Iohanis aruncă vina pe Putin pentru problemele economice ale României (video)

Pe youtube, Administrația Prezidențială a pus filmarea unor declarații de presă ale președintelui Klaus Iohannis. Redau din această conferință:

Ne bucurăm că ai venit acasă! Rușii au făcut un caca pe hol.

5:28 Ziarista Gabriela Mihai: Bună ziua, domnule președinte. Gabriela Mihai, B1TV. Am văzut că rata inflației este una record în țara noastră, 13,8 anunțată ieri de INS, iar astăzi guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a anunțat o prognoză nu foarte bună, pentru că rata inflației este în creștere cel puțin pînă în luna iunie. Dumneavoastră credeți că pînă acum guvernul României a luat cele mai bune măsuri, sau aveți încredere că în continuare va găsi soluția încît să fie redusă cît mai rapid această rată a inflației, în contextul în care specialiștii avertizează că este posibil să ajungem chiar la o stagflație?

6:14 Klaus Iohannis: Dați-mi voie să vă răspund într-un cadrul un pic mai larg. Adică să încerc să proiectez imaginea un pic mai mare. Inflația este doar un factor. Și ca să încep cu un răspuns simplu: Da, am toată încrederea că guvernul a luat și va lua în continuare măsurile care se impun. Însă haideți să vedem un pic de ce am ajuns aicea? Această inflație și situația economică dificilă, prețurile la energie, toate acestea nu au apărut fiindcă cineva în România a lucrat prost sau nu și-a făcut treaba. Aceste lucruri și crizele care urmează, fiindcă specialiștii ne spun că vor fi probleme în continuare cu energia, vor fi în plan global, nu vorbesc acuma despre România, vor fi sincope cu alimentele și așa mai departe. Toate acestea, repet, toate acestea, au o singură cauză: Și această cauză este războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Sigur, guvernul României poate să amelioreze impactul acestor crize. Guvernul României poate să amelioreze și să ajute consumatorul vulnerabil, persoanele cu venituri mici și așa mai departe. Însă problema nu este una românească. Problema este una globală. Poate ați avut curiozitatea să vedeți că și în Statele Unite ale Americii inflația se apropie de 10%. În țările din Europa inflația este la fel de mare. Aceste chestiuni trebuie tratate. La noi sînt tratate. Am avut șia seară o discuție cu premierul. Mi-a prezentat măsurile pe care le planifică ei. Deci, trebuie să fim foarte realiști. Crizele nu se vor termina mîine și situația complicată va continua. Iar guvernul, parlamentul, politicienii în general, își fac treaba. Și în multe situații se găsesc anumite soluții, dar nu este cazul să încercăm să aruncăm vina asupra guvernului sau asupra parlamentului sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanșat acest război împotriva Ucrainei. Asta este situația, iar pentru români este important să știe că acest guvern, care este un guvern cu o majoritate largă în parlament, își dă silința și a găsit pînă acuma soluții bune. Se străduiește în continuare să găsească soluții pentru, încă o dată, pentru a atenua impactul acestor crize succesive și pentru a face viața românilor, în definitiv, mai bună. Sau pînă trecem podul, cum se spune, suportabilă.

A arunca vina pe alții pentru tot ce merge prost și a-și asuma meritele pentru ce merge bine este o tactică a politicienilor de pretutindeni. Personal, de cînd a început isteria covid m-am așteptat că o să vină inflație și probleme economice. În septembrie 2020 am și publicat un articol pe blog (mă refeream la o măsură propusă de PSD care pînă la urmă n-a mai fost pusă în practică) în care scriam textual că „ne pîndește inflația” (linc). Guvernele, nu doar în România ci în o mulțime de alte țări, au interzis multe activități economice și în compensație au dezvoltat diferite scheme de ajutorare a celor loviți de aceste măsuri. La noi, de pildă, s-au acordat subvenții din bugetul statului pentru firme ori persoane fizice autorizate care și-au întrerupt activitatea datorită măsurilor impuse sub pretextul combaterii c0vidului (nu spun datorită pandemiei, fiindcă nu virusul ci guvernul e cel care a impus acele măsuri, care n-au fost deloc justificate și, după cum vedem din datele oficiale, nici virusul nu l-au stăvilit). S-au cheltuit o mulțime de bani cu măsuri de combatere a virusului, cu proceduri noi în domeniul sanitar, cu sporuri salariale pe motiv de pandemie, cu vacsinurile comandate și din care majoritatea vor ajunge la gunoi. Deasemeni, oprirea multor activități a însemnat o scădere a impozitelor încasate de stat, căci dacă nu există profit nici impozit pe profit nu poate exista (mă rog, au fost și firme care au făcut profit, cum ar fi Pfizer, Moderna, ori laboratoarele de analize medicale, dar pe ansamblu activitatea economică a scăzut). Toate acestea e firesc să ducă la o criză economică. Războiul declanșat în Ucraina a venit foarte convenabil pentru politicienii de pretutindeni care se tem că vor trebui să dea socoteală în fața popoarelor pentru dezastrul economic pricinuit de măsurile antic0vid (pe lîngă dezastrul sanitar pe care aceleași măsuri le-au pricinuit). Atît în România, cît și în restul UE, guvernele s-au împrumutat pentru a trece de situația excepțională pe care tot ele au născocit-o. Chiar și în Rusia, Putin, care luase măsuri asemănătoare și tot ineficiente de luptă cu c0vidul (Rusia a fost prima țară care a dezvoltat un vacsin propriu pentru această boală) avea probleme de popularitate fiindcă costurile măsurilor începeau să se simtă. Războiul e un bun prilej de a abate atenția populației.

