Protestul din 10 noiembrie 2023: Tragediile persoanelor vulnerabile cînd se elimină plățile peșin (video)

Continui prezentarea protestului din 10 noiembrie 2023, din care am prezentat deja:
Primejdia colapsului bancar mondial (video)
Jihadul guvernului față de micii întreprinzători. Omul independent deranjează (video)
Abuzuri posibile cînd toți banii sînt ținuți la bancă (video)

În acest fragment vorbesc despre problemele care le pot întîmpina persoanele vulnerabile în momentul cînd se elimină plățile peșin.

Transcriere înregistrare:

[Persoanele nedeplasabile, dacă-și încredințează cardul și PIN-ul unui cunoscut să facă cumpărături pentru ele, pot fi furate]

Marius Mioc: Aș mai vrea să spun o idee, apropo de această tendință de eliminare a plăților cu bani peșin, totul să fie prin card. Să ne gîndim la cei mai vulnerabili dintre noi. Sînt bătrîni care datorită stării de sănătate nu se pot deplasa. Se deplasează cu cadru din ăla pentru bătrîni. Nu pot să meargă nici pînă la un bancomat să-și scoată bani, nu pot să meargă nici pînă la o prăvălie să-și cumpere lucrurile. Și de obicei apelează la o rudă, la un prieten, la un vecin. Și acel vecin le face cumpărăturile pentru ei. Și vecinul, să zicem, le aduce cumpărăturile, le dă bonul fiscal cît a plătit și ei îi plătesc cu bani peșin cît a avut. Dacă dispar banii peșin și rămîne totul pe card, bătrînul ăsta care este într-o situație de sănătate foarte proastă, nu poate să meargă pînă la prăvălie, trebuie să-i dea cardul la vecin și să-i dea inclusiv PIN-ul, ca să poată să scoată banii de pe card. Și atuncea, el poate să fie furat. Deci, în momentul cînd plătește cu numerar, vede exact ce i s-a adus, ce i s-a cumpărat de la magazin. De 57 de lei, 57 de lei îți dau. Dacă îi încredințează vecinului cardul și cu PIN-ul, ăla-i cumpără de 57 dar poate scoate 500 de lei de pe card. Și săracul bătrîn nu are controlul, pierde controlul. Și e și într-o situație, poate nici nu-și dă seama, sau poate își dă seama dar după aia se gîndește dacă vecinul ăsta nu-mi mai face cumpărături eu ce mă fac, că nu am pe altcineva. Deci vor fi bătrîni din aceștia în situații vulnerabile care vor fi furați de vecini, poate chiar de rudele lor, dacă ei nu au bani peșin cu care să poată controla exact cîți bani plătesc. Dacă trebuie să încredințeze cardul la altcineva, și cu PIN-ul. Deci iată o situație cînd se vor petrece tragedii. Sigur, numai o mică parte ar fi în situația asta, dar să ne gîndim cîte tragedii există din faptul ăsta că oameni care nu se pot deplasa din cauza sănătății ajung să fie furați dacă încredințează cadrul altora, dacă nu mai există plăți peșin ci numai cu cardul. Asta este o situație.

[Fraudele bancare sînt o problemă mai mare decît furturile din buzunare]

Nu vorbesc de fraude bancare care se pot face mult mai ușor. Acuma se zice – dacă n-ai bani numerar și se plătește cu cardul n-o să mai fie furturi de buzunare. Pentru că oamenii nu mai umblă cu bani la ei. Dar există fraude bancare, care sînt de valoare mult mai mare. Deci dacă cineva și-a dat PIN-ul cuiva poate să-și piardă toate economiile. Sau dacă se face o fraudă bancară. Sînt hackeri care reușesc să spargă, și în felul acesta să fure mult mai mult decît se fură prin furturi de buzunare. Că furtul din buzunare imediat se vede. Mai ales în situații din astea cînd sînt oameni care nu se prea pricep, bătrîni, și nu cunosc, poate nici nu-și dau seama că li s-au luat bani din card. Deci infracționalitatea, ca valoare, va crește, nu va scădea, prin această eliminare a plăților cu bani peșin.

Mai citește:
Planuri ale ideologiei Statului Maximal: Dispariția banilor peșin și digitalizarea completă a plăților. Urmări posibile (video)
Urmează cu certitudine un colaps financiar mondial. C0vidul a fost acoperirea băncilor și guvernelor pentru a nu fi învinuite de acest lucru, este de părere Edward Dowd, fost analist financiar la Blackrock. La fel gîndea și Heiko Schoning, în 2020 (video)
Dizidență în USR? Fostul ministru al economiei Claudiu Năsui explică: „Dezbaterea nu este între cash vs card, ci libertate vs control”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.