Presa românească 1989-1990


Linc scurt http://wp.me/PjejF-2GK

Mai jos găsiţi o listă de articole de pe acest blog care conţin facsimile din presa românească a anilor 1989-1990, grupate pe localităţile în care apăreau ziarele sau revistele respective (Timişoara / Bucureşti / Cluj). În paranteze am pus autorii şi titlurile articolelor care au fost scanate. Dacă aceeaşi facsimil l-am folosit la mai multe articole, am indicat uneori numai unul din articolele respective.

Presa din Timişoara

„Luptătorul Bănăţean” din 22 decembrie 1989 despre prim-secretarul PCR Timiş: „Radu Bălan e liderul pe care Timişoara şi l-a dorit, e omul pe ale cărui excepţionale calităţi se bizuie de-acum a noastră adevărată lumină” (AnonimRadu Bălan, lider al Frontului Democratic Român de la Timişoara, român prin fiinţă, bănăţean prin simţire, în „Luptătorul Bănăţean” din 22 decembrie 1989)

Documentul prin care a fost destituit Ceauşescu (Rezoluţia finală a Adunării Populare din Timişoara, în „Luptătorul Bănăţean” din 22 decembrie 1989)

Ion Iliescu despre terorişti: Indivizi fanatizaţi, care acţionează cu o cruzime fără precedent. O perfidie fără seamăn, o cruzime pentru care nu se găsesc calificative potrivite. Împuşcă din orice poziţie (Informare din partea Consiliului Frontului Salvării Naţionale prezentată la televiziune de Ion Iliescu, în „Luptătorul Bănăţean” din 24 decembrie 1989)

„Luptătorul Bănățean” lansează, sub anonimat, chemarea: „Fără milă!” (AnonimFără milă!, în „Luptătorul Bănățean” din 24 decembrie 1989)

Luptătorul Bănăţean din 25 decembrie 1989: Se desfăşoară operaţii „pentru neutralizarea cuiburilor de terorişti care, din instinct demenţial, continuă să ţină mîna pe trăgaci” (Comunicat al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, în „Luptătorul Bănăţean” din 25 decembrie 1989)

26 decembrie 1989: Frontul Democratic Român din Timişoara acceptă să se subordoneze CFSN-ului (AnonimConsiliul Judeţean Timiş al Frontului Salvării Naţionale, în „Luptătorul Bănăţean” din 27 decembrie 1989)

Generalul Gheorghe Popescu, proaspăt numit la comanda garnizoanei Timișoara, face apel către populație (Gheorghe PopescuArmata e cu noi!, în „Luptătorul Bănățean” din 28 decembrie 1989)

– Oliviu Tocaciu explică la TVR treaba cu teroriștii: „Cei care nu se vor preda pînă la ora 17,00 în cursul zilei de joi vor fi judecați de tribunalele militare excepționale, după o procedură sumară, de excepție, pedeapsa aplicată fiind pedeapsa capitală (…) Pînă acum s-au înregistrat cîteva cazuri de predare voluntară” (Precizări făcute la televiziune de avocatul Oliviu Tocaciu, membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, în „Luptătorul Bănățean” din 28 decembrie 1989)

„Cea mai mare parte din elementele teroriste s-au predat, au fost nimicite sau capturate” (Din partea Consiliului Militar Superior, în „Luptătorul Bănăţean” din 30 decembrie 1989)

Discursul de Anul Nou 1990 a lui Ion Iliescu. CFSN a decis abolirea pedepsei cu moartea. “Producţia de cereale însumează nu 60 milioane tone ci doar 16,9 milioane tone (Discursul rostit cu prilejul Anului Nou de preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale, Ion Iliescu, la posturile româneşti de radio şi televiziune, în „Renașterea” din 4 ianuarie 1990)

– Interviu cu Lorin Fortuna din ianuarie 1990. „Ne considerăm apartenenți ca obiectiv politic la platforma Frontului Salvării Naționale pînă în preajma alegerilor, la care dorim să ne prezentăm ca o formațiune politică de sine stătătoare” (Ion Dancea, interviu cu Lorin Ioan FortunaPreocupări la zi, obiective de perspectivă și Claudiu IordacheE adevărat!, în „Renașterea” din 4 ianuarie 1990)

Biserica mucenicilor arşi de la Timişoara, sfinţită la Popeşti-Leordeni (Gheorghe Robu şi Jean MoldoveanuAgenţia de presă „Rompres” a primit din partea Procuraturii Generale a României şi Inspectoratului General al Poliţiei următorul comunicat, în „Renaşterea Bănăţeană”, ianuarie 1990)

