Iulian Toma: Televiziunea liberă Timişoara

După ce ne-a povestit despre radioul liber (linc), domnul Iulian Toma, care în decembrie 1989 conducea Direcţia de RadioTeleviziune Timişoara, ne povesteşte şi despre începuturile primului post de televiziune independent din România: Televiziunea Liberă Timişoara. Erau vremuri frumoase: fără CNA, fără lege a audiovizualului, fără licenţe de emisie. Dacă voiai să faci un post de televiziune pur şi simplu îl făceai – doar echipament să ai.

Începînd din 22 decembrie, la sediul DRTV Timişoara soseau foarte multe casete video filmate de cetăţeni participanţi la revoluţie care deţineau cameră video sau simpli observatori, casete pe care am încercat să le transmitem la studiourile tv Bucureşti pentru a fi difuzate, DRTV Timişoara neavînd dreptul conform legislaţiei în vigoare la data respectivă să insereze programe proprii în reţeaua de distribuţie TV sau Radio.

La refuzul repetat al Televiziunii Române de a prelua materialele filmate la Timişoara, în 23 decembrie 1989 a apărut ideea de a difuza aceste materiale pe reţeaua de emiţători aparţinînd DRTV Timişoara, respectiv în partea de sud-vest a teritoriului României.

Pentru aceasta era necesară amenajarea unui studio de televiziune cu o minimă dotare tehnică, cu asigurarea unei legături de date între sediul unităţii unde s-a amenajat iniţial studioul şi staţia TV Urseni de unde urma să fie distribuit semnalul în toata zona de serviciu.

După ce am aprobat aceste acţiuni şi s-a constituit un grup care să coordoneze această activitate, grup condus de ing. Viorel Dorin, în 24 decembrie am chemat la serviciu o parte dintre tehnicienii care ne puteau ajuta pentru punerea în funcţiune a acestui studio.

Totul s-a desfăşurat cu o foarte mare viteză şi într-un entuziasm general, astfel că în 25 decembrie 1989, în ziua de Crăciun, de la sediul unităţii noastre din A. Demetriade nr. 1, emitea primul post liber de televiziune din ţară, post care avea să devină sîmburele televiziuniilor particulare ce au explodat în anii care au urmat.

Pe acest post denumit iniţial “Televiziunea Liberă Timişoara” se difuzau casete video filmate în Timişoara în zilele de dinainte şi după 22 decembrie 1989, unele comentate altele fără comentariu, sigurul criteriu de selecţie fiind de natură tehnică, deoarece pentru a se putea emite un program TV semnalul introdus în emiţătoarele de televiziune trebuia să îndeplinească anumiţi indicatori tehnici de calitate.

Printre salariaţii care s-au oferit să vină la serviciu în acele zile, pentru instalarea şi menţinerea în funcţiune a studioului, a fost şi tehnicianul Kelemen Gheorghe care şi-a pierdut viaţa la 21 de ani fiind lovit mortal de un glonţ în cap, chiar în laboratorul unde îşi desfăşura activitatea. Cu tot efortul colegiilor care l-au transportat imediat cu o maşină de serviciu la Spitalul Municipal Clinicile Noi, printr-o ploaie de gloanţe care cădeau asupra unităţii, la spital nu s-a mai putut face nimic, şi după 2 ore acesta a decedat.

Acest fapt nu i-a intimidat pe ceilalţi salariaţi care au rămas să-şi facă datoria astfel că studioul şi-a continuat activitatea fără întrerupere în această locaţie pînă la data în care s-a dispus mutarea acestuia din lipsă de condiţii tehnice.

Aria în care erau difuzate programele acestui studiou era în principal zona de serviciu a DRTV Timişoara, respectiv cele 7 judeţe din sud-vestul României, dar au existat lungi perioade de timp în care acest studiou a emis în intreaga reţea naţională de televiziune. Programul de emisie era situat în pauzele de program ale Televiziunii Naţionale TVR1 (ne amintim cu toţii că în acea perioadă Televiziunea Română avea 15 minute program, urmate de 15 minute pauză, pauză justificată de lipsa de dotare tehnică din studiouriile naţionale).

Emisiuniile Televiziunii Libere Timişoara se difuzau gratuit sub îndrumarea tehnică a salariaţiilor DRTV Timişoara avînd multe colaborări din rîndul revoluţionariilor timişoreni.

Postul a funcţionat la sediul unităţii noastre pînă în martie 1990, cînd, datorită amploarei pe care o luase, a necesitat amenajarea unui nou studio la Casa Tineretului din Timişoara. În acel moment postul a ieşit de sub coordonarea DRTV Timişoara, el fiind preluat de un grup de revoluţionari, unitatea noastră asigurînd în continuare asistenţa tehnică.

Ulterior postul a devenit TVT ’89, a obţinut licenţă de emisie şi a mai funcţionat cîţiva ani pînă în momentul în care a fost închis datorită lipsei de fonduri şi a managementului defectuos.

După acelaşi model, DRTV Timişoara a mai înfinţat posturi regionale de televiziune liberă în oraşele Deva şi Craiova. Inspirate din aceste acţiuni mai toate oraşele mari din ţară au lansat în anii 1990, 1991 posturi libere de televiziune. Această avalanşă de televiziuni libere a forţat apariţia legii audiovizualului care a venit să reglementeze şi să legifereze acest domeniu care la începuturiile sale nu se supunea nici unei restricţii.

25.12.1996

Mai citeşte: Iulian Toma: Radioul liber

3 gânduri despre „Iulian Toma: Televiziunea liberă Timişoara

  1. Bună seara .

    Am și eu o întrebare. Unde pot găsi o grilă de programe a TVT 89 din primul an de emisie ?

    Vă mulțumesc pentru un eventual răspuns .

  2. buna seara. pe vremea TVT`89 cel din anii 90 , seara dupa ce se „culca” TVRbucuresti intra mira tvt89 cu o melodie….un solo de ghitara…stie cineva numele acelei melodii…? multumesc

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.