Începutul revoluției, lîngă biserica reformată din Timișoara. „Problema cu domnul Tokes a trecut pe planul ultim. Nu ne-a mai interesat pe noi treaba lui. Ne-a interesat acuma treaba noastră: Jos comunismul, jos dictatorul, libertate, democrație” (video)

Prezint un reportaj difuzat în 15 decembrie 2014 de TVR Timișoara cu titlul „Locurile revoluției”, în care se vorbește despre evenimentele de la începutul revoluției, anume manifestația din zona bisericii reformate a lui Laszlo Tokes.

Transcriere înregistrare:
0:10 Reporteriță: De aici a pornit revoluția ce a abolit dictatura. Aceste cuvinte sînt inscripționate pe plăcuța de pe fațada bisericii reformate din Timișoara, locul unde în urmă cu 25 de ani se aprindea flacăra revoluției. O flacără care inițial a pîlpîit în lumînările pe care le țineau în mîini enoriașii, care au venit să vegheze în fața bisericii la auzul veștii că preotul lor urma să fie evacuat. Dacă ar fi să conturăm o hartă a revoluției, atunci ne aflăm la kilometrul zero, în fața bisericii reformate din Timișoara, locul de unde a pornit totul.
0:47 Comentariu: În septembrie 1989 judecătoria Timișoara, în urma cererii făcute de episcopia reformată Oradea, emitea un ordin de intervenție pentru evacuarea pastorului reformat Laszlo Tokes, care slujea la biserica de pe strada Timotei Cipariu din Timișoara. În 15 decembrie 1989 acțiunea credincioșilor în fața bisericii din Piața Maria, nu a fost marcată de incidente [după unele surse bibliografice au fost totuși incidente și în 15 decembrie 1989. Nu am fost prezent acolo la acea dată, așa că nu pot să mă pronunț categoric], oamenii demonstrînd pașnic și avînd lumînări aprinse în mîini. O zi mai tîrziu, în 16 decembrie, mulțimea se regrupează în fața bisericii reformate.
1:22 Bărbat: Am venit în dimineața zilei de 16. Erau cam aproximativ 50 de persoane pe aicea. Eu m-am alăturat lor. După aceea, pe timp ce trecea, au venit și trecători. Deci toți au venit să vadă minunea, să vadă ce se întîmplă aici. O femeie din mulțime a venit și ne-a împărțit lumînări. Lumînări pe care le-am aprins. Noi aicea discutam unii cu alții, la un ton destul de scăzut. Nu urlam, nu țipam, așteptam să vină securitatea să-l ia să vedem ce se întîmplă.
2:07 Comentariu: Mulțimea devine tot mai compactă, adunînd oameni de toate vîrstele, profesiile și credințele. Sporește și numărul ofițerilor de miliție și securitate.
2:25 Bărbat: Eu am avut ochiul format și am văzut că printre noi erau și persoane cu o tunsură, erau mai tunși, așa, deci sigur s-a infiltrat și securiștii aicea printre noi, dar n-au acționat împotriva noastră. Nu știu, probabil că așteptau ordin sau ceva să acționeze.
2:43 Comentariu: Primarul Timișoarei de la acea vreme, Petru Moț, sosește la locuința parohială a pastorului Laszlo Tokes și dă asigurări că sentința de evacuare a preotului nu va fi pusă în aplicare.
2:53 Bărbat: Preotul la un moment dat, deci a deschis geamul, cînd a văzut că se îngroașă gluma. Al doilea geam de aicea, unde scrie „Eljen Tokes Laszlo! Szabadsag!”, deci „Libertate. Să trăiască Tokes Laszlo! Libertate!”. Aia scrie pe perete. Și eram aicea, și ne-a spus: mergeți fraților, mergeți acasă, că nu mi se va întîmpla nimic. Noi n-am mai avut încredere. Am zis „minciuni, ne-am săturat de minciuni, de a fi umiliți” și așa mai departe, și am zis „nu, nu plecăm, rămînem aici”. Am aprins lumînările, după care ziceam „dom’le, hai să facem o manifestație, să intrăm în istorie”.
3:46 Comentariu: Revolta începe să capete conotații sociale și politice. În zonă răsună primele lozinci anticomuniste și primele strigăte de libertate. Acțiunea de protest cu caracter religios din fața bisericii reformate devine doar un context favorabil pentru ca oamenii să dea glas revoltei împotriva sistemului dictatorial.
4:05 Bărbat: Problema asta cu domnul Tokes, cu securitatea, asta a trecut pe planul ultimul, nici… Am uitat pentru ce am mai venit aici. Deci asta a fost scînteia care a aprins flacăra revoluției. Nu ne-a mai interesat pe noi treaba lui. Ne-a interesat acuma treaba noastră: Jos comunismul, jos dictatorul, libertate, democrație.