12 ianuarie 1990 – înlăturarea lui Lorin Fortuna de la conducerea judeţului Timiş (AnonimO nouă demonstraţie la Timişoara şi General-maior Gheorghe PopescuCetăţeni ai Timişoarei şi ai judeţului Timiş!, în „Renaşterea Bănăţeană” din 13 ianuarie 1990; Din partea Consiliului Judeţean al Frontului Salvării Naţionale, în „Renaşterea Bănăţeană” din 14 ianuarie 1990; Biroul Executiv al Consiliului Judeţean Timiş al Frontului Salvării NaţionaleComunicat, în „Renaşterea Bănăţeană” din 16 ianuarie 1990; Corneliu Ritt şi Vasile OnofreiComunicat privind modul de organizare a alegerilor în vederea reconstituirii Consiliului Municipal Timişoara şi Consiliului Judeţean Timiş al Frontului Salvării Naţionale, în „Renaşterea Bănăţeană” din 20 ianuarie 1990; Consiliul Judeţean Timiş al FSN respectiv Consiliul Municipal Timişoara al FSNPrecizări, în „Renaşterea Bănăţeană” din 21 ianuarie 1990; Consiliul Judeţean Timiş al FSNComunicat, în „Renaşterea Bănăţeană” din 21 ianuarie 1990)

– Ianuarie 1990: „Renașterea Bănățeană” apără revoluția. „Oamenii de bună credință din întreprinderea Electrotimiș sînt indignați de încercările de destabilizare politică” … „Să nu uităm ținuta plină de demnitate a domnului Iliescu, cînd, în acea seară încărcată de groază, a acceptat să se urce pe carul blindat, în mijlocul acelei turme eterogene, turbate și nestăpînite, capabilă să dezlănțuie în acele momente o mare ticăloșie” (Corneliu Popovici, Comitetul Frontului Salvării Naționale din întreprinderea Electrotimiș, Gina Nicoară, Sorin GavraSă apărăm revoluția, să apărăm democrația!, în „Renașterea Bănățeană” din 16 ianuarie 1990)

Groapa comună din cimitirul eroilor descoperită în ianuarie 1990 (AnonimUnde sînt morţii Timişoarei? Un nou „cimitir secret” în cimitirul eroilor, în „Renaşterea Bănăţeană” din 16 ianuarie 1990 şi Comunicat din partea comenduirii garnizoanei Timişoara, în „Renaşterea Bănăţeană” din 18 ianuarie 1990)

În unitatea militară 01942 din Calea Lipovei s-a prezentat o echipă a TV Liberă Timişoara să „cerceteze” purtarea militarilor în zilele revoluţiei. Cu ce drept? (Alexandru ŞelaruAdevărul despre armată, în „Renaşterea Bănăţeană” din 18 ianuarie 1990)

Cum au venit şi au plecat din Timişoara Bobu şi Dăscălescu (Marian LeşDin partea aeroportului civil internaţional Timişoara, în „Renaşterea Bănăţeană”, ianuarie 1990)

Timişoara – oraş liber în 20 decembrie 1989. Mit sau realitate? (Bătălia de la poligrafie. Partea 1-a: Desantul paraşutiştilor, în „Victoria” nr. 6 din august 1990)

Slobodan Bachici, avocatul securistului Traian Sima: „N-au fost la Timişoara nici spioni sîrbi şi nici spioni unguri” (Dinu Barbu, interviu cu Slobodan BachiciDomnule gazetar, asta e o prostie!, în „Gazeta de Vest” din 4 octombrie 1990)

Presa din Bucureşti

CFSN cere încetarea completă și imediată a focului pe întreg teritoriul țării (video) (Comunicat al Consiliului Frontului Salvării Naționale, în „Adevărul” din 25 decembrie 1989)

Rich Andrew Hall – „Rescrierea istoriei revoluţiei. Triumful revizionismului securist în România” (1). Ceauşescu pleacă în Iran (AgerpresÎn cursul ultimei vizite în străinătate, liderii iranieni i-au cerut lui Ceauşescu să accepte cererile poporului român şi Familia Ceauşescu a transferat stocuri de aur în Iran, în „Tineretul Liber” din 26 decembrie 1989)

