SRI pretindea în 1992 că singurele filmări din revoluție pe care le deține sînt din Baia Mare, Alexandria și Tîrgu Mureș

Am anunțat despre desecretizarea, de către SRI, a documentelor pe care această instituție le-a trimis Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989” (linc). Am verificat volumul 6 – documente referitoare la casete video, audio şi material fotografic realizate de fostele unități DSS (linc). În 28 martie 1992 Comisia Senatorială a cerut SRI „a ni se comunica dacă s-au efectuat filmări și fotografieri și s-au recuperat astfel de materiale referitoare la zilele de 21 și 22.12.1989, în caz pozitiv urmînd ca acestea să ne fie puse la dispoziție”.

Același lucru îl ceruse anterior și Procuratura. Prin urmare SRI a trimis la toate unitățile subordonate o adresă prin care cerea:

În vederea întocmirii unei lucrări solicitate de Procuratura României, aprobată de conducerea Serviciului Român de Informații, vă rugăm ca în termen de 10 zile să ne trimiteți o situație (conform modelelor anexate) însoțită de adresa corespunzătoare prin care să ne comunicați dacă în legătură cu evenimentele revoluționare din decembrie 1989 dețineți:

1. Casete video și/sau role film (anexa 1)

2. documente (anexa 2)

Rugăm ca șefii unităților centrale și cei ai secțiilor județene de informații să verifice nemijlocit veridicitatea datelor solicitate.

După ce toate subunitățile SRI au primit ordinul să pună la dispoziție filmările și fotografiile legate de revoluție pe care le dețin, răspunsul pe care SRI l-a comunicat Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989” este că deține 3 filmări: din Baia Mare, Alexandria și Tîrgu Mureș, și un album foto din Covasna cu poze de după 22 decembrie 1989 care arată starea în care au fost adus sediul fostei securități după pătrunderea cu forța acolo a unor grupuri de indivizi în timpul revoluției.

Adică, din Timișoara și București, orașele unde au avut loc principalele evenimente din timpul revoluției, SRI nu dispune de nici o filmare. Deasemeni nu dispune de nici o filmare din Cluj, Sibiu, Brașov și alte orașe cu evenimente semnificative la revoluție. Tot ce pretinde SRI că a avut sînt niște filmări cu relevanță scăzută pentru ansamblul revoluției române, din orașele Baia Mare, Alexandria și Tîrgu Mureș. Nici măcar fotografii pretinde SRI că nu are, cu excepția fotografiilor cu sediul securității din Covasna devastat, care de fapt au fost făcute după revoluție.

Din cele 3 orașe din care s-au prezentat filmări, doar Tîrgu Mureș este oraș în care s-a deschis focul asupra populației. De acolo sînt 9 minute de filmare, din 22 decembrie 1989. Baia Mare și Alexandria sînt orașe în care lumea a ieșit în stradă abia după ce Ceaușescu fugise din sediul C.C., n-au fost morți sau răniți acolo, pentru subiectul revoluția română evenimentele din aceste orașe sînt marginale.

În afara excepțiilor menționate, subunitățile SRI din toată țara au trimis către conducerea centrală a SRI adrese în care au precizat că nu dețin nici un fel de filmări ori fotografii despre revoluție, iar SRI a trasmis mai departe această informație către Comisia Senatorială „Decembrie 1989”.

La Timișoara, unde a început revoluția, au fost trimiși și de la centru o trupă de securiști care să ancheteze evenimentele, în frunte cu generalul Emil Macri și cu colonelul Filip Teodorescu. Timp de cîteva zile Timișoara a fost singurul oraș în care s-au desfășurat acțiuni revoluționare, deci întreg efortul informativ al securității era concentrat anume pe acest oraș. De altfel, securiștii au pretins după revoluție că ei nu s-au ocupat cu reprimarea manifestațiilor ci doar cu strîngerea de informații. Pe acest blog ați putut vedea multe înregistrări audio și video din revoluția din Timișoara adunate din surse civile, a căror listă o găsiți la pagina Revoluţia din Timişoara (înregistrări audio-video).

Ar fi de așteptat ca, așa cum civilii au putut face înregistrări audio și video despre revoluție, nu mai vorbesc de fotografii, să existe asemenea înregistrări făcute și de fosta securitate, care avea anume acest obiect al muncii. Iată ce scria SRI Timiș ca răspuns la ordinul prin care i se cerea să predea toate înregistrările și documentele despre revoluție pe care le are:

„La ordinul dumneavoastră nr. 321875 din 02.03.1992, raportăm că nu deținem în arhivă casete video-audio, role film sau documente în legătură cu evenimentele revoluționare din decembrie 1989. Materialele cu referire la evenimente au fost ridicate de către organele de cercetare penală sau puse la dispoziția acestora după 22 decembrie 1989, iar ulterior secției militare a Curții Supreme de justiție, pentru dosarul penal nr. 24/1990”.

