Președintele Republicii Moldova Igor Dodon și lupta anticorupție de peste Prut (3 video)

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon e cunoscut în România pentru pozițiile sale în favoarea Rusiei. Popularitatea lui peste Prut nu se bizuie însă atît pe politica pro-rusească pe care o duce, cît pe imaginea pe care o are de luptător anticorupție. Dacă corupția și fraudele sînt o problemă reală a Republicii Moldova, nu e mai puțin adevărat că s-a dezvoltat în jurul acestei probleme reale o demagogie prin care au fost promovate nu interesele moldovenilor, ci ale Rusiei. Sînt aspecte pe care le-am atins parțial în articolul Republica Moldova. Demagogia antioligarhică – pretext pentru justificarea unei coaliții între socialiști și ACUM (linc). Persoane dubioase pozează în luptători anticorupție și oameni cinstiți sînt înfierați ca fiind corupți, dacă nu convin actualei guvernări din Republica Moldova.

Igor Dodon este cel care de ani de zile a lansat expresia că Moldova este un „stat capturat” – expresie preluată și de ACUM-iști și consacrată într-o declarație votată de parlamentul moldovean în 2019, după ce s-a făcut coaliția acumisto-socialistă. Iată-l într-o intervenție din parlament în 2015, cînd era primministru Valeriu Streleț (de la Partidul Liberal Democrat din Moldova = PLDM). Era al 4-lea primministru de la PLDM, partid care ieșise bine în alegeri, avea mulți cei mai mulți deputați dintre partidele din alianța de guvernare proeuropeană, care se făcuse ca să țină în opoziție pro-rușii de la socialiști și comuniști.

PLDM s-a compromis însă în scandalul furtului miliardului, șeful de partid, Vlad Filat, e acum în închisoare pentru asta.
„Voi v-ați pus această lozincă de integrare europeană și sub această lozincă furați ca-n codru”, spune Dodon, criticînd guvernarea PLDM. „Ce-ați făcut în ăștia 6 ani? (din 2009, cînd a fost răsturnată guvernarea comunistă a lui Voronin și au venit la putere forțe pro-vest) Ați furat miliarde”. „Mai rău ca voi, cum ați guvernat acești 6 ani, n-o să fie. Pentru că așa haos și așa dezmăț n-a fost niciodată”.

De remarcat în cuvîntarea lui Dodon că nici o clipă nu pomenește de Plahotniuc ori de PDM, actualii săi adversari politici. Numai despre Filat și de PLDM.
Guvernul Streleț a fost răsturnat. La vremea aceea, dacă se mergea pe alegeri anticipate, se ajungea la o izbîndă a socialiștilor, cum ar fi dorit Dodon.
Pro-vesticii erau compromiși cu scandalul fraudelor bancare, deși nu toți participaseră la ele, ci doar o mică parte, în primul rînd gașca care se învîrtea în jurul PLDM.

Planurile au fost dejucate de Plahotniuc și Partidul Democrat (PDM). PLDM fiind compromis, mai mulți deputați și-au dat demisia din partid și apoi s-au alăturat PDM. Astfel s-a putut face o nouă majoritate parlamentară care să mențină orientarea pro-vest a Republicii Moldova. Mai mult, această nouă guvernare a avut și rezultate bune, realizînd creștere economică și stabilizarea sistemului bancar. De fapt haosul și dezmățul anume cu guvernul Filip (PDM) s-a oprit.

Atunci au început socialiștii și slugile lor care apoi s-au coagulat în actualul bloc electoral ACUM cu propaganda că Plahotniuc e vinovat de fraude. S-au alăturat acestei propagande și rămășițele de la PLDM care nu fuseseră acceptate de Plahotniuc.
Pentru propagandă, nu e nevoie de dovezi iar adevărul este un lucru neimportant. Dodon își va întări puterea exact cu lozinca anticorupției și a „statului capturat”, și are avantajul că a început cu lozincile astea înaintea Maiei Sandu, deci are o credibilitate mai mare. Maiei Sandu i se poate aminti (numai dacă e nevoie) că a fost și ea în gașca PLDM. Dar adversarii politici trebuie învinși unul cîte unul. Deocamdată se dorește eliminarea PDM – fostul partid de guvernămînt.

