Procuror Romeo Bălan: Teroriștii din Timișoara, după 22 decembrie 1989 (16). Zona Freidorf

cartiMemorial_0001Continui serialul cu investigațiile parchetului militar despre teroriștii din Timișoara cu prezentarea întîmplărilor din cartierul Freidorf. E vorba de fragmente din cartea “Victimele revoluției. Timișoara 1989″ scrisă de procurorul pensionar general (r) Romeo Bălan și apărută în 2011 la editura Memorialul Revoluției din Timișoara.

Vezi și fragmentele anterioare despre teroriștii din Timișoara, prezentate pe acest blog:

Piaţa Operei
Bulevardul Republicii
Piaţa Libertăţii
Strada Oituz
Zona Take Ionescu
Bulevardul Revoluţiei
Calea Aradului
Poligrafia
Calea Lipovei
Zona Dorobanţi
Piața Traian
Splaiul Peneș Curcanul (cazul Paraschiv Dominic)
Gara de Est
Calea Girocului
Calea Buziaşului

Tot din cartea procurorului Bălan, mai citește Identificarea victimelor incinerate.

ZONA FREIDORF

În dupăamiaza zilei de 23 decembrie 1989, a fost rănit prin împuşcare Tărăbuţă Constantin, în zona Liceului auto din Timişoara, din cartierul Freidorf. Victima a relatat împrejurările în care a fost rănită:

„În luna decembrie 1989 lucram ca şofer la COMTIM Autobaza Beregsău. Eu locuiam în comuna Sânmihaiu Român şi în seara zilei de 23 decembrie am venit din cursă şi când am intrat în Timişoara am constatat că se trage. De obicei eu îmi parcam maşina la domiciliu şi direcţia pe care am luat-o a fost Cartierul Freidorf – Sânmihaiu Român. Când am ajuns în zona Liceului auto am hotărât să nu mai continui deplasarea şi să las maşina în parcarea de lângă parc şi să mă duc pe jos acasă. Am parcurs câţiva zeci de metri şi la un moment dat am simţit o lovitură la piciorul stâng şi apoi în dreptul.”[216]

Victima nu i-a văzut pe trăgători şi nu a putut da niciun fel de relaţii.

Tărăbuţă Constantin a suferit plagă împuşcată în treimea medie coapsa stângă şi în treimea inferioară coapsa dreaptă, leziuni ce au necesitat 25 de zile de îngrijiri medicale. S-a precizat că direcţia de tragere a fost de la stânga la dreapta şi uşor de sus în jos.[217]

În această perioadă au mai fost doi decedaţi prin împuşcare, ambii militari:

În dupăamiaza zilei de 22 decembrie 1989, locotenent major Savu Sorin, din cadrul Aeroportului Militar Timişoara s-a sinucis în incinta aeroportului cu arma din dotare. Mai mulţi martori oculari au relatat că ofiţerul s-a împuşcat în gură. Nu s-au putut stabili motivele pentru care Savu Sorin a recurs la acest gest. Nici familia nu a găsit vreo explicaţie. Probabil din cauza stresului acelor zile. Raportul medico-legal nr. 1056/A din 25.12.1989 confirmă varianta sinuciderii. Orificiul de intrare a fost situat în palatul dur şi dantura superioară iar orificiul de ieşire a fost situat occipital superior. S-a făcut menţiunea că tragerea s-a făcut din apropiere. Prin rezoluţia nr.61/P/1989 din 22.03.1990 Procuratura Militară a dispus a nu se începe urmărirea penală în cauză.

Soldatul Moldovanu Ion din U.M. 01926 Timişoara s-a împuşcat accidental cu arma din dotare în dormitorul unităţii în cursul zilei de 26.12.1989. În raportul medico-legal nr.1082/A din 27.12.1989 se precizează că orificiul de intrare a fost situat subclavicular în stânga iar cel de ieşire suprascapular stânga. Moartea a fost violentă şi s-a datorat plăgii împuşcate toracice. Martorii oculari au relatat că militarul s-a autoaccidentat din cauza stresului din acele zile.

Prin rezoluţia nr. 609/P/1989 din 19.04.1990 Procuratura Militară Timişoara a dispus a nu se începe urmărirea penală în cauză.

[216] Dosar nr.97/P/1990 al S.P.M., vol.VI, filele 156, 157

[217] Ibidem, fila 159

(va urma)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.