Republica Moldova. Demisia procurorului general. Atmosfera de acum de la Chișinău seamănă cu cea din România anului 1990

În campania electorală, una din temele principale ale blocului ACUM a fost ideea de a aduce un procuror general străin, care să fie cu adevărat independent și care va instaura dreptatea în „statul capturat” Republica Moldova. După ajungerea la putere, această făgăduială electorală a fost uitată (linc):

Blocul ACUM ar putea renunța la ideea numirii unui procuror general european. Asta după ce socialiștii au spus că vor în această funcție un cetățean al Republicii Moldova.
„S-ar putea să găsim un profesionist”, a spus co-președintele blocului politic, Andrei Năstase, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.
„Am spus că vrem procuror din străinătate, ca să ne asigurăm că nu are conexiuni cu nicio structură. Cineva spune că acest lucru va afecta statalitatea. Bineînțeles că va trebui făcut un compromis. Credeți că pe mine mă interesează naționalitatea celui care va recupera miliardele sau îl va pune la pușcărie pe Plahotniuc? Nu. Dacă facem un efort, așa cum am făcut-o la SIS, unde s-a găsit un profesionist din interiorul instituției care face treabă, s-ar putea să găsim un profesionist și la procuratură”, a declarat Andrei Năstase.

De remarcat că ministrul de interne Andrei Năstase nu spune că viitorul procuror general trebuie să facă o anchetă corectă, ci că trebuie să-l pună la pușcărie pe adversarul politic Plahotniuc. În țări civilizate acest tip de declarații ale politicienilor, prin care se dau indicații procuraturii pe cine să bage în închisoare, încă înainte de a începe o anchetă, nu se fac. Ele pot sluji și la CEDO celor acuzați ca dovadă că n-au avut parte de un proces corect.

Eforturile noii coaliții guvernamentale de la Chișinău (alianța Kozak, cum mai e numită, după numele viceprimministrului rus care a convins părțile să se alieze – linc) s-au îndreptat spre schimbarea procurorului general Eduard Harujen. Acesta fusese numit procuror general de fostul președinte Timofti, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, în urma cîștigării unui concurs în care au fost șase candidați (linc). În vederea asigurării independenței justiției, legea din Republica Moldova, ca și cea din România, de altfel, nu îngăduie schimbarea procurorilor imediat cum puterea politică dorește asta.
Asta nu e un lucru care să descurajeze puterea de la Chișinău. Dacă Harunjen nu-și dă demisia într-o săptămână, Dodon promite „alte acțiuni”, scria saitul „agora” de la Chișinău (linc):

Dacă procurorul general, Eduard Harunjen, nu-și va da demisia în cel mult o săptămînă, președintele Igor Dodon promite „alte acțiuni”. Mai exact, ar putea fi modificată Legea cu privire la Procuratură, astfel încît acesta să fie dat afară.

Copreședinții blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, deasemeni au cerut demisia lui Harujen, dar într-o primă fază, procurorul general a refuzat (linc). La cererile noii puteri a reacționat și Consiliul Superior al Procurorilor (linc):

Consiliul Superior al Procurorilor reclamă presiune politică din partea ministrului de Interne Andrei Năstase, după ce acesta i-a cerut preşedintelui CSP să convoace o şedinţă azi dimineaţă. Asta deşi şeful de la MAI nu are astfel de atribuţii, iar procurorii nu pot să se supună indicaţiilor venite de la Guvern. În aceste condiţii, Năstase este învinuit că încalcă principiul separării puterilor în stat şi încearcă să politizeze Consiliul Superior al Procurorilor. (…)

Reacţia Consiliului Superior al Procurorilor a venit după ce ieri Andrei Năstase i-a cerut pe Facebook președintelui instituţiei, Angela Motuzoc, convocarea unei ședințe pentru astăzi la ora 10:00. Ministrul de Interne a precizat că intenţionează să pună în discuție demersurile sale legate de activitatea Procuraturii în general și a procurorului Eduard Harunjen, în special. Mai mult decît atît, Năstase a venit cu un şir de solicitări către membrii Consiliului Superior al Procurorilor.

„Comunicatul de astăzi al CSP reprezintă cîntecul de lebădă al ultimului bastion al regimului autoritar și oligarhic al lui Plahotniuc”, a fost răspunsul lui Andrei Năstase (linc).

