Declaraţii securiste despre revoluţia din Timişoara. “Informaţiile obţinute … nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara. Raportarea acestor date … generalului I. Vlad a produs iritare şi chiar supărare” (Emil Macri)

Articol apărut și pe saitul contributors (linc).

Să lăsăm „experţii” din presa bucureşteană să se plîngă în continuare că nu s-au deschis arhivele ca să aflăm adevărul despre decembrie 1989 și să facem referire la cantitatea aia căcălău de date din arhivele deja disponibile, dar care nu interesează pe nimeni. E vorba de declaraţii din dosarul procesului „celor 25” al revoluţiei de la Timişoara (inculpaţi Ion Coman, Radu Bălan şi alţii), scoase la iveală de asociaţia 21 Decembrie din Bucureşti prin saitul dosarelerevolutiei.ro şi semnalate de cercetătorul american Richard Andrew Hall.

Generalul Emil Macri (şeful Direcţiei a II-a a Securităţii – Contrainformaţii Economice), declaraţie din 2 ianuarie 1990 (cînd era cercetat, va fi ulterior inculpat):
“Rezumînd sintetic informaţiile obţinute ele nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara. Raportarea acestor date la eşalonul superior respectiv generalului I. Vlad a produs iritare şi chiar supărare”

Macri020190_1

Macri020190_5

Nicolae Mavru, fost şef al secţiei ‘Filaj şi investigaţie’ de la Securitatea Timiş, declaraţie din 13 ianuarie 1990: “…la ordinul col. Sima Traian, au primit şi ei misiuni de a observa şi sesiza aspecte din masa manifestanţilor, din diferite zone ale oraşului în sensul de a raporta dacă sînt străini (ceea ce nu prea au fost) care incită la dezordine, acte de violenţă sau altfel de acte…”

Mavru0331

Acelaşi Nicolae Mavru, declarație din 25 iunie 1991, în calitate de martor la proces:
“Deşi ne-am străduit nu am putut raporta col. Sima implicarea completă a vreunui cetăţean străin în evoluţia demonstraţiilor cît şi fenomenelor care au avut loc la Timişoara, dar cu toate acestea am observat cîţiva străini care s-au învîrtit în jurul locuinţei pastorului Tokeş”

Mavru250691_1

“Sarcina primordială pe care am primit-o de la col. Sima a fost dacă în evenimentele declanşate la Timisoara erau implicate elemente străine din afara ţării. Cu toate eforturile făcute nu a rezultat lucru pe linia mea de muncă.”

Mavru250691_2

Declaraţia lui Liviu Dinulescu, căpitan la Serviciul Paşapoarte al jud. Timiş, în decembrie 1989 locotenent major ofiţer operativ de contraspionaj în Securitatea Timiş, dată în 26 iunie 1991, în calitate de martor la procesul revoluţiei din Timişoara:
“În dim[ineaţa] de 19 dec. ’89 şeful de serviciu a ţinut o şedinţă unde ne-a comunicat în esenţă că atît şefii de la organul local cît şi cei de la Bucureşti sînt nemulţumiţi de noi că nu sîntem în stare să le aducem informaţii din care să rezulte că cetăţeni străini ar fi implicaţi în declanşarea şi continuarea evenimentelor de la Timişoara. (…) Precizez ca anterior declanşării evenimentelor de la Timişoara din datele ce le deţinea serviciul nostru nu rezulta vreun amestec din exterior în zona judeţului Timiş.”

Dinulescu260691_1

Filip Teodorescu (adjunctul sefului Direcţiei III Contraspionaj a Securităţii), declaraţie din 12 ianuarie 1990:
“Seara [luni, 18 decembrie 1989], după 23:00, responsabili numiţi de generalul-maior Macri Emil pe diferitele linii de muncă au început să vină să-i raporteze informaţiile obţinute. Au fost destul de neconcludente şi cu mare dificultate am redat o informare pe care generalul-maior Macri Emil a acceptat-o şi am expediat-o prin telex în jurul orei 01:00 [marti, 19 decembrie 1989]. În esenţă se referea la:
– nu sînt date că ar exista instigatori sau conducători anume veniţi din străinătate
– ancheta efectuată de miliţie pînă în seara respectivă relevă că marea majoritate a celor care au spart vitrine, au furat din magazine şi au incendiat sînt delicvenţi de drept comun, mulţi chiar recidivişti
– nu sînt identificaţi conducători şi nu rezultă să fie o acţiune organizată, ci una spontană, declanşată pe fondul nemulţumirilor generale ale populaţiei”

Teodorescu120190_1

Teodorescu120190_16

Mai citeşte:
Raportul serviciului de filaj al Securităţii Timiş din 19 decembrie 1989
Raportul Securităţii despre filajul făcut la locuinţa lui Tokes
Registrul comunicări teren al serviciului de filaj al Securităţii Timiş în decembrie 1989
O problemă rămasă de lămurit: teroriştii de după 22 decembrie 1989 (altă declaraţie a lui Emil Macri)

Mărturia lui Gheorghe Sălăjan, ofiţer de securitate însărcinat cu cercetarea penală (înregistrare audio):
Generalul Velicu mi-a zis că miliţia cercetează prima dată şi după aia noi
Caraşcă cu 2 ofiţeri de miliţie au plecat la Bucureşti să ducă nişte dosare generalului Vlad
Consemnarea declaraţiei
Întrebările adresate martorului

Filip Teodorescu: „Un risc asumat” (recenzie a cărţii apărute în 1992)
Securistul Radu Tinu în 1999: “La Timişoara a fost o revoltă populară spontană”
Culisele revoluţiei (4). Să ne spună domnul Radu Tinu dacă şi-a realizat visul de a-l lovi peste coaie pe cheferist (video)
Declaraţie de torţionar: “Arăt că am exercitat violenţe împotriva celor doi la instigarea col. Sima, şeful securităţii
Proclamaţia de la Timişoara: “A fost o revoluţie făcută de popor şi numai de el, fără amestecul activiştilor şi securiştilor. A fost o revoluţie autentică şi nu o lovitură de stat”
– Alte documente din procesul revoluţiei la pagina Documente despre revoluţia din Timişoara

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.