Despre mine şi acest blog


La Washington, lîngă Casa Albă (2013)
La Washington, lîngă Casa Albă (2013)

Sînt Marius Mioc, născut la Timişoara în 1968. Locuiesc şi acum la Timişoara. Alături puteți vedea o fotografie a mea din 2013 cînd mă aflam la Washington.

Am participat la revoluţia din decembrie 1989 în 16 decembrie, cînd m-am alăturat mulţimii de lîngă casa preotului Laszlo Tokes. Am fost arestat în seara respectivă şi am petrecut o săptămînă la închisoare, scăpînd de acolo după căderea lui Ceauşescu. Am povestit întîmplările prin care am trecut la revoluţie, inițial în cartea mea „Falsificatorii istoriei” (1994), iar apoi am repetat relatarea experienței mele și în alte cărți, de pildă în „Revoluția română, explicată pentru toți” care se mai găsește de cumpărat.

Am relatat despre participarea mea la revoluție și în primul documentar despre revoluția din Timișoara făcut de TVR (sub conducerea lui Mihai Tatulici și Virgil Tatomir), în 1991: 16 decembrie 1989: manifestanţii n-au fost totdeauna mioritici şi nici nu trebuiau să fie mioritici (2 video).

Documente despre participarea mea la revoluţie găsiţi în articolele:
Sînt vechi membru al clubului posesorilor de NUP
NUP-ul încasat de mine în 1990
Declaraţie a mea din timpul revoluţiei
NUP-ul dat de Procuratura Militară Timişoara la plîngerea mea

După 1989 am scris mai multe cărţi consacrate revoluţiei din 1989:
Falsificatorii istoriei, Editura Almanahul Banatului, 1994
Falsificatorii istoriei (ediţie revăzută şi adăugită), Editura Marineasa, 1995
Revoluţia din Timişoara aşa cum a fost, Editura Brumar, 1997
Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei, Editura Sedona, 1999
Revoluţia fără mistere: Începutul revoluţiei române. Cazul Laszlo Tokes, Editura Almanahul Banatului, 2002
The anticommunist Romanian Revolution of 1989, Editura Marineasa, 2002, reeditată 2002, 2004, Editura Artpress 2007, Editura Cosmopolitan Art 2017
Libertatea şi politrucii, Editura Mirton, 2003
Revoluţia din 1989 şi minciunile lui Marius Tucă, ziar – ediţie specială, 10 martie 2004
Curtea Supremă – Procesele revoluţiei din Timişoara (1989), Editura Artpress, 2004
Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional. Mitul agenturilor străine. Mitul securităţii atotputernice, Editura Marineasa 2005. De fapt această carte a fost tipărită la Artpress, dar directorul de la Artpress a zis că nu vrea să rişte vreun proces cu trustul de presă Jurnalul Naţional sau vreo hărţuire din partea celor care au legături cu el şi atunci am luat ISBN-ul de la editura Marineasa.
Revoluţia din 1989, pe scurt, Editura Artpress, 2006
La revolution roumaine de 1989, Editura Artpress, 2007
Revoluţia română, explicată pentru toţi, Editura Artpress 2014, ediția a 2-a Editura Cosmopolitan Art 2017
Istoricii și revoluția din 1989. Minciuni, falsificări, manipulări, Editura Partoș 2019
Revoluția de la Timișoara prin mărturii, Editura Partoș 2019

Deasemeni sînt autor al cărții:

Covid, minciuna veacului, Editura Partoș, 2020

Sînt totodată coautor la următoarele cărţi:
O enigmă care împlineşte 7 ani, Fundaţia Academia Civică, Biblioteca Sighet, 1997 (capitolul „Măsluirea istoriei revoluţiei”). Coordonatorul cărţii – Romulus Rusan
Întrebări cu şi fără răspuns, Editura Mirton 2001 (capitolul „Politicienii şi revoluţia din 1989”). Coordonatorul cărţii – Iosif Costinaş
Revoluţia română din 1989. Istorie şi memorie, Editura Polirom, 2007. Coordonatorul cărţii – Bogdan Murgescu
Procesul de la Timişoara, volumul IX, tipografia Partoș, 2010 (sub egida asociaţiei Memorialul Revoluţiei) (capitolul cu textul hotărîrilor judecătoreşti). Coordonatorii cărţii – Traian Orban şi Gino Rado)
Libertate te iubim, ori învingem, ori murim!, Editura Excelsior Art 2014 (carte a asociaţiei „17 Decembrie” a răniţilor şi familiilor îndoliate din revoluţie; alţi coautori: Corina Untilă şi Angela Ţintaru)
Timișoara: 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, Editura Universității de Vest, 2019; ediția a 2-a, 2020. Coordonatorul cărții – Marcel Tolcea
După 30 de ani. Moștenirea otrăvită a comunismului, Editura Memorialul Revoluției, 2020. Coordonatorul cărții – Gino Rado

Activitate pe internet:
– Acest blog (început în august 2008) reprezintă principala mea activitate pe internet, dar mai deţin şi alte saituri:
Documente 1989, sait început în februarie 2013 cu documente despre revoluţia din 1989, în care sînt prezentate documentele brute, puţin sau deloc comentate.
Documente despre istoria românilor, sait început în iunie 2014 cu prezentarea unor întîmplări din istoria românilor, altele decît cele legate de revoluţia din 1989

