Maia Sandu: „Problema e că nu stă la pușcărie Igor Dodon”. Dodon: „Maia Sandu a votat și a semnat ca acest miliard să fie pus pe spatele cetățenilor” (video)

Am fost printre primii care au prevăzut actuala coaliție de guvernămînt din Republica Moldova, formată din socialiști și blocul ACUM: Republica Moldova. Demagogia antioligarhică – Pretext pentru justificarea unei coaliții între socialiști și ACUM (linc). E vorba de acea coaliție care uimit mulți diletanți din mijloacele de informare în masă din București. De pildă Vitalie Sprînceană (care dă interviuri și la radio Europa Liberă – redacția pentru Republica Moldova), scria (linc): „Cu o săptămînă în urmă era mai ușor să crezi că astrofizicienii vor fi descoperit dacă sînt ori nu universuri paralele, că Moldova va trimite un cosmonaut în spațiu anul viitor sau că echipa de fotbal a Moldovei urmează să cîștige europenele de anul viitor – toate astea erau mai plauzibile decît ideea că PSRM și ACUM vor găsi o limbă comună și, de necrezut, chiar vor face o alianță”. Nu știu de ce li se părea atît de neplauzibil deznodămîntul acestor „analiști”, eu l-am bănuit la scurt timp după alegeri. Singurul lucru pe care nu l-am bănuit a fost implicarea atît de fățișă a Moscovei pentru realizarea acestei coaliții, prin Dmitri Kozak.

Readuc acum în atenție dezbaterea din 2016 dintre Maia Sandu și Igor Dodon, cînd erau concurenți pentru președinția Republicii Moldova. Mai jos dau transcrierea unor părți din emisiune. Se știe că alegerile au fost cîștigate de Igor Dodon.
Igor Dodon: „Unul din obiectivele numărul 1, în momentul cînd voi deveni președinte, este anularea legislației care pune pe spatele cetățenilor miliardul furat” (de la minutul 3,34). O întreabă pe Maia Sandu „ce facem cu miliardul care a fost furat în perioada cînd dumneaei a fost la guvernare?” (minutul 3,47).

Maia Sandu se arată hotărîtă să lămurească problema și se referă inclusiv la „miliardele care au fost furate din bugetul de stat al Rusiei” (Grija Maiei Sandu față de bugetul stat al Rusiei cred că l-a înduioșat pe Putin). „Pentru aceste spălări de bani a fost deschisă calea în 2007-2008” (atunci Dodon era ministru) (de la minutul 4,32). „Hoții o să întoarcă miliardul furat. Și cred că trebuie să începem de la prietenul dumneavoastră (a lui Dodon) Ilan Șor, la care ați fost la nuntă, și de la prietenul și cumătrul dumneavoastră Melnic, care lucrează consilier la Ilan Șor” (de la minutul 5,08).

Igor Dodon: „Miliardul a fost furat pe parcursul perioadei cînd dumneaei (Maia Sandu) a fost ministru și a fost furat inclusiv de către domnul Filat (fost primministru, fost șef al Partidului Liberal Democrat din care făcuse parte și Maia Sandu), care acum este gata să voteze pentru doamna Sandu, ca să fie amnistiat mai tîrziu” (de la minutul 5,45).

Maia Sandu: „Domnul Filat stă la pușcărie. Problema e că nu stă la pușcărie Șor, nu stă la pușcărie Plahotniuc, bu stă la pușcărie Igor Dodon și alții” (de la minutul 5,59).

Igor Dodon arată că Maia Sandu a votat o hotărîre de guvern prin care se acoperă de către stat fraudele din bănci (de la minutul 6,19). „Maia Sandu a votat și a semnat ca acest miliard să fie pus pe spatele cetățenilor. Pentru ca miliardul să fie întors de hoți, trebuie să fie un președinte care nu a fost implicat în scheme.. Eu nu am fost alături de Filat” (de la minutul 6,41). „Vă promit că una din primele acțiuni, legea care a fost aprobată în urma hotărîrii votată de doamna Sandu, va fi anulată” (de la minutul 6,57).