Dosarul penal 24/1990 este dosarul procesului „celor 25”, cu inculpați din rîndul activiștilor PCR, miliției și securității, anume Ion Coman, Radu Bălan și alții, inclusiv, din rîndul securiștilor, general Emil Macri (răposat în timpul procesului, nu s-a mai pronunțat vreo sentință împotriva sa), colonel Traian Sima (șeful securității Timiș), colonel Filip Teodorescu, lt.-col. Gabriel Anastasiu, lt.-col. Gheorghe Atudoroaie (adjunct al șefului Securității Timiș) și maior Tinu Radu (adjunct al șefului securității Timiș). În cartea mea „Curtea Supremă de Justiție – Procesele revoluției din 1989” am prezentat și comentat hotărîrile judecătorești din acest dosar. Din adresa SRI Timiș nu reiese care este tipul de materiale care au fost ridicate de procuratură, dacă printre acestea s-au aflat și înregistrări audio-video. Amintesc că pe acest blog ați putut citi documente despre revoluția din 1989 care provin de la securitatea județului Timiș:
Raportul serviciului de filaj al Securităţii Timiş din 19 decembrie 1989
Raportul Securităţii despre filajul făcut la locuinţa lui Tokes
Registrul comunicări teren al serviciului de filaj al Securităţii Timiş în decembrie 1989

La București, capitala țării, cu cea mai mare concentrare de securiști și unde au avut loc evenimente de cea mai mare importanță pentru revoluție, deasemeni SRI spune că nu are nici o filmare. Diferite subunități SRI din București transmit acest lucru către centru. Redau aceste documente.

 

Adrese cu conținut identic, prin care afirmă că nu dispun de nici un fel de casete audio-video, role de film ori alte documente despre revoluție au trimis și filialele județene ale SRI din toate județele, cu cele 3 excepții menționate (Maramureș, Teleorman și Mureș).

Redau și adresele din cele 3 județe care au identificat filmări despre revoluție.

Serviciul Român de Informații
Secția de Informații Teleorman
Nr. 98 din 20.03.1992

Către Serviciul Român de Informații
U.M. 05045 București

La ordinul dvs. nr. 321875/02.03.1992, raportăm următoarele:
În timpul evenimentelor din decembrie 1989, numitul (nume anonimizat), jurisconsult la S.C. Cicalex S.A. Alexandria, la inițiativa lt.-col. (nume anonimizat), fost șef al Statului Major al Gărzilor Patriotice Teleorman, actualmente ofițer superior la centrul militar județean, a efectuat înregistrarea video a acestora. Filmările s-au efectuat în fața sediului fostului Comitet Județean Teleorman al PCR, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alexandria și la sediul Inspectoratului Județean al Ministerului de Interne.
Caseta respectivă se află în posesia lt.-col. (nume anonimizat).
La dispoziția secției de informații există o copie a casetei originale care cuprinde numai o parte a evenimentelor desfășurate în zilele de 22 și 25 decembrie 1989 la sediile respective.
Lt.-col. (nume anonimizat) afirmă că, din caseta originală, persoane neidentificate au șters filmările care prezentau arestarea unor ofițeri de securitate și preluarea armamentului de la grupa de antiterorism de către armată.
Este posibil să existe și caseta originală, fapt pentru care vom urmări obținerea ei.
Întrucît nu deținem documente în legătură cu evenimentele din decembrie 1989, înaintăm alăturat numai anexa nr. 1 la lucrarea solicitată, privind caseta video aflată în posesia noastră.

Șeful secției de informații
Lt.-col. (nume anonimizat)

SRI Mureș raportează că are 9 minute de filmare din data de 22 decembrie 1989, orele 10-11,30.

Încă o casetă video s-a primit de la SRI Maramureș.

Fac o mică precizare: Cu mulți ani în urmă, cred că în primul deceniu după revoluție, nu-mi amintesc exact anul, m-am dus la SRI Timiș și am întrebat dacă instituția are filmări din revoluție și răspunsul (verbal) pe care l-am primit a fost că nu.

Mai citește:
Revoluţia din Timişoara (înregistrări audio-video)
Revoluţia din Timişoara (documente)
Securitatea, un tigru de hîrtie
Raportul SRI din 1994 despre revoluţie, de pe vremea lui Virgil Măgureanu
– Polemica cu Sergiu Nicolaescu, legată de raportul Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989” pe care o condusese
– Adresările Asociaţiei „17 Decembrie” către Comisia Senatorială „Decembrie 1989” condusă de Valentin Gabrielescu
– Boicotarea Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989” de către Asociaţia „17 Decembrie”
– Emisiune TV despre revoluţia din 1989, cu Sergiu Nicolaescu nervos
– Vizita la Timişoara a unor membri ai comisiei senatoriale „Decembrie 1989” (1994)
– Despre Chiţac şi Stănculescu, în 1999 (1). Comisia Senatorială „Decembrie 1989” a fost boicotată de revoluţionarii din Timişoara (video)
– 31 martie 1994, audierea mea la Comisia Senatorială „Decembrie 1989”. „Prejudecata dumneavoastră este că trebuie să se afle adevărul despre revoluţie”
Audierea lui Ion Iliescu la Comisia Senatorială „Decembrie 1989” (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.