24 decembrie 1989. Securiştii scandează „jos terorismul!” (video)

Imagini filmate în Bucureşti în 24 decembrie 1989. Precizez că nu fac parte dintre cele transmise la TVR în acea perioadă. Este vorba de filmări la o unitate militară care cred că este de securitate (poate cititorii blogului mă ajută să identific exact despre care unitate e vorba) USLA, din strada Toamnei. Una din persoanele din conducerea unităţii e identificat ca şi „colonel Voicu”. Vedem persoane îmbrăcate în civil, adunate în careu într-o curte plină de maşini militare, scandînd: „Victorie!”, „Trăiască România!”, „România!”, „Sîntem cu poporul!”, „Mulţi ani trăiască!”, „Şi noi luptăm cu voi!” (chiar aşa; lozinca asta poate avea dublu înţeles), „Jos terorismul!”. Un cetăţean civil care spune că este de la Institutul de Fizică Atomică e prezentat unităţii şi face apel către cadre să ajute, fiindcă sînt profesionişti. Cuvîntarea cetăţeanului e primită cu scandări „Vom lupta!”, „Vom lupta pentru popor!”. Apoi urmează alte scandări: „Noi luptăm cu teroriştii!”. Cineva anunţă că pe bulevardul Dacia se trage. „Atenţie la mine. O să primiţi ordin acuma să luptăm împotriva teroriştilor! Teroriştii sînt în apropierea noastră! Vom da arme acuma din ordinul Consiliului Superior, şi trecem la acţiune cum se ordonă”, spune un ochelarist care pare şeful, şi este aclamat de ceilalţi. Noi scandări „Victorie!”, „Jos cu terorismul!”. Vedem apoi persoane în civil care au luat pistoale şi pleacă într-o direcţie necunoscută.

60 de gânduri despre „24 decembrie 1989. Securiştii scandează „jos terorismul!” (video)

  1. Draga Marius,
    adu-ti aminte de filmele mele. Aceasta este unitatea antiterorista USLA, in strada Toamnei, a doua zi, dimineata, la cateva ore de cand seful de stat major al unitatii TROSCA, impreuna cu alti sase uslasi, au fost asasinati de catre armata, de catre Militaru si ceilalti, in noaptea de 23/24 in fata Mapn. Mai mult decat atat, erau chemati pe stadionul Ghencea, la revista de front, unde erau plasate niste mitraliere, ca sa-i transforme in teroristii „mult cautati” si azi. Erau singurii care puteau lupta cu teroristii. Pentru asta erau pregatiti. Peste cateva minute vor intra in curtea USLA gen Hortopan, de la armata, gen Vlad, si Montanu de la CFSN. Reactia lor exaltata este de frica si disperare in fata unui iminent pericol. Este nevoie azi si oricand de o brigada antiterorista? Cred ca da. La TVR i-au transformat in teroristi in 22 dec, pentru ca nu erau altii. Fiecare judet avea trupa lui antitero. Ii vedem ca iau pistoale. Nu vor pleca nicaieri cu ele. Mai e un film mincinos pe youtube cu Usla, prezentati ca teroristi. Iti readuc aminte ca sunt in cimitirul eroilor, de unde cineva vrea sa-i scoata si azi. Brucan a sustinut pana la moarte ca erau adevaratii teroristi. Trosca s-a ocupat de agentii sovietici din cadrul armatei si nu numai. Mai vrei detalii? Cornel Mihalache

    1. Mulţumesc, Cornel. Da, vrea detalii cît mai multe. Cine este ochelaristul care pare şeful? Aflaseră uslaşii la momentul acestei filmări de soarta lui Trosca & comp? Şi orice alte amănunte sînt bune.

  2. Faina arma aia de la min 7:21. Parca multe rani nu au fost provocate de gloante apartinind trupelor regulate ale Armatei.
    Domnul Mihalache ne spune ca nu s-a plecat cu ele. Atunci e bine.
    Marius, imagini de care stiam dar pe care nu le aveam. Multumesc pentru postare.

    1. Acea arma este un pistol normal (cal. 7,65 sau 9 mm) careia i se atasaza un pat de lemn pentru o precizie mai mare a tragerii. Nimic spectaculos la acea arma.

    2. Nu este vorba de nimic deosebit.Este pistol Stecikin model 1951 calibrul 9 mm fabricat in fosta URSS.In anul 1989 se afla in dotarea Directiei 5 de Securitate si Garda si Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista (de unde sunt filamte aceste imagini)Are 20 de cartuse si spre deosebire de alte pistoale poate trage si foc automat.

  3. De ce apar atat de tarziu filmele astea? Au ajuns ele si la Parchet? Au fost identificate persoanele care apar in imagini?

    1. Nu ştiu dacă filmările au ajuns la Parchet. Eu am filmul ăsta de vreo 2-3 ani, l-am pus pe internet abia acuma că abia acum i-a venit rîndul să ajungă pe blog. Blogul mi l-am deschis abia din august 2008.

