Cine e Natalia Morar, presupusă lideră a revoluţiei de la Chişinău

Actualizare (10 aprilie ora 16:04):Prin e-mail, Natalia Morar spune că nu e arestată.
Actualizare (9 aprilie ora 17:00): Natalia Morar a fost arestată!

Politologul rus Stanislav Belkovski, preşedinte al Institutului pentru Strategie Naţională din Moscova, scria, referindu-se la actualele demonstraţii de la Chişinău: „Aceste demonstraţii nu au, de fapt, un iniţiator principal. Informal, în fruntea tinerilor este Natalia Morar, o femeie talentată cu un mare viitor politic”, ne anunţă hotnews.

Natalia Morar, ziarista care a speriat Kremlinul
Natalia Morar, ziarista care a speriat Kremlinul. Sursa foto Grigory Pasko

Nu ştiu cît de adevărat este că Natalia Morar ar fi conducătoarea neoficială a protestatarilor de la Chişinău, ar putea fi şi o dezinformare a acestui Belkovski. Dar ştiu că Natalia Morar este o persoană de care s-a mai auzit şi cîteva date despre ea pot fi folositoare cititorilor.

Născută în 1984, Morar este (sau era) ziaristă la publicaţia rusească anti-Putin Novoie Vremea. Este căsătorită cu Ilia Barabanov, cetăţean rus şi ziarist la acelaşi ziar. În decembrie 2007 a provocat un mare scandal, cînd grănicerii de la aeroportul Domodedovo din Moscova au refuzat s-o lase să intre în Rusia, deşi ea locuise în Rusia de şase ani, era căsătorită cu un cetăţean rus, avea loc de muncă în Rusia şi ceruse cetăţenie rusească. Motivul expulzării a fost considerat atunci investigaţiile jurnalistice deranjante pentru Kremlin pe care le făcuse Natalia. Ziarul rusesc Kommersant din 17 decembrie 2007 făcea legătura cu investigaţiile legate de omorîrea lui Andrei Kozlov, viceguvernator al Băncii Centrale din Rusia şi asupra banilor folosiţi în campaniile electorale ruseşti. Vedeţi articolul ei „Banii negri ai Kremlinului” (ruseşte).

Uniunea Ziariştilor din Rusia a protestat faţă de expulzarea Nataliei Morar, primul caz al unui ziarist de la o publicaţie rusească care a fost expulzat din Rusia. „Surghiunul, preţul plătit pentru a-l înfrunta pe Putin”, comenta evenimentele ziarul britanic The Independent.

În februarie 2008, o nouă încercare a Nataliei de a intra în Rusia, împreună cu soţul ei (cetăţean rus) a fost oprită de autorităţile moscovite, motiv de nou scandal în presa rusească. Cu acest prilej, Igor Trunov, preşedintele Colegiului Central de Avocaţi din Moscova, declara ziarului „Nevasimaia Gazeta” că Nataliei Morar i s-a încălcat dreptul la liberă circulaţie, sugerîndu-i să se adreseze CEDO. Faptul a atras şi protestele lui Igor Iakovenko, secretar general al Uniunii Jurnaliştilor din Rusia, care a spus că este „o mare ruşine pentru ţară”, că „o ţară mare se teme de o jurnalistă tinerică, iar serviciile speciale mari şi puternice cred că tînăra şi talentata reporteră este periculoasă pentru Rusia”.

În martie 2008 Morar s-a plîns poliţiei moldoveneşti că a fost ameninţată cu moartea. Organizaţia „Reporters sans frontiers” a informat că Morar a depus o plîngere la CEDO legată de refuzul Rusiei de a o lăsa să intre în această ţară.

Despre cazul Morar au scris: Wall Street Journal din 17 decembrie 2007, agenţia Reuters din 16 decembrie 2007, The Financial Times din 16 decembrie 2007, Associated Press din 29 februarie 2008. Aidan White, secretarul Federaţiei Internaţionale a Ziariştilor, a calificat comportarea autorităţilor ruseşti faţă de Natalia Morar ca „absolut neacceptabilă”.

Ambasada Federaţiei Ruse din Chişinău i-a comunicat oficial lui Morar că nu i se va da cetăţenie rusă, fiindcă aceasta nu se dă celor care susţin schimbarea prin forţă a regimului constituţional din Rusia, după cum a scris ziarul Kommersant din 25 august 2008.

Morar ţine şi un blog în limba rusă (regret că nu înţeleg ce scrie acolo).

17 gânduri despre „Cine e Natalia Morar, presupusă lideră a revoluţiei de la Chişinău

  1. Domnule Marius Mioc, pe blogul Nataliei Morari scrie că informaţia despre arestarea ei este falsă. Acum am dat şi eu de el, tocmai scrisesem şi eu pe blog că este printre cei arestaţi (trebuie să revin asupra celor spuse, pentru că, uite că şi jurnaliştii realităţii.net au fost eliberaţi). Pe 9 aprilie, la 07.13 pm stă scris: „Информация о моем задержании является ложной. Со мной все в порядке” (traducere: „Informaţia despre arestul meu este falsă. Sunt OK.”)