Ion Iliescu a refuzat să confirme existenţa unor mercenari străini. „Rezistenţa atroce a vechiului aparat pro-ceauşist a fost bine pregătită. Vor să creeze o situaţie de instabilitate prin teroare, lansînd atacuri împotriva uzinelor, spitalelor, televiziunii şi radiodifuziunii” (AgerpresNoua conducere a României nu a cerut ajutor militar Uniunii Sovietice, în „Tineretul Liber” din 26 decembrie 1989)

– Agerpres despre cimitirul săracilor din Timișoara (+ video) (AgerpresAtrocități de nepovestit la Timișoara. Relatări cutremurătoare ale unor reporteri iugoslavi, în „Tineretul Liber” din 26 decembrie1989)

Bernard Kouchner: „Românii au făcut revoluţia singuri, fără ajutor din străinătate, fără lovitură de stat pregătită dinainte” (Mihai Stănescu, interviu cu Bernard KouchnerRomânii au făcut revoluţia singuri, în „Flacăra Libertăţii” din 28 decembrie 1989)

Corneliu Coposu, o mediocritate a politicii româneşti (Ion LazărAberantul preţ al kilowattului-oră a fost anulat. Precizare a primministrului Petre Roman, în „Adevărul” din 29 decembrie 1989)

20 mai 1990 – duminica orbului (Ion LazărAberantul preţ al kilowattului-oră a fost anulat. Precizare a primministrului Petre Roman, în „Adevărul” din 29 decembrie 1989 şi Ion LazărO propunere. Acum, despre gazul natural livrat populaţiei, în „Adevărul” din 31 decembrie 1989)

Teroriştii, „cele mai înrăite fiare cu chip de om” (Emil MunteanuCine sînt teroriştii şi Surpriza din rezervă, în „România Liberă” din 29 decembrie 1989)

Procurorul Teodor Ungureanu – Diversiunea (4). Scenariul (AnonimAdunarea de doliu în memoria aceluia care a fost general-colonel Vasile Milea, ministrul apărării naţionale, general de armată post-mortem)

O iniţiativă corectă a ziarului „Adevărul”: jos plăcuţele cu Milea! (Consiliul Frontului Salvării NaţionaleFuneraliile lui Vasile Milea, în „Adevărul” din 30 decembrie 1989)

Mihail Eminescu, poetul semiinterzis (În legătură cu difuzarea volumului X al „Operelor” lui M. Eminescu, în „Adevărul” din 30 decembrie 1989)

Petre Roman: “Informaţii foarte sigure arătau că forţe paraşutate se pregăteau să invadeze locul, nu foarte bine apărat, unde se afla dictatorul” (Radu Bogdan și Ștefan CiochinaruUn interviu al primului ministru, Petre Roman, în „Adevărul” din 31 decembrie 1989)

Silviu Brucan: „Dacă un complot ar fi fost organizat, atunci noi, conducătorii Frontului, am fi fost primii care să ne lăudăm cu aceasta” (RompresConferinţă de presă. Precizări făcute de Silviu Brucan în legătură cu particularităţile Revoluţiei Române, în „Adevărul” din 5 ianuarie 1990)

Prima prezentare a persoanei lui Victor Stănculescu pentru publicul larg (AnonimAdevărul vă prezintă Guvernul României. Astăzi: Ministrul economiei naţionale, General-colonel Atanasie Victor Stănculescu, în „Adevărul” din 5 ianuarie 1990)

5 ianuarie 1990: Maiorul Mihai Floca începe reabilitarea USLA (Mihai FlocaReportaj la USLA, în „Tineretul Liber” din 5 ianuarie 1990)

– Incendierea Bibliotecii Centrale Universitare și diversiunea din presă pentru acoperirea vinovățiilor (Alina UngureanuNapalm împotriva culturii române, în „Tineretul Liber” din 5 ianuarie 1990)

Nicolae Militaru despre afirmaţia sa că „Frontul există de 6 luni” (Mihai ComanUn adevăr zdrobitor: Revoluţia română n-a fost un puci!, în „România Liberă” din 7 ianuarie 1990)

Recenzie americană despre Pacepa, pe saitul CIA: „Pacepa doesn’t connect the dots, he adds new ones. A health warning is warranted” (Mihai CreangăDeci, Pacepa ştia!, în „România Liberă” din 7 ianuarie 1990)