  4. @Iulian, la inceput aveam si eu oarece temeri sa pun filme de la Revolutie pe net. Dar cind am aflat ca filmari mult mai precise au fost deja vizionate de procurori care in final nu au luat nici o masura, m-am linistit.
    In concluzie, stai linistit, „Parchetul” le-a vazut si apoi au pus batista pe tambal. Acum, aceste imagini sint istorie, nu cred ca sint mai mult de 20-30% din populatie carora sa li se pare interesante aceste imagini sau mai mult sa le analizeze…

  5. Poate ca are vreo legatura cu caseta dusa de colonelul Simionescu la TVR care n-a fost data pe post. Iata ce spune 1) Col. Ardeleanu (sef USLA) si 2) inginerul mihai montanu (reprezentativ fsn) despre episodul acesta:

    Col. Ardeleanu: „Fac precizare ca domnul Ion Iliescu a contramandat revista de front dupa ce a fost informat de unul din loctiitorii mei aflati la comanda–colonelul Bleort Ion–care a vorbit la telefon cu domnul Ion Iliescu aproape un sfert de ora, explicandu-i panica din unitate, dezastrul care ar fi putut decurge din deplasarea unitatii la Ghencea si necesitatea ca revista de front sa se tina in unitate, ceea ce s-a si facut. Mai fac precizarea ca in acelasi timp colonelul Bleort a vorbit la telefon si cu domnul Petre Roman pe care l-a rugat sa faca demersurile necesare pentru ca desele dezmintiri pe care le trimiteam la televiziune sa fie date pe post. Noi nu eram teroristi, eram cu revolutia din primele ore. Numai ca nu stim din ce motive demersurile domnului Petre Roman–daca le-a facut–nu au fost transmise. Din unitate s-a trimis la televiziune si o caseta audio, dusa de colonelul Simionescu dar care nu a fost data pe post, astfel ca era prezentati lumii ca teroristi” (p. 133-134)

    Mihai Montanu: „Pentru ca eu m-am opus categoric si i-am propus domnului Iliescu sa faca revista de front la unitatea respectiva. Si asa am ajuns la USLA unde am avut surpriza sa-i vedem pe cei mai formidabili ‘teroristi’ cu lacrimi in ochi, bucurandu-se ca niste copii cand ne-au vazut. Ei fusesera informati ca spre ei se deplaseaza o forta militara considerabila ca sa-i termine. De fapt eram doar noi. Ajunsi acolo, adjunctul unitatii USLA, colonelul Bleort, colonelul Gherghina si colonelul Simionescu au prezentat raportul. Erau toti prezenti si echipamentul din dotare sigilat.” (p. 147)

    Angela Bacescu, „Romania 1989: Din nou in calea navalirilor barbare.”

  6. Foarte important este contextul in care s-a desfasurat revista de front in curtea unitatii pe 24 decembrie 1989. Iata ce spune Comandantul USLA Ardeleanu:

    in legatura cu episodul cu Col. Trosca…”A vrut [e vorba de Militaru] sa stie daca ordinul meu se executa si pentru aceasta i-am dat asigurari. M-a atentionat ca ordinul ce-l voi transmite se inregistreaza si a procedat in consecinta. Am transmis ordinul colonelului B.I. [Bleort Ion] care asigura comanda in unitate. Colonelul B.I. mi-a raportat ca se afla langa el colonelul Trosca Gheorghe–seful statului major–care va lua masuri de executare a ordinului. Avand in vedere importanta misiunii, am ordonat ca atare.” [deci el admite ca el [Ardeleanu] l-a nominalizat pe Trosca, nu Militaru] p. 116

    …”De fapt imi aratase pe unul din supravietuitori, respectiv pe subofiterul Soldea, care era plin de sange” [Soldea admite „Noaptea [24-25 decembrie] am fost supus din nou unei anchete…in final luandu-mi ceasul pentru verificare, daca are sau nu microfon, asa cum se spunea la televizor ca prin ceas Ceausescu tine legatura cu teroristii, nici pana astaze nu mi-au trimis nici ceasul si nici rezultatul analizei urinei pe care mi-au luat-o sa se vada daca era drogat” p.154-155]…Inginerul Montanu in prezenta generalului Militaru si a altora mi-a cerut un angajament scris prin care sa ma angajez ca voi conlucra mai departe cu fortele revolutionare. Am realizat ca eram arestat. Am fost supus unei anchete, initial in antecamera biroului generalului Militaru si apoi in biroul secretariatului, sub amenintarea a doi subofiteri si a unui subofiteri MApN inarmati, cu pistoalele indreptate spre mine…Vroiau sa cunoasca date despre organizarea si atributiile fostului Departament al Securitatii Statului. Acelasi inginer Montanu m-a confruntat apoi cu generalulu Neagoe–fostul comandant al Directiei a V-a–care cred ca era si el arestat. Dupa ancheta care a durat mai multe ore, pe la 2-3 noaptea am fost readus in biroul generalului Militaru care m-a ordonat sa organizez, dimineata la ora 9, o revista de front pe Ghencea, cu toata unitatea. Am inteles ca urma sa faca revista de front si la Directia a V-a si tot acolo mi-am dat seam ca lucrurile se complica…”

  7. Fiecare din participanti vine cu propria lui versiune. Motivul e unul singur, dupa umila mea parere: fiecare din actorii principali au fost duplicitari pina in momentul in care s-a constatat ca soarta fostelor structuri e pecetluita. Atitudinea a continuat sa fie duplicitara si dupa aceea, fiecare incercind sa-si asigure atit spatele cit si o functie (sau rol) in viitoarele structuri de conducere prin valoarea informationala pe care o aveau la acea data.

