Gripa aviară şi problemele prefectului Ovidiu Drăgănescu

Ovidiu Drăgănescu, prefectul de Timiş, are probleme. A fost filmat de nişte reporteri de la revista „Can-Can” cînd oferea 25000 de euro pentru a-şi prelungi şederea în post sau pentru a primi un alt post avantajos. Domnul prefect zice că a fost o înscenare, că a spus ceea ce a fost filmat că a spus doar la derută şi că de fapt el avea de gînd să-i denunţe pe cei care i-au propus acea afacere (dar n-a denunţat pe nimeni din 3 ianuarie, cînd a avut loc filmarea, pînă în 22 ianuarie, cînd aceasta a fost publicată). Nu ştiu care e adevărul dar observ că:

– Ovidiu Drăgănescu e în continuare prefect;
– În ultimele zile a devenit foarte activ în apărarea intereselor timişorenilor, mereu e prezent în presă cu vreo acţiune care arată vigilenţă faţă de interesele cetăţeanului.

Citesc în „Renaşterea Bănăţeană” din 6 februarie 2009 despre „şedinţa Comandamentului Antiepizootic Judeţean, condusă de prefectul Ovidiu Virgil Drăgănescu” care a fost convocată fiindcă „a crescut numărul cazurilor de gripă aviară – în China au decedat şase persoane la începutul acestui an”.

Deşi în ţara noastră nu s-a înregistrat nici un caz, autorităţile au decis să ia măsuri preventive”, scrie ziarul. Mai aflăm că „s-a adoptat o hotărîre a Comandamentului Antiepizootic, care a fost transmisă tuturor primăriilor din judeţul Timiş, în care se stipulează interzicerea lăsării păsărilor domestice în afara curţilor (…) echipe mixte formate din reprezentanţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Poliţiei, Direcţiei de Sănătate Publică şi Instituţiei Prefectului vor face verificări în localităţile judeţului pentru a vedea dacă se respectă hotărîrea”.

Deci, există şi anul ăsta gripă aviară (cum a existat mereu în ultimul milion de ani). Nu în România, ci în China. Din 1,3 miliarde de chineji, 6 au murit de gripă aviară. Dacă situaţia din România ar fi tot atît de gravă ca în China, proporţional cu populaţia am avea în România 0,1 morţi. Din acest motiv, în judeţul Timiş trebuie luate măsuri drastice de combatere a gripei aviare. În alte judeţe nu e nevoie de astfel de măsuri, fiindcă în alte judeţe prefecţii n-au fost filmaţi oferind mită, deci n-au nevoie să se arate hiperactivi în apărarea cetăţenilor tocmai în aceste zile.

În 2006, cînd a mai fost la modă gripa aviară în România (atunci în întreaga ţară, nu doar în judeţul Timiş; s-au omorît o mulţime de păsări, s-a instituit carantină în mai multe localităţi oamenilor fiindu-le interzisă deplasarea, s-au stropit cu dezinfectant toate maşinile care treceau pe anumite drumuri), după cum scria ziarul „Gîndul”, „pe piaţă au fost aruncate zeci de tone de carne de la ferma cu păsări infestate cu H5N1”, dar numărul românilor îmbolnăviţi cu gripă aviară a fost zero. Iar după cum spunea în „Adevărul” din 20 mai 2006 Petre Calistru, directorul spitalului de boli infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti, gripa aviară este „un business dictat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. (…) Există dovezi ale transmiterii virusului H5N1 la fermieri, dar fără ca aceştia să fi făcut boala. În cadrul unui studiu japonez efectuat în Vietnam pe 2.000 de lucrători din ferme, toţi aceşti 2.000 au avut serologie pozitivă pentru H5N1. După ce au văzut că sînt pozitivi, au mers în familiile acestor fermieri şi au constatat că niciunul dintre membri nu era seropozitiv. Concluzia este că virusul se transmite pe cale digestivă, şi nu pe cale aerogenă”.

Într-un articol publicat de mine în 2006 arătam că isteria gripei aviare este parte din politica Uniunii Europene şi a unor cercuri de interese de eliminare de pe piaţă a micilor producători. Petre Calistru este specialist în medicină umană, iar aplicarea politicii Uniunii Europene se face de către medici veterinari – aceştia pot vorbi cu mai multă seninătate despre diferite primejdii închipuite pentru sănătatea oamenilor.

Reproduc mai jos articolul meu din 2006. Cu litere cursive între parateze drepte sînt adăugiri recente.

Isteria gripei aviare (articol din 2006)

În urmă cu cîţiva ani, mass-media românească era preocupată de boala vacii nebune. Nu era post de televiziune care să nu vorbească despre acest subiect. Telespectatorii aflau îngroziţi despre diferite transporturi de conserve cu carne care n-au fost controlate. Faptul că numărul de cazuri de îmbolnăviri cu boala vacii nebune în România a fost zero nu avea importanţă. Sufleteşte ne-am integrat deja în Europa – problemele englejilor sînt şi problemele noastre.

Anul acesta [2006] guvernanţii şi mass-media au un nou subiect de isterizare a populaţiei: gripa aviară. În acest context, ziarele vorbesc despre obligaţia crescătorilor de păsări de a avea medic veterinar angajat permanent. Asemenea obligaţie doar marii producători o pot respecta. Micilor producători li se va interzice orice comercializare a producţiei. Dar poate tocmai asta se urmăreşte – eliminarea concurenţei pentru firmele mari, agreate de Uniunea Europeană. Aceeaşi veche manipulare cu protecţia consumatorului.

Mass-media primeşte bani din publicitate tot de la marii producători, deci e firească propaganda mass-media în favoarea acestora.

Sînt interese mari la mijloc, bani mulţi de cîştigat. Cînd aflăm că şeful Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală a aranjat cumpărarea substanţelor contra gripei aviare de la firma lui fiu-su apare legitimă întrebarea dacă nu cumva isteria gripei aviare este doar un pretext şi mijloc de manipulare a oamenilor, nu o preocupare sinceră a celor care crează această isterie [acelaşi Ştefan Nicolae, şeful IDSA, cercetat penal în trecut pentru afacerile cu gripă aviară, este recent acuzat că a transformat şi pesta porcină într-o afacere de familie].

Se ştie că gripa aviară a făcut, în întreaga lume, doar cîteva zeci de morţi (niciunul în România). Sînt alte boli care au pricinuit mult mai multe victime (chiar şi gripa obişnuită, umană). Petre Calistru, directorul Spitalului de boli infecţioase « Victor Babeş » remarca: “Există o teorie că ar putea să se întîlnească un virus de tip uman cu H5N1 şi să apară un virus cu potenţial pandemic. Această teorie ştiinţifică este atît de puţin probabilă, la fel cum s-a anunţat că în 2010 o cometă va lovi planeta Pămînt”.

Cititorii noştri trebuie însă să ştie: primejdia îmbolnăvirii cu gripă aviară este reală. Pentru cei care mănîncă păsări bolnave fără să fiarbă sau prăjească carnea, sau pentru cei care ating păsări bolnave sau găinaţul acestora şi apoi se ling pe degete.

Un gând despre „Gripa aviară şi problemele prefectului Ovidiu Drăgănescu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.