Dar Dodon nu este singurul luptător anticorupție din Moldova. Țara mustește de luptători anticorupție și în tabăra forțelor pro-Rusia un rol important îl are Renato Usatîi. Acesta este un oligarh basarabean (are și el niște milioane de euro în cont, își îngăduia să închirieze avioane particulare cu care să transporte oligărhuți mai sărăcuți, cum ar fi Vlad Filat fostul primministru – linc) care este șeful „Partidului Nostru” de orientare fățiș pro-Rusia (Usatîi însuși fiind rus). A fost primar de Bălți, pus sub acuzație pentru escrocherie și tentativă de omor (împotriva bancherului Gorbunțov) a fugit la Moscova unde s-a ascuns mai mulți ani, revenind în Moldova după căderea regimului Plahotniuc și izbînda ghinilui (linc) (alianța acumisto-socialistă), cînd i s-a anulat mandatul de arestare (linc).

Ca orice oligarh pro-rus din Basarabia, Usatîi nu suportă corupția. A fost printre organizatorii protestelor de stradă împotriva regimului corupt oligarhic a lui Plahotniuc.

Ce zicea Usatîi despre Dodon? Citim chiar pe saitul lui Usatîi (linc):

În 2013, în decursul a șase luni, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi au primit de la Renato Usatîi cîte 40 de mii de dolari SUA lunar. Mai mult ca atît, liderul PN nu era unicul „sponsor” al PSRM. Potrivit lui, socialiștii primeau bani și de la Ilan Șor și Veaceslav Platon.
Igor Dodon stătea cu Zinaida Petrovna (Greceanîi) la mine, pe scaun, în fața băii. Atunci le dădeam cîte 40 de mii de dolari lunar”, a declarat în cadrul unei emisiuni de la TV8 Renato Usatîi, subliniind că Greceanîi și Dodon cunosc perfect despre ce este vorba.
Potrivit liderului PN, conducerea PSRM a fost „bursieră” în decursul a circa jumătate de an, în 2013: „pur și simplu, pe banii pe care i-au primit pentru votarea lui Timofti (ex-președintele țării Nicolae Timofti) a fost cumpărat pentru un milion de euro sediul PSRM”
„Dacă ați observat, Dodon nu pronunță numele lui Șor în decursul a deja circa doi ani. Șor i-a dat de înțeles, că are ce-i arăta la tema finanțării Partidului Socialiștilor”.

Este și înregistrare video în articol cu emisiunea TV respectivă (pusă pe youtube pe canalul Ренато Усатый)
E cam lungă, peste o oră, și parțial se vorbește în rusește.

Povestea asta, că Dodon a primit bani ca să-l voteze ca președinte pe Nicolae Timofti, a circulat de multă vreme.
La dezbaterea televizată din 2016 între Maia Sandu și Igor Dodon (prezentată pe acest blog – Maia Sandu: „Problema e că nu stă la pușcărie Igor Dodon”. Dodon: „Maia Sandu a votat și a semnat ca acest miliard să fie pus pe spatele cetățenilor” (video) – linc) , Sandu l-a întrebat pe Dodon: „Cum comentați faptul că domnul Voronin (fost președinte al Moldovei, șeful Partidului Comuniștilor din care făcuse parte și Igor Dodon) a spus că ați luat cîteva milioane ca să votați pentru domnul Timofti”.
Dodon a răspuns: „Nu comentez bîrfe”.

E vorba aici de fostul președinte al Republicii Moldova Nicolae Timofti, de orientare proeuropeană. Fiindcă comuniștii lui Voronin nu-l voiau președinte nu se putea întruni majoritatea de 61 de voturi necesare. Atunci 3 deputați comuniști, printre care Igor Dodon și Zinaida Greceanîi (actuala șefă a parlamentului) au votat pentru Timofti punînd capăt crizei politice. Apoi au format actualul Partid al Socialiștilor, desprins din fostul Partid al Comuniștilor a lui Voronin.