  8. @alk Procurorii militari ar fi putut ajunge, vazand imaginile de mai sus (si altele pe care zici ca le-au avut, daca erau legate de USLA), analizand apoi marturiile celor identificati ai a altora implicati, la concluzia ca trupele USLA au fost manipulate. Eu inclin sa cred ca au ajuns la aceasta concluzie, scotand trupele USLA de pe lista „teroristilor”. Dar si incetand cercetarile cu privire la cei care au incercat manipularea trupelor USLA, fiind blocati in intentia de a continua aceste cercetari, prin presiuni provenind de la conducerea M.Ap.N. – asa cum a lasat sa se inteleaga procurorul militar Teodoru Ungureanu – intrucat lucrurile se complicau primejdios pentru unii comandanti M.Ap.N. de la centru si din teritoriu. Ar fi foarte util daca ar apare mai multe inregistrari in special legate de activitatea M.Ap.N. in raport cu „teroristii” si informatii mai multe despre transparenta pe care M.Ap.N. a avut-o in cursul investigatiilor, fiindca aici este dupa parerea mea punctul cheie a problemei „terorismului” din 1989.
    Desigur ca interesul opiniei publice e scazut, dar aparatul de justitie nu trebuie sa ia in calcul nivelul de interes al opiniei publice.

  9. @Iulian, caz concret: La televizioune a venit un procuror caruia i s-au pus la dispozitie imagini filmate in Piata Palatului, unde de la anumite geamuri ale apartamentelor din blocul Romarta se putea observa „foc la gura tevii”. Imaginile au fost prezentate detaliat, frame-by-frame. La sfirsit procurorul intreaba: „si stiti cine sint aia care trageau?”. Adica, tot noi astia „prostii” sa stim asta? Era greu de verificat cine statea atunci in acele apartamente?
    Cam asa s-au facut anchetele in privinta teroristilor. Nu mai spun citi au fost prinsi cu arma fumeginda in mina si li s-a dat drumul…

  10. @alk De acord. Dar procurorul acela (cu exceptia cazului in care i se prezentau imaginile chiar cand in zilele acelea, fiindca pe atunci intrebarea mi se parea pe cat de naiva pe atat de corecta) n-a abordat problema din unghiul potrivit, intreband cine a tras in loc sa se intrebe de ce ar fi tras, cine ar fi putut fi acolo si cine l-ar fi putut trimite. Nu toti procurorii au fost atat de superficiali. Sunt convins ca unii au vrut sa afle adevarul pe calea inversa (pornind de la cei care spuneau ‘se va trage’, si care au fost si sunt personaje de notorietate) sau pornind de la baza (documente si marturii de la unitatile militare posibil implicate, pt. care au aparut piste, cum ar fi cele de cercetare-diversiune sau cele care i-au eliberat pe suspecti). Dar si concluzia la care s-a ajuns, ca toti cei prinsi erau de fapt victime, poate fi foarte corecta. S-a perseverat in a nu se cerceta in directia potrivita, unde puteau fi descoperite persoane chiar prea bine pregatite militar ca sa fie prinse; nu sunt convins ca de asta sunt procurorii vinovati. Magistratul Teodoru Ungureanu de ex. eu consider ca a fost un om integru, care a incercat sa afle adevarul; a fost blocat; iar un procuror nu este in masura sa demonteze piedici – mai ales politice -, fiindca se afla intr-o ierarhie stricta, si d.p.d.v legal, si al moralei militare.

  11. @alk Daca nu s-au facut expertize la fata locului (in baza unor dovezi video sau a marturiilor ca de acolo se tragea) de asemenea poate sa fie un semn ca procurorii militari au fost impiedicati sa o faca, nu neaparat ca nu au vrut. Ar fi bine sa se prezinte aici filmuletul la care faci referire, daca il are cineva, ca sa ne lamurim ca trebuia sa fie luat in calcul. Chiar si jurnalistii puteau face investigatii – cine locuia acolo, unde se afla in ziua respectiva, ce legaturi ar fi putut avea cu elementele antirevolutionare sau pro-noua putere etc. Daca nu au facut-o, e poate pentru ca filmulete nu au aparut cand chestiunea era fiebinte.

  12. @Iulian, iti aduc aminte de acest articol http://www.ziua.ro/display.php?data=1998-12-22&id=18241&kword=roncea
    Fii sigur ca, absolut toate aspectele de atunci au fost anchetate, incepind de la nivel de procuror pe teren pina la rapoarte ale serviciilor de informatii romanesti.
    De acel filmulet nu stiu, in schimb exista filmuletul in care intr-una din zile dintr-un elicopter fara insemne se trage spre televiziune… In cazul asta nu sint himere, e ditamai elicopterul… Cu ce scop a fost trimis elicopterul? Se stie. De ce a tras? Se stie? De ce erau insa insemnele mascate? Mutenie totala…

  13. Parchetul oricum a fost (intentionat sau nu) in directie gresita. Trebuiau in primul rand conexate dosarele (v. prima parte a interviului: http://www.youtube.com/watch?v=E8ZG5z8E5Fc ) si abrogat (nu stiu daca nu cumva e) Ord. nr. 522/1997 dat de gen. Degeratu.

