Zeci de mii de moldoveni cer la Chişinău unirea Republicii Moldova cu România (video)

Duminică 25 martie a avut loc în centrul Chişinăului o adunare populară, organizată în amintirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România (care a fost votată în 27 martie 1918 după stilul calendaristic vechi, dar fiindcă acum se foloseşte stilul calendaristic nou abia în 9 aprilie sînt 100 de ani de la acest eveniment istoric). În cadrul mitingului participanţii au cerut unirea cu România. Unirea cu România a fost deja votată în consiliile locale din 130 de localităţi ale Republicii Moldova şi în 3 consilii raionale, spre nemulţumirea preşedintelui Igor Dodon, care a constatat că „s-a îngroşat gluma cu unionismul” (linc).

O înregistrare video mai amplă (2 ore) despre mitingul de la Chişinău găsiţi pe youtube (linc).

Partidul Socialiştilor ceruse în parlament audierea conducerii serviciilor secrete şi a ministerului de interne pentru a afla ce măsuri iau aceste structuri pentru apărarea statalităţii Republicii Moldova în acest context. Iată dezbaterile din Parlamentul Republicii Moldova cu acest prilej.

După mitingul de duminică Igor Dodon a apreciat pe pagina sa de facebook (linc) că „unionismul a înregistrat azi un eşec umilitor”. În mesajul său preşedintele moldovean face şi referirea clasică la agenturili străine şi vorbeşte despre viitoarea scoatere în afara legii a unionismului: „Sînt sigur că după alegerile parlamentare din acest an vom avea o altă conducere, statalistă pro-Moldova, patriotică, social orientată. Viitoarea conducere va reface economia şi va oferi speranţă tuturor cetăţenilor. Iar unionismul va fi declarat în afara legii. Serviciile secrete străine nu vor mai organiza aici diversiuni împotriva statului nostru. Astăzi s-a confirmat vorba din popor că butoiul care mai tare hodorogește este pustiu. Așa s-a dovedit a fi și cu unionismul – după atîtea luni de propagandă, isterie și milioane investite, în PMAN s-a adunat doar un grup nesemnificativ de naivi și profitori, însoțiți de niște lideri politici compromiși și trădători de țară. În loc de Marea Adunare, a fost organizat un banal protest minoritar, cu lăutari și discursuri ofilite. Se confirmă că unionismul este un balon care se va dezumfla odată cu trecerea Centenarului. Unioniștii au strigat și s-au împrăștiat, iar Patria rămîne”.

În ceea ce mă priveşte, rămîn la părerea pe care am exprimat-o în 2006 (linc), după ce Vladimir Voronin fusese ales a doua oară preşedinte al Moldovei: „în Basarabia (partea controlată de guvernul Republicii Moldova), timpul a început să curgă, încet dar sigur, în favoarea românilor”. Iar în 2016 spuneam, comentînd scrierea unui expert din tagma marilor rusofobi, care consideră de neconceput să se recunoască apartenenţa Crimeii la Rusia, dar care susţin renunţarea completă la Transnistria (linc): „Basarabia este o pară mălăiață care trebuie lăsată să se pîrguiască ca să cadă în brațele țării-mamă. Singurul contencios real între România și Rusia e legat de Transnistria”.

De menţionat că, pe lîngă localităţile din Republica Moldova care au votat declaraţii în favoarea unirii, şi în România a început votarea unor asemenea declaraţii. Printre altele, unirea a fost susţinută cu vot unanim şi în Consiliul Judeţean Timiş (linc).

Mai citeşte:
– Scriam în aprilie 2006: în Basarabia, timpul a început să curgă, încet dar sigur, în favoarea românilor
– Ultimele date ale recensămîntului din Republica Moldova (articol din 2006, în care comentam recensămîntul din 2004)
– Mircea Druc: „Cînd am venit la Bucureşti m-a şocat teama patologică faţă de ruşi”
– Propunere de curățire etnică a Transnistriei în folosul Rusiei dar pe cheltuiala României, prezentată propagandistic ca slujind ideea națională românească
– Datele recensămîntului din 2014 din Republica Moldova
– Fostul șef al serviciilor secrete moldovenești de pe vremea lui Voronin votează pentru înlocuirea „limbii moldovenești” cu limba română în constituția Republicii Moldova (video)
– Igor Dodon după eșecul vizitei lui Dmitri Rogozin: „Vin cu un mesaj către cetățenii care astăzi m-au sunat… Fiți de-a gata, atunci cînd o să vă spun, să fiți la Chișinău!… Se-apropie momentul cînd o să trebuiască să-i punem la punct pe fiecare” (video)
– August 1988 la Chişinău: “Sînt indignată de faptul că la acest cenaclu se vorbeşte numai în limba moldovenească, în centrul oraşului, unde zilnic vin foarte mulţi turişti. Mă miră că miliţia nu întreprinde nimic”
– Adversarul vostru electoral e Partidul Comunist
– articole din presa basarabeană în perioada gorbaciovistă la pagina RSS Moldovenească 1998-1990.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.