De menționat că domnul Klaus Iohannis nu e original, aruncarea vinii pe Putin se practică și în SUA (linc). Dacă Putin n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat!

Inflația se simțea și înainte de războiul din Ucraina. În comerțul exterior al României, Ucraina și Rusia nu ocupau un loc prea important. Pe saitul guvernului României am găsit un raport din ianuarie 2020 despre structura comerțului exterior (linc). La exporturi, nici Ucraina nici Rusia nu se află printre primele zece țări. La importuri, Rusia este pe locul zece, 3,6% din importurile românești erau din Rusia (bănuiesc, în principal gaze). Ucraina nu este printre primele 10 țări nici la importuri. Efectul războiului din Ucraina este devastator pentru Ucraina, simțitor pentru Rusia, dar pentru România acest efect este marginal. Au venit refugiați ucraineni în România, dar cei care au rămas în România sînt relativ puțini (chiar dacă televiziunile mereu fac reportaje despre ei). Un lucru bun este că li s-a dat imediat drept de muncă, exact ce propuneam eu într-un articol din 2015: Despre imigranți. Experiența americană a soră-mii. Ce ar putea face România (linc).

Mihai Eminescu, în „Scrisoarea a treia”, parcă i se adresa lui Klau Iohannis:

Și acum priviți cu spaimă fața noastră sceptic-rece,
Vă mirați cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
Cînd vedem că toți aceia care vorbe mari aruncă
Numai banul îl vînează și cîștigul fără muncă,
Azi, cînd fraza lustruită nu ne poate înșela,
Astăzi alții sînt de vină, domnii mei, nu este-așa?

Mai citește:
Motivele scumpirilor recente (video)
Destituirea ministrului de finanțe Alexandru Nazare (video)
– Klaus Iohannis încearcă să obțină consensul lumii medicale cu privire la grozăvia c0r0navirusului cerînd bonus salarial pentru medicii care se ocupă de această problemă
– Guvernul liberal finanțează cu 200 milioane lei propaganda c0vid
Lista rușinii. Instituții de presă care s-au înscris la șpaga de 200 milioane lei pentru propagandă c0vid
Guvernul liberal extinde șpaga c0vid pentru medici
O nouă ticăloșie menită să întrețină isteria pandemică: Supliment salarial c0vid în învățămînt. Ne pîndește inflația
– alte articole despre problema c0r0navirusului la pagina c0vid-19.

4 gânduri despre „Iohanis aruncă vina pe Putin pentru problemele economice ale României (video)

 1. doar ca PNRR se intocmea inainte ca Putin sa intre in scena…..
  PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ
  PNRR se referă la un pachet coerent de investiții publice și reforme propuse în baza Recomandărilor Specifice de Țară 2019-2020 .

  -mai grava e chestiunea cu „de-nazificarea” si cu appartenenta prezidentului la FDGR fost Grupul Etnic German…..
  (dupa Z va urma W).

 2. „Toate acestea, repet, toate acestea, au o singură cauză:…. ”
  -pai uite ca NU AU O SINGURA CAUZA!
  sa imparta prezidentu vina pe „greaua mostenire”,pe lucovid,pe citzu,pe cioaca si PE SINE!

 3. facusem o indicatie,

  Redfoo – Let’s Get Ridiculous (Official Video)
  137,170,340 views
  Oct 25, 2013
  -indicatie in privinta pre-textului de introducere:
  „Two years have passed since the worldwide epidemic.
  The government has regained control of society.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.