Igor Dodon după eșecul vizitei lui Dmitri Rogozin: „Vin cu un mesaj către cetățenii care astăzi m-au sunat… Fiți de-a gata, atunci cînd o să vă spun, să fiți la Chișinău!… Se-apropie momentul cînd o să trebuiască să-i punem la punct pe fiecare” (video)

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a ținut o conferință de presă în care și-a arătat supărarea că nu a putut să-l întîlnească pe Dmitri Rogozin, cu care (sfidînd poziția guvernului Republicii Moldova condus de Partidul Democrat), voia să meargă la Tiraspol ca să participe la sărbătorirea a 25 de ani de la acordul moldo-rus prin care a încetat războiul din Transnistria. Dodon intenționa cu acest prilej să decoreze și militari din forțele armate rusești care se ocupă, de 25 de ani, cu menținerea păcii în zonă, refuzînd să respecte angajamentul asumat de Rusia de a se retrage, fapt cerut recent din nou deparlamentul moldovean (linc). Întrerup concediul blogăristic pentru a prezenta conferința de presă a lui Dodon.

Și varianta completă, dar care nu se poate încorpora pe blog: https://youtu.be/LOvSVRaYtmY

Transcriere înregistrare (varianta completă):
00:05 Igor Dodon: Bună seara, stimați reprezentanți mass-media. Eu cred c-o să facem nu doar briefing, dacă o să aveți careva întrebări, eu sînt gata să răspund la ele. Noi asistăm în ultimele săptămîni, mai ales în ultimele zile, la un show rusofob fără precedent. Un show care este îndreptat împotriva cetățenilor Republicii Moldova, este îndreptat împotriva relațiilor bune cu partenerul nostru strategic, Federația Rusă. Eu vreau să spun că o să le iasă pe ochi la cei care au început acest show. Este o vorbă bună în limba rusă, vîdet bokom. Și mă refer în primul rînd la cei din Partidul Democrat [principalul partid de guvernămînt, condus în principal de oligarhul Vladimir Plahotniuc]. Na kajdoe deistvie, esti protivodeistvie. Voi credeți că blocarea la intrarea unor artiști, sau cu blocarea avioanelor, vă faceți mare rating la americani? Toți foarte bine știu cine sînteți voi. Așa cum știu și toți cetățenii Republicii Moldova. Dar problema este că Chișinăul și Partidul Democrat doar este un pion în toată joaca asta. Joaca e mult mai complexă. Chișinăul, Bucureștiul, sînt parte a unui joc geopolitic a Occidentului, a NATO, împotriva oponenților săi geopolitici, împotriva Rusiei. Numai noi începem să rezolvăm problemele, să apropiem malurile Nistrului, și încep provocări de tipul ăsta. De ce? Pentru că rezolvarea problemei transnistrene înseamnă foarte clar că nici un fel de NATO în Republica Moldova nu va fi. Ei vor conflict, vor război aici. Eu regret foarte mult că guvernarea de la Chișinău, și în special, vorbesc de guvernare, vorbesc de Partidul Democrat, de guvernul Republicii Moldova, de majoritatea parlamentară. S-au implicat în acest joc murdar. Geopolitic. Care nu are nimic comun cu interesele Republicii Moldova. De fapt această majoritate parlamentară este una unionistă, nu statalistă. Este una pro-NATO și au demosntrat lucrul ăsta de mai multe ori prin acțiunile sale. Dar, celor din PD și de la guvern, totul e trecător. Totul se schimbă. Absolut totul. Și vine timpul la toți, absolut. Credeți faptul că ieri ați anulat referendumul, pus în alt fel, ați tăiat din împuternicirile președintelui, încă o dată… Ieri principalul ce-o fost în Curtea Constituțională, au tăiat dreptul constituțional al președintelui de a anunța referendum. Voi credeți că asta o să vă ajute? Pe 24 septembrie o să ieșim toți în stradă. O să creiem comisii, o să convocăm alt referendum. N-aveți voi nici o șansă, chiar nu înțelegeți? Păcat este că acum vor suferi, și suferesc acum, suferă, cetățenii republicii Moldova, oameni simpli. Și aici, și în Rusia. Dar vouă vi-i totuna. La voi totul e ochei, după ce ați făcut toți anii ăștia la guvernare.