    PS: sunt doua versiune ale materialului lui G. Roncea:
    http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-12-22&id=231073
    http://www.ziua.ro/display.php?data=1998-12-22&id=18241

    (pentru mine, din ambele rezulta ca aia numai teroristi nu erau; toti teroristii sunt ofiteri din comandamentele M.Ap.N)

  14. In primul rand doresc sa va multumesc pentru implicarea dumneavoastra , asa modesta si poate inovensiva pentru „Eminentele Cenusii ” stiti dv de cine vb . Acum , am o rugaminte : caut de multa vreme inregistrarea cu prezentarea echipajelor U.S.L.A. drept teroristi in dimineata de 23 dec 89 .Daca cineva o are as fi recunoscator daca se pune in contact. Va multumesc georgecismaru@yahoo.es

  15. Domnule Marius Mioc,

    Cetateanul civil care vorbeste se numeste Cionga. Mi-a fost coleg la liceul „Sf. Sava” din Bucuresti.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  16. Domnule Marius Mioc,

    Numele complet: Victor Cionga. Ca un facut, azi, intr-o statie de metrou, ne-am intersectat – eu iesind, iar el intrand in tren. N-am avut cum sa-i spun ca a devenit personaj aici – l-am strigat doar, ne-am salutat.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  17. APRECIEZ TOATE EFORTURILE FACUTE DE VOI….ADICA CEI CARE VOR SA DESCOPERE ADEVARUL. DAR CHIAR NU INTELEGE NIMENI CA INCA DUPA 2 DECENII INCA SE CAUTA ADEVARUL ????? SI EU SUNT UN RANIT,,SI EU CAUT ADEVARUL,,DA SE VEDE CA NU VA IESI NICIODATA LA IVEALA,,CE L PUTIN PANA CAND NU SE VA INTAMPLA CE S A INTAMPLAT IN 89. DAR ASTA NUMAI PRIN UNIREA PERSOANELOR CE AU LUPTAT ATUNCI PENTRU O VIATA MAI BUNA,IAR ACUM PENTRU ADEVAR.

  18. @ Morosanu Cristian Florinel

    Domnule Morosanu Cristian Florinel,

    Daca asteptati sa aflati identitatile celor care au tras incepand cu 22 decembrie 1989, mai precis ale asa-zisilor teroristi, ei bine! – acestea nu vor fi aflate niciodata. Motivul este simplu: ei nu exista din punct de vedere juridic.
    Dar nu acest lucru este, pana la urma, important, ci doar sa aflam schema dupa care s-au desfasurat evenimentele si sa vedem daca ea a fost sau nu legitima. Mare parte din schema LOGICA am expus-o intr-o serie de comentarii postate anterior pe acest blog.
    Al dvs., Valeriu Mangu

    1. Procurorul Dan Voinea spunea că procentul de identificare a autorilor în cazul victimelor de la revoluţie e de 80% https://mariusmioc.wordpress.com/2009/08/20/dan-voinea-in-brasov-doar-4-victime-au-ramas-nerezolvate-procentul-de-identificare-a-autorilor-la-victimele-de-la-revolutie-este-de-80-video/

      Domnule Moroşanu, aţi primit vreo comunicare de la Parchet legată de împrejurările în care aţi fost împuşcat? Aţi fost chemat la vreun proces?

      1. Domnule Marius Mioc,

        De unde concluzia ca 20% este rezultatul activitatii pseudo-teroriste.
        Al dvs., Valeriu Mangu

  19. DOMNULE VALERIU MANGU,,SUNT DE COMUN ACORD CU DUMNEAVOASTRA,,DAR EU SUNT DE ALTE PRINCIPII….EU AM FOST RANIT,,4 GLOANTE,,S A TRAS IN MINE DE LA APRIXIMATIV 15 METRI,,AM VAZUT CINE TRAGEA,,MA UITAM CUM PLECAU GLOANTELE DIN ARMELE LOR ,NU S AU OPRIT PANA NU AU VAZUT SANGE. ERAU MILITIENI AFLATI IN SERVICIU…DECI…????? NU AU EXISTAT TERORISTI..A FOST DE AJUNS SA SPUNA CAREVA VAZAND PE UNU MAI INCHIS LA CULOARE,,,,DAR NU AU EXISTAT TERORISTI,,CINE AVEA ARMA IN MANA TRGEA,,DIN CAUZA CONFUZIEI CREEATE. FAPTUL STA CA EU INCA DUPA ATATA TIMP SI CU TOATE ACTELE DOVEDITOARE,NU AM AVUT INCA DREPTURILE MELE CE MI SE CUVIN,SI SUNT OBLIGAT SA LUCRZ LA NEGRU IN AFARA CU GRAVE PROBLEME DE SANATATE PENTRU CA NIMENI NU SE UITA LA DOSARUL MEU DE LA SSPR CU ATENTIE.DIN CAUZA ASTA NE AM JERTFIT?? ASTA ESTE RESPECTUL FATA DE CEI CE A SUFERIT PENTRU O LUME MAI BUNA??? AL DV.STRA MOROSANU CRISTIAN FLORINEL

  20. DOMNULE MARIUS MIOC,,AM FOST AUDIAT LA PARCHETUL MILITAR ,MA CUNOASTE SI DOMNUL GENERAL DAN VOINEA, AM SI AUDIAT,AM SI ACTELE DOVEDITOARE DE LA PARCHETUL MILITAR NR 1887/2006 DIN 24 MAI 2006. LUAT DI DOSARUL PARCHETULUI MILITAR 97/P/1990, UNDE REZULTA SI CUM AM FOST SI DE CINE IMPUSCAT, PRACTIC AM AVUT SI CERTIFICAT DE RVOLUTIONAR RANIT,NR 3601,AM FOTOCOPII,PENTRU CA A DISPARUT LA GUVERN. MA CHINUI DE ANI DE ZILE SA MI INTRU IN DREPTURI IN ZADAR.NU E NIMENI CARE MA POATE AJUTA??AM TOT DOSARUL DEPUS LA SSPR E SI LA CPRD,LE AM DEPUS PERSONAL. AM FOST PESTE TOT IN AUDIENTE.OARE E POSIBIL CA ALTCINEVA A BENEFICIAT DE TOATE DREPTURILE MELE SI DIN CAUZA ASTA MA PLIMBA DE ANI DE ZILE???AM PANA SI PASAPORTUL CU FOTO FACUTA LA PAT IMPUSCAT ,PENTRU MA A TRIMITE LA TRATAMENT IN ITALIA UNDE AM RAMAS 19 LUNI IN SPITAL.AM TOT TOT TOT.

