Liviu Antonesei despre „revoluția” din Iași

Placă memorială montată la Iași. Sursa foto: pagina facebook a lui Liviu AntoneseiPe pagina sa de facebook (linc), scriitorul ieșean Liviu Antonesei a scris în 13 iunie 2015 următorul mesaj despre evenimentele care ar fi avut loc în 14 decembrie 1989 în Iași:

14 Decembrie 1989 ?

De cite ori trec pe straduta 14 Decembrie 1989 sau prin piateta cu acelasi nume, ma apuca o criza de ris din care nu ma pot opri cu una cu doua! De ce? Pentru ca sint probabil singurele locuri de acest fel din lume botezate dupa un eveniment inexistent! Pe placa omagiala din piateta, scrie ca pe 14 12 1989, ora 16, la Iasi, a inceput Revolutia Romana! Mi-e teama sa nu fi ajuns gogorita asta si prin manualele de istorie… In fapt, cu citeva zile inainte de data cu pricina, aparusera manifeste care convocau lumea la o adunare populara impotriva lui Ceausescu. Aceasta n-a avut loc! Decit daca socotim ca au facut-o militienii in surplus, pompierii cu cele doua tunuri de apa sau judocanii de la Dinamoviada cazati la Hotel Traian! Civili erau chiar mai putini decit de obicei. Am ajuns prin urmare sa aniversam ceva ce ar fi putut avea loc! Sigur, principalii vinovati nu sint posibilii revolutionari avortati avant la letre, ci primarul Simirad, care in 1992, a girat aceasta gogoasa… Dar cu patriotismul local nu te pui! Normal ca dupa atita ris, m-am asezat pe o banca sa-mi trag sufletul. Erau si vreo 34 de grade la umbra!

manifestIasi14dec89_SRICu privire la presupusa încercare de a provoca un miting anticeaușist la Iași, în 14 decembrie 1989, fapt declarat de unii drept „începutul revoluției române”, am făcut și investigații proprii, prezentate pe acest blog. Am pornit de la ideea că dacă au existat manifeste care să fi chemat lumea la un miting în 14 decembrie 1989, logic este ca fosta securitate să fi confiscat cîteva dintre ele, mai ales că mitingul a eșuat (cum spun chiar presupușii săi inițiatori), deci securitatea a aflat despre acea încercare. Alex Mihai Stoenescu, unul din propagandiștii principali ai ideii că „revoluția a început la Iași”, afirmă textual că securitatea ar fi recuperat cîteva sute de asemenea manifeste („Istoria loviturilor de stat în România”, vol. IV (I), editura Rao, București 2004, pag. 233). SRI mi-a răspuns că nu are în arhivă vreun asemenea manifest, și m-a îndemnat să mă adresez la CNSAS. CNSAS, inițial n-a vrut să-mi răspundă la întrebare, dar după ce am dat instituția în judecată și Tribunalul Timiș a emis o hotărîre prin care CNSAS era obligat să-mi răspundă (linc), mi-a trimis o adresă în care spune că nu a identificat în arhive vreun manifest care să fi chemat lumea la miting în 14 decembrie 1989 în Iași (linc).

Iasi14decParchet2M-am gîndit apoi că dacă securitatea a pus mîna pe asemenea manifeste, poate nu le-a păstrat în arhiva proprie (aflată acum la SRI și CNSAS) fiindcă le-a înaintat parchetului, ca dovezi în dosarul penal de „propagandă împotriva orînduirii socialiste” care fusese întocmit unor ieșeni în decembrie 1989. Surse din presă și cărți publicate susțin că dosarul a fost întocmit anume în legătură cu încercarea de a provoca un miting la Iași în 14 decembrie 1989. Parchetul Militar Iași înaintase dosarul evenimentelor din decembrie 1989 de la Iași către Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare. PÎCCJ a confirmat că are în arhivă un dosar penal din 1989 întocmit pe numele ieșenilor Ștefan Prutianu, Vasile Vicol și Valentin Odobescu pentru „propagandă împotriva orînduirii socialiste”, dar că în acel dosar nu apare nici un manifest de chemare la miting în 14 decembrie 1989. Concluzia mea e că or fi vorbit unii de la Iași împotriva regimului (căci cei trei arestați au existat, dar acum mult mai mulți pretind la statutul de arestați), dar existența manifestelor nu e deloc sigură.

Fiindcă și Liviu Antonesei amintește de manifeste, l-am întrebat pe facebook, prin comentariu la mesajul său: „Dar au existat cu adevărat manifeste care chemau lumea la miting în 14 decembrie 1989, ori abia după 22 decembrie 1989 au apărut manifestele astea?”. Răspunsul lui Liviu Antonesei a fost:

@) MM Eu nu am vazut manifeste inainte, ci numai dupa. Dar deja de pe 10 decembrie se vorbea despre ele. Unii ar fio gasit in cutiile postale, altii ar fi vazut lipite pe borcanele omniprezente de tocana de legume de la magazinul central Unic. Repet, eu n-am vazut pina prin iarna lui 90, in ziare…

În presa ieşeană, la mica publicitate, Alexandru Tacu a anunţat că oferă 10000 RON celui care îi oferă un afiş original legat de 14 decembrie 1989. N-a găsit pe nimeni interesat.
În presa ieşeană, la mica publicitate, Alexandru Tacu a anunţat că oferă 10000 RON celui care îi oferă un afiş original legat de 14 decembrie 1989. N-a găsit pe nimeni interesat.

Mi se pare cam neconvingător pentru validarea din punct devedere istoric a faptului că în Iași s-ar fi răspîndit manifeste care ar fi chemat lumea la miting în 14 decembrie 1989, domnul Antonesei nu a văzut personal nimic dar relatează niște zvonuri care circulă în Iași.

Domnul Alexandru Tacu, fost deținut politic ieșean și autor al cărții „Revoluția la negru. Iași 14 decembrie 1989, începutul revoluției române? O fraudă!” (linc) a dat un anunț în presa ieșeană oferind 10000 lei noi oricărei persoane care i-ar aduce un afiș autentic de chemare la mitingul din 14 decembrie 1989 de la Iași. E ciudat că nimeni n-a fost interesat să cîștige acești bani.

Mai citește, despre evenimentele din decembrie 1989 de la Iași, articolele de pe pagina Revoluția din Iași.

Un gând despre „Liviu Antonesei despre „revoluția” din Iași

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.