Daniel Gașpar, protestatar antipandemic de la Timișoara, amendat penal cu 15000 lei. Dacă nu plătește pînă la 1 mai 2023 va face închisoare

Actualizare 2 martie 2023: Explicație pe care mi-a dat-o Daniel Gașpar prin mesageria facebook: „Eram închis la Jebel [localitate din Timiș unde se află un spital de psihiatrie] după gratii și vorbeam ironic despre judecătorul care m-a închis cu mai multe persoane la mine pe pagină, la o postare. Procuroarea a dezvoltat cuvintele mele și așa s-a transformat totul într-un ultraj care nici măcar nu-i ultraj. Eu nici măcar nu l-am căutat direct cu vreo amenințare. Plus că era la 2 noaptea postarea când el dormea mai mult ca sigur si habar nu avea ca cineva face glume pe seama lui”.

Despre Daniel Gașpar, unul dintre cei care s-au remarcat la protestele antipandemice din Timișoara, am mai scris pe acest blog: Daniel Ilie Gașpar, protestatar anti-mască de la Timișoara, internat forțat la psihiatrie (linc).

În 2021 acesta fusese invitat la o emisiune a televiziunii timișorene Europa Nova, emisiune pe care o pusesem și pe blogul meu, dar apoi întreg canalul youtube al televiziunii Europa Nova a fost șters, deci emisiunea nu mai este disponibilă. A 2-a zi după prezența lui la emisiune judecătoria Timișoara a dispus internarea lui Daniel Gașpar la psihiatrie. Acest lucru a determinat o adunare de protest la Timișoara, unde s-a cerut eliberarea lui Daniel Gașpar, ceea ce s-a și realizat după o vreme. Senatoarea Daniela Șoșoacă și deputatul Mihai Lasca au fost printre cei care au cerut eliberarea lui Daniel Gașpar de la psihiatrie (linc).

Problemele juridice ale lui Daniel Gașpar au pornit de la faptul că, pe facebook, ar fi scris un comentariu amenințător la adresa lui Raed Arafat. Nu cunosc exact conținutul acelui comentariu. În final, domnul Gașpar a fost osîndit pentru ultraj într-un proces în care figurează ca parte vătămată un anume Ciprian Matei Graur, care nu s-a constituit parte civilă. Osînda este de 15000 lei amendă penală, în caz că nu plătește acești bani domnul Gașpar e amenințat cu 300 zile de închisoare. Iată, de pe portalul instanțelor,  hotărîrea judecătoriei Arad în dosar 5900/55/2022 (linc):

Solutia pe scurt: În baza art. 279 alin. 2 Cod penal raportat la art. 206 alin. 1 Cod penal stabileşte pentru inculpatul Gaşpar Daniel Ilie, la pedeapsa de: -300 (trei sute) zile amendă în cuantum de câte 50 lei, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, prevăzută de art. 279 alin. 2 Cod penal, raportat la art. 206 alin. 1 Cod penal, valoarea totală a amenzii fiind de 15.000 lei. În temeiul dispoziţiilor art. 67 Cod penal, aplică inculpatului pedepsele complementare prevăzute de art. 66 lit. a), b) Cod penal, pe o perioadă de 2 (doi) ani În baza art. 25 Cod procedură penală constată că persoana vătămată Graur Matei Ciprian, nu s-a constituit parte civilă. În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Va dispune virarea sumei de 868 lei din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Arad, reprezentând plata onorariului avocaţial din oficiu. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 01 noiembrie 2022.
Document: Hotarâre 1991/2022 01.11.2022

Pe internet găsesc că Ciprian Matei Graur este autorul cărții „Acțiunea penală între oficialitate și oportunitate” (linc), a cărei poză apare la profilul Ciprian Graur de pe facebook. Deasemeni, este președintele secției penale a judecătoriei Timișoara (linc) și autor, pe lîngă cartea menționată, a mai multor articole și conferințe pe teme juridice (de pildă: „Limitări ale principiului aflării adevărului în noua legislație penală” – conferință ținută în 2015 la a 7-a ediție a conferinței internaționale a doctoranzilor în drept de la Timișoara).

În procesul legat de ultrajul împotriva lui Raed Arafat cauza a fost clasată. Daniel Gașpar a fost nemulțumit, a  făcut plîngere împotriva ordonanței de clasare, dar această plîngere a fost respinsă (linc).

