Republica Moldova. Cum au votat susținătorii lui Plahotniuc? Analiză pe baza rezultatelor din cele 4 sate cu alegeri locale

Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, despre care se spune că ar avea o avere de 300 milioane de dolari (linc), este primvicepreședintele principalului partid de guvernămînt din Republica Moldova – Partidul Democrat. Oficial președintele partidului este Marian Lupu, dar mulți jurnaliști și analiști politici de la Chișinău îl consideră pe Plahotniuc adevăratul conducător al partidului. La recentele alegeri prezidențiale respectivul partid a făcut o mișcare surpriză, retrăgîndu-și candidatul, pe Marian Lupu, și declarîndu-și susținerea (linc) către Maia Sandu, în calitate de candidat proeuropean cu cele mai mari șanse.

„Republica Moldova trebuie să-şi continuie parcursul european. (…) PDM a ajuns deja principalul partid care poate menţine Moldova pe calea europeană (…) Interesul național e reprezentat acum de păstrarea cursului proeuropean al țării, realizarea reformelor și modernizarea țării. Republica Moldova are nevoie de un preşedinte proeuropean (…) am pornit de la interesul ca alegerile să fie cîştigate de un candidat proeuropean, indiferent de numele lui. Concluzia e că în turul II candidatul PAS are şanse mai mari să-l învingă pe Igor Dodon (…). Candidatul de dreapta care intră în turul II are nevoie de fiecare vot pe care îl poate atrage ca să iasă cîştigător. Obiectivul PDM nu este pur şi simplu să cîştige o întrecere electorală. Obiectivul PDM este ca alegerile să fie cîştigate de candidatul proeuropean cu cele mai mari şanse în turul II. (…) Pentru a avea o mai mare siguranţă ca alegerile să fie cîştigate de un candidat de dreapta este nevoie de o anumită decizie tactică responsabilă. Avînd în vedere de aceste analize, avînd în vedere obiectivul declarat la începutul campaniei ca Republica Moldova să fie condusă de un candiat proeuropean, împreună cu colegii am luat decizia să mă retrag din cursa electorală”, a declarat Marian Lupu la o conferință de presă în care stătea alături de Plahotniuc.

Orice candidat vine nu numai cu un capital de simpatie, ci și cu unul de antipatie. Pentru a evita să atragă asupra ei antipatiile pe care le are Plahotniuc și partidul său, Maia Sandu a declarat (linc), după retragerea din cursă a lui Marian Lupu:

Lui Plahotniuc i-a fost frică de faptul că votul oamenilor va arăta cît de puţină susţinere are candidatul puterii, Marian Lupu. E un gest disperat care confirmă faptul că Dodon este candidatul dorit de Plahotniuc. Cu el se poate înţelege. Astfel, PD a hotărît să-şi spele imaginea prin a declara acest sprijin FALS pentru mine. Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute, de fapt, pe Dodon. Susţinerea lui Plahotniuc şi promovarea mea în holdingul lui de presă nu are decît scopul de a mă compromite. Însă cetăţenii vor înţelege ce stă în spatele acestui joc murdar. Vor înţelege că şi Plahotniuc, şi Lupu sînt nişte laşi. Nici eu, nici oamenii din Moldova nu avem nevoie de sprijinul lui Plahotniuc.

În ziua alegerilor, Plahotniuc a scris pe o rețea de socializare (linc): „Am votat pentru candidatul care nu are nevoie de sprijinul meu 🙂 Am votat geopragmatic, nu geopolitic, am votat așa cum unii nu pot înțelege de ce aș vota. Am votat așa cum sînt, nu așa cum cred unii că sînt”.

Mai mult decît votul lui Plahotniuc contează voturile simpatizanților Partidului Democrat condus de Plahotniuc. Pe ansamblul țării nu știm cum au votat aceștia, dar, simultan cu alegerile prezidențiale, în 4 sate din Republica Moldova s-au desfășurat alegeri pentru primari. Deci pentru aceste 4 sate putem analiza cum s-a votat, cei prezenți la urne au fost aceleași persoane și la alegerea de președinte și la cea de primar, și putem vedea cîți simpatizanți are Partidul Democrat în aceste sate din numărul de voturi primiți la alegerile de primar.

