Revoluţia din Timişoara (înregistrări audio-video)


Linc scurt al acestei pagini: http://wp.me/PjejF-1H

Mai jos e o listă de înregistrări audio şi video făcute chiar în timpul revoluţiei de la Timişoara. Discuţii post-factum despre revoluţie nu apar aici, unele emisiuni TV de acest tip putînd fi găsite la pagina Filme documentare despre revoluţie.

Notă (19 decembrie 2021): Înregistrările audio pe care le încorporasem în articole prin intermediul saitului trilulilu.ro nu mai pot fi ascultate, de cînd saitul respectiv nu mai funcționează. La o parte dintre aceste înregistrări pusesem și un linc de rezervă care încă funcționează. Cînd voi avea timpul necesar voi actualiza articolele vechi cu înregistrări audio, încărcîndu-le pe un alt sait, pentru ca acestea să poată fi din nou ascultate.

Cuprins

Revoluţia din 1989 de la Timişoara în înregistrări audio-video (episod de prezentare şi explicaţii generale)
17 decembrie 1989 – convorbire telefonică Timişoara – Turnu Severin (audio)
Timişoara 18 decembrie 1989 – reportaj din Calea Girocului (audio)
Timişoara 20 decembrie 1989: Trei culori cunosc pe lume (audio)
Timişoara 20 decembrie 1989: Primele cuvîntări din balconul Operei (audio)
Timişoara 20 dec 1989, coloană de manifestanţi (video)
Timişoara – 20 decembrie 1989, Consiliul Judeţean PCR (azi Prefectura) (video)
Timişoara 20 decembrie 1989: Preoţii români să ia exemplu de la Laszlo Tokes! (audio)
Timişoara 20 decembrie 1989: Ţara are la putere filozofi, dar ce folos? Că-n piaţă nu se găsesc cartofi (audio)
Timişoara 20 decembrie 1989: Nu vrem să avem capitalismul. Vrem un socialism democratic (audio)
Timişoara 20 decembrie 1989: Comitetul FDR; Zvonuri: întreaga ţară s-a ridicat; s-ar putea ca mişcarea să fie controlată de Securitate; ordinele generalului Stănculescu (audio)
Timişoara 21 decembrie 1989: Imnul libertăţii; Oltenii sînt cu noi! (audio)
Timişoara, 21 decembrie 1989: Căţeluş cu părul creţ (audio)
Timişoara 21 decembrie 1989: Proclamaţia FDR (audio)
Timişoara 21 decembrie 1989: Bălan arestat (audio)
Timişoara 21 decembrie 1989: Lancea lui Horia (audio)
Timişoara 21 decembrie 1989: Copilul libertăţii; Avram Iancu sîntem toţi! (audio)
Timişoara 21 decembrie 1989: Sîngele-i ban spre libertate (audio)
Timişoara, seara de 21 decembrie 1989. “În micul nostru grup, format majoritatea din tineri între 13 şi 20 de ani, am acţionat în fiecare seară cu sticle incendiare. Nu ne este frică!” (audio)
Timişoara, noaptea de 21/22 decembrie 1989: Lenin a spus: Să nu-i omorîm pe cei care-au fost împotriva noastră, să-i folosim, să învăţăm, şi după aia să-i înlăturăm (audio)
Timisoara, noaptea 21-22 decembrie 1989 (video)
Timişoara 22 decembrie 89 (video, fără sunet)
Timişoara, 22 decembrie 1989: Faceţi culoarul liber să treacă tovarăşul Bălan! (video)
Timişoara imediat dupa revoluţia din 1989 (video)
– Agerpres despre cimitirul săracilor din Timișoara (+ video din 22 decembrie 1989 cu morții din cimitirul săracilor)

Alte înregistrări
Timişoara, 18 decembrie 1989, Catedrală (video)
Pentru ţara pe care o iubesc am pierdut piciorul (video)
Timișoara, 20 decembrie 1989. Filmări din autoturism și din Piața Operei (video)
– Timișoara 21 decembrie 1989, pe stradă și în balconul Operei. „Noi sîntem făuritorii bunurilor materiale! Noi sîntem poporul care trudește! Noi dorim libertate! Noi dorim alegeri libere!” (video)
Timișoara, 22 decembrie 1989. Piața Operei (video)
Doftorii din spitalul județean Timiș povestesc despre revoluție (video)
22 decembrie 1989 la Timișoara – Piața Operei și în clădirea Operei. Florentin Cîrpan și Radu Bălan propuși la funcția de șef al statului (video)

Reportaje televizate (făcute chiar în decembrie 1989)
– Filmări din 22 decembrie 1989 din Timişoara (TVR)
Timișoara, decembrie 1989. Bănuit de terorism la spital, împușcături pe străzi. „Armata nu are practic nici o experiență în acest fel de lupte stradale. După angajarea luptelor, nu urmează cercetări ale terenului. Clădirile suspecte sînt lăsate necercetate și ostașii se retrag pentru a patrula în altă parte” (ITN Marea Britanie)
Timișoara după revoluție. Copil împușcat în spital. Comentarii: „Au fost forțele securității îmbrăcate în uniforme de armată… Au împușcat din spate ofițeri de armată care au refuzat să asculte ordinele” (ITN Marea Britanie)
Timișoara 24 decembrie 1989. Baraje rutiere. 100 securiști pretinși arestați (ITN Marea Britanie)
Timișoara după revoluție. Închisoarea Popa Șapcă. Presupus terorist (Dominic Paraschiv) în spital. „Porțile închisorii oferă acum ocrotire pentru sutele de securiști capturați, față de oamenii de afară, care vor răzbunare”
1989. Timișoara după revoluție
Timișoara după împușcarea soților Ceaușescu: „Colonelul Sima e în închisoare așteptîndu-și judecata… Este improbabil că îi va fi îngăduit să-și păstreze viața” (video)

