Revoluţia din Timişoara (documente)


Linc scurt: http://wp.me/PjejF-8b

Pun aici lista articolelor cu documente scanate şi/sau cu înregistrări video şi audio de declaraţii despre revoluţia din Timişoara care pot fi găsite pe acest sait. Pentru înregistrări făcute chiar în timpul revoluţiei consultaţi pagina Revoluţia din Timişoara în înregistrări audio-video.

Inițial pe această pagină am pus și articole cu documente legate de pastorul reformat Laszlo Tokes. Ca urmare a înmulțirii numărului de documente despre respectivul preot care mi-au devenit disponibile și a articolelor pe acest blog despre acest subiect, am hotărît să fac o pagină separată despre dînsul. Așadar, documente legate de Laszlo Tokes și activitatea sa de dinainte și din timpul revoluției căutați-le la pagina Cazul Laszlo Tokes, nu aici.

Europa Liberă
Radio Europa Liberă din 18 decembrie 1989 despre revoluţia din Timişoara (audio) (cu relatare de martor ocular de la Timișoara)

Securitatea
Raportul serviciului de filaj al Securităţii Timiş din 19 decembrie 1989
Raportul Securităţii despre filajul făcut la locuinţa lui Tokes
Registrul comunicări teren al serviciului de filaj al Securităţii Timiş în decembrie 1989

Ministerul de Interne
Activitatea Inspectoratului M.I. Timiş în noaptea de 16/17 decembrie 1989
Jurnalul acţiunilor operative ale Ministerului de Interne Timiş – ziua de 17 decembrie 1989
Jurnalul acţiunilor operative ale Ministerului de Interne Timiş – 18 decembrie dimineaţa. „30 de femei violente cer cadavrele celor decedaţi”
Jurnalul acţiunilor operative MI Timiş – 18 decembrie 1989 dupămasa şi seara. “Dacă se mai bagă armata pe Calea Girocului ele vor lua copiii cadrelor militare şi îi vor pune în faţă”
Jurnalul acţiunilor operative ale MI Timiş – 19 decembrie 1989. „2 foşti subofiţeri de miliţie incită locatarii să dea foc apartamentelor cadrelor de miliţie şi securitate”
Jurnalul acţiunilor operative ale MI Timiş – 20 decembrie 1989. „Demonstranţii vor să ocupe postul de radio şi să se unească cu armata”
Jurnalul acţiunilor operative MI Timiş – 21 decembrie 1989. “La poarta tipografiei doi cetăţeni au cerut să se tipărească un manifest”
Jurnalul acţiunilor operative MI Timiş – 22 decembrie 1989. “Satchinez – 350 persoane în frunte cu conducerea primăriei vin la Timişoara”

M. Ap. N.
Verificarea armamentului securităţii şi miliţiei din Timişoara

Procesul de la Timişoara (al celor 25)
Mărturia lui Gherghe Sălăjan, ofiţer de securitate însărcinat cu cercetarea penală (înregistrare audio):
Generalul Velicu mi-a zis că miliţia cercetează prima dată şi după aia noi
Caraşcă cu 2 ofiţeri de miliţie au plecat la Bucureşti să ducă nişte dosare generalului Vlad
Consemnarea declaraţiei
Întrebările adresate martorului
Mărturia lui Gheorghe Diaconescu, fost procuror general adjunct al RSR (înregistrare audio):
Trebuia să fie un dosar istoric, prin care să aducă sancţiuni capitale
Despre incinerarea cadavrelor de la Timişoara (1)
Despre incinerarea cadavrelor de la Timişoara (2)
În 15 februarie l-am pus sub acuzare pe generalul Guşă
Declaraţie a generalului de securitate Emil Macri
O problemă rămasă de lămurit: teroriştii de după 22 decembrie 1989
Scrisoare către Curtea Supremă a lui Manase Tăşală, tatăl eroului martir Remus Tăşală
Dosarele revoluţiei – un sait cu documente despre revoluţia din Timişoara
Declaraţii ale generalului Emil Macri, maiorului Nicolae Mavru, colonelului Filip Teodorescu şi căpitanului Liviu Dinulescu
Declaraţii securiste despre revoluţia din Timişoara. “Informaţiile obţinute … nu au pus în evidenţă nici lideri şi nici amestecul vreunei puteri străine în producerea evenimentelor de la Timişoara. Raportarea acestor date … generalului I. Vlad a produs iritare şi chiar supărare” (Emil Macri)
Declaraţia şefului securităţii Iulian Vlad şi raportul securităţii către Nicolae Ceauşescu
Minciunile istoricului Cristian Troncotă. Declaraţia lui Iulian Vlad în procesul revoluţiei de la Timişoara
Declaraţia Angelei Rănescu, asistentă pe salvare
Timişoara, decembrie 1989. Asistentă de pe salvare: „Un ofiţer de armată ne-a spus că să ne întoarcem motivînd că ‘ăştia nu sînt oameni şi să nu mai plecăm din staţia de salvare’”
Declarația lui Tudor Postelnicu, fost ministru de interne
– Tudor Postelnicu despre cadavrele incinerate, generalul Vlad și colonelul Filip Teodorescu
Declarația lui Ion Coman, șeful represiunii de la Timișoara
– Ion Coman: „Îmi recunosc în întregime vinovăția… că am transmis ordinul dictatorului de a se deschide foc împotriva demonstranților… Adaug însă că alături de mine răspund direct pentru deschiderea focului în Timișoara, în primul rînd generalii Nuță și Gușe, cărora eu le-am ordonat să tragă”
Alte documente
Documente despre răniţii şi morţii revoluţiei timişorene
Reținuții revoluției din Timișoara
Duba cu arestați din 22 decembrie 1989