Maia Sandu: „Ilan Șor, cel care a participat la furtul miliardului, care este principalul implementator, a spus în conferință de presă că l-a sprijinit financiar pe Igor Dodon” (7,20). „Ceea ce insinuează aici Dodon sînt minciuni. Ceea ce am sprijinit eu, este, după ce s-a întîmplat furtul miliardului, banii dumneavoastră, care i-ați muncit cu greu, și i-ați pus la bănci, trebuia să-i pierdeți. Or, eu cred în continuare că dumneavoastră nu aveți de ce să plătiți pentru niște hoți” (de la minutul 7,29). „Banii i-au furat prietenii lui Dodon: Șor și cu alții” (minutul 8,31)

Igor Dodon: „Maia Sandu a fost membră a acestor 3 guvernări oligarhice, apropo, votată de Plahotniuc de 2 ori”, zice Dodon (minutul 9,45)

Mare parte din discuții sînt despre o persoană care nu era prezentă – Plahotniuc. Fiecare îl acuză pe celălalt de cîrdășie cu Plahotniuc.

Igor Dodon: „Toți aceia care v-au furat în ultimii 7 ani o susțin pe Maia Sandu” (de la minutul 11,00). „Dacă președintele va fi membru al sistemului corupt-oligarhic, cum este doamna Sandu, n-o să fie nici o schimbare în Republica Moldova” (de la minutul 15,55)

Maia Sandu: „Monopolurile și schemele nu au pornit de azi, de ieri. Ele au fost preluate de actualii oligarhi… de la domnul Dodon” (de la minutul 17,35).

Dodon o ironizează pe Maia Sandu, care ca ministră a învățămîntului, luase măsuri să nu se mai copieze la examene.  Spune că a venit cu șpargalcă (fițuică) la dezbatere.

Maia Sandu: „Schemele de corupție ale lui Dodon sînt atît de multe că da, trebuie să mă uit și în tabletă, ca să nu le uit pe toate” (minutul 20,45)

Igor Dodon: „O familie …. a furat cîțiva harbuji și a primit 4 ani (de închisoare). Dar șeful lui Maia Sandu (referire la Vlad Filat) a furat un miliard și are 8 ani. … Dacă rămîne Maia Sandu la guvernare atunci ceea ce a fost corupția va fi mai departe. Atunci Filat care a furat un miliard va obține 7-8 ani și grațiere” (de la minutul 22,05).

Maia Sandu: „De unde domnul Dodon, care a lucrat toată viața la stat, a adunat bani ca să-și cumpere casă mare cu 3 nivele?” (minutul 23,35)

Maia Sandu: „Pe timpul cît domnul Dodon era ministru, sînt foarte mulți agenți economici care pot să confirme cum făceau donații, nu de bună voie, dar siliți. Și același lucru a continuat și după, trebuie să recunoaștem” (de la minutul 26,29)

Igor Dodon: „De ce doamna Sandu nu a spus așa ceva cînd Filat (șeful de partid și de guvern din trecut al Maiei Sandu), prin fisc, voia să înverzească (Partidul Liberal Democrat a lui Filat avea culoarea electorală verde) toată țara? Doamnă, ați încercat să înverziți toată țara. Prin fisc, impuneați agenții economici … aceasta este specific partidului din care ați făcut parte. … Ați fost cu PLDM-ul. PLDM-ul, Filat, se ocupa cu șantajul, cu rachetul (extorcarea) politic și cu rachetul economic” (de la minutul 28,05)

Maia Sandu: „Cum comentați faptul că domnul Voronin (șeful Partidului Comuniștilor din care făcuse parte și Igor Dodon, pînă acesta s-a desprins de partid formînd actualul Partid al Socialiștilor) a spus că ați luat cîteva milioane ca să votați pentru domnul Timofti (președinte al Republicii Moldova ales și cu votul lui Dodon, după îndelungi negocieri)?” (de la minutul 29,26)

Igor Dodon: „Nu comentez bîrfe” (minutul 29,42) … „Aveți un dosar penal referitor la licitația din 18 martie 2013, cînd au fost cumpărate camere de luat vederi la prețuri exagerate” (de la minutul 29,54)

