRD
– A murit fostul general Victor Atanasie Stănculescu
– A murit generalul de securitate Gianu Bucurescu. Declarația sa din dosarul revoluției
– A murit tatăl lui Laszlo Tokes
– A murit Adrian Paul Dumitrescu, fost deputat și președinte al asociației „21 Decembrie 1989” din București
– A murit Ştefan Andrei, ministrul de externe a lui Ceauşescu
– A murit Emil Bobu, fost membru al Biroului Permanent al C.P.Ex.
– A murit Mihail Lupoi
– A murit ziarista Maria Petraşcu, autoarea unui film despre revoluţia din Braşov
– A murit George Marinescu, crainic TVR în 1989
– A murit Adrian Călin, rănit în revoluţie
– A murit Cristian Paţurcă
– A murit Nicolae Bădilescu
– A murit Mihai Chiţac
– A murit Valentin Ciucă, unul din cadavragiii revoluţiei din Timişoara
– A murit Traian Vrăneanţu
– A murit colonel (r) Marin Teodorescu
– A murit Mile Cărpenişan, jurnalist de război timişorean
– Ada Milea: Ceauşescu n-a murit

5 gânduri despre „A murit Claudiu Iordache, revoluționar timișorean și fost director al Institutului Revoluției Române. Puțin înainte de moarte, se întreba: „Pe cînd ziua eliberării totale de Regimul c0vid?”

 1. dle Mioc, mi-ai cerut să precizez ce reproș îți aduc la prezentările desfășurării Revoluției din 1989. În urmă cu un an ți-am trimis (la aceeași solicitare) o notificare despre ce s-a întâmplat la Alba-Iulia și ce ai scris dumneata – omul pe care l-am respectat necondiționat pentru eforturile sale de a arhiva evenimentele respective. Nu am sesizat nicio modificare în prezentări. Programatic (manifestație, partid, Platformă- program, momentul preluării puterii) Alba-Iulia s-a aflat în fruntea Revoluției române (nu contest în niciun fel importanța Timișoarei) iar dumneata te-ai ocupat de tot felul de orășele unde au avut loc revolte dar nimic despre Alba-Iulia, deși în una din cărțile scrise ai recunoscut ascendența preluării puterii în Alba față de Timișoara. Faptul l-am și prezentat în „Revoltă în labirint. Decembrie 1989”, carte pe care ți-am trimis-o. Istoricul Corneanu a prins adevărul în „Revoluția însângerată”. Îți trimit alături încă odată copia notei mele pe care ai ignorat-o.
  „Dle Mioc
  V-am considerat dintotdeauna cel mai competent și serios istoric-arhivar al Revoluției din Decembrie 1989. Ați desfășurat o muncă de Sisif, cotrobăind prin mulțimea nesfârșită de dosare și documente legate de evenimentul respectiv iar istoriografia română – așa am considerat – trebuie să vă așeze la cel mai de cinste loc. V-am și citat pozitiv în nenumăratele mele intervenții pe toate canalele media. Îmi amintesc că, pe vremuri, dorind să vă fiu de ajutor, v-am trimis un exemplar din cartea mea „Revoltă în labirint. Decembrie 1989”, apărută în 1996 și revizuită în 2009, volum care a primit din partea IRRD, Premiul Național „Cartea Anului”, distincție acordată la București într-un cadru festiv care m-a emoționat puțin. Precizez că, cu excepția dvs. (ați apreciat cartea dar ați spus că în privința Timișoarei nu am fost foarte exact. V-am contactat, pentru că eu sunt extrem de riguros, cu rugămintea să-mi spuneți despre ce este vorba ca să fac corecturile necesare și a rămas că vom discuta cândva, lucru care nu s-a mai întâmplat) nimeni, dar absolut nimeni nu mi-a reproșat vreun neadevăr legat de redarea evenimentelor în volumul meu de memorii.
  Pe la mijlocul anilor 90, a venit la Alba Iulia un colonel din București să-și prezinte cartea lui despre Revoluție, lansarea fiind făcută la garnizoana locală. Am fost și eu invitat (șeful garnizoanei, viitorul general cu patru stele, Viorel Bârloiu, a fost mâna mea stângă în zilele Revoluției) și chiar mi s-a făcut loc în prezidiu. Chiar acolo răsfoind capitolul despre Alba Iulia descopăr uimit că în municipiul nostru evenimentele din Decembrie 1989 au fost inițiate și conduse de armată. Am luat cuvântul și – invocând chiar mărturia ofițerilor superiori de față, inclusiv a colonelului (pe atunci) Viorel Bârloiu – am demascat încercarea de falsificare a evenimentelor, prin escamotarea, chiar anularea rolului populației ieșită în stradă în 21 decembrie 1989. Am arătat că eu i-am cerut comandantului garnizoanei, Viorel Bârloiu , la orele 14 în 22 decembrie, să-și mute statul major în secretariatul meu, pentru a concepe împreună apărarea județului împotriva unei riposte, acceptată ca sigură de toată lumea, a forțelor rămase fidele dictatorului. Acesta, alături de alte minciuni colportate de neinițiați sau interesați a și fost unul din motivele pentru care v-am trimis volumul meu.
  Din cartea colonelului reieșea că în 22 decembrie 1989 după-amiaza, armata a preluat controlul consiliului județean și a făcut revoluția în județ.
  Dle Mioc, nu am niciun fel de orgoliu personal legat de acele evenimente, chiar dacă ani de zile moții m-au numit „Avrămuț al nost’ ” iar Muzeul Unirii mi-a cerut pe vremuri să predau documentele (expuse ulterior cu ocazia diferitelor comemorări legate de Revoluție), inclusiv hainele purtate de mine în „Noaptea Revoluției” – 21 spre 22 decembrie 1989, când m-am aflat în fruntea mulțimii scoasă în stradă, cu care am ocupat consiliul județean (în pofida plutonului de soldați înarmați de război, masat acolo) și am obținut la ora 8 în dimineața de 22 decembrie, preluarea scrisă a puterii de la primul-secretar – caz unicat în România. Frontul Patriotic Libertatea, partidul înființat de mine în acea noapte, a avut o Platformă- Program (fotocopia se află în cartea trimisă) în care primul punct era desființarea PCR urmat de alegeri libere, pluripartidism, eliberarea deținuților politici, transformarea ziarului „Unirea” în ziar al FPL, etc. Știu că multe orașe revendică locul unu sau doi în Revoluția Română, din fericire nimeni nu contestă rolul Timișoarei. Nu asta este intenția mea. Dar comparați Platforma Frontului Democrat al regretatului Lorin Fortuna care cerea înlocuirea lui Ceaușescu cu Iliescu și veți înțelege însemnătatea rolului jucat de Alba Iulia în acele evenimente. Documentele aflate în posesia Muzeului Unirii demonstrează cu adevărat – și nimeni altcineva nu o face atât de categoric – că în România a avut loc o Revoluție și nu o lovitură de stat, iar Revoluția a fost anticomunistă și nu doar anticeaușistă – idee acreditată de foarte mulți trepăduși aflați în slujba vechii nomenclaturi și Securități, care a confiscat Revoluția. Poate de aceea a existat un interes ca evenimentele din Alba Iulia să nu fie cunoscute de marele public.
  Am fost uluit să constat că pe blogul dvs. unde ați prezentat evenimentele din orașele din România, despre Alba Iulia afirmați doar ceea ce a susținut și colonelul de la București. Despre multe orășele dați „amănunte” despre revoluție, la Alba Iulia, pare și după dumneavoastră, că am avut noroc cu armata. Am verificat în aceste zile niște noi informații cu datele din blogul dumneavoastră și așa am descoperit că, deși cunoașteți adevărul despre Alba Iulia, nu ați corectat afirmațiile inițiale. Fără să vreți, încerc eu să mă conving, dvs. care ați scris și o carte despre falsificatorii istoriei (am o parte din cărțile dvs.) vă transformați în susținătorul acestora.
  Dle Mioc, m-aș bucura dacă mi-ați transmite punctul dvs. de vedere legat de această problemă. Fie prin e-mail, fie la telefon: 0744.642522.

