Raymond Luca despre problema certificatelor (video)

Într-o emisiune B1TV preşedintele CPRD Raymond Luca povesteşte despre problema certificatelor de revoluţionar. Cred că sînt discuţii interesante. Comentariile mele sînt cu litere cursive, între paranteze drepte.

Transcriere înregistrare:
00:00 Moderatoare: Cum răspundeţi, spuneţi-mi cu ce se ocupă această comisie, Comisia parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989? De cînd e înfiinţată? De la bun început, nu? Şi-a funcţionat…
00:10 Raymond Luca: Este înfiinţată, deci este o comisie veche. N-are, decît uneori, din cînd în cînd, vizibilitate. Mai ales în anii electorali, în special. Şi asta nu întîmplător. Dar acuma, acuma într-adevăr văd că e o preocupare deosebită pentru a aduce în faţă o serie întreagă de elemente, şi o să revin asupra acestor chestiuni. Dar comisia este veche, cum spuneam. S-a înfiinţat în anii ’90, chiar imediat după revoluţie. Şi s-a înfiinţat după, cu un scop cît se poate de nobil. Ar trebui să ştiţi că revoluţia română este singura revoluţie din Estul Europei care a avut victime.
00:56 Moderatoare: Şi fără vinovaţi. Aproape fără vinovaţi.
00:57 Raymond Luca: Niciuna din schimbările de regim din Europa de Est nu a produs victime, ci numai în România. E vorba de 1104 morţi, cîteva mii de răniţi şi cîteva mii de reţinuţi. Ca să menţionez pe cei care au avut cel mai mult de suferit. Tocmai pentru că s-au produs aceste victime, noua putere instalată după căderea regimului Ceauşescu a considerat că este un gest nobil, reparatoriu, să acorde, în primă fază numai acestor categorii de persoane, o serie întreagă de beneficii. La scurt timp au fost adăugaţi acei luptători cu merite deosebite.
01:42 Moderatoare: Deci, haideţi să vedem. Cam cîte dosare aveau, sau cîte certificate în prima fază?
01:46 Raymond Luca: Da. Deci în prima fază, vă pot spune, în prima fază, în anii ’90, la începutul anilor ’90, au fost în total aproximativ 10000 de oameni care au primit certificate de revoluţionar. Pe diverse categorii. Acest număr a fost substanţial mărit în 1996-97, cînd s-a ajuns la circa 26000. În total, cu cei dinainte, pentru că iniţial în ’96-’97 s-a dorit preschimbarea certificatelor obţinute în ’91-’92. A mai fost o perioadă tranzitorie în ’94, cînd s-au mai dat nişte certificate de participant în principal, certificat care nu acordă beneficii, nu e purtător de beneficii, doar onorific. După care în ’96-’97 a fost un, să zicem un val masiv, în care, pornit şi ăsta dintr-o cauză…
02:52 Moderatoare: La fel, nobilă.
02:53 Raymond Luca: …zic eu.
02:54 Moderatoare: Nobilă.
02:55 Raymond Luca: Da, da. Că era vorba de oraşe precum Sibiu şi altele. Au fost care în prima fază n-au fost incluse în reparaţiile pentru revoluţionari. Au fost acolo o sumă întreagă de procese. Sînt cazuri bine documentate de presa vremii.
03:13 Teodor Mărieş: Mai avem şi acum. Mai avem şi acum şi vă felicit pentru iniţiativa de a….
03:17 Raymond Luca: Deci atuncea s-a gîndit că în felul acesta se pot repara şi alte cazuri care au fost omise la vremea respectivă. De altfel vreau să vă spun că sînt omisiuni chiar şi astăzi. Noi avem o completare la lege.
03:28 Moderatoare: Am înţeles, dar cazurile cu beneficii. Asta interesează. Profilul celui…
03:34 Raymond Luca: Beneficiile erau altfel atunci. Beneficiile erau altfel.
03:36 Moderatoare: Profilul celui care beneficiază şi beneficiile de care beneficiază. Cînd vă uitaţi dumneavoastră prin cazurile astea cam ce concluzie trageţi? Aveţi curiozitatea? Pentru că pînă la urmă dacă întrebăm…
