Titus Suciu despre revoluția din 1989 (video)

Scriitorul Titus Suciu vorbește despre revoluția din 1989 de la Timișoara, în 2014, în cadrul serialului de reportaje „Revoluția la 25 de ani” făcut de TVR Timișoara.

Titus Suciu este autor de cărți despre revoluție și realizator de filme documentare cu acest subiect. Vedeți pe acest blog episoadele filmului „Candelă împotriva timpului”, producție TVR Timișoara, 2009, realizatori Titus Suciu și Vasile Bogdan:
Prin negura roşie
16 decembrie de dimineaţa pînă noaptea
17 decembrie din noapte pînă după amiază
17 decembrie de după amiază pînă în noapte
Singuri împotriva dictaturii
Ziua în care Dumnezeu a pogorît la Timişoara
Atunci ne-am mîntuit de frică
Comunismul s-a născut pe Neva şi s-a înecat în Bega

Mai citiți despre Titus Suciu, pe acest blog:
Ofertă: Carte „Reportaj cu sufletul la gură” de Titus Suciu gratuită (ofertă încă valabilă)
Titus Suciu – Revoluţia pe înţelesul detractorilor

Transcriere înregistrare:

0:24 Reporter: Ce rol ați jucat în evenimentele din 1989?
0:27 Titus Suciu: Am auzit împușcături. Nu știu ce, nu știam ce s-a întîmplat foarte exact. Eu locuiam atunci în Timișoara pe strada Axente Sever, undeva lîngă observatorul astronomic. Și în 20 s-a întîmplat acel lucru absolut fabulos: Timișoara a ieșit în stradă. Toată. Există o noapte fabuloasă, noaptea de 16/17, cu niște lideri locali de moment, cum a fost Sorin Oprea, care a condus un grup, alții au condus alte grupuri. După aceea, după arestările alea a urmat liniște. Au urmat împușcăturile în 17, în 18. În 19 păream un oraș liniștit. Și s-a întîmplat ceva nemaipomenit: În 20 au ieșit și întreprinderile, și oamenii din casă. Și ne-am prezentat acolo. Eu am fost,  pînă… M-am apropiat de Operă, pînă pe la fîntîna cu pești. Și acolo mi s-au întîmplat două lucruri care m-au făcut după aceea să plec din Piața Operei spre Consiliul Județean, cumva plîngînd. Unul spunea celuilalt: Măi, să știi că ți-am făcut rost… Ce-ai spus? Păi ți-am făcut rost, iară s-a întrerupt, ți-am făcut rost de treaba aia. La care am auzit un răspuns ce mi-a tăiat picioarele. A zis „mă, acuma nu mai merită să facem așa ceva”. Mi-am închipuit ce… Și m-a tușat. Mi-am închipuit ce s-a întîmplat, ce dialog a fost. Unul dintre ei probabil lucra la o întreprindere de la care o furat ceva și ăstalalt trebuia să primească, îl rugase. Și atunci am fost curați toți. În 20 decembrie toți am fost curați, cinstiți, onești, am fost frumoși sufletește. Și atunci, încet, încet, mi s-a conturat ideea că trebuie să fac și eu pentru România ceva. Cum nu sînt om de acțiune și cum mi-a dat Dumnezeu o leacă de îndemînare să pun cuvîntul pe cuvînt, mi-am zis „trebuie să scriu”. Și m-am apucat din 22. A fost o nebunie frumoasă de 2 luni jumătate în care s-a scris cartea „Reportaj cu sufletul la gură”. Și am avut satisfacția că a fost prima carte de reportaje scrisă de un scriitor, de un prozator.
3:03 Reporter: Întoarcere la momentul 1989. Care sînt motivele pentru care ați participat la acele evenimente? Care sînt motivele care v-au determinat să scrieți această carte?