Recent și Ilan Șor (primar de Orhei, învinuit pentru furtul miliardului, fost șef al Băncii de Economii care a acordat împrumuturile neperformante care au dus la criza bancară), a reluat ideea că Dodon a primit 3 milioane de euro ca să-l voteze pe Timofti. Banii, zice Șor, erau de la Filat (linc), fostul primministru (și acesta condamnat):

Liderul Partidului „ŞOR”, deputatul Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudelor bancare, afirmă că i-ar fi oferit anterior 3 milioane de euro lui Igor Dodon, pentru ca acesta, pe când era deputat socialist, să-l voteze pe Nicolae Timofti la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, cu scopul de a fi evitate alegerile parlamentare anticipate de la acea vreme.
Ilan Şor a declarat într-un interviu la „Televiziunea Centrală”, citat de Ziarul Naţional, că Idor Dodon ar fi primit o geantă cu 3.000.000 de euro pentru a ieşi din Partidul Comuniştilor şi a vota pentru Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte, în martie 2012. „Banii au fost de la Filat pentru ca Dodon să-l voteze pe Timofti. Banii respectivi, apropo, tot de la Banca de Economii a Moldovei au fost luaţi”, a declarat Ilan Şor. Întrebat dacă are dovezi că Igor Dodon a primit aceşti bani, Ilan Şor a răspuns afirmativ.  „Dovezi sunt, dar le voi prezenta la momentul potrivit. Acum nu are rost să prezint aceste dovezi, pentru ca Dodon controlează procuratura. S-a vazut clar că Dodon a recunoscut că e finanţat din Rusia, dar aceste dovezi au fost ignorate. Să ştiţi că au fost mai multe genţi pentru Dodon”, a subliniat Şor.

Saitul de propagandă ACUM-istă jurnal.md scria, pe vremea cînd ACUMiștii încă nu se aliaseră cu socialiștii, că Plahotniuc este cel care i-a dat lui Dodon 3 milioane euro ca să-l voteze pe Timofti (linc).

Plahotniuc a plătit 3.000.000 de euro pentru votul lui Dodon
Dovadă a faptului că Igor Dodon a părăsit PCRM la comanda oligarhului Plahotniuc sunt toate acţiunile acestuia care au urmat.
După ce în 2011, la Congresul Socialiştilor, Dodon, practic, jura că nu va vota un preşedinte propus de Alianţa pentru Integrare Europeană, la distanţă de doar trei luni de zile (!), pe 16 martie 2012, Dodon VOTEAZĂ pentru alegerea lui Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte.
În schimbul votului pentru Timofti, Igor Dodon ar fi încasat de la oligarhul Vladimir Plahotniuc 3 milioane de euro. Acest lucru a fost afirmat de mai mulţi foşti colegi de partid ai lui Dodon.
„Întrebaţi-l pe Dodon dacă este adevărat că l-a votat pe Timofti, pentru că a primit trei milioane de euro. Puteţi să îl verificaţi cu detectorul de minciuni. Banii au fost oferiţi de cei care sunt interesaţi ca Timofti să fie preşedinte”, spunea fostul consilier al lui Voronin şi deputat PCRM, Mark Tkaciuk. Că Dodon a primit 3.000.000 de euro de la Plahotniuc a spus-o şi Renato Usatîi, care a făcut mai multe dezvăluiri, ce s-au adeverit ulterior.

Eu n-am văzut ca Usatîi să-l fi nominalizat pe Plahotniuc ca persoana care l-ar fi mituit pe Dodon. Usatîi nominalizează alte persoane ca susținători financiari ai lui Dodon. Iar Tcaciuc nu nominalizează pe nimeni că ar fi dat banii, ci doar spune că Dodon i-a luat.
Dar de la un moment dat a devenit la modă în Republica Moldova să i se atribuie lui Plahotniuc rolul de corupător principal.

Fostul președinte Timofti spune despre această problemă (linc): „Am auzit ce s-a spus… Întrebarea e cine constată faptele acestea? Jurnaliștii sau procuratura? Despre asta se vorbește șapte ani de zile. Șapte ani se vorbește de faptul că cineva a dat cuiva bani pentru ca să-l voteze pe Timofti. Eu nu știu nimic, cine și cui i-a dat”.

