Lorin Fortuna, conducătorul Frontului Democratic Român de la Timişoara în decembrie 1989, printre persoanele pentru care SSPR a cerut anularea certificatului de revoluţionar

Am pomenit pe acest blog despre iniţiativa SSPR de a declanşa o mulţime de procese prin care a cerut anularea unor certificate de revoluţionar, despre care se pretinde că au fost acordate nelegal. Vezi articolele mele anterioare:
SSPR cere în instanţă anularea a sute de certificate de revoluţionar. Lista celor daţi în judecată
Listă actualizată a persoanelor date în judecată de SSPR pentru anularea certificatului de revoluţionar

Cele mai noi actualizări ale listei persoanelor pentru care SSPR cere anularea certificatelor se găsesc la http://www.maroma.ro/lista/ (sait ţinut de revoluţionarul braşovean Iulian Doftoreanu).

Conform celor afirmate în şedinţa CPRD din 10 septembrie 2013 (linc) de către domnul Dan Pavel, director de cabinet al secretarului de stat Victor Socaciu, este vorba pînă în acest moment de 4860 de persoane pentru care SSPR ar fi demarat acţiuni în instanţă pentru anularea certificatelor.

Întregul demers al SSPR a fost înfăţişat ca o necesară acţiune de curăţenie prin care se vor elimina impostorii din rîndul revoluţionarilor, astfel încît să se poată reda prestigiul celor care în decembrie 1989 au contribuit la răsturnarea dictaturii.

Pe acest blog m-am referit deseori la problema impostorilor care au fost strecuraţi printre deţinătorii certificatelor de revoluţionar. Personal am depus chiar şi plîngeri penale referitoare la lista revoluţionarilor apărută în Monitorul oficial, una dintre ele fiind rezolvată cu NUP (linc). Demersul SSPR mi-a trezit însă nelămuriri, datorită slabei fundamentări juridice pe care se bizuie, cum am arătat într-un articol anterior (linc). Încercarea de anulare a certificatelor eliberate nelegal strict pe legea contenciosului administrativ, fără invocarea unor fapte cu caracter penal săvîrşite cu prilejul acestei eliberări (deci practic încercînd să se evite tragerea la răspundere a celor care au săvîrşit infracţiuni cu acest prilej) are toate şansele să fie respinsă în instanţe ca tardivă.

Printre cei pentru care SSPR a cerut anularea certificatelor se numără şi Lorin Fortuna, fostul conducător al comitetului revoluţionar „Frontul Democratic Român” înfiinţat în 20 decembrie 1989 la Timişoara (cînd în restul ţării nimeni nu începuse contestarea regimului Ceauşescu). Domnul Fortuna apare ca pîrît în dosar nr. 8987/30/2013 al Tribunalului Timiş (linc – vezi a 2-a pagină a listei părţilor), alături de alte 38 de persoane, în procesul început de reclamantul SSPR pentru „anulare act juridic”.

Despre domnul Fortuna pot exista diferite păreri. Multă lume l-a criticat. Şi mie mi s-a întîmplat uneori, cînd cugetam la evenimentele din 1989 sorbindu-mi cafeluţa, să mă gîndesc că în anumite momente ale revoluţiei domnul Fortuna nu a fost destul de lucid şi nu a luat cele mai bune hotărîri. Totuşi, obiectivul principal pe care şi l-a propus în decembrie 1989 – răsturnarea lui Ceauşescu – a fost realizat. Domnul Fortuna este incontestabil un simbol al revoluţiei din 1989. Pentru asta nu are nevoie de confirmarea SSPR, a CPRD sau a domnului Socaciu, el are confirmarea istoriei.

Pe acest blog, la pagina Revoluţia din Timişoara în înregistrări audio-video (linc) am prezentat deja înregistrări din decembrie 1989 în care apare şi domnul Fortuna. Reamintesc cîteva dintre ele:

Timişoara 20 decembrie 1989: Primele cuvîntări din balconul Operei (audio)
Timişoara 20 decembrie 1989: Preoţii români să ia exemplu de la Laszlo Tokes! (audio)
Timişoara 20 decembrie 1989: Ţara are la putere filozofi, dar ce folos? Că-n piaţă nu se găsesc cartofi (audio)
Timişoara 20 decembrie 1989: Nu vrem să avem capitalismul. Vrem un socialism democratic (audio)
Timişoara 20 decembrie 1989: Comitetul FDR; Zvonuri: întreaga ţară s-a ridicat; s-ar putea ca mişcarea să fie controlată de Securitate; ordinele generalului Stănculescu (audio)
Timişoara 21 decembrie 1989: Imnul libertăţii; Oltenii sînt cu noi! (audio)
Timişoara 21 decembrie 1989: Proclamaţia FDR (audio)
Timişoara, seara de 21 decembrie 1989 (audio)
Timişoara, 22 decembrie 1989: Faceţi culoarul liber să treacă tovarăşul Bălan! (video)

Faptul că SSPR, în acţiunea propagandistică de „eliminare a jmpostorilor”, a deschis proces împotriva unei persoane ca Lorin Fortuna, aruncă îndoieli asupra scopurilor reale ale demersurilor instituţiei. Nu cred că instanţa va anula certificatul domnului Fortuna. Poate SSPR vrea să piardă procesele pe care le-a început, şi totul e mişcare politicianistă ca să se pretindă că „noi am încercat să eliminăm impostorii dar magistraţii, nu ne-au lăsat”.

Am vorbit telefonic cu domnul Fortuna care mi-a afirmat că nu există decizie CNSAS împotriva sa şi că a avut certificat eliberat în anii ’90, conform legii 42/1990, deci acestea nu pot fi temeiuri pentru acţiunea SSPR. Dumnealui nu primise încă nici o hîrtie de la tribunal referitoare la proces.

Amestecarea unor revoluţionari a căror contribuţie la conducerea mişcării revoluţionare din 1989 e de notorietate, precum domnul Fortuna, cu persoane care şi-au dobîndit certificatul de revoluţionar în condiţii dubioase, duce în derizoriu acţiunea de aşa-zisă curăţenie pe care o pretinde SSPR. Dar poate ăsta e şi scopul instituţiei, pentru o compromitere cît mai temeinică a evenimentului istoric numit revoluţia din 1989.

Mai citeşte:
Victor Socaciu: S-au făcut falsuri grosolane privind aceste certificate… Sînt în jur de 1600 numai la Braşov… S-au deschis cercetări ample la DNA şi la Parchetul General… Am primit astfel de semnale din mai toate oraşele. Excelează Buzăul, Ploieştii şi Constanţa… Este imperios necesar a se crea o comisie care să controleze felul în care s-au acordat certificate de revoluţionar … Merituoşii revoluţiei vor trebui să aştepte. Nu mult (video)
Fesan: În jurul meu sînt falsuri, falsuri şi falsuri. Ţi-e groază să mai deschizi un dosar (video)
Amnistie pentru afacerile cu certificate de revoluţionar?
Scrisoare deschisă către domnul prim-ministru Victor Ponta
Victor Ponta: “O să vedem care-i mai încăpăţînat” (video)

10 gânduri despre „Lorin Fortuna, conducătorul Frontului Democratic Român de la Timişoara în decembrie 1989, printre persoanele pentru care SSPR a cerut anularea certificatului de revoluţionar