  21. AM SI DECLARATIA FUNCTIONARULUI SSPR,PENTRU CA AM DAT IN JUDECATA,UNDE REIESE CLAR DIN MARTURIILE DANSULUI PRECUM CERTIFICATUL MEU ORIGINAL DE RANIT A RAMAS LA GUVERN,LA SSPR IN 2002 CU INVOCATIA DE A MA INREGISTRA IN MONITORUL OFICIAL UNDE DECLARA CA APOI NU A MAI FOST DE GASIT.PRACTIC CERTIFICATUL MEU DE RANIT NR 3601 A DISPARUT DE LA SSPR. CUM E POSIBIL????

  22. DOMNULE MARIUS MIOC,,AM FOST AUDIAT LA PARCHETUL MILITAR ,MA CUNOASTE SI DOMNUL GENERAL DAN VOINEA, ,AM SI ACTELE DOVEDITOARE DE LA PARCHETUL MILITAR NR 1887/2006 DIN 24 MAI 2006. LUAT DI DOSARUL PARCHETULUI MILITAR 97/P/1990, UNDE REZULTA SI CUM AM FOST SI DE CINE IMPUSCAT, PRACTIC AM AVUT SI CERTIFICAT DE RVOLUTIONAR RANIT,NR 3601,AM FOTOCOPII,PENTRU CA A DISPARUT LA GUVERN. MA CHINUI DE ANI DE ZILE SA MI INTRU IN DREPTURI IN ZADAR.NU E NIMENI CARE MA POATE AJUTA??AM TOT DOSARUL DEPUS LA SSPR E SI LA CPRD,LE AM DEPUS PERSONAL. AM FOST PESTE TOT IN AUDIENTE.OARE E POSIBIL CA ALTCINEVA A BENEFICIAT DE TOATE DREPTURILE MELE SI DIN CAUZA ASTA MA PLIMBA DE ANI DE ZILE???AM PANA SI PASAPORTUL CU FOTO FACUTA LA PAT IMPUSCAT ,PENTRU MA A TRIMITE LA TRATAMENT IN ITALIA UNDE AM RAMAS 19 LUNI IN SPITAL.AM TOT TOT TOT.

  23. AM PANA SI TOATE ACTELE DE LA TOATE DEMERSURILE CARE LE AM FACUT IN TOTI ACESTI ANI ,TOATE SCRISORILE PRIMITE DE LA CPRD,,SSPR,,PRESIDENTIE,,PESTE TOT AM UMBLAT.DE CE CU TOATE ACTELE DOVEDITOARE,,NU MI REZOLVA NIMENI SITUATIA MEA IAR EU SUNT OBLIGAT SA MUNCESC LA NEGRU SA MI INTRETIN FAMILIA PENTRU CA AM 2 COPII SI TRAIM IN CHIRIE CU TOATE DREPTURILE CE MI SE CUVIN ????? PENTRU ASTA AM SUFERIT ATAT???

  24. @ Morosanu Cristian Florinel

    Domnule Morosanu Cristian Florinel,

    Eu m-am referit in mod precis la cei care au fost denumiti dupa 22 decembrie 1989 drept „teroristi”, nu, de exemplu, la militari ori militieni, cum precizati dvs.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  25. DA ,,E NUMELE MEU.MOROSANU CRISTIAN FLORINEL. DAR DIN PACATE A DISPARUT TOT. EU VREAU SA MI INTRU IN DREPTURILE CE MI SE CUVIN. NU VREAU DECAT SA FIU RECUNOSCUT PENTRU CEEA CE EU AM SERVIT STATULUI ROMAN PENTRU PASUL SPRE DEMOCRATIE. O SA AJUNG LA HAGA SI VOI FACE PUBLIC PRIN PRESA CAZUL MEU. TRBUIE SA SE GASEASCA CINEVA CARE SA MA AJUTE PENTRU CA NU MAI POT. MI E RUSINE SA LE RASPUND COPIILOR MEI CAND MA INTREABA CUM DE AM ATATEA GAURI SI CICATRICE PE CORP. CE SA LE RASPUND??? CE??? CA ASA MA PLATESTE STATUL ROMAN CA M AM SACRIFICAT PENTRU TARA SI TRAIESC IN CHIRIE???? SPUNETIMI DUMNEAVOASTRA….CU TOT RESPECTUL.

  26. @ Iulian Nastasache

    Domnule Iulian Nastasache,

    Filmul a fost difuzat de televiziuni – eu l-am vazut acum ani buni, n-as putea sa precizez acum cati.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  27. VAD CA NU PREA MAI RASPUNDE NIMENI PE ACEST BLOG….MAI ALES CAND SE INCEPE A VORBII DESPRE ADEVAR. NU STIU DE CE SE MAI CAUTA ADEVARUL,,,,CAND SE STIE,,,,CUM SE GASESTE UN FIR,,,NU SE MAI VORBESTE. PENTRU CA TOTI AU FRICA SA SE IMPLICE CAT MAI MULT IN DEZVALUIREA ADEVARULUI. ASTA SUNTEM NOI ROMANII,,AM FOST UNITI ATUNCI PENTRU CA NU STIA NIMENI DESPRE CW E VORBA,DAR CINE STIA CA PE 9 NOIEMBRIE 89 A CAZUT ZIDUL DIN BERLIN,STIA SI CA TREBUIE SA CADA COMUNISMUL. IAR CEI CE AU TINUT PIEPT SUNT ARUNCATI DE COLO COLO.