Justiţie (în afara „procesului celor 25”):
Cum l-a împuşcat miliţianul Vasile Bandula pe Vasile Moldovan la revoluţie
Declararea judecătorească a morţilor în revoluţie: cazul Radu Constantin
Declaraţie de torţionar: „Arăt că am exercitat violenţe împotriva celor doi la instigarea col. Sima, şeful securităţii
Deznodămîntul juridic al cazului Vasile Bărbat
Procesul miliţienilor învinuiţi de deschiderea focului la Catedrala din Timişoara în 18 decembrie 1989. Generalul Nuţă le-a cerut miliţienilor prezenţi la şedinţă “să nu dea dovadă de laşitate şi să deschidă focul, chiar dacă pe străzi vor fi cadavre peste cadavre”
Revizuirea în cazul Iosif Veverca, miliţianul osîndit pentru uciderea în decembrie 1989 a tînărului de 18 ani Ianoş Paris

Tatulici & Tatomir – „Povestea Timişorii”. Emisiune la TVR difuzată în 1991

– Playlist pe youtube cu întregul film: http://www.youtube.com/view_play_list?p=5BE39B16F3337A98
15 decembrie 1989
16 decembrie 1989
În jurul lui Tokes
Dezvoltarea mişcării revoluţionare în 16 decembrie 1989
Lupte între manifestanţi şi forţele de ordine
Calea Lipovei şi Girocului, 17 decembrie 1989
Groapa comună din cimitirul eroilor
Catedrală, 17-18 decembrie 1989
Recapitulare prima parte
Guşă şi Stănculescu la proces
Amintiri din arest
Răniţi împuşcaţi în spitalul judeţean?
Furtul cadavrelor
Claudiu Iordache despre 18 decembrie 1989
ELBA 19 decembrie 1989. Radu Bălan a zis: conducerea judeţului nu o mai deţin eu, rugămintea mea e să nu ieşiţi în stradă că o să vă împuşte
Agitaţie în întreprinderi, 19-20 decembrie 1989
Discuţii cu Dăscălescu, 20 decembrie 1989
Frontul Democratic Român
Starea de necesitate
Noaptea de 20/21 şi dimineaţa de 21 decembrie 1989. A sosit gîfîind primul om de jos care ne-a spus „vine 6 Martie!”. Pentru noi a avut acelaşi efect ca soldatul de la Maraton
Ne ţin în cazărmi şi ne-au indus în eroare să tragem în oameni nevinovaţi. Jos ucigaşii care ne-au dat ordine în acest sens!