  1. Mai domnule marius mioc , iti reamintesc sint FRONTUL DEMOCRAT ROMAN lorin furtuna a schimbat denumirea in frontul democratic roman , in acest fel sa facut incurcatura si o incarcatura politica pentru care LORIN FURTUNA TREBUIE sa dea socoteala eliminind dupa harta politica a ROMANIEI FRONTUL DEMOCRAT ROMAN CREAT DE MINE MIRICA A GHEORGHE a facut sa apara altii revolutionari alte interese politice , deci a tradat. mioc daca totusi aparaeam in momentul conflictelor armate in decembrie 1989 eram mort deci nimeni nu mai vorbea nimic , au fost omoriti reprezentantii FRONTULUI DEMOCRAT ROMAN poate stie lorin furtuna ceva sa spuna telefonic am vorbit cu un cetatean care sa recomandat a fi lorin furtuna dar nu stiu pe fir cine a fost suta la suta cert este un lucru sa schimbi o denumire a unui partid creat inainte de 1989 si sa inlocuiesti cu altul cu caractere asemanatoare nu mi se pare logic, si normal , in evenimente nu am putut cere ca aceasta denumire data de lorin furtuna sa o contest intrucit se producea haos mare , dar tinind cont ca si aceasta formatiune ducea aceasi lupta ca si partidul creat de mine , nu am intervenit lasind sa se linisteasca apele , dar vrzi dumneata , lorin furtuna se pare ca a actionat incontinuare de stergerea istoriei au disparut caietele din muzeul uniri din alba iulia 1974 acte caseta din ploiesti care spunea clar TRAIASCA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN , MOARTE TIRANILOR , IL APERI PE FURTUNA , NUI NIMIC SI EL ESTE UN LUPTATOR CU MERITE DEOSEBITE CARE A TRADAT PRIN SCHIMBAREA DENUMIRI SAU O CONCEPTIE A LUI LA FEL CA LA FRONTUL DEMOCRAT AL FEMEILOR DIN ROMANIA LUCRU CARE LASA SEMNE DE INTREBARA BALERINA SI CINTAREATA DIN BRASOV AM ONTACTATO IN TRENUL DE BRASOV SI AM DISCUTAT CU IA , BINEITELES DE FRONTUL DEMOCRAT ROMAN DAR SI DE FRATERNITATEA CARE IA IMI FACE O PROPUNERE DA A MA CUPLA CU FRATERNITATEA NU AM FOST DEACORD , ACUM IA TACE DIN GURA TU VREI SA SPUI CA SCRI DESPRE ADEVAR UITE ADEVAERRUL MIOC DESTUL SANATATE SI TRAIASCA FRONTUL DEMOCRAT ROMAN AI AUZIT MIOC SI LORIN FURTUNA SEMNEAZA MIRICA A GHEORGHE FRONTUL DEMOCRAT ROMAN.

    1. Domnule Mirică, nu am găsit nici o dovadă că Lorin Fortuna te-ar fi cunoscut înainte de revoluție, și că Frontul Democratic Român înființat de el în 20 decembrie 1989 are vreo legătură cu dumneata, în afară de propriile dumitale spuse pe care le-ai repetat de sute de ori prin comentariile la blogul meu.

  2. cauta si alfel si vei gasi ,in discutia purtata telewfonic cu lorin furtuna a recunoscut FRONTUL DEMOCRAT ROMAN , dar spune el a durat doar putin iar cel ce las fi contactat eu a murit traian electronistul deci stie ceva si tace intreabal de ce tace dupa revolutie infinteaza si legalizeaza FRONTUL DEMOCRAT ROMAN , DE CE NU A DEPUS CANDIDATURA LA CE INFINTASE EL FRONTUL DEMOCRATIC ROMAN cam pute nu crezii caut la tv nationala caseta revoluti din 1989 eu sint autorul si nu televiziunea dreptul de autor eu il am si nu televiziunea romana , cerele caseta . tu nu sti prea multe doar din auzite iar fiecare sia spus o varianta a lui cauto pe cea adevarata si nu masluita pentru interese propri sau de grup, eu imi iubesc tara tu iubesti banatul este o mare deosebire mioc . am numarul de inregistrare din 1987 de la UGSR unde scrie FRONTUL DEMOCRAT ROMAN nu va mai dau numarul ca de si aceste dovezi vor disparea ca cartea de onoare din muzeul ALBA IULIA sala uniri

  3. in felul acesta SSPRbucuresti isi arata cum face activitatea , multe dosare istantele le vor da dreptate sspr bucuresti iar altele revolutionarilor cert ca sspr va pierde multe procese , vinovati nu sint cei ce au primit certificate , vinovati sint cei ce l-au dat certificate , stind ca nui adevarat , sau a luat de baza ca nu mai verifica nimeni si ca asa vor ramine , sau inselat amarnic , reconstituirea revolutii pe plan national face curatenie suta la suta , sau facut abuzurii in ce ma priveste pe mine ca simplu revolutionar m-iau dat certificatul ultimul , dovezi existau si din 1989 si din inainte de 89 , spaga nu am dat , pentru adevar . ati criticat secretarul de stat cintaretul , virgil socaciu ca nici el nu este considerat revolutionar cu merite deosebite , si cum credeti voi ca daca este adevarat ce spuneti virgil socaciu va aduce falsi revolutionari sau care nu au merite deosebite cind isasi voi ati spus in comentari ca comisia nu ia aprobat oare intradevar se va face curatenie sau doar va stringe in jurul lui pentru sustinere politica uni mai putin revolutionariii , sint FRONTUL DEMOCRAT ROMABN si te rog spunei lui petrisor morar ca este o rusine ce a facut dosindumi dosarul , pe care scria FRONTUL DEMOCRAT ROMAN SANATATE

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.