Emilian Cutean îi scrie lui Boc. Evoluţia în timp a eliberărilor certificatelor de revoluţionar, conform lui Cutean

Între fostul secretar de stat la SSPR Emilian Cutean şi actualul secretar de stat George Costin relaţiile sînt proaste. George Costin este autorul plîngerii penale împotriva lui Emilian Cutean, legată de problema a 3 miliarde lei vechi pe care ultimul i-a alocat din bugetul SSPR către asociaţia proprie – „Club 22 CC”. Cutean a fost inculpat pentru această problemă şi a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare la primă instanţă şi apel (linc), în prezent procesul fiind în faza de recurs. De la acest proces i s-a tras lui Cutean şi destituirea din fruntea SSPR (Emil Boc a aşteptat hotărîrea primei instanţe), iar apoi SSPR n-a mai avut secretar de stat vreun an de zile, pînă la numirea lui George Costin în această funcţie. Ajuns în funcţie, Costin a anunţat că urmează să anuleze certificatul de revoluţionar a lui Cutean (linc), dar nu cred ca măsura a fost pusă efectiv în practică (în sintezele CPRD n-am văzut vreo cerere de retragere a certificatului lui Cutean).

După declaraţiile primului ministru legate de anularea indemnizaţiilor de revoluţionar, Emilian Cutean i-a trimis acestuia o scrisoare deschisă, despre care am aflat de pe portalul revoluţiei. Scrisoarea conţine şi o statistică a numărului de certificate de revoluţionar eliberate de-a lungul anilor. Legat de preschimbarea certificatelor conform legii 341/2004, Cutean spune că între 2004 şi 2009 (nu zice momentul exact din 2009) s-au preschimbat aproximativ 12000 de certificate. În ianuarie 2009 am prezentat pe acest blog o situaţie la plecarea din funcţie a lui Fesan (predecesorul lui Cutean la SSPR) cînd erau deja 14542 certificate aprobate de SSPR, din care 12178 primiseră şi aprobarea CPRD (linc). Scrisoarea de mai jos reprezintă punctul de vedere al domnului Cutean (membru şi în Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei, de unde fireasca apărare pe care o ia acestui institut). Emil Boc a trimis scrisoarea spre soluţionare lui George Costin, de unde deduc că cel puţin una din cererile lui Cutean – de a se delega corpul de control al guvernului pentru a face o anchetă în problema certificatelor de revoluţionar – a fost respinsă. Dar îmi amintesc că o anchetă a corpului de control al guvernului pe acest subiect mai fusese demarată la începutul lui 2010, ceea ce stîrnise indignarea preşedintelui CPRD Raymond Luca (linc). Nu cunosc dacă acea anchetă a fost finalizată.



Mai citeşte:
Raymond Luca, deranjat de controalele făcute de alţii în problema certificatelor de revoluţionar
Scurt istoric al revoluţionarilor şi al compromiterii lor în opinia publică
Cînd a spus Emilian Cutean adevărul?
Efectul Adrian Viorel Nicolaescu + Raymond Luca asupra preschimbării certificatelor
Mărieş: Munca lui Raymond Luca şi Adrian Viorel Nicolaescu într-un an o depăşeşte pe a celorlalţi în cinci ani. Luca: Am avut cu domnul Nicolaescu o colaborare foarte fructuoasă (video)
Mărieş: „Avem echipă, avem valoare” (video)
Secretarul de stat pentru revoluţionari, Emilian Cutean, condamnat la 5 ani închisoare
Ion Iliescu despre cazul Cutean
Tribunalul Bucureşti menţine pedeapsa de 5 ani închisoare pentru Emilian Cutean

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.