Documente despre răniţii şi morţii revoluţiei timişorene

IMG_0142_PVMauPe alt sait al meu, documente1989, am publicat mai multe documente din dosarul procesului „celor 25” al revoluţiei din Timişoara (inculpat principal Ion Coman) cu privire la morţii şi răniţii revoluţiei.

Sînt documente obţinute de procuratura militară la începutul anului 1990 din spitalele timişorene cu evidenţe ale răniţilor şi morţilor din diferite spitale şi secţii de spitale, cu trimiterea lor de la o secţie la alta sau de la un spital la altul, felul rănilor. Aceste situaţii au fost reconstituite la spitale după ce documentele originale fuseseră ridicate de colonelul Nicolae Ghircoiaş, care nu le-a mai înapoiat (în „procesul celor 25” acesta va fi găsit vinovat de distrugere de înscrisuri, dar se va constata că fapta este graţiată).

Deasemenea sînt prezentate situaţii cu locul de muncă al unor victime, cît şi cu zonele de acţiune a celor 8 dispozitive mobile ale Ministerului de Interne şi împărţirea victimelor pe aceste zone. Bănuiesc că Procuratura Militară este cea care a făcut situaţia împărţirii pe zonele de acţiune ale dispozitivelor M.I.

Respectivele documente provin de pe saitul dosarelerevolutiei.ro, şi au fost scanate de asociaţia „21 Decembrie” din Bucureşti din arhiva Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Eu am decupat şi rotit, după nevoie, documentele prezentate pe dosarelerevolutiei.ro, pentru a le face mai lesne de citit.

E vorba de un număr mare de documente, de aceea nu le pun în întregime aici. Cei interesaţi le pot urmări la: Evidenţe ale răniţilor şi morţilor revoluţiei timişorene (linc).

Procurorul Mau Emilian este cel care a ridicat de la spitale evidenţe ale victimelor. Într-un proces verbal dînsul consemna:

Proces Verbal
3 ianuarie 1990

Căpitan de justiţie Mau Emilian, procuror militar din Procuratura militară Timişoara,

Astăzi, data de mai sus, m-am deplasat la Spitalul judeţean nr. 1 Timişoara, unde am luat legătura cu directorul Golea Ovidiu, solicitîndu-i să ne pună la dispoziţie registrele de internare pentru perioada 16-25 decembrie 1989 şi cele cuprinzînd protocoalele de operaţie, în legătură cu persoanele rănite prin împuşcare în această perioadă.

Dr. Golea Ovidiu a declarat că documentele respective au fost ridicate de col. Ghircoiaş Nicolae la data de 19 decembrie 1989 şi nu le-a mai restituit pînă în prezent, iar registrele existente la unitate sînt completate pe baza reconstituirilor făcute în acest sens.

Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru celelalte unităţi spitaliceşti din subordinea Direcţiei Sanitare a judeţului Timiş.

Totodată, dr. Novac Rodica – directoarea Direcţiei sanitare a judeţului Timiş mi-a comunicat că în perioada 17-22 decembrie 1989, la solicitarea Inspectoratului M.I. Timiş şi a organelor de partid locale, s-au întocmit în mai multe rînduri liste cu morţii şi răniţii, ale căror exemplare s-au trimis la organele menţionate.

Pentru care am redactat prezentul proces verbal într-un singur exemplar.

Procuror militar

Mai citeşte, alte documente despre revoluţia din Timişoara la pagina Revoluţia din Timişoara (documente).

Un gând despre „Documente despre răniţii şi morţii revoluţiei timişorene

  1. Buna ziua,
    referitor la lista cu LUPTATORI REMARCATI PRIN FAPTE DEOSEBITE ,am constatat ca sunt trecuta de doua ori ……prima data cu numele CALIN VALERICA natural si Rozalia 02.12.1954 LRM -U 00009 iar la urmatoarea pozitie sunt trecuta USURELU VALERICA certificat LRM-U 00009.Oare cei care au trimis listele nu au verificat persoanele de pe tabel?In dosarul 27678/3/2013 sunt multe nume cunoscute ,care au luptat in Comitetul Central fostul Sediu CC.dupa ce am depus toata documentatia solicitata la SSPR si am adus la cunostinta ca mi-am schimbat numele in urma casatoriei ,ca certificatul pe legea 341/2004 este specificat USURELU (fosta CALIN) VALERICA ?De ce oare avem un SSPR? Situatia este la fel de neclara pentru multi dintre noi.Cu ce ne facem noi vinovati pentru incompetenta celor care au in sarcina rezolvarea doleantelor noastre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.