  28. AM CITIT SI AM MAI GASIT CITE CEVA CARE NU A AVUT DEAFACE CU FORTE DE REPRESIUNE IN TIMP DE PACE SI RAZBOI ZIC RAZBOI CA ASA POATE FI CONSIDERATA REVOLUTIA , CIND TE ATACA UN TERORIST SAU HOT NUTI SPUNE TE LICHIDEAZA ,POTI SA SPUI SI SA TIPI DACA MAI AI TIMP TOTUL SA PETRECUT LIPSEI DE INFORMARE INTRE DEMOSTRANTI SE CREDEAU UNI MAI DESTEPTI DECIT ALTI SI ASA A FOST POSIBIL CA ILIESCU SA STRICE PLANURILE FRONTULUI DEMOCRAT ROMIN , DACA IN 1989 DECEMBRIE MA ARATAM ERAM INPUSCAT, NICI ACUM NUI INPOSIBIL…. DUPA CUM STITI LORIN FURTUNA ,IOAN CHIS ,PETRISOR MORAR SI ALTI CARE A AVUT O LEGATURA CU FRONTUL DEMOCRAT ROMIN IN ILEGALITATE ,DAR CARE SINT???. NU STIU NUMAI EI DACA RECUNOSC CU DUBLA MEA VERIVICARE PRINTRE EI POT VENI INDIVIZI FARA VRUN ROL IN SPERANTA CA DACA SPUNE ARE AVANTAJE NU ARE MAI MULT IL BAG LA PUSCARIE ATENTIE POATE POATE ….! NU MAI FACETI PROSTII CAUTATI SI PUNETIVA SINGURI INTREBAREA CE FACCI DACA UNUL TRAGE CU PUSCA TE FERESTI POTI SA SPUI CIT VREI FARA VIOLENTA CA ATUNCI TE TERMINA SI MASI REPEDE CA VEDE UNDE TE AFLI .ESTE ADEVARAT SA STRIGAT FARA VIOLENTA CA INTRE MANIFESTANTI CURGEA LICOAREA LUI BAHUS. SA NU SE INCAIERE PROSTETARI INTRE EI SI NICI DECUM NU STRIGAU LA TERORISTI FARA VIOLENTA ,SPER SA INTELEAGA SI DOMNI REVOLUTIONARII CU CCOMENTARI CARE MAI DECARE MAI SAENFISEN, SA SCRIE CARTI STINTIFICO FANTASTICE ,SINT BUNI LA POVESTI DAR NU LA TACTICA MILITARA . VOTATI FRONTUL DEMOCRAT ROMIN NU VEDETI SCRIETI SA NU REGRETATI CE ASTEPTATI SA VINA CINE SA INDREPTE ROMINIA DAca nu romini faceti ochi mari si culiti urechile acum ca mai tirziu e prea tirziu,nu va inbatati cu cuvinte frumoase , faceti in asa fel cum spune frontul democrat romin FI PROPRIA TA SLUGA nu astepta ca nimeni nuti va da , iti va lua daca se poate ,in democratie trebuie sa lupti din tata in fiu sau fica si tot asa mereu intelegetima si veti cistiga in caz contrar este rauu MIRICA FRONTUL DEMOCRAT ROMIN ,NOROC BUN VOTATI F.D.R. MIRICA NU REGRETATI FARA CAMPANIE ELECTORALA DACA NU FACETI TREABA VOASTRA.BAFTA SI NOROC ,

    1. In acea perioada in Scoala de subofiteri de Militie si Securitate de la Sibiu era elev o ruda de a mea. Au fost ei cei care au fost atacati de catre unitatile MApN, cazarma fiind inconjurata si s-a tras asupra lor, au fost ei cei care au ramas fara munitie si in tot acest timp la TV se dadeau informatii false pentru a distrage atentia de la preluarea puterii.

  29. Un calduros salut celor care intradevar lupta pentru adevar. . Credeti ca va iesi candva la iveala adevarul? Eu unul cred ca da, numai daca va fi uniune intre cei ce au luptat pentru ceva in 89, va iesi la iveala cat de curand daca cei care s au dat drept mari revolutionari sa ajunga in functii apoi au uitat de unde au plecat si nu au nici un respect pentru cei care intradevar sufera si la ora actuala iar ei au ajuns mari domni si plimba adevaratii revolutionari si raniti de la o usa la alta… E timpul sa va treziti.

  30. tocmai am citit cartea domnului Grigore Cartianu, „SFARSITUL CEAUSESTILOR, sa mori impuscat ca un animal salbatic”. deja mi-am facut o imagine asupra personajelor care au conceput si executat aceasta mascarada pe sangele cateatenilor nevinovati. Urmeaza ca acest distins domn ziarsit sa publice cartea „CRIMELE REVOLUTIEI” sper ca dupa ce o sa citesc aceasta carte sa-mi fac o imagine mult mai clara asupra adevaratilor criminali, pe care ii stim toti cum ii cheama…iliescu, militaru, brucan….etc. era si timpul ca dupa 20 de ani cineva sa faca o investigatie pentru a afla adevarul. inca mai astept aceiasi investigatie si din partea justitiei apoi vinovatii sa fie pedepsiti. sa auzim de bine 😉

  31. Chiar si daca se arata , se vede , se stie fiecare etapa , miscare …. nici atunci si nici acum nu ajuta la absolut nimic. Interesele cit si intrigile dintre structurile de siguranta si aparare nationala / cit si intre diverse persoane si/sau personaje fiind foarte mare…
    Am fost , sunt si voi fi …. COMUNIST-SECURIST
    Istoria trebuie sa fie ce-a corecta si adevarata cu bune si cu rele….

