Timișoara după împușcarea soților Ceaușescu: „Colonelul Sima e în închisoare așteptîndu-și judecata… Este improbabil că îi va fi îngăduit să-și păstreze viața” (video)

Reportaj al televiziunii britanice ITN din Timișoara, în decembrie 1989, după împușcarea soților Ceaușescu. Imagini din centru, unde lumea discută omorîrea Ceaușeștilor, de la casa fostului șef al securității Timiș, Traian Sima, care fusese arestat, și din fabrici, unde muncitorii își alegeau o nouă conducere. Subtitrare în română disponibilă, trebuie s-o activați. Între paranteze drepte cu litere cursive am adăugat un comentariu al meu.

Tălmăcire înregistrare:
0:01 Colin Baker: Clopotele din Timișoara nu sună în semn de doliu pentru moartea unui președinte, ci pentru a sărbători un nou început. Cu fiecare oră care trece, tot mai mulți oameni ies pe străzi. Li s-a spus că Ceaușescu e mort, dar pot ei să creadă asta?
0:15 Cetățean: Eu cred. Nu sînt 100% sigur. Aș vrea să văd personal.
0:22 Colin Baker: Mulți oameni au murit în piață. Clădirile sînt însemnate cu urme de gloanțe. Urmele șenilelor de tancuri răspunzătoare pentru ucideri au devenit un altar în amintirea victimelor. Schimbarea a adus democrație, dar totodată nesiguranță.
035 Femeie: Nu știm ce e asta, democrația. Nu știm ce este.
0:42 Colin Baker: Șeful poliției secrete, colonelul Sima, a fosst arestat la el acasă. Ni s-a spus că s-au găsit la el bunuri de lux, mîncare, băuturi.
0:49 Reporter ITN: Colonelul Sima e acum în închisoare așteptîndu-și judecata. Este puțin probabil că îi va fi îngăduit să-și păstreze bunurile de lux. Este improbabil că îi va fi îngăduit să-și păstreze viața. [Prin decizia nr. 30 din 6 iunie 1997 a Curții Supreme de Justiție – linc, fostul șef al Securității Timiș a primit o pedeapsă de 15 ani închisoare – după contopirea mai multor pedepse – pentru omor deosebit de grav, tentativă de omor deosebit de grav și 200 de cazuri de arestare nelegală]
0:59 Colin Baker: O femeie acuzată că a fost una din agentele lui a fost reținută astă dimineață de lucrătorii dintr-o fabrică. Predată unui comitet al poporului, ea așteaptă cu nervozitate în timp ce ei dezbat ce să facă cu ea. Au predat-o armatei. Afară, muncitorii din fabrică care au adus-o sărbătoresc îndepărtarea spioancei din mijlocul lor. Există deasemeni o atmosferă de așteptări. Ei urmează să ia parte la primele alegeri libere. Aici, în cea mai mare fabrică din Timișoara, șefii de departamente, avînd instrucțiuni de la muncitori, s-au întrunit să aleagă un nou comitet al fabricii. Nu sînt obișnuiți cu dezbaterile. Libertatea de alegere este ceva străin, dar democrația cîștigată cu greu intră repede în funcțiune. Nicolae Popescu este ales director general Fostul director a fost arestat de popor. În hale, alegerile provoacă dezbateri aprinse. Democrația cîștigă teren în Timișoara. Omul zilei de ieri e mort. Lozincile și pancardele a 24 de ani de domnie pot fi acum distruse. Colin Baker, ITN, Timișoara.

Mai urmărește:
– alte înregistrări din revoluția din Timișoara la pagina Revoluția din Timișoara (înregistrări audio-video)
– Reportaje ale corespondenților străini despre revoluție la pagina Mass-media străină în 1989
– Fostul şef al securităţii Timiş: „Viaţa mea e distrusă 100%, şi cine mă finanţează pe mine
Declaraţie de torţionar: „Arăt că, am exercitat violenţe împotriva celor doi la instigarea col. Sima, şeful securităţii”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.