Decembrie 1989. Controale pe străzi, comentarii ale militarilor. „Vor deschide focul împotriva oricui nu oprește ori nu se lasă controlat” (video)

Decembrie 1989, după fuga lui Ceaușescu. Reportaj al televiziunii britanice ITN. Se văd echipe de cetățeni care fac controale pe străzi, militari care comentează. Filmări – inițial în Transilvania (nu se spune orașul), apoi la București. Interesantă folosirea denumirii Frontul Democratic pentru organizația revoluționară (deci nu Frontul Salvării Naționale). Frontul Democratic era denumirea organizației revoluționare create în Timișoara, dar se spune că filmările sînt în inima regiunii Transilvania, adică orașul nu pare a fi Timișoara. Există și subtitrare în română, trebuie s-o activați.

Tălmăcire înregistrare:

0:00 Reporter: Acesta este un punct de control al Frontului Democratic, în inima regiunii Transilvania, controlat în colaborare de militari și cetățeni. Ei stau uniți unii cu alții.
0:10 Caporal (se vede că are greutăți să se exprime în engleză): Da, sîntem cu poporul. Poporul este al nostru. Noi, eu sînt cu poporul.
0:17 Reporter: O armată populară, slab organizată, dar acum mai bine înarmată, a apărut în multe locuri. Sînt foarte bănuitori față de orice străini, mai ales față de persoane din alte țări, și vor deschide focul împotriva oricui nu oprește ori nu se lasă controlat. Atitudinea lor rece s-a relaxat cînd au aflat că sîntem o televiziune britanică. Comandantul garnizoanei, la sediul său. Nu este nici un drum sigur către capitală, spune el. Orice călători înfruntă primejdii. Teroriștii, cum sînt descriși cei credincioși lui Ceaușescu, încă omoară oameni. El desenează pe hartă un drum sigur. În zona rurală, aproape de București, tancurile armatei ocupă poziții de-a lungul drumurilor importante. Acesta a fost cel de-al 46-lea punct de control prin care am trecut de cînd am intrat în țară. Acesta este Bucureștiul în zori, azi dimineață. Oamenii au ieșit, căutînd benzină, care e greu de găsit, sau gîndindu-se la războiul civil și la Crăciun. Armata pare solidă pe poziții. Atacă opoziția într-o încercare de a o elimina și a cîștiga revoluția sîngeroasă. ITN, București.

Mai urmărește:
– alte înregistrări video din revoluția bucureșteană la pagina Revoluția din București
– fragmente din emisiunea TVR din timpul revoluției la pagina TVR în decembrie 1989
– Reportaje ale jurnaliștilor străini despre revoluție la pagina Mass-media străină în 1989

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.