20 de gânduri despre „Revoluţia din Timişoara (înregistrări audio-video)

 1. Marius e o onoare pentru mine sa ajung aici.
  Cei pomeniti de tine pe blogul Roxanei Iordache fac parte, daca nu sint prea paranoid, dintr-un efort destul de sofisticat de discreditate a oricarei tentative, sau persoane, care ar contribuie la o Romaniei functionala.
  Din pacate nu exista niciun fel de organizare a blogosferei progresiste. Ar trebui facut ceva!

 2. Mult succes. Si multumesc pt ce ai facut cu blogul asta. Poate odata si odata va intra si in constiinta poporului roman ce a facut Revolutia din 1989 pentru el. Eu inca sper.

 3. cum este posibil dle. ca sä se infräteacä ciuhandru cu geoanä exponentul si elevul lui ilici,

  cu legäturi adanci la moscova.

  cum este posibil ca liberalii adevärati sä se aläture acestei grupäri criminale, care are in spate mafiotii romaniei.

  le este clar romanilor, cä vor fii prädati si vor fii serviti pe tavä rusilor?

 4. Arhiva audio-video a Centrului de Documentare Cercetare şi informare Publică din cadrul Asocieţiei Mmeorilaul Revoluţiei are peste 150 de noi DVD- cu interviuri şi filme noi privind victimele comunismului şi represiunii din Decembrie 1989 din România. Pentru detalii privind titlurile videodocumentelor, informaţii vă oferă jurnalistul Liza Kratochwill. Este bine de ştiut.

 5. BRAVO DAI INAINTE CU IREGISTRARILE , MIOC REPET CASETA DE LA PLOIESTI , LORIN FURTUNA SPUNE CA A VORBIT CU MINE CIND SI CINE IA FACUT CUNOSTINTA CU MINE FRONTUL DEMOCRAT ROMAN , NU AM DISCUTAT CU EL NICIODATA FATA IN FATA DOAR TELEFONIC CIND PUTEA FI ALCINEVA DINDUSE DREPT LORIN FURTUNA SI UITE ASA MI SE SPUNE TELEFONIC CA DE CE NU AM VENIT LA TIMISOARA A DOUA ZI ADICA PE 23 DECEMBRIE 1989 NU PUTEAM VENI AU FOST REPREZENTANTI AI FRONTULUI DEMOCRAT ROMAN LA TIMISOARA CRED CA ERA DEAJUNS , IN PLOIESTI TREBUIA SA INPING INAINTE PE PLOIESTENI SI AM REUSIT , PINA LA URMA SAI SCOT DIN INTEPRINDERI SI CASE ATIT CIT SA PUTUT , CASETA CONTINE IREGISTRAREA ,,TRAIASCA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN MOARTE TIRANILOR,, AU STERS CASETA DIN INTERESE CINEI VINOVATUL CER AJUTORUL SA SCOATEM ADEVARUL FRONTUL DEMOCRAT ROMAN TEL.0720175140

 6. Procurorul militar genral VOINEA :………………………………….”
  „fenomenul terorist a fost creat de structura informativă a Armatei”, Armata care „a făcut o activitate ilegală până la urmă, întrucât Armata este făcută pentru duşmanul extern, nu pentru inamicul intern”.
  Dan Voinea a notat că există un ordin general de mobilizare a armatei pentru asemenea situaţii în baza căruia se putea acţiona, dar numai dacă se decreta stare de necesitate. Or Ceauşescu „a decretat prin vorbe (starea de necesitate) dar nu a fost publicată în Monitorul Oficial, deci nu putea produce efecte”.
  Fostul procuror a mai susţinut că în dimineaţa zilei de 23 decembrie a avut loc „se pare” o „întâlnire cu comandanţi de garnizoane în care li s-a adus la cunoştinţă chestiunea aceasta de diversiune, ei ştiau că nu există terorişti dar au provocat foarte multe incidente cu bună ştiinţă”.
  „La M.Ap.N noi am identificat peste opt cazuri provocate chiar de generalul Eftimescu, care chema diverse unităţi să apere ministerul pe care nu îl ataca nimeni.
  În afară de binecunoscutul caz USLA au continuat să cheme militari de la Academia Militară, s-au îmbarcat în trei autobuze, s-au dus la Ministerul Apărării, cum au oprit în poartă pentru legitimare s-a tras în ei, au avut morţi şi răniţi”. ……
  „in 85% din cazuri „s-au stabilit autorii fizici ai omorului sau al tentativei de omor”, care „aparțineau structurilor militare, și au mai fost și din gărzile patriotice”. ……

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.