Noua mea carte: „Covid, minciuna veacului”

Recent am tipărit la editura Partoș din Timișoara o nouă carte: „Covid, minciuna veacului”. Cum se vede și din titlu, subiectul cărții îl constituie pandemia covid-19 care a constituit pretext pentru multe guverne din întreaga lume (totuși, nu chiar pentru toate) să ia măsuri de limitare a libertăților cetățenilor.

„E mai lesne să păcălești oamenii decît să-i lămurești că au fost păcăliți”, este moto-ul cărții, o zicală care este atribuită apocrif lui Mark Twain (rasist american din veacul al 19-lea). Dar cartea exact asta încearcă: să lămurească pe covidoisterici că au fost păcăliți. Nu e un lucru ușor, dar nu renunț la ambiția de a realiza asta.

Prefața cărții:

Măsurile mai multor guverne legate de combaterea molimei covid-19 au însemnat o gravă atingere a libertăților cetățenești. China, stat totalitar comunist care a impus prima acest fel de măsuri, a devenit modelul urmat și de așa zisa lume democratică. După părerea mea (pe care o argumentez în această carte) China a avut motive politice interne complet extramedicale pentru a anula libertatea de mișcare a cetățenilor din Wuhan, care în anul 2019 făcuseră manifestații de stradă în care contestau autoritatea Partidului Comunist. Noul coronavirus, descoperit în acel an, a fost doar pretextul pentru stăvilirea revoltei populației.

Un aspect grav al acestor măsuri este alterarea relațiilor interumane. Prin propaganda guvernamentală oamenii sînt învățați să-și privească semenii nu ca niște apropiați, față de care trebuie să manifestăm solidaritate, cu care să ne ajutăm reciproc, ci ca niște potențiale surse de infecție de care trebuie să ne ferim, care ne pot îmbolnăvi și omorî. Ura între oameni a ajuns la cote nebănuite, printre motive de ură apărînd faptul că cineva a ieșit pe stradă fără motive întemeiate și declarație pe proprie răspundere (cum se pretindea în perioada stării de urgență) ori că nu poartă mască.

A apărut în această perioadă o sectă agresivă – „apocalipsa covid” – ai cărei membri nu acceptă nici un fel de argument ci doar repetă propaganda autorităților, pe care o consideră adevăr absolut (indiferent cîte contradicții au apărut în declarațiile oficiale de-a lungul vremii) și declară drept proști sau vînduți Moscovei pe cei care nu le sînt pe plac. Adepții sectei se proclamă iubitori de oameni (lozinca lor favorită este „stați acasă ca să salvați vieți”), dar deseori lansează blesteme împotriva ereticilor de tipul „vedea-te-aș bolnav de covid la terapie intensivă”. Urmărind mesajele de pe rețelele de socializare ale sectanților rămîi cu impresia că, în iubirea lor de oameni manifestată prin preocuparea de a salva vieți, ar fi dispuși să omoare vreo 10000 de români ca apoi să prezinte niște grafice că au făcut foarte bine, fiindcă altfel ar fi murit 1 milion. Ei seamănă cu cei din Evul Mediu care ziceau că ciuma apare datorită unei vrăjitoare. Trebuie arsă pe rug vrăjitoarea și așa se va scăpa de ciumă. O ardeau, și uneori molima scădea. Alteori nu scădea, semn că n-au ales corect persoana care trebuie arsă pe rug.

Scriitorul de literatură științifico-fantastică Isaac Asimov, în cartea „Caverne de oțel”, își închipuia o lume în care omenirea e împărțită în 2 grupe: cei care au rămas să trăiască pe Pămînt, și cei din Lumile Exterioare (stații în spațiul cosmic). Ălora din Lumile Exterioare le era scîrbă de pămîntenii care colcăiau de microbi datorită lipsei de igienă care domnește pe Pămînt. Dar nici între ei nu se întîlneau, aveau roboți care le procurau tot ce e nevoie și dacă aveau de discutat o făceau prin videotelefon. Era considerat o chestie extrem de scîrboasă să stai în aceeași încăpere cu altă persoană și să respiri din aerul care poate cu puțină vreme înainte trecuse prin plămînul altuia. Se pare că vremurile închipuite în acest roman SF devin realitate. Distrugerea relațiilor sociale poate face mai mult rău decît un virus.

Această carte conține o serie de articole legate de problema covid publicate pe măsură ce evenimentele legate de această problemă s-au desfășurat, în principal pe saitul propriu „blogul lui Marius Mioc”. Se poate vedea astfel cum multe din prezicerile din acele articole s-au îndeplinit. Am intervenit uneori în textul original al articolelor pentru a-l face mai potrivit pentru publicarea în carte, în principal prin scurtare pentru economie de spațiu tipografic (tiparul costă!) ori de evitare a repetării inutile a unor idei.

Deocamdată am dat cartea doar la librăria Esotera din Timișoara (str. Lucian Blaga, dintre Piața Libertății și Muzeul Banatului), la firma „Libris” din Brașov (se poate comanda și on-line – linc) și la „Prăvălia cu cărți” din Constanța (str. Ștefan cel Mare nr. 31). Cartea poate fi comandată și de la mine personal (ca și alte cărți ale mele), conform procedurii descrise la pagina „Cărți de vînzare” (linc). La comenzile făcute la mine personal trebuie plătit și costul trimiterii (20 lei/colet, indiferent cîte cărți sînt în colet), dar rămîne valabilă oferta cu carte despre revoluție a lui Titus Suciu gratuită (linc). Nu e limpede dacă actuala ocîrmuire covidoisterică va mai lăsa librăriile deschise.

Cartea are 240 de pagini format A5 și costă 44.90 lei. În format electronic (pdf) prețul e 40 lei (amănunte tot la pagina „Cărți de vînzare”). Librăriile interesate s-o difuzeze primesc rabat și pot plăti doar după ce au vîndut la rîndul lor cartea.

Mai citește alte articole despre problema coronavirusului la pagina covid-19.

7 gânduri despre „Noua mea carte: „Covid, minciuna veacului”

  1. Felicitari pentru realizarea cartii. Merita citita si luat aminte, cate adevaruri sunt acolo exprimate. Cine nu se informeaza, cine nu citeste, cine nu asculta opiniile pro si contra in cauza coronavirus, nu va sti pe ce lume traieste: Va suferi stari emotionale negative atunci cand se va confrunta cu adevarul pe neasteptate, fiindca va fi neinformat, sau informat unilateral, insuficient. De aceea, recomand tuturor sa se informeze din toate sursele, chiar si din aceasta cartem despre fenomenul coronavirus si planul creatorilor lui, care il invaluie in mister…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.