Ulterior, la propunerea coaliției PSRM-ACUM, parlamentul Republicii Moldova a adoptat o hotărîre prin care a declarat numirea în funcție, cu 3 ani în urmă, a procurorului general, ca fiind ilegală (linc). Trebuie spus că la momentul respectiv numirea în funcție a lui Harujen fusese deja contestată (linc), dar Curtea Constituțională respinsese contestația. Hotărîrea parlamentului nu are nici un temei legal și arată doar disprețul față de procedurile legale care caracterizează noua putere de la Chișinău. Ideea lui Dodon, de a se schimba întîi legea procuraturii și abia apoi să fie demis procurorul general, pare mai corectă din punct devedere al legii.

În paralel, în mijloacele de informare în masă de la Chișinău, s-a desfășurat o campanie agresivă pentru destituirea lui Harujen.

Atmosfera din Republica Moldova de acum seamănă cu cea din România anului 1990. Atunci se lansase ideea că oricine contestă FSN-ul e plătit de Rațiu, cei din actuala guvernare acuză pe oricine îi contestă că e plătit de Plahotniuc. Diferența e că totuși guvernul Maiei Sandu n-are popularitatea pe care o avea FSN în România în 1990, și există surse alternative de informare mai bune (nu ca în 1990 cînd exista doar televiziune de stat).

Se iau însă măsuri și cu sursele de informare. S-au sechestrat clădirile în care activează unele televiziuni ale lui Plahotniuc. Dar și televiziunea de stat a Republicii Moldova e supusă presiunilor, pentru a se conforma dorinței majorității guvernamentale. Un mic grup de cetățeni au început o grevă a foamei pentru a cere demisia președintelui Dodon. De fapt, după 4 zile au și încetat acțiunea (linc). Sigur nu e obligatoriu ca președintele să demisioneze de îndată ce cîțiva cetățeni fac greva foamei să ceară asta. Dar, după ce postul TV Moldova 1 a transmis un reportaj pe acest subiect, imediat au apărut presiuni asupra televiziunii (linc).

În final, procurorul Harujen a demisionat. Președintele Dodon a apreciat că în lipsa demisiei acestuia, un decret al său de destituire, pe baza hotărîrii parlamentului, ar fi fost la „limita buchei legii” (linc). Pe saitul Procuraturii Generale a Republicii Moldova s-a publicat următorul comunicat (linc), pe care-l reproduc și eu fiindcă probabil după scurt timp va dispărea de pe sait (arhivat și pe webarchive – linc):

ADRESAREA PROCURORULUI GENERAL

Nu noi alegem timpul, ci timpul ne alege pe noi.

Ultimele zile au fost cele mai zbuciumate din istoria Procuraturii Republicii Moldova.

După o perioadă de 3 ani de muncă titanică de reformare, împreună cu partenerii noștri occidentali, datorită căreia am obținut o instituție a procuraturii cu adevărat funcțională, care, în pofida contestațiilor de ultima oră, lucrează în interesul cetățeanului Republicii Moldova și nu a politicienilor, cu regret asistăm la o perioadă în care anumiți politicieni încearcă să-și subordoneze politic procuratura.

Pe parcursul ultimelor luni procuratura a fost supusă unor atacuri fără precedent în cei 28 de ani de la independență a statului, concertate în mod evident de grupuri de interese sau politicieni speriați de o procuratură profesionistă și independentă. De la atacuri mediatice și ponegrirea imaginii instituției procuraturii, evident orchestrate și sponsorizate de persoanele menționate, s-a ajuns la agresare fizică a procurorilor în plină stradă ziua în amiaza mare, s-a ajuns la devastarea și incendierea sediilor procuraturii, la amenințări cu răfuială, și altele.

Cauzele acestor derapaje sunt efectul faptului că unii s-au speriat de munca procurorilor care avansează în investigarea unor grave infracțiuni comise, inclusiv, de politicieni, și acționează în cel mai barbar mod, ilegal și neconstituțional, demonstrând că se îngrijesc mai mult de propriile interese, meschine de altfel, decât de interesul societății și nu vor să-și respecte propriile angajamente asumate în fața societății și a partenerilor occidentali.

Nu au contat pentru ei nici îngrijorările Comitetului GRECO față de modul abuziv în care Parlamentul de la Chișinău presează Procuratura Generală, îngrijorări care, pentru comparație, au fost puse în capul mesei în România și alte state în care în ultimii ani s-au făcut progrese reale în edificarea unor instituții cu adevărat independente și eficiente.

Nu i-a oprit pe unii politicieni ai zilei de azi nici apelurile experților cu renume din societatea civilă. În consecință, clasa politică a căzut până la nivelul absurdului marți 9 iulie anul curent în Parlament, votând o hotărâre de care, pe de o parte, râd și cei începători în știința juridică, dar care este totodată și foarte gravă ca efect, riscând să ofere temeiuri de revizuire a spețelor juridice pentru infractori de drept comun, fapt ne-imaginat pentru un stat care se vrea a fi unul de drept. Sau poate asta și se dorește?

