Timișoara după revoluție. Închisoarea Popa Șapcă. Presupus terorist (Dominic Paraschiv) în spital. „Porțile închisorii oferă acum ocrotire pentru sutele de securiști capturați, față de oamenii de afară, care vor răzbunare” (video)

Reportaj al televiziunii britanice ITN din Timișoara, din decembrie 1989, după fuga lui Ceaușescu. Se spune că la închisoarea de pe strada Popa Șapcă sînt sute de securiști arestați. La spitalul județean e filmat Dominic Paraschiv, care era bănuit a fi terorist (a murit apoi, a fost declarat erou martir al revoluției).

Subtitrare în română disponibilă – trebuie s-o activați.

Tălmăcire înregistrare:
0:00 Reporteriță ITN: Porțile închisorii oferă acum ocrotire pentru sutele de securiști capturați care sînt înăuntru, față de oamenii de afară, care vor răzbunare. După porți, șiruri de ostași apără oamenii pe care românii îi numesc „teroriști”. Oameni care au ucis la ordin.
Și pentru a face loc pentru acești noi prizonieri, alții au fost eliberați. Deținuți politici, gustînd libertatea, în timp ce oamenii lui Ceaușescu îndură prizonieratul. Zăpăciți, lăsați singuri, așteptînd judecata în tribunalele poporului.
La un chilometru jumătate distanță, sediul securității e acum părăsit. Ultima redută a oamenilor lui Ceaușescu a fost distrusă de armată.
0:37 Reporteriță ITN: Bătălia pentru această clădire a durat 3 zile. Militarii care au luptat pentru ea spun că nimeni dintre oamenii lor n-a fost ucis, dar nimeni dintre securiști n-a supraviețuit.
0:47 Reporteriță ITN: Tinerii ostași, mîndri că au învins vrăjmașul intern, sînt încrezători în izbîndă.
0:51 Reporteriță ITN: Zi bună?
0:52 Soldat: Foarte bună pentru mine.
0:54 Reporteriță ITN: Ai crezut că va fi așa?
0:57 Soldat: N-am crezut, dar e adevărat.
1:00 Reporteriță ITN: La principalul spital se dovedește înfrîngerea securității. Unul dintre luptătorii lui Ceaușescu zace legat, rănit, așteptîndu-și soarta. A spus că îi pare rău că n-a omorît mai mulți.
1:12 Bărbat: Unde sînt cadavrele?
1:14 Dominic Paraschiv (românește): Poate sînt ascunse într-o pădurice (bărbat tălmăcește în engleză), poate într-o groapă cu var (bărbat iar tălmăcește în engleză)
1:30 Bărbat: Unde, exact? Știi, nu-i așa?
1?33 Dominic Paraschiv (românește): Poate la Lipova (bărbat tălmăcește în engleză). Poate la cimitirul săracilor (bărbat tălmăcește în engleză). Poate la incineratoriul spitalului județean, sînt prea… (bărbat tălmăcește în engleză)
1:52 Bărbat: Știe că Ceaușescu e mort?
1:55 Tălmaci (românește): Știți că Ceaușescu e mort?
1:59 Dominic Paraschiv: Nu cred.
2:01 Reporteriță ITN Penny Marschall: Între timp, în centrul orașului, armata pare să liniștească chemările mulțimii pentru răzbunare. Ea a făgăduit că orice securist care ar mai fi rămas, găsit pe străzi după înnoptare, va fi împușcat pe loc. Penny Marschall, ITN, Timișoara.

Mai urmărește:
– alte înregistrări din revoluția din Timișoara la pagina Revoluția din Timișoara (înregistrări audio-video)
– Reportaje ale corespondenților străini despre revoluție la pagina Mass-media străină în 1989
– Procuror Romeo Bălan: Teroriștii din Timișoara, după 22 decembrie 1989 (12). Splaiul Peneş Curcanul (cazul Paraschiv Dominic)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.