3:15 Titus Suciu: Ceea ce m-a deranjat pe mine a fost faptul că au apărut fel de fel de servi ai vechiului regim și de opinii ale unor inși care de asemenea erau servi, că revoluția asta s-a datorat CIA, KGB, agenturili străine, cum zicea Ceaușescu. Or, eu am luat interviu la nu știu cîți inși. Niciunul nu mi-a spus: Domnule, la noi, la bloc, a venit cineva, nu vorbea chiar bine românește, dar ne-a zis „ieșiți, ieșiți în stradă, Ceaușescu va capota, nici o problemă, noi sîntem aicea”. N-a fost nici o mărturie. N-am găsit. Mai mult decît atîta, Filip Teodorescu… Ceaușescu și-a trimis aici ciracii lui, Filip Teodorescu, procurorul Diaconescu au raportat la București că nu au identificat printre cei 800 și ceva de arestați, n-au identificat nici un străin. Erau români.
4:22 Reporter: Ce a cîștigat România în 1989?
4:25 Titus Suciu: După 1989 sînt cîștiguri certe. Nu sînt toate cîștigurile pe care le-am visat. Nu vorbesc la singular, pe care le-am visat noi, românii. Deci, drepturile civice ni le-am cîștigat. Acuma sînteți prea tineri, nu știu dacă vă puteți imagina că înainte de 1989 dacă reușeai să prinzi un pașaport în țările democratice, cînd ajungeai aproape de graniță, la 50, 60 de kilometri, deja începeau filtrele, verificări, verificări. Și oricare dintre mustăcioșii ăia, dintre milițienii, dintre grănicerii ăia putea să-ți spună „mergi înapoi”. Și acuma, dintr-o dată, cum să zic, poți să mergi, treci prin graniță fără să te oprească. S-au cîștigat multe drepturi. Necazul este că avem politicieni slabi. Ne-am pierdut în schimb aproape toate bogățiile naturale și strategice, ceea ce este de-a dreptul grav. Sîntem îndatorați cu nu știu cîte miliarde de dolari și timpul se apropie de scadență. 3 milioane jumătate de români lucrează în străinătate, în loc să lucreze aicea.
5:55 Reporter: Cît din proiectul 1989 a fost dus la îndeplinire?
6:00 Titus Suciu: Atuncea n-aș zice că a fost un proiect. Era o devălmășeală. Fortuna, deci liderii din Timișoara nu și-au propus refacerea economiei, atunci în prima fază. A fost doar preluarea puterii. Încet-încet după aceea a început să apară ideea de refacere. Revoluția nu înseamnă doar să distrugi, să calci în picioare. Este o reconstrucție. Și reconstrucția asta, din păcate, nu s-a făcut. Din cauza politicienilor și guvernanților.
6:43 Reporter: Revoluția la 25 de ani. Care este moștenirea revoluției?
6:49 Titus Suciu: Moștenirea revoluției se conturează, se conturează încet. Dar eu, cu toate neajunsurile despre care am vorbit, sînt cît de cît optimist. Trebuie să înțelegem… Adică, dacă pui două întrebări unui om de pe stradă, chiar citit, chiar cu niște lecturi, la prima e posibil să-ți răspundă, la a doua nu. Dacă-l întrebi cînd a început revoluția în România, unul zice 15, 16. Nu e adevărat, a început în 20. Pînă atunci au fost mișcări stradale, demonstrații. Revoluție în adevăratul sens, din 20. Dar dacă-i pui întrebarea cînd s-a încheiat, cînd s-a terminat?, verbul este puțin parșiv, cînd s-a încheiat revoluția română?, răspunsul nu-l dă oricine. Ori vor spune în 22, și nu e adevărat. O revoluție este și o construcție. Revoluția nu s-a terminat. Ăsta este adevărul.

Mai citește:
Mărturii din revoluția de la Timișoara (inclusiv alte episoade din serialul „Revoluția la 25 de ani” a TVR Timișoara)
Înregistrări audio și video din revoluția de la Timișoara
Documente despre revoluția de la Timișoara

Un gând despre „Titus Suciu despre revoluția din 1989 (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.