Generalul Gheorghe Popescu, proaspăt numit la comanda garnizoanei Timișoara, face apel către populație

În „Luptătorul Bănățean” din 28 decembrie 1989 apare articolul „Armata e cu noi” iscălit de generalul Gheorghe Popescu, proaspăt numit la comanda garnizoanei Timișoara. Gheorghe Popescu era din lotul de generali reactivați de către noul ministru Nicolae Militaru. De precizat că după numirea lui Gheorghe Popescu în funcția de comandant al garnizoanei n-au mai fost morți în luptele cu „teroriștii” din oraș (Coca Ioachim, angajat civil la o unitate militară, care s-a sinucis în 30 decembrie, nu cred că poate fi considerat mort al revoluției).

Armata e cu noi!

Din partea comandantului garnizoanei, general maior Gheorghe Popescu

Ofițeri, maiștri militari, subofițeri, ostași din toate armele, luptători din Timișoara!

Stimați concetățeni!

Cu gîndul și inima alături de voi – timișoreni, tineri și muncitori, cunoscuți și colegi -, pentru țara noastră scumpă, liberă de tiranie, am preluat comanda tuturor forțelor armate din Timișoara.

Vă adresez un apel căduros la respectarea cerințelor Apelului Frontului Salvării Naționale, pentru a pune urgent capăt acțiunii elementelor ostile revoluției – obiectivul nr 1 al adevăraților români!

Armata din Timișoara, unitățile mecanizate, aviația, grănicerii, trupele de securitate, gărzile patriotice, acționează în acest moment sub o comandă unică, pentru anihilarea ultimelor rezistențe ale bandelor de teroriști.

Ajutați-i cu informații verificate, cu localizarea și blocarea clădirilor din care se trage asupra populației, îndemnați la calm și ordine!

Nu vă lăsați intimidați de acești trădători de patrie, ei își trăiesc ultimele clipe, revoluția a învins!

Pentru acțiunile armate împotriva teroriștilor, lăsați drum liber armatei, forțelor de ordine, nu blocați circulația, nu deschideți ferestrele, interziceți pătrunderea în imobilele dv a persoanelor suspecte, străine de colectivele de locatari!

Verificați boxele, podurile caselor, locuințele neocupate, pivnițele și închideți-le! Păziți-le cu strășnicie! Instituiți serviciu de zi și de noapte în imobile din rîndul locatarilor!

Dați relații precise comandanților militari asupra locurilor de unde se trage, a subsolurilor, coridoarelor și locurilor ascunse!

Nu-i lăsați pe răufăcători să profite de confuzie pentru a pătrunde în locuințe, a le folosi ca adăpost, a fura, a se răfui cu persoane nevinovate!

Nu provocați confuzii prin acțiuni individuale, fără șanse de reușită Bandele de teroriști sădesc panică și se folosesc de ea pentru a dispărea dintr-un loc și a apărea în altul.

Revoluția poate fi dezvoltată prin acțiuni lucide și organizate, prin ordine, spirit civic și vigilență sporită.

În aceste momente este necesar ca întreaga populație să respecte prevederile Comunicatului Frontului Salvării Naționale.

Să nu se staționeze în grupuri mari pe străzi, întrucît vă expuneți pericolului de a fi loviți și împiedicați activitatea forțelor de ordine!

Executați imediat prevederile Comunicatului privind predarea armamentului și munițiilor la cea mai apropiată unitate militară!

Fiți siguri și încrezători în armată. Ea a fost întotdeauna, este și va fi de-a pururi cu poporul!

Cadre și ostași! Vă ordon să vă faceți datoria cu orice sacrificiu pentru libertatea României noastre scumpe!

Trăiască Revoluția!

Trăiască România!

Mai citește alte articole apărute în perioada revoluției la pagina Presa românească 1989-1990.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.