George Marinescu anunțînd că s-a cerut ajutor militar sovietic (video)

Fragment din emisiunea TVR din 23 decembrie 1989. N-am avut la dispoziție direct emisiunea TVR ci am preluat din filmul „Piepturi goale, buzunare pline” a lui Cornel Mihalache (care tot la TVR s-a difuzat). Crainicul TVR George Marinescu anunță că s-a cerut ajutor militar sovietic și că ambasada sovietică ar fi făgăduit acest ajutor, și vorbește despre elicoptere cu oameni înarmați trimise de agenți străini. Din rechizitoriul Parchetului în dosarul revoluției (linc) reiese că în timpul revoluției n-au acționat decît elicoptere ale armatei române (care la un moment dat au tras și asupra clădirii TVR – linc), acțiunea acestor elicoptere fiind parte a diversiunii și manipulării întreprinsă de inculpatul Iosif Rus, șeful aviației militare. Totuși, un document al ambasadei Poloniei dezvăluit de revista „22” acum 10 ani (linc) arată că „fără să aştepte răspunsul, FSN a anunţat la TV că Ambasada a promis ajutorul” dar că sovieticii au respins cererea de ajutor militar. Prin urmare și acest anunț făcut de George Marinescu se înscrie între multele dezinformări din acea perioadă.

Transcriere înregistrare:
0:00 George Marinescu: Dragi concetățeni, permiteți-mi să repet un anunț pe care l-am făcut în urmă cu un minut. Sîntem informați că s-a luat legătură cu ambasada sovietică care ne-a promis ajutor militar imediat, întrucît agenții străini și-au permis să trimită elicoptere cu oameni înarmați, cu scopul de a distruge ceea ce poporul român a cucerit.
0:21 Bărbat: Încă o dată.
0:27 George Marinescu: Deci, s-a luat legătura cu ambasada sovietică care ne-a promis ajutor militar imediat întrucît agenții străini și-au permis să trimită elicoptere cu oameni înarmați cu scopul de a distruge ceea ce poporul român a cucerit.

Mai citește:
Rechizitoriul în „dosarul revoluției” (15). Cazul Otopeni. Conduita inculpatului Rus Iosif – Şeful Aviaţiei Militare
„Adevărul despre elicopterul care a tras la televiziune, speriindu-l pe actualul procuror general adjunct Tiberiu Mihail Nițu”
– aspecte ale revoluției din capitală la pagina Revoluția din București
– alte fragmente din emisiunea televizată a TVR din perioada revoluției la pagina TVR în decembrie 1989

2 gânduri despre „George Marinescu anunțînd că s-a cerut ajutor militar sovietic (video)

  1. , cine adică „s-a luat” şi în ce calitate au făcut-o, chiar nu se întreabă nimeni, nici după mai mult de 30 de ani de atunci? Un asemenea film arată că în această blestemată ţară nu există nici oameni, nici parchetari şi nici judecători, deşi unii au şi astăzi salarii şi pensii mai mult decît nesimţite, care le sînt regulat plătite de români, tocmai pentru a îi acoperi şi pentru a îi proteja temeinic pe criminali! Trăiască prostimea teribil de fudulă!?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.