Despre mine:
Sînt vechi membru al clubului posesorilor de NUP
NUP-ul încasat de mine în 1990
Declaraţie a mea din timpul revoluţiei
NUP-ul dat de Procuratura Militară Timişoara la plîngerea mea

18 gânduri despre „Revoluţia din Timişoara (documente)

  1. Dl Marius Mioc,

    Eu am retinut ca fara Curajul si Credinta Dlui Pastor Laszlo Tokes, Rascoala de la 16 Decembrie 1989 nu avea loc.
    Ma întreb cei ce critica Pastorul Laszlo Tokes, ce Revolutie au facut ? aparte sa sustina un guvern corupt plin de hoti la toate nivelele.
    Adevarata Revolutie ramîne de facut !`
    În conclusie; Dupa 19 ani Romîni nu sînt suficient de Maturi si Civilisati sa faca o adevarata Revolutie; democratica, culturala, sociala, economoca si laica, respectînd principiile DEMOCRATIEI, fara coruptie, infractori s.a.m.d. ramîne mult de facut !
    Poate pe o regiune mai mica am ajunge mai repede la adevarata Revolutie pasnica fara morti.
    Poate ca Timisoreni ar fi vrut Revoluria lor ! pentru Republica Banatenilor, unde democratia muliculturala, saciala sa fie cuvunte de aur, respectate de cetateni ne-Corupti, cu Spirit Cinstit ! Acesti oameni buni si respectosi Exista ? Atunci adevarata Revolutie e Ralitate si nu puci cum este astazi cazul.
    Daca ne place Libertatea si Democratia !
    Ce asteptam sane ne punem la treaba sa construim aceasta societate cinstita,

    1. marius nu te supara lasco tokes era aparat si de aici vitejia acum sper sa intelegi FRONTUL DEMOCRAT ROMIN nu zic mai multe sa vezi in vitor. noroc bun. dupa mine nu prea mai vad comentari le place stie adevarul sa scrie daca au de spus ceva.

  2. mariusevezi cit e ceasul spui de alti dar mai bine priveste asa cum team spus eu prin emei esti folosit de indivizi care te vor devora si cred ca au dreptate tot ei ,de ce simplu insasi tu ca persoana esti considerat hot ai furat lapte cel putin asa am inteles din diverse mesaje nu am cum sa verific dar daca este asa esti multumit ca ei bani la guvern nui bine laso balta cu revolutionarii esti considerat hot iar revolutia nu are nevoie de hoti ,iar daca sau inmultit in guvern inseamna ca voi va luptati pentru niste drepturi ne meritate , nu faci jocuri duble nu te supara , si mai ales spui ca teai inscris in frontul democrat romin, nui nevoie de oameni corupti sub nici o forma in SSPR BUCURESTI or mai fi si oameni care daca gindesc ca mine si au probe tu nu esti considerat revolutionar chiar daca nu tio spune ei tio spun eu ca sa sti,si este bine sa faci pasi cit mai repede pina nui prea tirziu oi fi vazut tu greseala pe urma dar regretele vin la urma , in cea ce ma priveste pe mine si frontul democrat romin pe care eu lam recunoscut si in numele lui sa murit si luptat. ai trecut de partea democratiei foarte bine dar nu cu merite deosebite. ai grija din prostie samurit in decembrie 1989 din lipsa de comunicare toti sint desteptii si sau inpuscat intre eii, nu a fost diversiunu si felul de a actiona a fost gresit . sau schilodit oamenii sa sti ca sint oameni care stiu si va lasa sa pa frigeti cu propria voastra zeama . la sfirsit iti recomand ca programul rtevolutionarilor este gresit chiar prin comentari imi dau seama ca cautati sa dati diverse interpretari chiar si cu asa zise bilete date de ziceti voi indivizi eu unul am dat si scris cu adresamea frontul democrat romin citite de dan iosif dar au ramas ne citite cele de la televiziune aceste bilete leam scris acasa si nu pe strada trebuie sa stiti , inchei cu rugamintea va furat peisajul finaciar nu va va tine de cald ca morti conform traditilor va blesteama frontul democrat romin mirica

  3. sa vezi si sacrezi dupa 20 de ani perju daniel spune de frontul democrat romin intrun comentar luat de reporter observator prahovean in 21 decembrie 2009 ora 10:39 de ce asa tirziu daca iesea in alegeri PSD nu isea nicodata la adevar frontul democrat romin mirica initiator , am spus si repet timisoara este primul oras liber de comunism in rominia dar FRONTUL DEMOCRAT ROMIN lati bagat in anonimat cine va rugat iliescu acum esiti si spuneti adevarul mirica FRONTUL DEMOCRAT ROMIN ,noroc bun telefon 0720175140 . sa nu te supere adevarul indreapta greseala si nu merge din greseala in greseala FRONTUL DEMOCRAT ROMIN MIRICA ,