Că Dodon l-a votat pe Timofti, rupîndu-se de Partidul Comuniștilor, e sigur, că a primit bani pentru asta rămîne de lămurit.
Și dacă a primit bani, rămîne de lămurit de la cine i-a primit. Șor zice că el i-a dat banii, din partea lui Filat, Usatîi zicea că Șor și Platon (altul condamnat pentru fraude bancare, adversar a lui Plahotniuc) au dat bani lui Dodon dar și el personal i-ar fi dat (însă nu pentru votarea lui Timofti, ci ca susținere lunară).
Propaganda ACUM-istă, înainte de a se face alianța acumisto-socialistă, zicea că Plahotniuc a dat banii.

Dar cine organiza manifestații de stradă anticorupție în 2015, cerînd destituirea lui Timofti?
Dodon, împreună cu Usatîi! Ei dădeau și ultimatumuri lui TImofti să demisioneze.

Igor Dodon: „Noi am venit cu cererea (de demisie a lui Timofti) pe care el s-o semneze. I-am transmis această cerere… O să vedeți mai departe următoarele acțiuni care o să le vedeți la momentul cînd vor fi necesare.
Ziaristă: Dar dacă el (Timofti) nu semnează?
Renato Usatîi: Ei, lăsați.. Aici vrea o țară întreagă și el nu vrea! Noi tot n-am vrut să fure miliardul și altceva.
Dodon: Uitați, noi aicea sîntem cît? Cîteva sute de oameni. Data viitoare o să venim zece mii de oameni aici. Și credeți-mă că polițiștii care nu-s de vină cu nimic, o să treacă de partea noastră și o să ne ducem, și eu cred că el o să semneze cererea. În caz dacă vineri pînă la orele 17 domnul Timofti nu semnează cererea de demisie din proprie inițiativă la cererea poporului, atunci următorul pas vor fi următoarele acțiuni din partea noastră care deja sînt pregătite.

Acum, pe Dodon pot să-l înțeleg. A votat omul pentru Timofti dar apoi și-a dat seama că a greșit și, plin de patriotism, a organizat manifestații de stradă anti-Timofti.
Dar greu de înțeles e marele anticorupt Usatîi. Deci el știe că Dodon e un politician care-și vinde votul pe bani dar organizează luptă anticorupție alături de Dodon?

Încurcate sînt căile luptei anticorupție în Republica Moldova! Dar acum, că în fruntea direcției anticorupție din Moldova a ajuns fostul consilier a lui Dodon (linc), lucrurile stau ghini!

Poporul aplaudă reforma justiției și arestările din rîndul opoziției la actuala guvernare acumisto-socialistă.

Mai citește:
– Maia Sandu: „Problema e că nu stă la pușcărie Igor Dodon”. Dodon: „Maia Sandu a votat și a semnat ca acest miliard să fie pus pe spatele cetățenilor” (video)
– Republica Moldova. Demagogia antioligarhică – pretext pentru justificarea unei coaliții între socialiști și ACUM
– Guvernul Filip din Republica Moldova a demisionat. Ghinili învinge?
Republica Moldova. Demisia procurorului general. Atmosfera de acum de la Chișinău seamănă cu cea din România anului 1990
– Alegerile parlamentare din Republica Moldova
– „Nu ne vindem țara!”, la modă la Chișinău
– Igor Dodon după eșecul vizitei lui Dmitri Rogozin: „Vin cu un mesaj către cetățenii care astăzi m-au sunat… Fiți de-a gata, atunci cînd o să vă spun, să fiți la Chișinău!… Se-apropie momentul cînd o să trebuiască să-i punem la punct pe fiecare” (video)
– Dorin Chirtoacă, primarul pro-român al Chișinăului, a fost arestat
– Republica Moldova. Cum au votat susținătorii lui Plahotniuc? Analiză pe baza rezultatelor din cele 4 sate cu alegeri locale
– DIICOT îmi răspunde la întrebarea mea dacă Vladimir Plahotniuc e sau nu urmărit penal în România
– Umilință pentru Igor Dodon la referendumul din Chișinău. Galop de sănătate pentru Partidul Democrat la alegerile locale parțiale
– Hăţişurile politicii sovietice şi moldoveneşti, văzute de Mircea Druc

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.