Cu ruta care a fost blocată. În primul rînd cea de ieri, de alaltăieri, cu artiștii. Eu am scris și am făcut și declarații publice. Eu îmi cer scuze din partea poporului moldav față de cei care, artiști, oameni simpli, care vor să vină în Republica Moldova. Sute de mii de moldoveni, sute de mii, oficial 540000, se află în Federația Rusă. Nu au probleme. Dar voi ați hotărît să vă bateți joc de 30 de lucrători ai…, lucrători de artă, cîntăreți. Pentru ce? Vă face față?
Blocarea zborului azi spre Chișinău. România a luat decizia, asta-i treaba lor internă. Dar voi știți că-n avion, eu am vorbit cu domnul Rogozin juma’ de oră în urmă la telefon, în avion erau sute de moldoveni, cu copii mici, și veneau acasă? De ce ați făcut acest lucru? Dacă ați vrut și ați avut o (ne)înțelegere cu cineva, trebuia să lăsați avionul să vie la Chișinău. Vă clarificați cu el aicea, dacă aveți careva obiecții. De ce ați ținut în aer sute de cetățeni ai Republicii Moldova cu copii mici? Care mai bine de 3 ore jumate, patru, stăteau și plîngeau în avion, nu înțelegeau ce se întîmplă. Cum se explică faptul că la aeroport, cetățeni ai altui stat, românii, unioniștii din Republica Moldova, unii combatanți, dar cum se explică că un deputat din parlamentul României blochează aeroport în Republica Moldova? Unde s-a mai văzut așa ceva? Imaginați-vă că un deputat rus participa la blocarea aeroportului. Ce aveați să faceți voi? Persoana non-grata deodată pe viață! Codreanu [Constantin Codreanu – linc, deputat PMP ales în circumscripția diasporă, în mare parte cu voturi ale românilor din Republica Moldova care au și cetățenie română, el însuși avînd dublă cetățenie, română și moldovenească]. Mai mult ca dînsul, vreau să vă spun. Mașinile oficiale de la președinție erau stopate și verificate, cine stă în(ă)untru. De către combatanți, poliția nu se băga. Vă aduce aminte de ceva lucrul ăsta? Să vă spun unde a avut loc, aproape aici, astfel de cazuri? Combatanții îi camuflează, unioniștii, românii, blochează aeroportul și verifică mașinile care ies din aeroport din sala delegațiilor oficiale, unde sînt ofițeri de pază a președintelui. Mașinele care au dus șeicul din Emirate la aeroport, cînd se întorceau au fost blocate. Noi vorbim de stat democratic? Și vreți să spuneți că toate lucrurile astea au loc fără acceptul celor de la guvernare? Adică PD [Partidul Democrat] nu vede nimic? Pur și simplu așa, au venit românașii și au blocat. Deputat al parlamentului român. Blochează aeroportul internațional Chișinău. Sala delegațiilor oficiale. Poliția nu face nimic! Delegațiile sînt obligate să meargă pe la alte intrări. Și nu-i vorba de mulți. 40, 50, 100 de oameni. Unioniști. Cînd va arde într-un loc la aeroport și poate sînt 3000 de oameni. Aicea 100 de oameni, unioniști împreună cu românii, voi nu puteți face ordine! Și vreți să spuneți că voi n-ați organizat lucrul ăsta special? Cei de la guvernare. Partidul Democrat. Ia uitați-vă cine o ieșit acolo, luați fața la fiecare. pe cine susțin cei care au fost azi la aeroport? Dar în ce ne transformăm noi atunci?
Eu vreau să spun că astăzi am fost sunat de sute de susținători de-ai mei, din raioane. La partid scriau. Mii de oameni, că vrem să venim la Chișinău să vă apărăm. Păi noi ce să facem în cazul ăsta, cînd voi permiteți să scoateți unioniștii voștri și combatanții care-i plătiți, atunci cînd vă trebuie vouă. Cînd scoateți la proteste împotriva cuiva, și scoatem și noi oamenii. Și atuncea în ce ne transformăm?
Eu vreau să vin cu un mesaj către cetățenii care astăzi m-au sunat. Vă rog, fiți de-a gata. Poliția, serviciul pază, n-o să ne apere. Azi am demonstrat acest lucru. Fiți de-a gata, atunci cînd o să vă spun, să fiți la Chișinău! Toți! Dar eu simt că lucrul ăsta se-apropie. Se-apropie momentul cînd o să trebuiască noi să-i punem la punct pe fiecare. Altfel ei nu-nțeleg. Altfel își aduc românașii, unioniștii, ca să ne facă nouă probleme aici. Eu nu am nimic împotriva românilor. De cîte ori am spus. Dar n-are ce căuta un cetățean al României sau un deputat să blocheze instituțiile de stat în Republica Moldova.