În realitate, poate scopul lor nu este demiterea procurorului general, dar găsirea unei modalități prin care anumite dosare de rezonanță să poată fi revizuite și anulate pe un fals motiv legat de modul în care a fost numit procurorul general.

Or, anume Procurorul General și-a numit prin ordin adjuncții săi, șefii de subdiviziuni și de fapt toți procurorii din sistem, care în cei 3 ani au semnat zeci de mii de acte procesuale, zeci de mii de acte de învinuire și rechizitorii.

Toate aceste acte vor fi lovite de nulitate după principiul fructul pomului otrăvit, principiu juridic fundamental universal, care se aplică de mii de ani în toate statele.

Nu și în Moldova, unde azi legile și hotărârile se bazează nu pe principii notorii, ci pe emoții și profunde viziunii politice.

Stimate Domnule Președinte,

Prin hotărârea de marți a Parlamentului ați fost pus în situația de a decide dacă încălcați un număr mare de legi și Constituția, sau nu. Politicienii care au votat această hotărâre absurdă nu au dorit să-și asume ei încălcarea legilor și a Constituției, dar au pus pe umerii Dumneavoastră acest lucru. Știți la fel de bine ca și mine că nu puteți emite legal decretul de demitere a Procurorului General în aceste condiții, nu puteți emite un decret contrar Constituției care să creeze cel mai periculos precedent din istoria activității Procuraturii Generale, prin care orice grup de politicieni să poată demite sau anula activitatea Procurorului General în funcție de propriile interese și scopuri.

Partidele vin și pleacă de la guvernare, iar un precedent de acest gen ar crea posibilitatea ca orice formațiune care vine la guvernare să-și poată numi procurorul general și să poată anula activitatea celuilalt precedent. Sună absurd, dar este realitatea pe care o avem acum și cred că e important ca fiecare dintre noi, șefi de instituții sau politicieni, să ne asumăm deciziile pe care le luăm, inclusiv din perspectiva responsabilității pe termen lung.

În contextul celor menționate supra, întru curmarea riscurilor de ordin juridic provocate de hotărârea de marți a Parlamentului, una evident ilegală și anticonstituțională, dar și pentru a proteja imaginea Procuraturii Generale și munca întregului corp de procurori, îmi anunț demisia în temeiul literei a) alineatul 1) articolul 58 al legii Nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură.

O fac cu onoare, demnitate și responsabilitate pentru activitatea instituției pe care am avut onoarea să o conduc.

Sper că gestul meu să oprească atacurile furibunde asupra instituției, procurorii să fie lăsați să lucreze, să poată finaliza dosarele la care lucrează, inclusiv cele de răsunet, care îi vizează pe unii din zona politicului.

Îmi doresc, de asemenea, ca decizia mea să aibă și rolul de a stopa acțiunile ilegale împotriva independenței funcționării Procuraturii Generale, să pună punct acestui mod de a subjuga politic instituțiile de drept.

Mă adresez către colegii procurori.

Mi-a făcut o onoare să activez alături de voi, am simțit umărul vostru atunci când acesta a fost necesar, împreună am demonstrat un adevăr incontestabil – o echipă de profesioniști, atunci sunt uniți printr-un scop nobil, reușește multe lucruri bune.

Multe ne-am reușit, multe mai sunt de realizat, nu abandonați bunele intenții pe care ni le-am propus spre realizare, duceți la bun sfârșit politicile penale pe care le-am inițiat în vederea simplificării și eficientizării procesului penal, fiți curajoși în procese, fiți profesioniști și prompți în raport cu alți actori în justiție și păstrați mereu cu demnitate numele de procuror.

După demisia lui Harujen, primministra Maia Sandu a declarat: „Va trebui să răspundă pentru dosarele politice la intentarea cărora a contribuit” (linc).

Impresia mea este că nu dorința de dreptate, ci dorința de albire a unor dosare ale unor prieteni politici este cea care mînă în luptă actuala putere de la Chișinău.