Habarnistul Traian Băsescu vorbeşte despre revoluţie: “Cine a luat decizia politică şi a cerut ministrului Apărării să fie scoasă armata împotriva poporului?”. Nicolae Ceauşescu (17.12.1989): “Ce-au făcut ofiţerii tăi Milea, de ce nu au intervenit imediat, de ce nu au tras?” (Ordin clar: Trageţi! – stenograma şedinţei C.P.Ex. din 17 decembrie 1989, şi Stenograma şedinţei biroului permanent al Comitetului politic executiv din 14 decembrie 1989, în „România Liberă” din 10 ianuarie 1990)

Ion Druţă: „Se schimbau liderii de la Kremlin, dar ordinele Lenin se băteau cu regularitate şi se trimiteau la Bucureşti” (Ion DruţăÎnvăţămintele Revoluţiei, în „Adevărul” din 11 ianuarie 1990)

Primul miting studențesc și cenzura de la TVR (Liliana Stoicescu, Delia VerdeșCum a arătat primul miting studențesc la Televiziunea Română Liberă, în „România Liberă” din 11 ianuarie 1990)

Braşovenii din noiembrie 1987 (Braşovenii lui „15 noiembrie” s-au întors acasă, în „România Liberă” din 9 ianuarie 1990 şi Braşovenii lui 15 noiembrie, în „România Liberă” din 12 ianuarie 1990)

Braşov: “oameni care s-au opus pe faţă revoluţiei au devenit peste noapte activişti de frunte ai FSN” (Comitetul Provizoriu al FSN din Institutul de cercetare ştiinţifică şi inginerie tehnologică pentru tractoare şi autovehicule Braşov / sector autovehiculeScrisoare din Braşov, în „România Liberă” din 12 ianuarie 1990)

Petre Mihai Băcanu: Nu se poate admite ca un apropiat cu cei carecare au timorat, umilit, sfidat şi chiar batjocorit poporul nostru să vină acum în postura de persecutaţi şi vajnici luptători din “opoziţie” (Petre Mihai BăcanuCine eşti dumneata, domnule Paul Niculescu Mizil?, în „România Liberă” din 12 ianuarie 1990)

– Motru 1981 – o revoltă uitată de guvernanți. Pe cînd includerea acesteia în legea 341/2004? „Minerii din Motru au înscris una din cele mai mărețe fapte eroice” (Petre Mihai BăcanuDa, și Motru!, în „România Liberă” din 12 ianuarie 1990)

12 ianuarie 1990, a doua încercare de răsturnare a regimului Iliescu (RompresMitingul din Piaţa Victoriei, în „Adevărul” din 13 ianuarie 1990)

Psihoza turiştilor sovietici, similară cu cea despre terorişti răspîndită în 1989 (RompresGorbaciov în favoarea principiului autodeterminării pînă la separare a republicilor unionale, în „Adevărul” din 13 ianuarie 1990; RompresGrave incidente în regiunile Nagorno-Karabah şi Hanlar din URSS, în „Adevărul” din  16 ianuarie 1990)

Întrebări pentru Dumitru Mazilu, în ianuarie 1990 (Petre MuşinăRăspundeţi la întrebări!, în „Adevărul” din 14 ianuarie 1990)

Ziarul „Adevărul”, după mitingul din 12 ianuarie 1990: „Revoluția are nevoie de calm!” (Mircea BuneaFără violență!, în „Adevărul” din 14 ianuarie 1990)

12 ianuarie 1990 – cînd s-a clătinat puterea FSN. Darie Novăceanu: „Timp de șase ore, Piața Victoriei a devenit piața rușinii și profanării” (Darie NovăceanuSă fim lucizi: tiranul e mort, în „Adevărul” din 14 ianuarie 1990)

Paul Niculescu-Mizil: „Nu vreau să invoc motivele procesului marginalizării mele… Sînt la dispoziţia Frontului Salvării Naţionale, la dispoziţia revoluţiei” (Paul Niculescu-MizilScrisoarea domnului Paul Niculescu-Mizil, în „România Liberă” din 16 ianuarie 1990)

Rolul Frontului în zilele revoluţiei, explicat de Silviu Brucan. “Este important ca cetăţenii patriei noastre să cunoască cu exactitate şi precizie filmul evenimentelor care au dus la înfrîngerea bandelor ceauşiste” (Romulus Căplescu, interviu cu Silviu BrucanPoporul român are dreptul să cunoască rolul Frontului în zilele Revoluţiei, în „Adevărul” din 16 ianuarie 1990)