Mai citește:
– Alte mărturii despre revoluția din Timișoara la pagina Revoluția timișoreană (mărturii).
– Declarații filmate ale unor martori oculari ai revoluției la pagina Filme documentare despre revoluție.
– Înregistrări făcute chiar în timpul revoluției de la Timișoara la pagina Revoluția din Timișoara (înregistrări audio-video).

3 gânduri despre „Începutul revoluției, lîngă biserica reformată din Timișoara. „Problema cu domnul Tokes a trecut pe planul ultim. Nu ne-a mai interesat pe noi treaba lui. Ne-a interesat acuma treaba noastră: Jos comunismul, jos dictatorul, libertate, democrație” (video)

 1. Pingback: VIDEO. Începuturile revoluţiei din 1989 la Timişoara: "Nu ne-a mai interesat pe noi de Tokes. Ci treaba noastră: Jos comunismul, jos dictatorul, libertate, democrație." - Ziaristi OnlineZiaristi Online

 2. În piaţa Maria , în preajma sălii LIRA alergând în direcţia casei pastor se somase, practic se trăseseră primele focuri de armă încă din 15.12.1989 , ulterior nu sa trans decât izolat întrun context foarte bine gândit.

  Adevărat este că zvonurile alimentase panica începând cu 14.12.1989 referitor la pastor acesta urma să fie transportat spre ORADEA , iar scenariile fuseră foarte sumbre dacă se întâmpla ca el să fie scos din casă….practic enoriaşii pe baza acestor scenarii fuseră foarte îngrijoraţi iar astfel îşi arătaseră furia faţă de câţiva securişti identificaţi strigând întruna.

  Probabil norocul sau nenorocul meu fuse că avusem iubită unguroaică iar aceşti ENORIAŞI mă cunoşteau. Securiştii deasemenea ne cunoşteau ca nişte fanatici adepţi occidentali adevăraţi noncoformişti , iar atfel fusam întro continuă alegătură ….

  PE mine aceşti enoriaşi cred că mă ajutaseră …ÎMI ADUSEM AMINTE DE FOARTE MULTE LUMÂNĂRI APRINSE ÎN zONA PODLUI DE LA MARIA, am vaga amintire în memorie că acolo se trăsese, inclusiv cu gloanţe , gaze lacrimogene…cred că sărisem în BEGA. Panica între toţi timişorenii adevăraţii revoluţionari fuse în seara de 16 sau 17 decembrie 1989 când se lansase zvon că se va dinamita fabrica SOLVENTUL sau că migurile îs deja deasupra timişoarei în acele zile urmînd să RADĂ TIMIŞOARA DE PE FAŢA PĂMÂNTULUI , deasmenea apăruse de pe diverse surse occidentale că există până în 18.12.1989 peste 60000 morţi.CINSTIT spus este că aceşti securişti ştiau despre toţi , iar armata cu siguranţa ştia despre pasiunile noastre occidentatel ce fuseră interzise pentru acele vremuri.

  Practic fusam somaţi în multe împrejurări, iar astfel mulţumesc lui GOOD GOOD GOOD GO….OD că nu fusam lichidaţi, SPUNEAM CĂ FUSEM SOMAŢI în multe zile până prin 19~20.12.1989, iar după 20.12.1989 avusem în proporţie importantă siguranţa că ulterior nu o să fim vânaţi …

  CE se întâmplase în următorii 25 ani mă puse să gândesc, dacă nu cumva însăşi REvOLTA ,( din partea mea cu siguranţă fuse revoltă împotriva practicii unor miliţieni securişti practici~tovărăşii~adepţi afiliaţi unui miliţian pe nume ROMAN ce fuse şeful miliţiei pe judeţ TIMIŞ pentru tineret), iar ulterior cetăţenii unguri ţigani nemţi români transformase această revoltă în REVOLUŢIE, iar astfel gândisem dacă nu cumva întreaga istorie reprezintă evenimente deturnate întrun gen flagrant…

 3. Pingback: VIDEO. Începuturile revoluţiei din 1989 la Timişoara: "Nu ne-a mai interesat pe noi de Tokes. Ci treaba noastră: Jos comunismul, jos dictatorul, libertate, democrație!" - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.