Maia Sandu: „Este un fals și am organizat o conferință de presă… Dosar penal pe numele meu nu există, sau cel puțin nimeni nu m-a informat de săptămîna trecută cînd nu exista, pînă astăzi. S-ar putea, la rugămintea lui Dodon, ca Plahotniuc să-mi fi deschis vreun dosar” (de la minutul 30,20)

Igor Dodon: „Timpul le va pune pe toate la locul său. Dodon președinte și vor răspunde toți: și Plahotniuc, șeful lui Maia Sandu, și Maia Sandu, care este în subordinea domnului Plahotniuc. Lucrul ăsta vă promit” (de la minutul 31,56)

Maia Sandu: „Procesul nu a fost deschis pe prețul camerelor de supraveghere. A fost un dosar pe vînzător, pentru că marca care a fost indicată în documente era diferită… Nu (a fost dosarul) pe Maia Sandu” (de la minutul 32,23)

Igor Dodon: „Șor tot pe voi v-a finanțat. Șor este drugul (prietenul) lui Filat, nu drugul meu” (34,03)

Maia Sandu: „Vedeți că omul (Dodon) nu are altceva decît minciuni” (minutul 34,19)

Igor Dodon: „S-a furat un miliard de dolari împreună cu Maia Sandu” (39,04)

Maia Sandu: „Partenerii noștri din Rusia au nevoie de un partener aici în Republica Moldova, credibil” (minutul 37,02) (e o competiție între candidați cine e mai credibil pentru ruși).

Igor Dodon: „Concurs public. Vrei să lucrezi în instituție de stat? Nu carnetul de partid, cum a fost cu verzii. Dar la dînșii carnetul de partid numărul 1 era. De aceea a intrat Maia Sandu în partid – ca să-și păstreze locul de muncă” (minutul 57,15)

Maia Sandu: „Nu am avut niciodată carnet verde de partid… Au fost tare mulți roșii la guvernare atunci cînd a venit Partidul Comunist (Dodon fusese membru al Partidului Comunist) … așa că nu vă eschivați de la acest lucru … în schimb noi am demonstrat că ținem de meritocrație … Trebuie să rupem acest cerc vicios prin care partidele își impun puterea” (de la minutul 58,01)

Igor Dodon: „Vorbim de transportul avio. Haideți să vedem, să scoatem de acolo monopolurile. Apropo, frații Țopa, sau Țopa Victor, care o susține acum pe Maia Sandu, a introdus monopoluri cînd era la întreprinderea Moldova Airlines” (minutul 61,47)

Mai citește:
– Republica Moldova. Demagogia antioligarhică – pretext pentru justificarea unei coaliții între socialiști și ACUM
Guvernul Filip din Republica Moldova a demisionat. Ghinili învinge?
– Alegerile parlamentare din Republica Moldova
– „Nu ne vindem țara!”, la modă la Chișinău
– Igor Dodon după eșecul vizitei lui Dmitri Rogozin: „Vin cu un mesaj către cetățenii care astăzi m-au sunat… Fiți de-a gata, atunci cînd o să vă spun, să fiți la Chișinău!… Se-apropie momentul cînd o să trebuiască să-i punem la punct pe fiecare” (video)
– Dorin Chirtoacă, primarul pro-român al Chișinăului, a fost arestat
– Republica Moldova. Cum au votat susținătorii lui Plahotniuc? Analiză pe baza rezultatelor din cele 4 sate cu alegeri locale
– DIICOT îmi răspunde la întrebarea mea dacă Vladimir Plahotniuc e sau nu urmărit penal în România
– Umilință pentru Igor Dodon la referendumul din Chișinău. Galop de sănătate pentru Partidul Democrat la alegerile locale parțiale
– Hăţişurile politicii sovietice şi moldoveneşti, văzute de Mircea Druc

Un gând despre „Maia Sandu: „Problema e că nu stă la pușcărie Igor Dodon”. Dodon: „Maia Sandu a votat și a semnat ca acest miliard să fie pus pe spatele cetățenilor” (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.