Proiect de ordonanță de urgență: Indemnizațiile revoluționarilor rămîn plafonate și în anul 2023

Ministerul Finanțelor a prezentat un proiect de ordonanță de urgență cu privire la unele măsuri fiscal-bugetare prin care, printre altele, se plafonează indemnizațiile acordate conform legii 341/2004 la cuantumul „cuvenit sau aflat în plată în luna decembrie 2022”. Art. XIX alin. (2) din ordonanță (linc) prevede:

În anul 2023 indemnizaţiile stabilite în baza Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului Lupeni august 1977 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă în cuantumul cuvenit sau aflat în plată în luna decembrie 2022.

Trebuie spus că „cuantumul cuvenit sau aflat în plată în luna decembrie 2022” este de fapt „cuantumul cuvenit sau aflat în plată în luna decembrie 2010”, pentru că din 2010 începînd guvernul a tot adoptat asemenea ordonanțe de urgență prin care plafonează indemnizațiile de revoluționar la valoarea din anul precedent. Legea 341/2004 prevede că indemnizațiile trebuie să crească conform creșterii cîștigului salarial mediu brut pe economie. Din 2010 pînă azi acest cîștig salarial mediu brut a crescut semnificativ (parțial și ca urmare a inflației) dar această creștere nu s-a aplicat la indemnizațiile revoluționarilor.

Motivația principală a ordonanței propuse este lipsa banilor la buget. Sînt convins că această motivație e adevărată. Numai datorită isteriei c0vid, discutată pe acest blog, au apărut pagube de miliarde pentru bugetul statului, directe (prin măsuri de combatere a c0vidului, care s-au dovedit ineficiente după cum arată statisticile cu infectările, dar și creșterea de mortalitate înregistrată în România – linc) sau indirecte (prin micșorarea încasărilor statului ca urmare a opririi unor activități economice). Vedem, prin inflație, rezultatul măsurilor demente aplicate din 2020 încoace.

Întrebarea pe care mi-o pun este de ce, în condițiile lipsei de bani de la buget, s-au adoptat legi precum indemnizații, nu doar pentru foștii deținuți politici, care existau din 1990, dar și pentru copiii foștilor deținuți politici, inclusiv cei nenăscuți cînd părintele lor a fost arestat pe motive politice, ori copii vitregi ai foștilor deținuți politici (art 5 alin 5, 5 indice 1, 6, 7 din Decretul-Lege 118/1990 – linc). Mai nou se dorește acordarea de indemnizații și victimelor mineriadei din 1990 (inițiativă a deputatului PNL Florin Roman – linc), continuîndu-se tendința de minimalizare a revoluției din 1989 începută prin extinderea legii care acordă indemnizații lunare și la noiembriștii brașoveni din 1987 ori minerii din Valea Jiului din 1977.

Proiectul de ordonanță de urgență prevede și plafonarea altor indemnizații acordate de la bugetul statului la nivelul din decembrie 2022, precum cele ale foștilor deținuți politici, persoane prigonite din motive etnice între 1940 și 1945, artiști interpreți liber profesioniști, membri ai Academiei Române, ai Academiei Oamenilor de Știință, ai Academiei de Științe Medicale, ai Academiei de Științe Agricole și Silvice, ai Academiei de Științe Tehnice, ai urmașilor membrilor Academiei Române și ai Academiei oamenilor de Știință, ale cadrelor militare îndepărtate abuziv din armată, ale participanților la acțiuni militare, pensiile personalului aeronautic civil, pensiile de serviciu ale personalului auxiliar din instanțe și parchete, ale personalului dilomatic și consular și drepturile acordate personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva c0vid-19 (există și așa ceva – art. 4 alin. (1) lit. b), alin. (2) și art. 5 din legea 56/2020).

Deocamdată ce s-a publicat de Ministerul Finanțelor e doar un proiect de ordonanță de urgență. Bănuiesc că va fi adoptată și publicată în Monitorul Oficial doar după ce trece aniversarea revoluției.

Mai citește:
Plafonare și pentru perioada 2019 – 2021 la indemnizațiile revoluționarilor
– Cheltuielile bugetare pentru diferite tagme beneficiare de legi speciale
Noul cod fiscal: eliminarea scutirii automate de impozit pe locuinţă pentru revoluţionari
Revoluţionarul – arhetip al profitorului?

Un gând despre „Proiect de ordonanță de urgență: Indemnizațiile revoluționarilor rămîn plafonate și în anul 2023

  1. De ce ….revolutionarii nu se revolta impotriva cresterii pensiilor speciale chiar in conditiile specificate de detinatorul acestui blog ( Marius Mioc) in timp ce indemnizatiile lor raman plafonate ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.