Oliviu Tocaciu explică la TVR treaba cu teroriștii: „Cei care nu se vor preda pînă la ora 17,00 în cursul zilei de joi vor fi judecați de tribunalele militare excepționale, după o procedură sumară, de excepție, pedeapsa aplicată fiind pedeapsa capitală (…) Pînă acum s-au înregistrat cîteva cazuri de predare voluntară”

„Luptătorul Bănățean” din 28 decembrie 1989 redă cele rostite la TVR de către Oliviu Tocaciu, membru al CFSN, referitor la teroriști. Tocaciu dă o definiție a „teroristului” și explică comunicatul-ultimatum al CFSN care cerea ca toți teroriștii să se predea pînă în 28 decembrie 1989 ora 17 (deci nici vorbă de încetarea activităților „teroriste” odată cu executarea soților Ceaușescu), anunțînd că cei care se vor preda vor beneficia de clemență, iar ceilalți vor fi pedepsiți cu moartea. Deasemeni, mai anunță că există cazuri de teroriști care s-au predat voluntar. Redau acest articol pentru cititorii mei.

Precizări făcute la Televiziune de avocatul Oliviu Tocaciu, membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale

Mai înainte de a face precizările cu privire la terorist, la actele de terorism, se impune a preciza că în țara noastră Codul penal, cu excepția dispozițiilor expres abrogate prin Decretul recent publicat, este și rămîne în vigoare, pînă la adoptarea unui nou cod penal. Ca atare, săvîrșirea infracțiunilor prevăzute de Codul penal atrage răspunderi penale pentru cei care le săvîrșesc și care vor fi judecați ținînd seama de faptele săvîrșite. Dată fiind starea excepțională în care ne găsim prin continuarea împotrivirii elementelor teroriste la cuceririle pe care le-am realizat, a fost necesară emiterea acelui Comunicat și ultimatum care dă posibilitatea ca elementele teroriste să se predea pentru a se curma astfel vărsarea de sînge în continuare. Înainte de toate trebuie să precizez ce se înțelege prin terorist. Menționez că toate prevederile legale care vor veni în completarea Comunicatului-ultimatum vor fi la rîndul lor publicate pentru a nu exista nici o neînțelegere.

Este declarat terorist și declarată ca atare persoana care poartă asupra sa armă de foc sau armă albă, muniție, explozivi sau orice alt mijloc de distrugere ori aparatură de emisie-recepție și care, folosindu-se de astfel de mijloace, luptă cu ele împotriva Frontului Salvării Naționale și a cuceririlor României libere.

De asemenea, este considerat terorist și declarată ca atare persoana care răspîndește sau publică zvonuri sau informații exagerate sau tendențioase cu privire la situația excepțională cu scopul derutării populației civile și creării stării de panică, ori în scop de diversiune.

În fine, tot terorist va fi considerată și declarată ca atare persoana care ține legătura cu teroriștii sau favorizează actele de terorism.

După cum s-a reținut, s-a fixat un termen și o dată, respectiv, o oră pînă la care teroriștii au posibilitatea să se predea și acest lucru trebuie înțeles că vine în avantajul lor pentru viitor, întrucît le va da șansa de a se reintegra în societate, în societatea pe care noi vrem s-o construim, mai exact, pe care poporul vrea s-o construiască. Teroristul care se va preda pînă la data de 28 decembrie 1989, ora 17,00 potrivit prevederilor Comunicatului-ultimatum, va fi judecat cu acordarea de circumstanțe atenuante, fiindu-i comutată pedeapsa capitală în pedeapsă cu închisoarea. Cu alte cuvinte, cei care nu se vor preda pînă la ora 17,00 în cursul zilei de joi vor fi judecați de tribunalele militare excepționale, după o procedură sumară, de excepție, pedeapsa aplicată fiind pedeapsa capitală. Cuantumul pedepsei cu închisoarea se va stabili potrivit pedepselor prevăzute în Codul penal sau în legile penale speciale pentru infracțiunile contra vieții și sănătății, infracțiune de defetism, infracțiunile la regimul juridic al armelor de foc și armelor albe, munițiilor și explozibililor săvîrșite de cei în cauză.

Teroristul care, înțelegînd umanitarismul ultimatumului dat de noi, se va preda pe sine și va preda pe unul sau mai mulți teroriști – care refuză să înceteze lupta după data și ora stabilită – vor beneficia de o clemență sporită, mergînd, de la caz la caz, pînă la grațierea totală a pedepsei.

Repet încă o dată: dispozițiile speciale în completarea Comunicatului-ultimatum vor fi publicate.

Pînă acum s-au înregistrat cîteva cazuri de predare voluntară tocmai pentru că Frontul Salvării Naționale nu urmărește o răzbunare, nu urmărește să răspundă prin teroare, înțelege să adopte măsurile cuvenite pentru o justă proporționalizare a gravității faptelor și a pedepselor de la caz la caz.

Mai citește:
– alte articole din ziarele din perioada revoluției la pagina Presa românească 1989-1990
– articole cu înregistrări video din emisiunea televizată din decembrie 1989 la pagina TVR în decembrie 1989.

Un gând despre „Oliviu Tocaciu explică la TVR treaba cu teroriștii: „Cei care nu se vor preda pînă la ora 17,00 în cursul zilei de joi vor fi judecați de tribunalele militare excepționale, după o procedură sumară, de excepție, pedeapsa aplicată fiind pedeapsa capitală (…) Pînă acum s-au înregistrat cîteva cazuri de predare voluntară”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.