În articolul Guvernul Filip din Republica Moldova a demisionat. Ghinili învinge? (linc), făceam o scurtă trecere în revistă a evenimentelor și dădeam niște proorociri pentru viitor. Scriam, printre altele: „se pregătesc de ieșire din închisoare toți corupții arestați pe vremea tiranului Plahotniuc, care sînt, n-așa, deținuți politici. Fostul primministru Vlad Filat (șeful politic de pe vremuri al Maiei Sandu) deja cere revizuirea procesului său (linc). Un alt adversar a lui Plahotniuc, Veaceslav Platon, va încerca și el să scape de închisoare. Condamnat la 18 ani închisoare de Judecătoria Chișinău pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari (linc) Platon este printre acuzatorii lui Plahotniuc. A făcut plîngere penală împotriva lui Plahotniuc și la DIICOT-ul din România (linc), prilej de articole manipulatorii în mijloacele de informare în masă atît din Chișinău cît și din București, cînd simpla înregistrare a plîngerii la DIICOT a fost declarată dovadă a vinovăției lui Plahotniuc”.

Între timp, domnul Vlad Filat și-a lansat, din închisoare, un sait propriu (linc). Deviza saitului este „Adevărul va învinge”.

Veaceslav Platon, altă persoană implicată în fraudele bancare din Republica Moldova, și-a activizat și el demersurile judiciare. A făcut plîngere penală în Ucraina pe motiv că autoritățile ucrainene l-au extrădat nelegal în Republica Moldova (linc). Platon fusese prins la Kiev și extrădat în Moldova printr-o înțelegere între regimurile Plahotniuc de la Chișinău și Poroșenco din Ucraina. Acum, că amîndouă aceste conduceri care nu erau pe placul Moscovei au căzut, prind curaj cei care se declară prigoniți politic de aceste odioasele dictaturi.

Mai nou și Chiril Lucinschi (altul din gașca lui Filat – PLDM), cu cei 5 ani și 6 luni închisoare primiți pentru niște afaceri făcute împreună cu Șor, zice că e victimă a lui Plahotniuc. „Ex-deputatul PLDM, Chiril Lucinschi sustine că dosarul său este o răzbunare a guvernării PD (linc)”. Chiril Lucinschi este fiul lui Petru Lucinschi, fost prim-secretar al Partidului Comunist din RSS Moldovenească în 1989, decorat cu ordinul „Steaua României” în grad de colan de către Emil Constantinescu. Celălalt fiu a lui Petru Lucinschi, Sergiu, a primit 2 ani și 4 luni închisoare în România (linc). Avea afaceri cu ginerele lui Băsescu – marele iubitor de moldoveni.

După demisia lui Harujen, apare problema cine să ocupe postul de procuror general. Legea spune că interimatul trebuie asigurat de cel mai vîrstnic membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Majoritatea guvernamentală vrea să schimbe și această lege, oferindu-i președintelui Dodon dreptul de a numi, după plac, procurorul general interimar, anunță ProTV Moldova (linc).

Maia Sandu spunea la dezbaterea televizată din 2016 că locul lui Dodon e în pușcărie (linc). Acum, partidul dînsei nu doar că a uitat de cererea de a fi adus un procuror european din străinătate, dar acceptă ca Dodon însuși, pușcăriabilul după spusele ei mai vechi, să numească noul procuror general după plac. De urmărit dacă noua conducere nu-l va scoate din pușcărie pe fostul primministru Filat, adică exact ceea ce acuza Dodon la aceeași dezbatere televizată că vrea să facă Maia Sandu.

Mai citește:
Maia Sandu: „Problema e că nu stă la pușcărie Igor Dodon”. Dodon: „Maia Sandu a votat și a semnat ca acest miliard să fie pus pe spatele cetățenilor” (video)
– Republica Moldova. Demagogia antioligarhică – pretext pentru justificarea unei coaliții între socialiști și ACUM
Guvernul Filip din Republica Moldova a demisionat. Ghinili învinge?
– Alegerile parlamentare din Republica Moldova
– „Nu ne vindem țara!”, la modă la Chișinău
– Igor Dodon după eșecul vizitei lui Dmitri Rogozin: „Vin cu un mesaj către cetățenii care astăzi m-au sunat… Fiți de-a gata, atunci cînd o să vă spun, să fiți la Chișinău!… Se-apropie momentul cînd o să trebuiască să-i punem la punct pe fiecare” (video)
– Dorin Chirtoacă, primarul pro-român al Chișinăului, a fost arestat
– Republica Moldova. Cum au votat susținătorii lui Plahotniuc? Analiză pe baza rezultatelor din cele 4 sate cu alegeri locale
– DIICOT îmi răspunde la întrebarea mea dacă Vladimir Plahotniuc e sau nu urmărit penal în România
– Umilință pentru Igor Dodon la referendumul din Chișinău. Galop de sănătate pentru Partidul Democrat la alegerile locale parțiale
– Hăţişurile politicii sovietice şi moldoveneşti, văzute de Mircea Druc

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.