În ceea ce ține de evenimentul care a fost planificat și este planificat pentru ziua de mîine. În agenda președintelui este inclus participarea la evenimentele de la Tighina, de la Bender. Domnul Rogozin urma să participe împreună cu președintele țării la aceste evenimente. Mai mult ca atît, urma să fie și unele discursuri. În ciuda faptului că domnul Rogozin nu va veni la Chișinău, eu mîine voi merge la Tighina, voi merge la Bender. Am discuții bilaterale planificate cu domnul Crasnoselschi. Trebuie să rezolvăm problemele care și nouă ne trebuie, și lor le trebuie. Școlile moldovenești, terenurile agricole de pe traseul de la Dubăsari, alte subiecte care mîine le vom discuta. De ce atîta gălăgie din toată chestia asta? Încă o dată, susținătorilor noștri: fiți gata! Văd că guvernarea altfel nu-nțelege. Poate că Partidul Democrat, majoritatea parlamentară nu. Ce să facem? Dar eu nu stau să aștept cînd o să veniți aicea cu 300 de unioniști și de combatanți, cum îi numiți voi. Ca să veniți să intrați în președinție, sau ceva. (frază în rusă) Dacă instituțiile de stat refuză să-și onoreze obligațiunile. Dar cum pot altfel să spun, dacă-s oprite, și se uită în(ă)untru, în mașină. Pe toate ferestrele se uită în escorta președintelui. Dar poliția șede într-o parte. Ea nu se implică. Vă aduceți aminte Ucraina ce s-o întîmplat după așa cazuri? Același scenariu guvernarea dă drumul încoace. Hai și-om vedea cu ce se va termina chestia asta.
Asta-i tot ce am vrut să vă spun. Dacă sînt careva întrebări, 2-3, sînt gata să răspund.
12:15 Reporter: Domnule președinte, fiți gata ce înseamnă? Chemați oamenii la protest?
12:19 Igor Dodon: Fiți gata că atunci cînd se vor mai întîmpla astfel de cazuri eu voi chema oamenii la Chișinău pentru a ne apăra drepturile noastre și statalitatea Republicii Moldova. O să vedeți! Alte întrebări sînt?
12:33 Reporter: (neînțelegibil)
12:39 Igor Dodon răspunde în rusește…
14:04 Igor Dodon: Mai dorește cineva?
14:06 Reporter: Domnule Dodon, de ce a optat domnul Rogozin…?
14:09 Igor Dodon: De aceea că charterul pe care l-a comandat separat, nu avion militar. Nu avion militar. Care l-a comandat separat, aici la Chișinău i l-a interzis.
14:17 Reporter: Cînd?
14:18 Igor Dodon: Ieri, alaltăieri.
14:20 Reporter: Cine?
14:22 Igor Dodon: Întrebați-i pe guvern. D-apu cine? A interzis Ministerul de Externe. A spus că nu primim. S-a făcut special combinația aceasta. Ca dumneavoastră să înțelegeți. I-a fost pregătită. Să nu primească charterul, să se urce într-un avion de pasageri, să fie întors.
14:38 Reporter: La amenințarea domnului Rogozin ce credeți?
14:40 Igor Dodon: O să întrebați pe domnul Rogozin.
14:42 Mai urmează discuții în rusă.

Iată și niște imagini filmate lîngă aeroportul Chișinău, cu cei care manifestau împotriva vizitei lui Rogozin în Republica Moldova: „Rogozin care este criminal de război nu are ce căuta aicea, unde ne-a omorît neamul, ne-a omorît frații” (se pare că Rogozin a participat personal la războiul din 1992 din Transnistria; participanții la miting susțin că s-ar fi lăudat cu asta într-o carte a sa)

Mai citește:
Dorin Chirtoacă, primarul pro-român al Chișinăului, a fost arestat
Republica Moldova. Cum au votat susținătorii lui Plahotniuc? Analiză pe baza rezultatelor din cele 4 sate cu alegeri locale

Un gând despre „Igor Dodon după eșecul vizitei lui Dmitri Rogozin: „Vin cu un mesaj către cetățenii care astăzi m-au sunat… Fiți de-a gata, atunci cînd o să vă spun, să fiți la Chișinău!… Se-apropie momentul cînd o să trebuiască să-i punem la punct pe fiecare” (video)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.