    1. Va salut.Faptul ca un numar insingnifiant de securisti a tras in acea perioada nu spala sub nicio forma pacatele institutiei ca mijloc de reprimare al poporului.
      Altceva ma intereseaza si poate parerile dumnevoastra avizate ma pot ajuta.Am citit mai peste tot (si oficial si neoficial) ca securitatea in anii 88-89 ajunsese la un grad de deprofesionalizare incredibil.Privind imaginile de mai sus (ca reper o unitate de elita),cu o analiza strict subiectiva inclin sa dau dreptate acestei teorii.Multi si prosti. Nu ma refer la varfurile lor ci la masa.Pentru ca daca este asa se explica foarte multe lucruri asupra carora planeaza incertitudini(merite asumate aiurea sau condamnari in corpore) .

  32. salut, numele meu este cel de mai sus, dar mi se spune woody, mi-ai facut o surpriza foarte placuta postand acest filmulet pe net. eu sunt cel in costum de blugi care apare la inceput cerand voie sa filmeze. de fapt, eu sunt catalizatorul intregii povesti, in realitate si „tonul la cantec” era dat tot de mine, securistul in palton fiind doar un fel de portavoce! filmarea a fost facuta de catre un bun prieten al meu, care instinctiv nu m-a filmat prea mult, nu uita pozitia absolut ciudata in care ne aflam, 2 civili care intra intr-o unitate de securitate, si ce unitate (unitatea USLA din str Dimitrie Paciurea, undeva intre Toamnei si Viitorului), in dimineata zilei de 24 si sunt lasati sa filmeze ABSOLUT tot ce vor. filmarea s-a facut din mana, apoi, acolo unde se desincronizeaza imaginea amicul meu s-a urcat pe un abi. ultima parte este filmata de la etaj pe fereastra unei cladiri. cred ca filmarea a fost mai lunga, poate 20-30 de minute, dar nici eu, nici prietenul meu nu am vazut vreodata materialul filmat. dupa ce am terminat de filmat, am plecat impreuna cu 3 securisti, probabil unul dintre ei era acel Simionescu, sa ducem caseta la televiziune, ca sa fie data pe post. la televiziune, acesta, care avea legitimatie de acces(!), ia caseta si dispare cu ea, caseta nefiind data pe post nciodata in varianta originala. iar aici se termina totul, daca vrei mai multe amanunte da-mi un mail si ti le dau cu mare placere. un fragment de aproximativ 2 minute apare la TVR in 93-94 dat de lucia hossu longin, intr-unul din episoadele din memorialul durerii, cu un comentariu halucinant. un ziarist care ma cunostea mi-a semnalat acest fapt si am luat legatura cu lucia hossu incercand sa-i povestesc ce a fost acolo sau cel putin ceea cred eu ca a fost acolo, evident ca ea avea teoria ei si vedea totul in alb si negru si n-avea nici un sens sa asculte punctul meu de vedere. bref, in decembrie 2010, acel episod din memorial este reluat, iar eu am reusit sa-l inregistrez. apoi cineva mi-a spus ca exista si o parte din filmul original pe net postat de tine. asa ca iata-ne aici. poate ca povestea filmarii in sine nu este foarte spectaculoasa, dar corelata cu cele intamplate la M Ap N cu o seara inainte, respectiv asasinarea cu sange rece a 8 uslasi (sunt multe materiale pe net in acest sens, poti cauta col ardeleanu, usla, gen militaru, macelul de la mapn, trosca etc, lucrurile devin mult mai interesante. oricum atunci cand am intrat in unitate am avut un soc pentru ca toti pareau oameni de pe strada, ca mine sau ca tine, nicidecum ceea ce teoretic erau, elita securitatii romane! si apropo, nu am fost ofiter sau informator al seucritatii, ba chiar mi-am cerut dosarul de 2 ori de la cnsas, prima oara mi-au spus ca nu-l au, iar a doua oara au nuantat spunand tot ca nu-l au si ca in realitate ei nu au toate dosarele, mute dintre ele disparand in timp! toate cele bune, woody

    1. Buna ziua d-le Gabriel Nicolae. Sunt un colectionar de filmari amatori din acea perioada din Bucuresti si as vrea daca se poate sa ma contactati la alexjoy4ever@yahoo.com pentru a afla mai multe informatii despre acea filmare. Ma intereseaza daca il cunoaste cineva si pe celalalt cameraman care apare in imagini la minutul 0:55 acesta fiind autorul filmarii din Inter din data de 21 Decembrie 1989. Multumesc si astept un semn de la dvs. sau de la oricare persoana care stie amanunte. Alex Marin

  33. am recitit raspunsul tau dat lui cornel mihalache, (regizorul filmului De Craciun ne-am luat ratia de libertate) si te asigur ca cei din unitate stiau de cei 8 colegi ai lor asasinatii si erau extrem de afectati de acest lucru, de fapt cred ca aceasta a fost si motivul pentru care ne-au lasat sa filmam, ca sa arate ca ei nu sunt teroristi ci luptatori impotriva acestora. impresia mea dupa 20 de ani este ca nu minteau si ca nu ei au tras atunci.