  4. am urmarit niste comentari de puiu fesan si revolutionaru dinca cu care sint deacord dar vezi altu este demersul cum sint eu situatia mea ulisteanu florin imi inpune sa fac alt dosar ma reintorc la ilf si iau alte declarati pe motiv ca nu sint gasite cele vechi deci prin urmare ei pot spune acum ca sint aduse tirziu dupa circa 5 ani pai nui adevarat unde este dosarul care a fost si avizat certificatu de revolutionar care mil da abia in 2002 pe motiv ca sa pierdut , si uite asa poate spune ca sint false este ridicol ce se intimpla uite comunisti cum arata face sa dispara acte dar vinovati sint acesti lideri de revolutionari in ce priveste la ploiesti sa tina cont acesti indivizi care verifica dosarele sa verifice dupa declaratile vechi bsi pe urma sa se vada undei falsul revolutionar am vazut ca arata niste adeverinte in alb cine lea dat certificate acestor indivizi cred ca are si preschimbate , dupa cum vam spus am declarat frontul democrat romin in memorile mele dar nu am vrut sami arat rolul meu de initiator , sa verifice declaratile si actele din dosar din 1990 ca dupa aceia am adus altele tot de la acelasi persoane ca asa a cerut ulisteanu florin deci cine este vinovat ulisteanu florin actele de la dosar sint din 21 22 decembrir 1989 si dosarul cnsas din 1987 deci eu nu fac referire la frontul democrat romin pe care ion iliescu la stropit cu noroi si la bagat in anonimat cu ajutorul unora care dupa revolutie sau minjit de rahat comunist a tradat si uite de3 unde vine greselile cum le indreptam ,numai cu FRONTUL DEMOCRAT ROMIN initiatorul mirica si nu inputiti care sau dedat cu comunisti pentru avantaje care duce rominia intralta directie si nu cea visata de eroi revoluti romine INCA O DATA NU FITI PROSTI LUMEA ESTE PLINA VREM DESTEPTAREA ROMINIEI SI NU NANI, NANI , ASTAZI AM VAZUT INREGISTRAREA DINCA ESTE UN MODEL AGRESIV DE OM INPOTRIVA MINCIUNI SI USOR MANEVRAT DE POLITICIENI DIN SSPR SA CEARA ALTE ACTE CARE A FACUT OBIECTUL DOSARULUI PAI DACA I SA DAT CERTIFICATU IN 200 IAR ACTELE DE LA DOSAR SINT DIN 2007 CUM SA DEA CERTIFICAT IN ACEST FEL SAU PUI FELUL CUM MI LA DAT MIE DEPUN ACTELE IN 190 IMI DA CERTIFICATU IN 2002 PE MOTIV CA A FOST PIERDUT ORIGINALUL , IMI CERE LA DOSAR ALTA DOVEZI DECLARATILE DE MARTORI DIN NOU CA ASA SCRIE LA LEGEA 314 DOMNILOR DIN SSPR SINTETI PROSTI SAU HOTI DECIDETIVA CE FACETI VOI ACOLO IN FELUL ACESTA COMUNISTI ISI BAT JOC DE ADEVARATI REVOLUTIONARII SI CULMEA VA PROSTESTE SI PE VOI DIN SSPR PLECATI FRATILOR DIN SSPR CA SINT UNUL CARE NU VA MAI INGHITE VA ROG INCA DESTEPTATIVA CU ADEVARAT SI NU INPUSI DE INTERESE VA JUPOI DE VII ACUM DUPA 20 DE ANI NU AM PUTUT RABDA SI AM DECIS SA MA AUTO DENUNT CINE SINT CE ROL AM AVUT IN DECEMBRIE 1989 AVETI GRIJA CU NU SINT DINCA CARE ESTE SI EL REVOLUTIONAR DAR ARE LACSUS CARE NU ESTE BUN SI NU ESTE SINGURUL DAR SE FOLOSESTE DE EL ASTAI PAREREA MEA CIND GRESESTI ESTE UNA CIND FACI PROSTI ESTE ALTA CIND VREI SA PROSTESTI CU UN OM DE O CAPACITATE INTELECTUALA CAUTI DE TIPUL DINCA , ASTAI UN ADEVAR IN CEA CE AM VAZUT IN REPORTAJUL COMENTAT , ACEST FRONT DEMOCRAT ROMIN NU ARE CA OBIECT INDOBITOCIREA SIARE CA OBIECT MARIREA ORIZONTULUI DE CUNOASTERE INTELECTUALA CA FIECARE SASI DEA SEAMA PINA UNDE POATE MERGE SPER SA NU FIU INTELES GRESIT CA ASAI LA ROMINI II ARATI DRUMUL SI PE URMA AI SANSA SATI DEA IN CAP SINT PATIT SPUN DIN EXPERIENTA SI NU DIN AUZITE SAU VAZUTE , FIT ALATURI DE FRONTUL DEMOCRAT ROMIN SA INCEPEM STRINGEREA DE SEMNATURI 0244480655 SAU 0720175140 ASTEPT CONTACTAREA NU FACETI ALTE ACTIUNI CA NU SINT DE INTERES DECIT PERSONAL ACEASTA FORMATIUNE A FOST CREATA IN TIMPUL COMUNISTILOR IN ILEGALITATE ACUM DORESC SA O INSCRIEM IN REGISTRU JURIDIC AM DOSARUL FRONTUL DEMOCRAT ROMIN NU TREBUIESTE DECIT REACTUALIZAT CINE NU CREDE SA VINA SAL VADA VA MULTUMESC CA AT FOST ALATURI DE FRONTUL DEMOCRAT ROMIN SI INPREUNA AM DARIMAT UN REGIM COMUNIST NU MA INJURATI CA NUI BINE INJURATE PE TINE ASTEPTI CE ASTEPTI… NOROC BUN MIRICA TRAIASCA FRONTUL DEMOCRAT ROMIN 1974 ALBA IULIA .