03:45 Raymond Luca: Doamnă, eu nu am curiozitatea, am obligaţia. Nu e vorba numai de curiozitate.
03:47 Moderatoare: …un copil de 10 ani, de 14 ani, din zilele noastre. Am înţeles. Una: cum arată revoluţionarii noştri, cine sînt ei? Şi dăm peste nişte oameni care erau militari din vechiul regim, care au pactizat după aia cu, care au şi spart baricade, cred că copilul respectiv nu mai înţelege nimic. Şi nu mai înţelege de ce celebrăm şi onorăm revoluţia din ’89.
04:10 Raymond Luca: Eu aş vrea… Aş vrea să demonstez o legendă care se crează la, la masa asta. Şi nu vreau să contest cîtuşi de puţin munca extraordinară pe care o depune Mărieş şi asociaţia 21 Decembrie. De altfel sînt foarte mîndru de ce face această asociaţie pentru că şi eu sînt membru al asociaţiei „21 Decembrie”. Dar, toată desecretizarea asta a dosarelor evidenţiază un număr spectaculos. E vorba de mii de oameni care în anii ’90 au beneficiat, o mare parte dintre ei, de anumite drepturi. Vreau să atrag atenţia că nu toţi aceşti mii de oameni care au beneficiat de prevederile legii 42 din ’90, au mai venit acuma, în 2004, după 2004, la preschimbarea certificatului de revoluţionar.
05:00 Moderatoare: Ce înseamnă preschimbarea asta, de ce n-au mai venit? Adică au beneficiat, au nişte beneficii.
05:03 Raymond Luca: Au beneficiat, dar nu şi-au mai reînnoit dosarele după 2004.
05:07 Moderatoare: Înseamnă că au fost mulţumiţi, sau cum?
05:09 Invitată: Nu şi-au mai reînnoit dosarele, dar terenul l-au păstrat?
05:12 Raymond Luca: Da. Ei, aicea avem o problemă.
05:14 Invitată: Spaţiul comercial l-au păstrat?
05:15 Vlad Stoicescu [ziarist la „Evenimentul Zilei”]: Acesta e cazul generalului Suceavă. [Generalul Suceavă a făcut cerere de preschimbare, dar după ce în şedinţa CPRD din 9 septembrie 2008 – vechea legislatură sub preşedinţia lui Emilian Cutean – i s-a respins cererea pe motiv că a acţionat împotriva revoluţiei, iar noua încercare a SSPR în noua legislatură a CPRD a eşuat din nou, a hotărît să trimită o adresă către CPRD prin care şi-a retras singur cererea de preschimbare. Despre cazul Suceavă vezi articolele „SSPR sfidează comisia parlamentară?” (linc)]
05:18 Invitată: Deci nu şi-au predat… Le-aţi luat înapoi pămîntul şi spaţiul comercial?
05:22 Raymond Luca: Nu, nu putem noi să le luăm pămîntul sau spaţiul comercial. Deci noi nu putem lua unor dovediţi criminali decît titlul de revoluţionar [Nu ştiu de ce foloseşte aici domnul Luca cuvîntul „criminal”. Art. 8 din legea 341/2004 spune că n-au dreptul la preschimbarea certificatelor cei care au acţionat „sub orice formă” împotriva revoluţiei, deci nu neapărat sub forma unor acţiuni criminale. Din motive necunoscute Raymond Luca evită să dea telespectatorilor o explicaţie completă a prevederilor legii 341/2004]. Ori aceşti oameni nu au aplicat, aceşti oameni nu au aplicat pentru un nou titlu de revoluţionar. Deci n-avem ce să le luăm noi. E o sugestie a mea pe care am făcut-o reprezentantului guvernului, a fost aceea ca să îndrepte aceste cazuri către parchetul general, care este reprezentantul statului în orice dispută de ordin juridic, şi parchetul general să iniţieze aceste demersuri prin care oameni dovediţi că au avut o acţiune criminală în decembrie ’89 să li se retragă beneficiile pe care le-au obţinut după vechea lege care nu mai este în vigoare. [Nu cred că există temei juridic pe care ar putea parchetul să acţioneze pentru retragerea beneficiilor primite deja după vechea lege, cîtă vreme s-au respectat prevederile legale la acea dată. Nepreschimbarea certificatului poate avea efect doar asupra drepturilor viitoare, nu poate acţiona retroactiv. Tot ce se spune aici despre retragerea drepturilor deja acordate mi se pare simplă demagogie]