    Acuma, nu ştiu: informaţia ar trebui verificată, pentru că putea posta şi altcineva în locul ei, cine ştie… Dacă ea a postat această infirmare, înseamnă că a fost un act de intoxicare sau o confuzie. Oricum, mă bucur că lumea se interesează de ceea ce se intâmplă acolo. Duşmanul nostru e indiferenţa.

  2. Nu este nevoie sa o venerati pe Natalia Morari, faptul ca s-a inhaitat cu Mushuk junior si cu Kiril Luchinski, ii sterg toate meritele de jurnalista si de patriot.

  3. duceti-va si asaltati televiziunea moldova 1
    si sa aratati tuturor republicii moldova ce se intampla la chisinau
    sa stie lumea ce se intampla si sa vi se alature in actiunile voastre
    cred ca o sa castigati foarte mult daca oamenii or sa vada ce se intampla de fapt
    ei acum vad doar filme si minciunile care vrea Voronin sa le stie lumea

  4. sincer,vreau sa cred ca vom putea schimba ceva…..locuiesc de 16 ani in romania si tot nu m-am obisnuit cu aceasta tara.toata lumea spune ca sa saturat dar nimeni nu face nimic,iar cei care fac sunt pusi la zid…..vreau sa cred ca moldovenii vor reusii si ca vor scapa dar sincer eu cred ca exista o singura solutie cam radica dar e singura….sa fie asasinat voronin………..cat despre natalia……curaj fata si nu te lasa…..sper sa deschida lumea ochii…..

  5. Salut, Marius!
    Si totusi, doar m-ai facut curios, insa fara a ne spune: Cine este Natalia Morari?
    Cred ca studierea evenimentelor din decembrie 1989 te-a rodat indeajuns incat acum, de exemplu, sa nu te mai intrebi „cine este Ladislau Tokes?” desi raspunsul, la o scara mult mai mica, i se potriveste si acestei Natashe…

    1. Şi eu sînt curios să aflu mai multe despre ea. Am fost printre primii care au scris (în limba română) că a avut un rol important în organizarea protestelor, văd că ziarul „Adevărul” o numeşte acum „creierul” revoltelor, deşi eu cred că fraţii Brega au avut un rol cel puţin egal cu al Nataliei.
      Fata are nişte atuuri importante – se pare că e deşteaptă (altfel nu ajungea un „caz” în mass-media rusă), are legături la vîrf cu politicieni ruşi (mai ales din opoziţie) – ceea ce poate fi un avantaj (Mircea Druc avea şi el legături în lumea politică rusească, trăise mare parte din viaţă la Moscova şi Leningrad). Ce nu cunosc este concepţia ei despre politica Republicii Moldova, exceptînd faptul că e împotriva comuniştilor. A scris niscaiva articole legate de Moldova sau de România? – este un lucru care ar trebui studiat. Nu doresc să fac speculaţii despre ea, aş prefera să găsesc informaţii sigure. Informaţiile din acest articol sînt sigure.

  6. NATALIA ITI UREZ SA AI PARTE DE LUCRURI BUNE IN CARIRRA PE CARE TIAI ALESO SI SA LUPTI PENTRU DREPTATE SI ADEVAR NU TREBUIE SA LASAM ISTORIA SA SE REPETE DAR SA NU OUITAM SI SA LUAM AMINTE DE LA TRECUT DAR AI GRIJA E FOARTE GREU IN DEMOCRATIE CU TOTI TREBUIE SA LUPTAM SA FIM NOI INSINEPAZNICI DEMOCRATIEI ,ESTE ADEVARAT DEMOCRATIA TREBUIE PAZITA DAR NU DE ORGANE ALE STATULUI PE BANI CONTRIBUABILOR ,DEACEIA REVIN ,SI SPUN DIN NOU IN FIECARE DIN NOI TREBUIE SA FIE UN DEMOCRAT IAR PRIN CEACE FACI SA FIE IN FOLOSUL TUTUROR CIND SE VA INTIMPLA ACEST LUCRU VA MAI TRECE TIMP DAR LUPTA NEINCETATA VA DUCE LA UN REZULTAT DAR ACEST LUCRU INPLICA MARII SACRIFICII EU UNUL NU POT DA IN LATURI I AE LA NICI UN SACRIFICU POATE ASTAI DESTINUL MEU SA MERG DESCULT SI ALTI FARA SCRUPULE IN ANONIMAT FRONTUL DEMOCRAT ROMIN A CAREI INITIATIVA IMI APARTINE DAR NU VOR SA SCOATA DOVEZILE EU LEAM CERUT ,AM SPUS ACEST LUCRURII PE CARE TREBUIE LUATE AMINTE LA REVEDERE ASTEPT STELA BOTNARENCO A MIRICA POATE VOM REUSI NATALIA

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.