  5. Pentru Mioc.
    Micutzule , sunt curios de unde ai tu transcripturile emsiunilor ‘Actualitatea Romaneasca ‘ ale Europei Libere?
    Eu unul stiu de unde le poti avea.
    Era o singura institutie in Romania care avea dotarile necesare si putea face acest lucru in inainte de ’89 .

    Si ca sa incheiem aici cu parerile tale si cu sursele tale de informatie despre ‘revolutie”, vezi mai jos de unde provine cifra de 60.000 de morti de la Rivolutie.
    Cata diversiune mizerabila si cata manipulare fara scrupule…..de acord?

    Mie mi-a luat fix 5 minute ca sa gasesc confirmarea celor sustinute anterior si uite , ca s-o prafrazez pe Coana Leana, muza ta de suflet :uite ca ti-am pus dovada pe masa .
    Astept sa-ti dai demsia din toate kkturile de ONG in care te-ai oplosit degeaba.
    Daca nu , ramane cum am stabilit :
    ori esti un dobitoc perevers , chipurile ‘ istoric’ , ori esti un diversionist ordinar. tertium non datur.

    ”La ora 17.00, Europa Liberă informează despre o conferinţă a ministrului de externe ungar, la care acesta a declarat că potrivit unor informatii credibile, în vestul României au loc ciocniri între forţele armate şi cele ale Securităţii. Se pare că unii soldaţi au refuzat să execute ordinele de a trage în demonstratii şi s-au alăturat manifestanţilor. Gyula Horn a informat totodată că potrivit informaţiilor deţinute, între 1000-2000 de persoane au fost ucise la Timişoara şi în împrejurimi, ca urmare a ciocnirilor dintre forţele Securităţii şi demonstranţi”.
    ”În dimineaţa zilei de 22 decembrie, Europa Liberă difuzează o ştire primita de N. C. Munteanu, de la cineva, cu o voce gâtuită de emotie, care a spus că la Timişoara ar fi fost „4632 morti, 1282 de raniti în spitale, unii în judete apropiate”. „Cifra ni se pare foarte mica [comentariu Emil Hurezeanu -n.n.]. 13214 arestări şi 7613 condamnari la moarte! Deci la Timisoara! Cifrele respective ar fi fost discutate într-o sedinta cu usile închise a Cabinetului 2 a Comitetului Executiv, miercuri seara”.
    Aceasta cifră este preluată şi de Radio Budapesta, care la ora 16.00 transmite: „Radioul liber de la Timişoara a anunţat la ora 15.08… 4326 morti”.
    23 decembrie. Reuter, 15.16, Belgrad: „Tanjug a relatat din Bucureşti că în timpul întregii saptamâni de violenţe au fost omorâţi cel puţin 12 000 de oameni”. R. B., dupa ora 18.000, relatare Józef Orosz: „Surse ponderate susţin că până acum numărul victimelor revoluţiei române se ridica la 70 000-80 000. Numarul ranitilor ajunge la 300 000”. Iata si câteva stiri din ziua de 25 decembrie. La ora 12-14, Associated Press, citeaza Radio Budapesta ca spunând ca 70 000-80 000 de oameni ar fi fost omorâti de când a început în decembrie revolutia care l-a rasturnat pe ultimul conducator stalinist din blocul sovietic.
    „Numarul ranitilor a atins cifra de 300 000″ a spus Radio Budapesta. Stirea, ca si cea referitoare la victime, este imposibil sa fie verificate”.
    Aceeasi agentie revine, la ora 13.18, cu o declaratie a ministrului Sanatatii de la Bucuresti care apreciaza ca în întreaga tara sunt mai multe mii de victime… În ceea ce priveste cifra data de Radio Budapesta, 70 000 de morti din 17 decembrie, începutul revoltei în Timisoara, ministrul român a apreciat-o ca fiind „foarte exagerata”.

