Umilință pentru Igor Dodon la referendumul din Chișinău. Galop de sănătate pentru Partidul Democrat la alegerile locale parțiale

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, prezent la referendumul pentru destituirea primarului Chișinăului. Membra comisiei electorale care îl trece pe lista alegătorilor prezenți are panglică tricoloră pe mînă. Sursă foto – facebook

În 19 noiembrie în Republica Moldova s-au desfășurat simultan mai multe evenimente electorale: referendumul pentru destituirea primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, și alegeri locale parțiale pentru funcția de primar în 10 localități.

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, reprezentant al Partidului Liberal (favorabil unirii Republicii Moldova cu România) fusese arestat de cîtăva vreme, sub acuzații de corupție. A fost suspendat din funcție prin hotărîre judecătorească, pentru o vreme a fost și arestat, apoi arestat la domiciliu, iar în prezent măsura arestului a fost înlocuită cu control judiciar. În acest context Partidul Socialiștilor din care provine și președintele Igor Dodon a cerut și a obținut desfășurarea unui referendum de destituire a primarului.

Președintele Dodon s-a implicat personal în favoarea destituirii lui Chirtoacă. A fost primul care a semnat pentru desfășurarea referendumului de destituire (pentru ca acesta să aibe loc era nevoie de strîngerea de semnături) și a declarat presei (linc): „cred că acesta este începutul nu doar de eliberare a Chişinăului de un primar incompetent, este începutul eliberării Republicii Moldova de o majoritate parlamentară şi un guvern euro-unionist”.

Pe lîngă Partidul Socialiștilor, destituirea lui Chirtoacă a fost susținută și de Partidul Comuniștilor și de Partidul Nostru. Partidul Liberal (din care face parte Chirtoacă), Partidul Democrat (de guvernămînt; al oligarhului Vladimir Plahotniuc) și Partidul Acțiune și Solidaritate al fostei candidate la președinție Maia Sandu au chemat la boicotarea referendumului.

Conform legii din Republica Moldova, la referendumul pentru destituirea unui primar trebuie să se prezinte minim 33,3% din cetățenii cu drept de vot, și e nevoie ca pentru destituire să voteze majoritatea celor prezenți, dar mai mulți decît cei care au votat pentru primarul respectiv la alegerile în care acesta a fost ales.

După cum anunță Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (linc), doar 17,54% dintre alegători s-au prezentat la vot, dintre care 87,1% au votat pentru destituirea primarului. În condițiile în care susținătorii primarului au anunțat că vor boicota referendumul, era de așteptat ca majoritatea celor care s-au prezentat la vot să voteze pentru destituire. Cele 93720 de voturi pentru destituirea lui Dorin Chirtoacă înseamnă doar 15,28% dintre alegătorii din Chișinău. Asta în condițiile în care Partidul Socialiștilor anunțase că strînsese peste 70000 de semnături pentru destituire, iar la alegerile din Chișinău din 2015 candidata socialiștilor, Greceanîi, obținuse 141929 voturi în turul 2 (linc). Rezultatele sînt o umilință pentru Partidul Socialiștilor și pentru președintele Dodon. Acțiunile mult prea fățiș în favoarea Rusiei a lui Igor Dodon au fost penalizate de alegători.

Simultan cu referendumul din Chișinău au avut loc alegeri pentru primar în 10 localități din Republica Moldova. Conform rezultatelor oficiale (linc) în toate aceste localități, fără excepție, cele mai multe voturi le-au luat candidații Partidului Democrat. Acest partid este singurul care a avut candidați în toate cele 10 localități, în 2 dintre ele neexistînd contracandidați. Partidul Socialiștilor a avut candidați în 7 din cele 10 localități, în 4 localități au existat candidați independenți, în două candidați ai Partidului Nostru (pro-rusesc), iar într-o localitate (orașul Sîngera, suburbie a Chișinăului) au depus candidați și Partidul Popular European, Partidul Liberal și Partidul Național Liberal (ultimele două – unioniste). Rezultatele însumate din cele 10 localități, ne dau 11367 voturi exprimate, un eșantion nu neapărat reprezentativ pentru întreaga Republică Moldova dar pe baza căruia se pot face unele estimări ale tendințelor electorale. Împărțirea voturilor arată astfel: Partidul Democrat 61,6%, Partidul Socialiștilor 16,6%, Partidul Popular European 7,5%, independenți 6,6%, Partidul Liberal 3,9%, Partidul Nostru 3,0%, Partidul Național Liberal 1,0%. Din nou, o înfrîngere umilitoare pentru Partidul Socialiștilor, dar totodată o izbîndă neașteptat de categorică a Partidului Democrat al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Localitate Raion PD PS Ind PN PPE PL PNL Total Prezență % voturi PD
Fundurii noi Glodeni 209 129 338 52,22% 61,83%
Ghiliceni Telenești 516 142 286 944 47,80% 54,66%
Plopi Cantemir 530 530 38,18% 100,00%
Sărăteni Leova 229 212 441 52,82% 51,93%
Ștefănești Florești 674 188 862 50,03% 78,19%
Zîrnești Cahul 813 103 916 41,23% 88,76%
Căpriana Strășeni 824 82 81 987 48,95% 83,49%
Berlinți Briceni 454 311 166 66 997 62,74% 45,54%
Sîngera Chișinău 1515 931 271 847 440 115 4119 35,73% 36,78%
Lăpușna Hîncești 1233 1233 24,44% 100,00%
Total   6997 1886 745 337 847 440 115 11367 39,2% 61,56%
61,6% 16,6% 6,6% 3,0% 7,5% 3,9% 1,0% 100,0%