Iată rezultatele comparative din satele respective, extrase de pe saitul Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova (linc):

Sat Iserlia, raion Basarabeasca

Alegeri de primar: Ludmila Rotari (Partidul Nostru) 248 voturi (49,5%), Maria Cvasnițcaia (independentă) 129 voturi (25,75%), Ivan Rusev (Partidul Democrat) 112 voturi (22,36%), Anatolie Banari 12 voturi (2,4%)

Alegeri prezidențiale: Igor Dodon (Partidul Socialiștilor) 360 voturi (71,71%), Dumitru Ciubașenco (Partidul Nostru) 112 voturi (22,31%), Maia Sandu 15 voturi (2,99%), Iurie Leancă 11 voturi (2,19%), Mihai Ghimpu 2 voturi (0,4%), Silvia Radu 1 vot.

Așadar, deși Partidul Democrat a avut în sat 112 votanți, Maia Sandu a primit doar 15 voturi, care nu e sigur că au venit de la votanții PD, ci, cel puțin o parte, au putut veni de la cei 141 de votanți ai celor 2 candidați independenți. Presupun că cei 248 votanți ai Partidului Nostru pentru primărie, la prezidențiale au votat fie Partidul Nostru (Dumitru Ciubașenco), fie pe Dodon.

Concluzie: În satul Iserlia, raion Basarabeasca, doar o parte foarte mică a votanților PD au respectat indicațiile conducerii de partid și au votat pentru Maia Sandu.

Sat Bucuria, raion Cahul

Alegeri de primar: Dmitri Dermenji (Partidul Democrat) 217 voturi (72,82%), Ivan Cînev (Partidul Socialiștilor) 47 voturi (15,77%), Serghei Nichiforov 34 voturi (11,41%).

Alegeri prezidențiale: Igor Dodon 204 voturi (69,15%), Maia Sandu 37 voturi (12,54%), Iurie Leancă 18 voturi (6,1%), Valeriu Ghilețchi 17 voturi (5,76%), Dumitru Ciubașenco 15 voturi (5,08%), Mihai Ghimpu 3 voturi (1,02%), Maia Laguta 1 vot.

Deci, deși Partidul Democrat a avut 217 voturi în sat, Maia Sandu a primit doar 37 voturi. Presupun că votanții Partidului Socialiștilor pentru primar n-au dat voturi Maiei Sandu, dar ea a putut primi voturi și de la cei 34 votanți pentru independentul Nichiforov la primărie.

Concluzie: În satul Bucuria, raion Cahul, doar o mică parte a votanților PD au respectat indicațiile conducerii de partid și au votat pentru Maia Sandu.

Sat Gălășeni, raion Rîșcani

Alegeri de primar: Oleg Ureche (Partidul Democrat) 362 voturi (50,07%), Vadim Coțuc (Partidul Liberal Democrat) 193 voturi (26,69%), Igor Dănilă (Partidul Liberal) 104 voturi (14,38%), Valentina Cazacu (Partidul Socialiștilor) 64 voturi (8,85%).

Alegeri prezidențiale: Igor Dodon 362 voturi (50,49%), Maia Sandu 275 voturi (38,35%), Dumitru Ciubașenco 28 voturi (3,91%), Iurie Leancă 26 voturi (3,63%), Mihai Ghimpu 22 voturi (3,07%), Silvia Radu și Ana Guțu cîte 2 voturi.