Cu alte cuvinte: inițial Daniel Gașpar a fost trimis în judecată pentru ultraj la adresa lui Raed Arafat, pentru comentariul său de pe facebook. A fost internat forțat la psihiatrie, apoi scos de la psihiatrie, după ce cazul său generase proteste publice. În dosarul respectiv s-a hotărît pînă la urmă netrimiterea în judecată, dar apoi a fost trimis în judecată pentru ultraj la adresa judecătorului Ciprian Matei Graur pentru care a fost osîndit la amendă penală de 15000 lei. Mă întreb dacă ultrajul împotriva judecătorului n-a avut loc exact la procesele cînd judecătoria Timișoara hotărîse trimiterea sa forțată la psihiatrie.

Prin mesageria facebook i-am trimis atît lui Daniel Gașpar cît și lui Ciprian Graur mesaje prin care le ceream explicații despre motivele concrete pentru amenda penală respectivă. Nu am primit explicații.

Pe lîngă amenda penală, domnul Gașpar a primit în timpul pandemiei și o serie de amenzi contravenționale. Pe portalul instanțelor găsesc la Judecătoria Timișoara și Tribunalul Timiș următoarele procese ale lui Gașpar împotriva unor amenzi contravenționale: dosar 27882/325/2021* (amendă anulată – linc), dosar 10065/325/2021 (amendă menținută – linc), dosar 10062/325/2021 (amendă menținută parțial – linc), dosar 10064/325/2021 (amendă menținută – linc), dosar 10063/325/2021 (amendă menținută – linc), dosar 9778/325/2021 (amendă menținută- linc), dosar 9776/325/2021 (amendă menținută parțial – linc), dosar 9771/325/2021 (amendă înlocuită cu avertisment – linc), dosar 9772/325/2021 (amendă menținută – linc). Cu alte cuvinte, pe lîngă amenda penală, domnul Gașpar a avut de plătit în această perioadă, ca urmare a activității sale de protestatar împotriva măsurilor pandemice, și o mulțime de amenzi contravenționale.

Pe profilul său de facebook, Daniel Gașpar a publicat mai multe filmări de la protestele antiplandemice din Timișoara. Iată unul din protestele filmate de dînsul, din 22 martie 2021:

Statistica facebook pretinde că filmarea a avut doar 8 vizualizări, dar sînt 554 reacții tip „like” sau inimioară și 474 de comentarii. La un moment dat, în timpul filmării, Gașpar spune „îl punem de Arafat în tomberon”. Alți participanți la adunare scandează „Arafat judecat, pentru cei legați de pat!”.

Mai citește:
Manifestația de lîngă locuința primarului Timișorii Dominic Fritz își arată de îndată efectele: Rata de infectare scade în Timișoara (video)
Covid-19 – Acțiuni civice

11 gânduri despre „Daniel Gașpar, protestatar antipandemic de la Timișoara, amendat penal cu 15000 lei. Dacă nu plătește pînă la 1 mai 2023 va face închisoare

 1. Reamintesc : LEGE Nr. 28 din 15 martie 1991pentru acceptarea de către România a Acordului (Statutului) privind Corporatia Financiară Internationala (C.F.I.)
  EMITENT
  PARLAMENTUL
  Publicat în MONITORUL OFICIAL NR. 67 din 30 martie 1991
  Parlamentul României adopta prezenta lege.Articolul UNICRomânia accepta Acordul (Statutul) privind Corporatia Financiară Internationala, adoptat la 11 aprilie 1955, asa cum a fost amendat prin rezoluţiile Consiliului guvernatorilor din 21 septembrie 1961 şi 1 septembrie 1965 şi accepta Rezoluţia Consiliului guvernatorilor Corporatiei Financiare Internaţionale nr. 165 din 4 septembrie 1990, care stabileşte condiţiile şi termenii pentru admiterea României ca membru al Corporatiei Financiare Internaţionale.
  Constituțiile României din 1991 și 2003 NU SE BUCURĂ DE LEGIMITATE ȘI NU AU INTRAT NICIODATĂ ÎN VIGOARE, fiindcă:
  – au fost încălcate actele emise de Frontul Salvării Naționale în zilele Revoluției, anume Decretul-Lege nr.2/27 decembrie 1989 care stipula că „sunt și rămân desființate toate structurile de putere ale fostului regim dictatorial”, adică inclusiv Constituțiile din perioada comunistă, forma de guvernământ republicană și funcția de Președinte al României;
  – adoptarea „Constituției României 1991” s-a făcut fără respectarea prevederilor legii anterioare (care, în momentul 1991, era Constituția României din 1923); – Constituția României 1991 nu a fost publicată în Monitorul Oficial, așa cum cere legea (fusese publicat numai un proiect al său).”
  DECI NOI NU AVEM „STAT” ÎNFIINŢAT JURIDIC ȘI NICI CONSTITUŢIE
  ROMÂNIA INC” ESTE CORP0RAŢIA LOR
  https://jurnalistideinvestigatie.home.blog/2019/03/09/ilegitimitatea-institutiilor-din-romania/

 2. -umflat de fortzele intunericului,
  dus la balamuc
  pentru ca a aratat ca avea in portbagaj instrumente pentru taiat porcu……

  Raportul-care-zguduie-ratiunea-O-parte
  (active,aia),
  „celulele normale de carne nu se divid la nesfârșit”; celulele normale se vor diviza doar de câteva zeci de ori.