    In fine, si o ştire prezentata de E. Hurezeanu, la Europa Libera, în jurul prânzului: „Se ofera un numar al victimilor care, as spune, deja cprespunde cu cel transmit astazi dimineata – dar pentru care nu aveam o confirmare – la ora 6.00 de colegii britanici de la serviciul mondial al BBC, peste 60 000 de victime”.
    „Aceste stiri contradictorii, noteaza d-na Conovici, au circulat de multe ori dupa principiul bumerangului; s-au întors uneori împotriva românilor care, de altfel, le-au preluat fara discernamânt”.

    Sursa : 1998-12-02 (Magazin istoric nr.12) Editura Casa Radio.

    1. Domnul Paulian Păsărin este un vechi client al meu, pe care l-am remarcat încă din 2002, cînd lansa la OTV minciuni sfruntate despre problema celor 40 de cadavre incinerate de la Timişoara, în contextul eforturilor disperate de a fi scoşi basma curată generalii Chiţac şi Stănculescu. Am scris despre el în revista timişoreană „VIP în Banat” din februarie 2002, articol republicat în 2003 în cartea mea „Libertatea şi politrucii” http://procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/mmioc/libpol/docs/07pasari.htm
      În 2009, aceleaşi minciuni despre cele 40 de cadavre de la Timişoara au fost publicate într-o mulţime de locuri pe internet, sub forma unui articol care prezenta un interviu cu „fostul colonel în rezervă Paulian Păsărin, fost şef al fostului Serviciu de Contraspionaj al Preşedintelui Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, care a condus serviciul de la înfiinţarea sa, în anul 1974, până la dizolvare, în decembrie 1989″. Unul din locurile de publicare a interviului a fost blogul lui Sorin Platon, unde am intervenit cu un comentariu http://sorinplaton.wordpress.com/articole-pamflete-studii-etc/articole/o-alta-revolutieacelasi-rezultat/
      Cu întîrziere a văzut Păsărin comentariul meu şi de aia a intervenit acum aici.
      În articolul de pe blogul lui Platon se mai scrie: “De precizat că Paulian Păsărin a murit în anul 2007, iar apropiaţi ai săi ne-au declarat că ultimele sale cuvinte au fost: “Mi-au făcut-o şi ei mie.””. Deci nu mi-e foarte limpede dacă cel care iscăleşte aici „Paulian Păsărin” este ăla care spunea minciuni despre revoluţie în interviuri (caz în care ştirea despre moartea sa – „mi-au făcut-o şi mie” – e uşor exagerată) sau un impostor care doar îi foloseşte numele.
      În interviul respectiv Păsărin spune şi alte prostii. De pildă că Bush şi Gorbaciov s-au întîlnit la Malta în „vara lui 1989”. De fapt, întîlnirea Bush-Gorbaciov a avut loc abia în 2-3 decembrie 1989. Vezi https://mariusmioc.wordpress.com/2008/12/04/4-decembrie-1989-intrunirea-tarilor-membre-in-tratatul-de-la-varsovia/ , unde am pus şi un ziar sovietic (limba „moldovenească” cu litere chirilice) care relata despre acea întîlnire (faceţi clic pe imagine).
      Pe lîngă blogul lui Sorin Platon, interviul păsărinesc l-am găsit reluat recent şi pe saitul Partidului Naţional Democrat Creştin http://pndc.com.ro/2010/08/11/interviu-col-r-paulian-pasarin-dezvaluiri-socante-despre-revolutia-romana-din-1989/index.html . Am scris şi acolo un comentariu, dar văd că administratorul acelui sait nu l-a aprobat. Aşa o fi democraţia creştină.
      Dar să răspund la întrebări. De unde am transcripturile emisiunilor „Europei Libere”? Le-am făcut singur, după înregistrarea audio pe care am găsit-o pe internet. Iar lincurile care îngăduie celor interesaţi să asculte înregistrarea acelor emisiuni au fost indicate pentru cititorii blogului.
      Revista „Magazin Istoric” din cîte ştiu avea redacţie proprie, nu înţeleg ce legătură are cu Editura Casa Radio. Dar despre revoluţie s-au scris o mulţime de tîmpenii care pot fi acum susţinute cu referinţe bibliografice (ziare, reviste, cărţi, emisiuni TV), cum e şi în cazul, deja analizat de mine, despre cele 40 de cadavre https://mariusmioc.wordpress.com/2009/02/02/misterul-celor-40-de-cadavre/ . Oricum, remarc în cele citate mai sus: o relatare despre 1000-2000 de morţi (mult sub cei 60000 vehiculaţi de FSN la procesul Ceauşescu) fără dată precizată, alta cu 4600 de morţi din 22 decembrie 1989, cînd răsturnarea lui Ceauşescu era aproape realizată (mişcarea populară de la Timişoara n-a fost cu nimic stimulată de acea relatare tîrzie, greva generală se declanşase deja în 20 decembrie, înainte de pretinsa dezinformare a Europei Libere), şi relatări de după preluarea puterii de către FSN, adică nerelevante (au intervenit după ce TVR a prezentat imaginile apocaliptice cu luptele din Piaţa Palatului şi a lansat zvonurile despre terorişti).