    1. aveti perfecta dreptate Tovarasu (nu va stiu gradul) gabriel. Shi eu sunt convins ca atunci cand se tragea ca la balamuc in toata tara, personalul USLA (cel adevarat, nu instalatorii, electricienii shi femeile de serviciu care apar in filmare), luptau din greu. de care parte? e clar k nu de partea poporului k doar in el trageau

  34. Mi-e greu sa cred ca femeile din planul secund din minutul 6:10 sunt sau au fost vre-odata ofiteri/subofiteri USLA. Este interesant de aflat ce s-a intamplat acolo si cine erau acei oameni. Modul in care manuiesc armele primite ridica, cel putin din punctul meu de vedere, multe semne de intrebare. La minutul ~7:33 vedem un om care se uita, vadit curios, in interiorul acelui ABI. Oare un ofiter/subofiter USLA avea curiozitati d-astea in acele momente? Cateva cadre mai devreme, omul cu pistol cu pat, pare ca se casneste sa desfaca partea de lemn, nefiind obisnuit cu mecanismul de decuplare, cel putin asta imi lasa mie de inteles grimasa pe care o are. Oricum persoana respectiva habar n-are sa tina arma aia..Poate o sa ne lamureasca vre-odata cineva ce s-a intamplat acolo. Eu am timp sa astept..n-am decat 25 de ani. Observatiile pe care le-am facut sunt de bun simt zic eu, si le-am bazat pe cartile si documentele audio/video pe care le-am citit/vazut/auzit pana acum.

    1. Vlad Florian, ai observatii foarte pertinente pentru 25 de ani.Reiau intrebarea mea care incet -incet ajunge convingere.Din tot ce am citit, (inclusiv sinteze ale securitatii), aparatul se deprofesionalizase incredibil.Vremurile lor bune ca sa zic asa, apusesera demult.Unitatea din Paciurea, care exista si acum, din imaginile pe care le-am vazut , era plina de burtosi, cucoane si oameni care numai a luptatori antitero nu arata.Evident ca nu exista un prototip perfect al lupatatorului antitero, dar asta nu era unitate de filaj ca sa poti admite o diversitate de oameni .Teoretic , erau aia ce interveneau in 5 minute peste tot.Mi-e greu sa cred ca oamenii din imagini faceau asta.Asa era sau plec eu de la premise total false?

  35. Cert este ca cei care au ordonat impartirea armelor trebuie gasiti si macar intrebati ce scop a servit ordinul pe care l-au dat. Am cunoscut acum ceva vreme o persoana care avea un semiautomat de la revolutie. Cum il primise, de la cine si mai ales de ce..greu de spus. In goana dupa teroristi au aparut tot felul de enormitati. O intamplare amuzanta, care s-ar fi putut transforma intr-o tragedie, s-a intamplat in jurul datei de 24 decembrie ’89 in intersectia din fata blocului in care locuiau parintii mei..o echipa de doamne trecute bine de a II-a timerete opreau masini pentru a prinde teroristi – dupa ce criterii ii catalogau cred ca nici dumnealor nu stiau.

    1. da. il cheama victor cionga. acum e in Consiliul de Administratie al Electrica, a fost presedintele Bursei, a avut doar functii de conducere. Fosta lui sotie – Aurelia Cionga a fost mare nume in Raiffeisen Bank, acum e actualul presedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinte, are venit aici de 10000 de eur pe luna Dupa cum vedeti baietii aveau o misiune clara de a provoca panica si degringolada la revolutie. Acum o duc destul de bine, pe salarii imense. deci dupa 25 de ani tot nomenclaturistii ne conduc,.

  36. Vad ca unii amesteca la gramada toate directiile din Securitate, ca fiind cele care oprimau boborul..In fapt, era Securitatea interna aia care avea treaba cu ce se intampla cu sclavii de pe plantatie. USLA, de exemplu, avea paza ambasadelor si a altor obiective, divizia Soimii Tarom, care trimiteau un insotitor de bord pe fiecare zbor Tarom si activitati specifice de antitero (un angajat USLA a fost ucis incercande sa dezamorseze o bomba prin Regie in anii 90). Oamenii erau departe de imaginea din filmele de la Hollywood, am cunoscut cativa de la Soimii Tarom, unde aveam o ruda; eu, student pe vremea aia, avand conditie fizica net superioara lor. Dar probabil stiau sa traga cu pistolul. Cred ca muuult mai nociva a devenit USLA (BAT) pe vremea lui Coldea, caruia varu´Base i-a dat puteri discretionare nelimitate. Inca ceva, orice v-ar spune sfertodoctii de se dau jurnalisti si formatori de opinie, Securitatea era TOTAL subordonata politicului pe acea vreme. Nu cred ca mai e cazul acum. Am fost si eu in 24 acolo, dar nu am putut sa intru, cert este ca astia de venisera cu camerele, venisera sa filmeze „cum se preda” USLA, dupa ce inghesuisera aia de la armata niste tancuri pe stradutele adiacente. Iar un angajat de la USLA, vecin cu Sergiu Nicolaescu, l-a sunat sa-i spuna ca toate efectivele sunt acolo, la fel toate armele si munitia, conform OPIS-ului. Cine a facut armata pe vremea aia, stie ca nu puteai sa ratacesti nici macar un glont. Asta pentru ca toti smecherii din armata si care mai regizau atunci mascarada „nu puteau fi contactati”. Am avut senzatia ca in prima faza au vrut sa-i arda pe „mititei”, dar ulterior s-au sucit. Iar istoria o scriu (cu mici exceptii) toti neavenitii.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.