Deci, deși socialiștii au avut doar 64 voturi pentru primărie, pentru președinte au avut 362 voturi. Îmi îngădui să afirm că cele 298 de voturi în plus anume de la democrați au venit, căci Partidul Liberal și cel Liberal Democrat sînt de multă vreme în adversitate cu socialiștii. De remarcat că Partidul Liberal (unionist) a avut 104 voturi pentru primar dar candidatul acestuia pentru președinție, Ghimpu, a primit doar 22 voturi. Majoritatea simpatizanților liberali au votat chiar din primul tur pe Sandu, căci se știa că Ghimpu nu are șanse. Dodon și Ciubașenco, care susțin strîngerea relațiilor cu Rusia, au avut în sat 390 voturi, iar partidele care se declară proeuropene (Sandu, Leancă, Ghimpu, Radu, Guțu) 327 voturi. De unde au venit, în acest sat, 390 voturi pentru Dodon și Ciubașenco, dacă socialiștii au avut doar 64 voturi pentru primărie iar Partidul Nostru a lui Ciubașenco n-a avut candidat? Nu cred că greșesc dacă spun că diferența de 326 voturi a venit mai ales din rîndurile votanților Partidului Democrat. Apreciez că doar în jur de 40 dintre cei 362 votanți ai Partidului Democrat în acest sat au votat-o pe Maia Sandu ca președinte.

Concluzie: În satul Gălășeni, raion Rîșcani, doar o mică parte a votanților PD au respectat indicațiile conducerii de partid și au votat pentru Maia Sandu.

Satul Gălești, raionul Strășeni

Alegeri de primar: Nicolae Budu (independent) 866 voturi (72,47%), Ion Rodideal (Partidul Democrat) 155 voturi (12,97%), Vasile Plăcintă (independent) 65 voturi (5,44%), Ion Petrașcu (Partidul Socialiștilor) 64 voturi (5,36%), Sergiu Bunica (Partidul Comuniștilor) 45 voturi (3,77%).

Alegeri prezidențiale: Maia Sandu 643 voturi (54,68%), Igor Dodon 428 voturi (36,39%), Maia Laguta 28 voturi (2,38%), Iurie Leancă 22 voturi (1,87%), Mihai Ghimpu 21 voturi (1,79%), Dumitru Ciubașenco 19 voturi, Silvia Radu 8 voturi, Valeriu Ghilețchi 4 voturi, Ana Guțu 3 voturi.

Datorită numărului mare de voturi luate de candidații independenți la primărie (aproape 78%), pentru acest sat nu se poate face o analiză relevantă a votului la prezidențiale a simpatizanților Partidului Democrat.

Total pentru cele 4 sate

Alegeri de primar: Independenți 1106 voturi, Partidul Democrat 846 voturi, Partidul Nostru 248 voturi, Partidul Socialiștilor 175 voturi, Partidul Liberal Democrat 193 voturi, Partidul Liberal 104 voturi, Partidul Comuniștilor 45 voturi.

Alegerea președintelui: Igor Dodon 1354 voturi, Maia Sandu 970 voturi, Dumitru Ciubașenco 174 voturi, Iurie Leancă 77 voturi, Mihai Ghimpu 48 voturi, Maia Laguta 29 voturi, Valeriu Ghilețchi 21 voturi, Silvia Radu 11 voturi, Ana Guțu 5 voturi.

Partidul Democrat e singurul care a avut candidați în toate cele 4 sate în care au avut loc acum alegeri, Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu n-a avut candidat în nici unul dintre ele. PAS e un partid nou înființat, ceva tip „Uniunea Salvați România”, tineri frumoși și liberi supărați pe clasa politică (deși Maia Sandu a făcut parte din această clasă), cu bază mai mult la orașe și puține organizații la sate.

Din rezultatele înregistrate în aceste 4 sate cu alegeri locale deduc că doar o mică parte dintre simpatizanții Partidului Democrat au urmat indicațiile conducerii de partid și au votat pe Maia Sandu pentru președinte. Majoritatea l-au votat pe Dodon. Cum la alegerile prezidențiale Partidul Democrat nu a avut candidat, presupun că în alte localități, unde n-au fost simultan alegeri locale, o mare parte dintre simpatizanții PDM nici nu s-au prezentat la vot.

Desigur, cele 4 sate amintite nu sînt neapărat un eșantion reprezentativ. Astea sînt datele disponibile, pe astea le-am analizat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.