Revistele „Memorial 1989” pe anul 2024 – în română și engleză

În anul acesta, pînă acum, asociația „Memorialul Revoluției” a tipărit 2 numere din revista „Memorial 1989” – buletin științific și de informare. Unul în limba română și unul în limba engleză.

Primul, în limba română, al 33-lea de cînd se editează acest buletin, conține un articol în amintirea lui Ioan Bînciu, fost vicepreședinte al asociației „Memorialul Revoluției”, recent trecut la cele veșnice (linc), studii ale lui Lucian Vasile Szabo, Eusebiu Narai, Adrian Szakacs, mărturii despre revoluție (Adrian Călin, Marius Bogdan, Daniela Indru Cacoceanu, Dumitru Culiban), selecție de articole despre revoluție din presa anului 1990 făcută de Alina Bînciu (fiica răposatului Ioan Bînciu), articole despre teroarea comunistă ale lui Marius Laurențiu Brotac și Denisa Elena Groza, relatări despre activități ale Memorialului Revoluției (majoritatea scrise de Simona Mocioalcă), declarații din procesul revoluției ale inculpaților Iosif Veverca și Ion Coman și o recenzie la cartea lui Andrei Ursu, Roland O. Thomasson și Mădălin Hodor – „Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția securității în decembrie 1989”, scrisă de Gino Rado.

Cel de-al doilea volum din 2024 al buletinului științific și de informare e în limba engleză. Bună ideea de a edita din cînd în cînd și o ediție într-o limbă de largă circulație a acestui buletin. Anterior „Memorialul Revoluției” a editat și un număr de revistă în germană. În acest număr în engleză, am și eu un articol – „Criminal cases of the Revolution”, care reprezintă traducerea comunicării pe care o făcusem în 2019 la simpozionul organizat de „Memorialul Revoluției” și care fusese tipărită (în românește) în cartea „După 30 de ani. Moștenirea otrăvită a comunismului” editată de  Asociația „Memorialul Revoluției” în 2020. Respectiva comunicare – „Cauzele penale ale revoluției” – am publicat-o și pe acest blog (linc).

Alte articole din această revistă în engleză a Memorialului aparțin lui Gino Rado, Lucian Vasile Szabo, Anette Cremer și Hilke Wagner, Mathew Signer, Adrian Szakacs, Liviu Țăranu, Simona Mocioalcă. Redau coperta a 4-a a volumului, care conține și cuprinsul acestuia. Observ o greșeală la titlul articolului domnului Lucian Vasile Szabo de la pagina 53 – la cuprins e pus titlul articolului următor care aparține lui Adrian Szakacs, iar în interiorul volumului titlul a rămas în limba română (Consecințele ignorării de către Ceaușescu a cererilor de reforme democratice), deși întreg volumul e în engleză.

Respectivele reviste se pot procura de la sediul asociației „Memorialul Revoluției” (str. Oituz 2B).

Mai citeşte:
Gino Rado – Activitatea Memorialului Revoluției din Timișoara în anul 2023
Gino Rado, noul președinte al asociației „Memorialul Revoluției”
Traian Orban și-a dat demisia din funcția de președinte al asociației Memorialul Revoluției
– Asociaţia “Memorialul Revoluţiei” s-a mutat în sediu nou
– 4 cărţi noi despre revoluţie
– Asociaţia Memorialul Revoluţiei – apariţii editoriale în 2010
– Destin ’89 – scurte impresii
– Asociaţia “Memorialul Revoluţiei” – 20 de ani de la înfiinţare. Precizări despre “culisele scrierii istoriei”
– Jaf la asociaţia “Memorialul Revoluţiei”
– Asociaţia “Memorialul Revoluţiei” e cu conturile bancare blocate. Activitate pe 2011
– Cărţi ale asociaţiei „Memorialul Revoluţiei”
– Asociaţia „Memorialul Revoluţiei” – bilanţ la 25 de ani
– Președintele Iohannis acordă asociației „Memorialul Revoluției” ordinul „Meritul Cultural”
– Guvernul Dăncilă a hotărît: Sediul Memorialului Revoluției revine la Ministerul Apărării. Asociația Memorialul Revoluției va mai avea drept de folosință maxim 5 ani

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.