  6. Buna ziua,

    As dori sa stiu daca in timpul evenimentelor s-au refugiat persoane intr-un muzeu. Nu stiu care muzeu, dar am auzit povesti ale militarilor care au tinut sub foc muzeul respectiv. Ma intereseaza numele muzeului si contextul refugierii persoanelor acolo.

  7. pastorul lasco tokhes nu este initiatorul revoluti romine cum il caracterizeaza pe tv daca nu termina cu autonomia se va duce in ungaria sa faca autonomie ca rominia este una singura si fara autonomie a diverselor tinuturi pe planuri etnice este al doilea mesaj pentru pastor lam aparat democratic acum tot democratic il rog sa respecte legile rominiei daca nui plac sa ceara ungariei sa-l primeasca FRONTUL DEMOCRAT ROMIN nui descreditare si un adevar pe care aceast pastor la ingropat alaturi de alti parlamentari rominii tel 0720175140

  8. Daca razvan ungureanu vine la guvernare vom face doua ROMANI una de drept si alta de autonomie asta da zic uni eu zic nu ROMANIE una singura si nu autonomioe limba vorbita ROMANA cine nu o vrea este alegerea lui dar buletinul nu va fi de roman si de limba pe care o vorbeste democratie inteleasa gresit , duce la dezavantaje si nu avantaje stiu ce gindesc popoarele si ce vor ele nu se poate ungurene ma cunosti darima acest mit pe care l-ai aprobat cind ai fost ministru prim , si iti voi urmari toate iesirile in public poate te gasesc si in PLOIESTI SA ITI PUN ACEASI INTREBARE PE CARE O OCOLESTI, PRESEDINTELE ROMANIEI SPUNE DREPT SI FARA OCOLISURI NU MENAJEAZA PE NIMENI AI AUZIT ASTAI FUNCTIA DE PRESEDINTE , AI UN PROGRAM BUNICEL DAR ASTA CU AUTONOMIA TE DEZAVANTAJEAZA , fara autonomii ai auzit , ungurene, cine citeste si poate da mai departe mesajul FRONTUL DEMOCRAT ROMAN semneaza MIRICA A GHEORGHE CU TEL 0720175140, ASTEPT .

    1. Era expusă la asociația Memorialul Revoluției, cînd sediul acesteia era pe str. UNgureanu. Acum sediul asociației s-a mutat pe str. Oituz 2B și n-am mai văzut-o expusă, dar cred că au încă harta asta, pe care ei au întocmit-o.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.