În orașul Sîngera, suburbie a Chișinăului, au fost și alegeri locale și referendum pentru destituirea primarului de municipiu. La alegerile locale s-au prezentat 4119 alegători, la referendum 2272 (linc). Diferența o reprezintă persoanele care s-au prezentat la secția de votare dar au refuzat să voteze și la referendum, deci un refuz conștient. Dar alegerile locale la Sîngera au determinat și o participare sporită la referendum, existînd însă un procentaj mult mai mare de voturi împotriva destituirii lui Chirtoacă (43,27%).Este de remarcat totodată că Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu, fosta contracandidată a lui Dodon la președinție, cît și Platforma „Demnitate și Adevăr” a lui Vasile Năstase, formațiuni politice foarte active în 2015-2016 prin proteste de stradă în capitala republicii, nu au depus candidați în nici una dintre aceste localități. Respectivele formațiuni politice nu prea au structuri în teritoriu, fiind active doar în Chișinău.

Puțin înainte de aceste alegeri parțiale, oligarhul Plahotniuc a fost supus unor atacuri furibunde în mass-media. S-a difuzat un interviu al unui pușcăriaș din România, implicat în tentativa de asasinat la adresa bancherului rus Gorbunțov, care a pretins că porunca de omorîre a lui Gorbunțov a venit de la Plahotniuc. Dar victima Gorbunțov a declarat că nu crede acest lucru, deoarece n-a avut niciodată afaceri comune ori neînțelegeri cu Plahotniuc (linc). Apoi s-a anunțat (inclusiv în presa română – ziarul „Adevărul – linc) că Parchetul din România (DIICOT) l-ar viza într-un dosar penal pentru șantaj, spălare de bani și înșelăciune pe politicianul moldovean. Știrea era falsă, realitatea fiind că DIICOT a început urmărirea penală „in rem”, adică legat de faptă, dar fără să învinuiască vreo persoană concretă, într-un dosar constituit după o plîngere a altui oligarh din Chișinău, Veaceslav Platon. Acesta, fost deputat la Chișinău, avînd dublă cetățenie, modovenească și rusă, osîndit anul acesta de Judecătoria Chișinău la 18 ani închisoare în dosarul legat de frauda de 1 miliard de dolari din băncile moldovenești (linc) a făcut o plîngere către DIICOT în care îl învinuise pe Plahotniuc de diferite infracțiuni. DIICOT doar a înregistrat plîngerea și a dat o rezoluție pentru cercetarea faptelor, fără a confirma în vreun fel afirmațiile condamnatului Platon, cum s-a pretins în unele mijloace de informare în masă. Acest tip de atacuri nu prea argumentate la adresa conducătorului Partidului Democrat, bizuite pe spusele unor condamnați penal, par să fi avut efect de bumerang și să fi întărit această formațiune politică.

Mai citește:
– Igor Dodon după eșecul vizitei lui Dmitri Rogozin: „Vin cu un mesaj către cetățenii care astăzi m-au sunat… Fiți de-a gata, atunci cînd o să vă spun, să fiți la Chișinău!… Se-apropie momentul cînd o să trebuiască să-i punem la punct pe fiecare” (video)
– Dorin Chirtoacă, primarul pro-român al Chișinăului, a fost arestat
– Republica Moldova. Cum au votat susținătorii lui Plahotniuc? Analiză pe baza rezultatelor din cele 4 sate cu alegeri locale
– DIICOT îmi răspunde la întrebarea mea dacă Vladimir Plahotniuc e sau nu urmărit penal în România

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.