Pe facebook am creat grupurile:
Revoluţia română din 1989, specializat în discutarea problemelor legate de revoluţie şi revoluţionari. Grupul a fost desfiinţat de facebook în 1 decembrie 2014, fără explicaţii, după ce ajunsese la 3141 de membri (linc).
Revoluţia din 1989, grup creat după ştergerea primului.
Decembrie 1989 – istorie, început în 2014, specializat în analizarea revoluţiei din 1989 strict din punct de vedere istoric, fără discuţii legate de asociaţii de revoluţionari sau legislaţia specifică.
Comunismul în România, specializat în discutarea perioadei comuniste şi a mişcării comuniste din România.
Capitalismul în România
Echitate fiscală akbar!
Futegrijiști români

Înainte de a începe acest blog am publicat multe articole pe internet, inclusiv unele din cărţile mele pot fi citite pe internet (am pus lincurile la lista de cărţi; uneori pot exista mici diferenţe între cartea tipărită şi ediţia de pe internet). Sînt moderator la forumul despre revoluţia din 1989 pe care îl găsiţi la http://piatauniversitatii.com/forum/viewforum.php?f=21 .

Activitate profesională:
– În 1993 am absolvit Facultatea de Mecanică din Timişoara, secţia Tehnologia Construcţiilor de Maşini, specializarea Prelucrări prin aşchiere.
– Între 1993 şi 1995 am lucrat ca inginer la Prompt SA Timişoara, firmă care pe vremea aceea era proprietate de stat (mai apoi s-a privatizat).
– Între 1996 şi 2000 am lucrat în departamentul financiar al Procter & Gamble Timişoara (Detergenţi SA), iniţial ca analist financiar iar apoi în funcţia de contabil şef. Am fost angajat la Procter & Gamble puţin după ce respectiva firmă cumpărase fabrica de detergenţi din Timişoara, şi am prins începutul producţiei sub noua firmă Procter & Gamble la detergenţii Tide, Ariel, Perlan Bonux (ulterior transformat în Bonux) şi la înălbitorul Ace, făcînd şi primele calcule de cost pentru noile produse. Bilanţul contabil pe 1998 al Procter & Gamble Timişoara (Detergenţi SA) a fost întocmit de mine (deşi nu aveam studii economice formale – doar 2 săptămîni de pregătire în cadrul firmei Procter & Gamble, la Bruxelles; la vremea aceea legislaţia îngăduia acest lucru).
– Din 1999 am început activităţi independente pe cont propriu, ca persoană fizică autorizată, activităţi pe care le continui şi în prezent. La un moment dat, în 2004, cînd s-a schimbat legislaţia referitoare la PFA şi toate persoanele care aveau astfel de activităţi au fost silite să depună un nou dosar de reînregistrare, Primăria Timişoara a încercat să-mi oprească activităţile refuzînd să mă autorizeze pe motiv că n-aş fi absolvit un curs de calificare în meseria de comerciant, deşi cerusem autorizare şi pentru vînzare de carte (în fapt, pentru vînzarea propriilor mele cărţi). Prin sentinţa civilă 519/2004 a Tribunalului Timiş, confirmată prin decizia civilă 325/2005 a Curţii de Apel Timişoara, Primăria Timişoara a fost obligată să-mi elibereze autorizaţia. Fiindcă funcţionarii Primăriei Timişoara refuzau în continuare eliberarea autorizaţiei, abia în urma unui nou proces, prin care am obţinut amendarea primarului Timişoarei şi obligarea Primăriei Timişoara la plata de despăgubiri (sentinţa civilă nr. 19/2006 a Tribunalului Timiş confirmată prin Decizia civilă nr. 508/R/CA din 2006 a Curţii de Apel Timişoara) am izbutit să primesc autorizaţia Primăriei Timişoara.

În blogul acesta voi discuta despre revoluţia din 1989 şi despre politica României de după 1989. Voi republica aici articole şi cărţi ale mele.

Îmi asum răspunderea pentru opiniile exprimate în articolele mele de pe acest blog. Opiniile exprimate în comentariile la articole aparţin în exclusivitate celor care au făcut comentariile.

Reproducerea materialelor semnate de mine din acest blog este acceptată oriunde pe internet, fără pretenţii materiale, cu condiţia menţionării autorului şi sursei, cu hiperlegătura explicită atunci cînd aceasta este posibil. Pentru reproducere în lucrări tipărite care depăşesc citarea unor fragmente în scop de analiză şi comentariu, rog a lua legătura cu mine la adresa de e-mail precizată în pagina „contact”. Ocazional pe acest blog apar şi materiale semnate de alţi autori. Pentru a reproduce acele materiale trebuie să cereţi aprobarea autorului lor.

Dacă cumva doriţi să cumpăraţi cărţi ale mele (prezentările lor la pagina „Cărţile mele”) vedeţi ce cărţi mai sînt disponibile, unde anume şi la ce preţuri la pagina „Cărți de vînzare”. Îmi puteţi scrie la mioc.marius@gmail.com

Notă importantă: Proprietarul acestui blog îşi rezervă dreptul de a folosi după cum crede de cuviinţă informaţiile pe care i le transmiteţi atunci cînd faceţi comentarii aici.

Important notice: All informations that you are submitting to this blog voluntarily through your comments, can be used by the owner of this blog on his own discretion.