06:11 Invitată: Doamna Costea a vîndut, sau alţii…
06:13 Raymond Luca: Ăsta-i alt aspect.
06:16 Invitată: Nu, nu, dar au vîndut acele terenuri între timp, au cumpărat altele şi…
06:19 Raymond Luca: Doamnă…
06:20 Moderatoare: Ştiţi, o reparaţie morală. Cînd ajungem să spunem că un lucru este aşa şi nu amestecat. Nu mai vreau lucruri amestecate.
06:27 Raymond Luca: Dar dumneavoastră le amestecaţi, pentru că vorbeam de militari, din dosarele respective, şi o băgaţi pe Margareta Costea care nu are nici o treabă cu militarii. Nu era în uniformă, da?
06:36 Moderatoare: Staţi un pic, staţi un pic, că vorbeam de legi.
06:38 Raymond Luca: Iar doamna Costea şi-a reînnoit…
06:38 Moderatoare: Cred că se înţelege destul de bine.
06:42 Raymond Luca: Nu, nu se înţelege ce spuneţi dumneavoastră, nu se înţelege, sau cine ar urmări nu ar înţelege nimic.
06:43 Moderatoare (suprapus peste spusele lui Raymond Luca): Nu se înţelege?
06:47 Raymond Luca: De aceea am venit aici, tocmai ca să lămuresc nişte lucruri. Doamna Costea nu e în aceeaşi situaţie ca acei militari care nu şi-au reînnoit certificatele după 2004.
06:58 Moderatoare: Dar nici n-am spus acest lucru.
07:00 Raymond Luca: Doamna Costea şi-a reînnoit certificatul după 2004. Doamna Costea are certificat de rănit. Da? Deci dumneaei a fost certificată ca atare de o altă legislatură, nu de cea din care eu fac parte şi sînt preşedintele acestei comisii, ci în 2004. În 2005 avea deja certificat. Acuma, dacă domnul Mărieş sau dumneavoastră, oricine are dreptul ăsta, să conteste calitatea de revoluţionar a doamnei Costea sau a oricărei alte persoane care a obţinut certificatul de revoluţionar, trebuie să respecte legea. [Personal, deja am înaintat o contestaţie la CPRD cu privire la cazul Margareta Costea (linc)]
07:39 Moderatoare: Înţeleg că este un domn Drăghici, Bogdan Drăghici, care face acest lucru.
07:44 Raymond Luca: E un simplu, simplu lucru de făcut. Să respecţi legea. Şi legea spune în felul următor: în cîteva zile secretariatul de stat va publica în Monitorul Oficial lista finală a tuturor persoanelor care au fost avizate pentru preschimbarea certificatelor de revoluţionar. Abia după acest moment, abia după acest moment [nu ştiu ce vrea să sublinieze Raymond Luca prin acest „abia după acest moment”. Să însemne că toate contestaţiile depuse înainte de acel moment – inclusiv cîteva contestaţii pe care eu personal le-am depus (inclusiv cazul Costea), vor fi respinse pe motiv că au fost depuse prea devreme? Ar fi totuşi contrar practicii de pînă acum a CPRD, care a discutat şi pînă acum contestaţii], în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial, orice persoană care socoteşte că indiferent cine a obţinut un titlu de revoluţionar în mod neîntemeiat, în mod incorect, fraudulos, ilegal sau cum vreţi dumneavoastră şi are probele necesare, face contestaţie direct la Comisia Parlamentară. Modelul de contestaţii, că sînt două tipuri de contestaţii, le găsiţi pe saitul Comisiei Parlamentare, care este afişat pe saitul Camerei Deputaţilor. [vezi normele metodologice pentru alcătuirea contestaţiilor aici (linc), iar comentarii asupra lor, care n-au fost luate în seama de CPRD, în articolul „Norme metodologice greoaie pentru contestaţiile la preschimbarea certificatelor de revoluţionar” (linc)]
08:38 Moderatoare: Am înţeles. Ca să mă lămuresc şi eu…