  -are legatura cu P.C.R:
  multiplicarea chiar limitata -doar de câteva zeci de ori-
  e supusa riscurilor: moarte si distrugere,
  dupa 20 de etape de multiplicare
  in eprubeta de analiza „chain reaction” (p.C.R)
  mai raman doar zoaie,

  DE FAPT, PASTEUR CONSIDERĂ CĂ UN ANIMAL SAU UN OM ESTE ASIMILABIL BUTOIULUI SAU PUTINEI PLINE CU VIN SAU CU BERE!

  -asimilabil unui reactor chimic,biochimic,cocso-chimic,
  chixo-comic;
  ” berea ” de azi a mai fost bauta – de catre niste entitati microscopice,
  greu caracterizabile, ceva in genul

  Polidin este un preparat imunomodulator care a fost inventat la Institutul Cantacuzino în anul 1966 și care a fost produs până în anul 2012.Este un preparat polibacterian, fiind alcătuit dintr-un amestec format din 13 specii bacteriene…..

  Staphylococcus aureus
  Streptococcus pyogenes
  Streptococcus viridans
  Streptococcus faecalis
  Streptococcus pneumoniae
  Escherichia coli
  Klebsiella pneumoniae
  Neisseria catarrhalis,

  Branhamella (Neisseria) catarrhalis–a lower respiratory tract … – NCBI
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov › articles › PMC273951
  Branhamella (Neisseria) catarrhalis was identified as a probable respiratory tract pathogen in seven patients, four with pneumonia and three with bronchitis …

  -bube,mucegaiuri si puroi,
  shancru si siffilis,
  asta putea sa spuna si Shora!

  @DasReich
  -si partenerii strategici STIU ASTA!
  (propunem despagubiri de 800’000 kmp
  in zona Montana si cele 2 Dakota)

 3. În baza art. 279 alin. 2 Cod penal raportat la art. 206 alin. 1 Cod penal

  art.206 e cu „amenintarea”,
  art. 279 e cu ” ultrajul ” – agravanta, nu e infractiune DE SINE\\

  -ultima parte e importanta,
  DEPINDE DE CONTEXT,
  daca judecatorul POATE FI ULTRAGIAT
  nu mai este asuma oricarui neica-nimeni de pe strada,
  in mod automat intrebam:
  IN CE CIRCUMSTANTE A „ULTRAGIAT” JUDECATORUL???????
  -poate ca se judeca pa „starea de haloimis”,
  circumstanta SPECIALA DISPARUTA,
  dispare ultrajul!

  adica dl. gaspar se putea afla in auto-aparare,
  motiv de recurs,cale ordinara sau extra-ordinara………

  ramane de vazut relatia cu codul de PROCEDURA penala,etc,etc,etc,
  sint f. multe cai de aparare.

  (daca judecatorul a ajuns sa ceara bani- il trimitem PE CENTURAL,
  in bordel la Hamburg,
  in principiu)

 4. daca era in „starea de bagdadie”,
  starile alea au fost desfiintate,
  judecatorul JUDECA FARA DREPT,
  nu numai ca putea fi „ultragiat”,
  bla,bla,bla.

 5. Sylvia Hoișie, medicul care a inventat Polidinul, a murit – Digi24
  http://www.digi24.ro › Știri › Actualitate
  25 mai 2022

  verry bad khabbalah,
  25 mai 2022
  nu mai stam sa explicam.

  Sylvia Hoișie=mama hoashkă,
  na!

  (in „biochimie”(tie!)
  se numeste „substrat”,
  substratul supus transfformarii,
  „epoca profundelor transtormari”.

 6. dl. gaspar poate obtine:
  1. „fapta nu exista” – nu exista,măi!
  2. „auto-aparare”, adica a facut ceva da nu sufficient dpdv penal

  depinde de umoare
  care tinichea e mai stralucitoare.

   1. notiunea de „definitifa” e pentru masse,
    pentru gloata:
    -nici moartea nu e definitiva!

 7. Buletin de știri 8 martie 1989 – Europa Liberă
  romania.europalibera.org › buletin-de-stiri-8-martie-1989
  7 mar. 2019 · „Vă rugăm să primiți, și cu acest prilej sărbătoresc, profundele noastre … și profundelor „transformări revoluționare din Epoca Nicolae …

  close enought.
  (enough)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.