Timişoara 21 decembrie 1989: Sîngele-i ban spre libertate

Înregistrare din după masa zilei de 21 decembrie 1989, din Piaţa Operei din Timişoara. O nouă poezie care pare compusă cu acest prilej e citită din balconul Operei (minutul 03:06). Se anunţă totodată solidarizarea Aradului. De precizat că FDR trimisese la Arad un om cu scopul de a declanşa revoluţia în acest oraş. Aradul a fost al 3-lea oraş în care a izbucnit revoluţia, după Timişoara şi Lugoj.

Transcriere înregistrare:

Înregistrare audio (8 minute 36 secunde)

00:00 Scandări: „A venit Aradul!”
00:13 Femeie: Timişoara. Nu-i aicea, toată ţara! Azi în toată ţara!
00:18 Femeie: Azi. Nu mîine, azi! Azi în toată ţara, domnule, nu mîine. Azi! Azi în toată ţara! Azi. (Altă femeie: Azi în Timişoara) Ni, azi în toată ţara domnule!
00:33 Lorin Fortuna: Avem un anunţ dureros, aici. Un băiat pe numele Florin Florea, care a refuzat să tragă, a fost el împuşcat. (huiduieli; strigăte: asasinii, criminalii). Sîntem rugaţi să pronunţăm acest nume. Sperăm că este real. V-aş ruga un moment de reculegere pentru acest om.
00:55 Scandări: „Asasinii!”
01:14 Femeie: N-a spus din ce parte-i. Din ce oraş.
01:20 Bărbat: Vă vorbesc puţin răguşit, trebuie să înţelegeţi situaţia. A sosit. Linişte vă rog! Linişte vă rog! A[u] sosit două bilete, de la dumneavoastră, bineînţeles. Unul de la abatorul Freidorf, unde se spune că sînt depozite cu carne congelată pentru Italia, RFG, Spania. Se poate obţine (huiduieli) fără violenţă, pentru părinţi şi cei de la spitale şi fraţi (da!). Altceva. Un anunţ foarte important, de ultimă oră. Trei camioane de medicamente din Franţa, însoţite de medici, vor fi vineri după-masă la graniţă (urale).
02:15 Scandări: „Solidaritate!”
02:32 Bărbat: Tot din partea, din partea dumneavostră, se propune un monument în centrul Timişoarei, în cinstea celor ucişi de dictator (ura!). Jos dictatorul!
02:48 Scandări: „Jos cu dictatorul!”
03:06 Femeie: Această poezie este închinată tuturor muncitorilor şi tuturor morţilor noştri! (bărbat: E careva aici care nu vrea să moară?) Are un moto: Cînd roşie se face piaţa / Sîngele-i ban spre libertate / Plătim, şi preţul este viaţa / Mercurial există-n toate / Nu mai putem să dezertăm / În faţa conştiinţei noastre / Cînd morţii dragi ne mai ascultă / În infinit pe căi albastre / Nici nu şi-au luat rămas bun / Plecînd cu sufletul curat / Fără de plîns, fără de glas / Doar cu un dor neîmpăcat / Din inimi curg spre ei stropi de rouă / Pe chipul lor cu drag şi liniştit / Ei au plecat pe-o cale cunoscută nouă / Şi totuşi vor rămîne cu cei ce i-au iubit / Copiii, petale albe de nufăr nepătat / Pe lîngă tinerii ce se plimb-agale / Zdrobiţi de patul unui automat / Sau seceraţi de groaznice rafale / Ne vom privi de-acum cu ochii trişti / Durerea ne răzbate în orice cuvînt / O să-i aflăm cîndva pe terorişti / Şi-atunci nu vor scăpa de noi nici în mormînt (urale)
04:32 Bărbat: A fost greu pîn-acum, nu? Mai puţin şi scăpăm. Dar vom învinge! Vom (strigăte: victorie!)
04:42 Scandări: „Vom învinge!”
04:55 Scandări: „Am învins!”
05:05 Bărbat: Nu vă este frică? (nu!) A fost odată, dar am uitat de ea, aşa-i? (da!) Ne-a fost frică puţin vineri, sîmbătă, luni, marţi, acum fraţilor am uitat de ea! Vom învinge în orice caz.
05:25 Bărbat: Sîntem informaţi că şi judeţul Vîlcea este alături de noi, la marea adunare din Timişoara (urale) Jos cu Ceauşescu!
05:37 Scandări: „Jos cu Ceauşescu!” (suprapus: „Jos cu pantofarul!”)
06:03 Sorin Oprea?: Este o scrisoare deschisă, poţi să-i dai, este către Comitetul Democratic Român şi este scrisoarea unei mame care ne spune (neînţelegibil) unui părinte, bineînţeles: Mă numesc Vărcuş Ioan, am avut-o la 4 copii, toţi minori, între care pe Claudiu în vîrstă de numai 15 ani cînd l-au împuşcat pe la spate duminică (huo!) ziua în care el a dispărut pentru totdeauna. (neînţelegibil) sufletul rănit, comitetul să ne-ajute, să ni se restituie cel puţin rămăşiţele pămînteşti. Este semnat astăzi. Unde ne sînt morţii?
06:41 Scandări: „Unde ne sînt morţii?”
06:57 Bărbat: Ultimele ştiri. Ultimele ştiri. Ultimele ştiri.
07:05 George Ardelean: Ora 16,50.
07:07 Bărbat: … la Regionala CFR, şi ne-au comunicat în felul următor: N-am putut să ţinem o grevă generală, am fost nevoiţi, efectiv înconjuraţi de armată. Nu s-a lucrat, dar nici nu s-a făcut grevă. În fine, e ceva între. Dar totuşi şi-au făcut datoria. Deci ne-au comunicat, în momentul, după cuvîntarea deci de la Bucureşti, ei au dat telefon la celelalte regionale de căi ferate, printre care au ajuns să vorbească cu cei de la Bucureşti. În momentul cînd s-a întrerupt discursul tovarăşului, ce s-a întîmplat? (huiduieli) S-a creat o busculadă şi, bineînţeles, au început să tragă băieţii. Nu ştim ce se întîmplă deocamdată, dar oricum, vărsare de sînge există în Bucureşti. Fiţi liniştiţi, sînt lucruri confirmate. Să ştiţi că nu venim să vă impresionăm şi să vă agităm. Eu aud permanent de la oamenii care circulă şi de la telefoane, oameni de la cefereu mă informează pentru că vorbeşte direct prin regionala de căi ferate [căile ferate aveau şi au un sistem telefonic separat de cel al poştei; prin acest sistem telefonic s-a ţinut legătura cu restul ţării şi s-au transmis informaţii despre cele întîmplate la Timişoara]. Alt lucru. La Arad, sînt cel puţin la ora asta, deci acum în momentul în care vă vorbesc, 20000 sau 30000 persoane care demonstrează în piaţă, şi s-a tras şi la ei astăzi înainte de masă. Dar la ora actuală sînt 20000 şi ei acolo. (urale, strigăt: Aradul e cu noi!)
08:24 Scandări: „Jos cu tiranul!”

(Va urma)

Un gând despre „Timişoara 21 decembrie 1989: Sîngele-i ban spre libertate

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.