6 gânduri despre „Raymond Luca despre problema certificatelor (video)

  1. Domnule Mioc,

    Am folosit termenul de „criminal” atunci cind am discutat despre militari recent desconspirati de actiunea Maries / Asoc. 21 Decembrie pentru fapte criminale comise in decembrie ’89.
    Contestatiile depuse pe parcursul avizarii au fost luate in considerare si analizate – vezi dosare cerute la SSPR. Contestatiile depuse dupa perioada avizarii au regim stabilit prin lege in mod expres. Din aceasta cauza am insistat asupra prevederilor legale. Contestatiile depuse impotriva unor persoane deja avizate / certificate (cum este si a dvs.) vor fi analizate in sesiunea din toamna.
    Normele metodologice nu sunt deloc greoaie – este doar o inventie a dvs. – datele de identificare se gasesc in MO cu lista finala, deci sunt usor de aflat si evita confuzia cu persoane avind acelasi nume si prenume.

    1. Domnule Luca, normele metodologice sînt greoaie, fiindcă doar o mică parte din populaţia ţării are acces la Monitorul oficial. Ştiţi faptul că Monitorul Oficial 467 bis din 7 iulie NU s-a distribuit abonaţilor obişnuiţi ai Monitorului Oficial, nu se găseşte deci nici în bibliotecile publice şi trebuie comandat expres, doar la Bucureşti fiind posibilă cumpărarea lui? Aş fi curios să aflu justificarea acestui regim special pe care anume acest număr de Monitor oficial îl are, poate ne daţi o explicaţie (în calitate de parlamentar aveţi dreptul să faceţi interpelare la regia autonomă Monitorul Oficial, ca să obţineţi lămuriri).
      Dv. pretindeţi ca cel care face contestaţie să studieze în prealabil Monitorul Oficial, dar foarte mulţi (peste 95%) nu au la dispoziţie Monitorul Oficial. Ceea ce am propus eu este ca orice set de date care îngăduie identificarea exactă a celui contestat să fie valabil. De pildă, dacă cineva a dat numele, prenumele şi data naşterii celui pe care-l contestă, şi asta îngăduie o identificare fără echivoc, să nu se lege CPRD de faptul că nu s-a indicat numele părinţilor sau locul naşterii în formularul de contestaţie pentru a „nu lua în seamă” contestaţia. Deci normele metodologice ar trebuie să arate cam aşa: s-au indicat date îndestulătoare pentru o identificare fără echivoc – se trece la analiza pe fond a contestaţiei. Pentru cazurile, puţine la număr, în care apar persoane cu acelaşi nume la care pot exista confuzii, se trimite o scrisoare către contestatar în care i se spune că datele indicate de el sînt incomplete şi i se cere completarea datelor de identificare (eventual cu indicarea unui termen pentru aceasta), şi doar dacă nu se revine cu completări contestaţia e respinsă.
      Ca principiu, „neluarea în seamă” a unei contestaţii este inadmisibilă. Un cetăţean care s-a identificat pe sine are dreptul la un răspuns de la instituţia statului la care a înaintat o petiţie, chiar dacă răspunsul este negativ. Deci, după părerea mea, oricît de mari ar fi tîmpeniile pe care unii le pot scrie în contestaţii, este datoria CPRD să dea un răspuns, să-l informeze pe cetăţean că contestaţia i-a fost respinsă, dacă acesta este cazul.

  2. Domnule Mioc,

    Nu am avut cunostinta despre situatia de la Monitorul Oficial. Voi face necesarele interventii odata cu inceperea sesiunii din toamna. In orice caz, ce spuneti dvs mi se pare straniu ca un anume MO sa aibe un statut special.
    In privinta normelor, atunci cind cineva reclama neavizarea dosarului sau de catre CPRD sau SSPR, in mai toate cazurile se identifica suficient ca sa-l putem identifica, deci nu sunt probleme deosebite. In al doilea caz, cind sunt contestate persoane care in opinia contestatarului nu au avut merite deosebite, etc. este necesara o identificare care sa nu ridice nici un fel de dubii. Asa cum ati procedat dvs in contestatiile pe care le-ati transmis catre CPRD.
    Din cite cunosc, ati primit raspuns la o parte din contestatii, iar la celelalte veti primi raspuns in viitoarea sesiune.

    1. Scrie chiar pe ultima copertă a Monitorului Oficial 467 bis că e tipărit în afara abonamentului. Procedeul nu e nou, s-a mai practicat şi în trecut, tot legat de Monitoarele Oficiale cu liste de revoluţionari. Vedeţi ce spunea Ion Caramitru despre asta https://mariusmioc.wordpress.com/2010/01/12/caramitru-dec2009-4/
      Eu am identificat datele celor pe care îi contest fiindcă sînt perseverent şi am depus eforturi pentru a face această identificare. Dar ştiu că 95% din posibilii contestatari nu vor izbuti să ducă la capăt activitatea de detectiv pentru a identifica toate datele de identificare cerute.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.