  Cu considerație
  Mihai Babițchi ”

  1. Pe blogul meu, dacă nu mă înșel, am un singur articol despre Alba Iulia, la care ați comentat și v-am răspuns la comentariu: https://mariusmioc.wordpress.com/2015/05/15/cercetarile-parchetului-in-dosarul-revolutiei-88-alba-iulia/
   Articolul respectiv reprezintă un fragment dintr-o ordonanță a Parchetului Militar, nu niște cercetări ale mele. Prin urmare, pe acest blog, eu personal nu am afirmat nimic despre revoluția din 1989 din Alba Iulia, ci doar am reprodus un document al unei instituții a statului. Comentariul meu personal despre acel document este foarte scurt și se referă la faptul că dosarul din care e extras documentul, numit de presă „dosarul revoluției”, „nu trebuie făcută greşeala de a-l considera singurul dosar cu acest subiect din arhivele parchetului”.
   Poate vă referiți la alt articol de pe blogul meu, sau la altceva din cărțile mele. În acest caz, vă rog să indicați lincul articolului la care vă referiți ori să dați trimitere bibliografică exactă, la ce carte și la care pagină, cu citatul exact care considerați că e greșit din scrierile mele.
   Legat de Frontul Patriotic Libertatea, partid înființat de dv. în noaptea de 21/22 decembrie 1989, după cum scrieți, el este totuși apărut după Frontul Democratic Român de la Timișoara, care s-a înființat în 20 decembrie 1989 și în 21 decembrie 1989 avea deja un program anunțat public. Am pus pe acest sait încă din 2008 înregistrarea din 21 decembrie 1989, cînd Lorin Fortuna citește respectivul program.
   https://mariusmioc.wordpress.com/2008/08/26/timisoara-21-decembrie-1989-proclamatia-fdr/
   Între timp observ că saitul trilulilu.ro pe care pusesem înregistrările audio nu mai funcționează. Va trebui să actualizez toate articolele cu înregistrări audio preluate prin acest sait, ceea ce o voi face cînd timpul îmi va îngădui. Deocamdată sînt foarte ocupat și nu știu cînd să-mi găsesc timp și pentru asta, deci deocamdată multe din articolele mele de pe acest blog din 2008 nu mai au disponibilă înregistrarea audio. Rămîn însă transcrierile înregistrărilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.