Un simpatizant a lui Nicolae Ceauşescu: Constantin Dobre, conducătorul mişcării muncitoreşti din Valea Jiului din 1977 (Constantin DobreO scrisoare de la domnul Constantin Dobre…; C. Moraru…şi un răspuns, în „Adevărul” din 17 ianuarie 1990)

Ianuarie 1990: Firma „Crescent” se dezvinovăţeşte (RompresO precizare: „Crescent” nu este amestecat, în „România Liberă” din 17 ianuarie 1990)

Mihail Montanu, ianuarie 1990: „Am fost evacuat din clădirea CFSN sub pază militară, ca un duşman al revoluţiei” (Primim de la domnul Mihail Montanu, în „România Liberă” din 17 ianuarie 1990)

Căinţă şi sfidare – Nomenclatura comunistă în puşcărie. Nicu Ceauşescu, şeful arestaţilor. Ion Dincă îşi exprimă profunde regrete (Sergiu AndonCăinţă şi sfidare, în „Adevărul” din 19 ianuarie 1990)

Generalul Grigorie Ghiță, unul din cei vinovați de măcelul de la Otopeni, explică poporului: trupele de securitate nu trebuie confundate cu „acele forțe speciale de securitate și elemente teroriste care au fost pregătite în ascuns de dictator într-o totală conspirativitate” (General-maior Ghiță GrigorieSă se cunoască adevărul; N. MilitaruO diferențiere necesară, în „Adevărul” din 19 ianuarie 1990)

„Misterul” celor 40 de cadavre (Gheorghe Ionescu-OlbojanMorţii din TIR-ul frigorific – ofiţeri DIA?, în revista „Zig-Zag” nr. 9 / aprilie 1990)

26 decembrie 1989 – prima încercare de răsturnare a regimului Iliescu (Crina NedelcuCum a fost suspendat de către guvern primul miting anticomunist, în revista „Zig-Zag” nr. 13/1990)

TVR 22 decembrie 1989. Colonelul inginer Colţ explică despre dispozitivul infernal de la TVR (video) (Alexandru ComanCacealmaua cu teroriştii, în revista „Zig-Zag” nr. 14/1990)

Demisia din procuratură în 1990 a actualului senator PSD Valer Marian (Valer Marian – Către Procuratura Generală. Domnului Procuror General al Republicii, în „Expres” din 2 august 1990)

28 decembrie 1989 – doborîrea avionului Bucureşti-Belgrad care avea un singur pasager: reporterul englez Ian Parry (Cristina PaţO catastrofă aeriană trecută sub tăcere, în revista „Zig-Zag” nr. 24 din 21 august 1990)

Adevărul despre elicopterul care a tras la Televiziune, speriindu-l pe actualul procuror general adjunct Tiberiu Mihail Niţu (Nicolae MilitaruRevoluţia văzută din cer, în „România. Sînge, durere, speranţă”, album despre revoluţie publicat de ziarul „Adevărul”, decembrie 1990)

Presa din Cluj

Cazul locotenent-colonelului Bînzaru, propus pentru degradare şi trecere în rezervă în decembrie 1989 (Florinela GherasimConştiinţa a fost mai puternică decît gradele, în revista „Nu” nr. 32 şi 33 / 1990)

Generalul Cioflină, în 1990, pretindea că nu ştie nimic despre sovieticii ucişi la Brădeşti (Dan Necşa, interviu cu general Dumitru Cioflină„Ce are asta cu revoluţia?”, în revista „Nu” nr. 33 / 1990)

În 1990 scriam despre “acoperirea adevărului despre revoluţie printr-un potop de minciuni” (Marius MiocMăsluirea istoriei revoluţiei, în revista „Nu” nr. 33/1990)

3 gânduri despre „Presa românească 1989-1990

    1. Este nevoie de atenție și discernământ. În absolut toate. De legi care să împiedice pe cei care cu adevărat/// țiganii-romi///comit acte iresponsabile//trași la răspundere/ puși să muncească./descurajați///cine le-a dat etnonimul de rom// să fie deferit jutiției// Ca nație suntem descurajați… între propriile noastre fruntarii/Mai greu decât pandemia este a suporta ceea ce supurează între pereții caselor//Vviiolența crescândă va aduce / poate boli psihice r
      ireversibile…Christos a înviat///să nu ne temem///El a învins lumea ! să credm și să fim Liberi de spaimele inoculate! intransigenți față de nonvalori/consumatoare/ de resurse/ să fie împădurite zonele grav defiirișate////respectat Dumnezeu-creator/ natura/ omul normal nu omul-fiară și trădător…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.