Vasile Duţă, preşedintele Consiliului Naţional al Blocului Naţional al Revoluţionarilor, osîndit la 5 ani închisoare

De la dreapta: Emil Constantinescu, Ion Iliescu şi Dorin Lazăr Maior în prezidiul congresului BNR din septembrie 2008 la care Vasile Duţă a fost ales preşedinte al Consiliului Naţional al BNR

Fostul senator de Bihor Vasile Duţă, care este şi preşedintele Consiliului Naţional al Blocului Naţional al Revoluţionarilor (BNR) (linc), a fost osîndit la 5 ani de închisoare, cu executare, pentru 3 fapte de trafic de influenţă (linc). Hotărîrea este definitivă, şi a fost pronunţată în 5 mai 2010 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a menţinut hotărîrea Curţii de Apel Galaţi din 3 iunie 2009.

Vasile Duţă a fost învinuit că ar fi primit o maşină Mercedes pentru a interveni la Ministerul Muncii în vederea înlesnirii plecării unor muncitori români în Germania. Această afacere a fost şi obiectul preocupării justiţiei germane, 3 cetăţeni germani fiind osîndiţi la închisoare în 2004, şi fiind confiscate profituri de 5 milioane euro. Mai pe larg despre acest caz în articolul „Trafic cu măcelari români sub protecţia unui senator de Bihor” (linc) scris de Ştefan Cândea de la Deutsche Welle.

În esenţă este vorba de faptul că nişte măcelari români au muncit în Germania făcînd concurenţă măcelarilor germani, ceea ce a deranjat statul german şi a încălcat legile germane. Mie personal fapta nu mi se pare prea gravă, cîtă vreme măcelarii români respectivi nu se plîng că au fost înşelaţi (plîngerile măcelarilor germani nevoiţi să înfrunte concurenţa românilor nu mă impresionează). Însă primirea unei maşini Mercedes pentru serviciul respectiv este nelegală. Cîtă vreme Vasile Duţă nu avea o firmă care să se ocupe oficial de plasarea de forţă de muncă ar putea fi acuzat şi de evaziune fiscală.

Vasile Duţă este autor al cărţii „Revoluţia din Dîmboviţa” (editura Sfinx, Tîrgovişte 1999). A primit certificat de revoluţionar după vechea lege 42/1990 în anul 2000 (decret 37/2000), fiind promovat de o asociaţie din Tîrgovişte, şi i s-a aprobat preschimbarea certificatului conform legii 341/2004 prin decretul 1168/2004 semnat de Ion Iliescu. A fost senator de Bihor ales pe lista PRM în legislatura 2000-2004 (vezi prezentarea sa pe saitul parlamentului – linc). A părăsit PRM în favoarea PSD, iar în 4 octombrie 2004 şi-a dat demisia şi din PSD (linc).

În iulie 2007 Vasile Duţă a fost ales secretar general al Blocului Naţional al Revoluţionarilor (linc), iar în septembrie 2008, la congresul în care Ion Iliescu a fost ales preşedinte de onoare, Duţă a fost ales preşedinte al Consiliului Naţional al BNR (linc).

Interesant că şi preşedintele BNR, Dorin Lazăr Maior, are dosar penal (a fost şi arestat la un moment dat – linc), nu ştiu însă dacă procesul dînsului s-a terminat. Într-un proces civil cu Autoritatea de Administrare a Activelor Statului, Maior a fost obligat să plătească 755796 dolari, reprezentînd bani împrumutaţi de firme ale sale de la Bancorex şi nereturnaţi (linc). Dacă adăugăm şi cazurile lui Constantin Bebe Ivanovici, preşedintele Federalei Naţionale a Revoluţionarilor, condamnat la 1 an închisoare dar cu constatarea că pedeapsa a fost între timp graţiată (linc), cel a lui Emilian Vasile Cutean, fost şef al SSPR şi CPRD, condamnat la 5 ani închisoare (linc) (doar în primă instanţă, apelul se mai judecă), observăm că un număr destul de mare dintre liderii aşa-numitei mişcări revoluţionare au avut probleme cu justiţia.

Mai citeşte:
Blocul Naţional al Revoluţionarilor: Iliescu reales la al enşpelea congres
Secretarul de stat pentru revoluţionari, Puiu Fesan, la congresul BNR (video)

Un gând despre „Vasile Duţă, preşedintele Consiliului Naţional al Blocului Naţional al Revoluţionarilor, osîndit la 5 ani închisoare

  1. probabil adevaratii revolutionari au probleme cu justitia iar cei de carton, securisti si actual politicieni ne conduc si fac averi colosale pe spatele nostru. avem conducatorii care-i meritam!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.