Varujan Vosganian: Rezultatele vacsinării în Europa sînt dezastruoase. Situația epidemiologică este nu mai proastă, ci mult mai proastă decît la începutul campaniei de vaccinare

Pe facebook (linc), domnul Varujan Vosganian (fost ministru și senator) comentează astfel rezultatele vacsinării antic0vid în Europa.

Un interlocutor de pe Facebook îmi reproșează că am exagerat în postarea anterioară cînd am spus că „rezultatele vacsinării în Europa sînt dezastruoase”. Ca să nu fie niciun dubiu cu privire la corectitudinea acelei evaluări, iată cifrele ultimelor săptămîni, care dovedesc eșecul lamentabil al campaniei de vacsinare, cu alte cuvinte situația epidemiologică este nu mai proastă, ci mult mai proastă decît la începutul campaniei de vaccinare:

Marea Britanie: A fost atins recordul absolut de infectări/zi de la începutul pandemiei (peste 90 000), depășind cu 50% recordul anterior de 60 000, din 6 ianuarie 2021, deci dinainte de campania de vacsinare. Media deceselor zilnice e de peste 100, ceea ce e mai mult decît media din perioada martie – aprilie, când populația era, practic nevacsinată. În Marea Britanie, peste 80% din populația adultă este vacsinată cu două doze și cca 50% cu a treia doză.
Franța: A fost atins recordul anului 2021 (peste 60 000 de infectări/zi). La începutul campaniei de vacsinare erau de trei ori mai puține. Numărul de decese zilnice se apropie de 250, ceea ce nu s-a mai întîmplat de la începutul lui mai, cînd populația Franței era, practic, nevacsinată. În prezent cca 85% din populația adultă este vacsinată.
Germania: Zilele astea s-a atins recordul absolut de la începutul pandemiei (peste 60 000 de infectări/zi), ceea ce e mai mult decît dublu recordului anterior ce data dinaintea începerii campaniei de vacsinare. Numărul deceselor zilnice a ajuns la peste 500, ceea ce nu s-a mai întîmplat de la începutul campaniei de vacsinare. În prezent peste 80% din populația adultă este vacsinată cu două doze.
Belgia. A fost atins recordul absolut de infectări (aproape 25 000), de peste zece ori mai mult decît la debutul campaniei de vacsinare. Numărul deceselor zilnice s-a apropiat de 60, ceea ce nu s-a mai întîmplat de la debutul campaniei de vacsinare (aprilie 2021). În Belgia populația adultă e vacsinată în procent de aproape 90%.
Elveția. A fost atins recordul absolut de infectări/zi (peste 12 000) ceea ce e de peste zece ori cît era la începutul campaniei de vacsinare. Numărul deceselor zilnice a ajuns la 30, ceea ce e recordul de decese de la începutul campaniei de vacsinare. Populația adultă e vacsinată în procent de aproape 80%.
Olanda. A fost atins recordul absolut de infectări/zi de la începutul pandemiei (24 000), de patru ori mai mult decât la începutul campaniei de vacsinare. Numărul deceselor zilnice a depășit 80, ceea ce nu s-a mai întîmplat de la debutul campaniei de vacsinare. Populația adultă e vacsinată în proporție de peste 85%.
Portugalia. Numărul de infectări zilnice s-a apropiat de 6000, ceea ce nu s-a mai întîmplat de la debutul campaniei de vacsinare. Numărul de decese zilnice e mai mare decît la debutul campaniei de vacsinare, dar rămîne mic. Populația adultă a Portugaliei e vacsinată în procent de aproape 100%.
Danemarca. Cu peste 11000 de infectări zilnice, s-a ajuns la recordul absolut de la începutul pandemiei (cam de treizeci de ori mai mult decât la începutul campaniei de vacsinare). Numărul de decese a fost mic de la începutul campaniei de vacsinare, dar e, totuși, mai mare acum. Populația adultă e vacsinată în proporție de aproape 90%.
Austria. S-a ajuns la recordul absolut de la începutul pandemiei (peste 15 000 de cazuri/zi, de zece ori mai mult decît la începutul campaniei de vacsinare). Numărul de decese zilnice a depășit 70, ceea ce nu s-a mai întîmplat de la debutul campaniei de vacsinare.
Italia. A fost depășit numărul de 28 000 de infectări zilnice, ceea ce nu s-a mai întîmplat de la debutul campaniei de vacsinare. Numărul de decese zilnice a ajuns la 120, ceea ce nu s-a mai întîmplat din ultima decadă a lui mai, cînd populația Italiei era vacsinată într-un procent de doar 17%.
Irlanda. S-a atins recordul de la debutul campaniei de vacsinare (aproape 6000 de cazuri, de patru ori mai mult decît la început). Numărul deceselor a depășit 80/zi, ceea ce nu s-a mai întîmplat în perioada campaniei de vacsinare. Populația adultă a Irlandei e vacsinată în proporție de aproape 90%.
Spania. Numărul de infectări pe zi a atins al doilea record din perioada campaniei de vacsinare (34 000 de mii de cazuri, maximul ultimelor cinci luni). Numărul deceselor a fost mic pe toată durata campaniei de vacsinare. Populația Spaniei e vacsinată într-un procent de aproape 90%.
Norvegia. S-a atins recordul absolut de la începutul pandemiei, cu peste 6000 de cazuri/zi, de cincisprezece ori mai mult decît la începutul campaniei de vacsinare. Cu peste 40 de cazuri/zi, s-a atins și recordul absolut de decese/zi. Populația Norvegiei e vacsinată într-o proporție de aproape 85%.

Un gând despre „Varujan Vosganian: Rezultatele vacsinării în Europa sînt dezastruoase. Situația epidemiologică este nu mai proastă, ci mult mai proastă decît la începutul campaniei de vaccinare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.