Cu cine a vorbit generalul Guşă în C.C. cînd a refuzat ajutor străin? (video)

În conştiinţa populară românească s-a încetăţenit ideea că în decembrie 1989 generalul Guşă s-a opus intrării trupelor sovietice în România. Ca temei pentru această opinie a fost folosită o înregistrare video din C.C. din timpul revoluţiei în care se vede cum cineva vrea să vorbească cu generalul Guşă la telefon în ruseşte, Guşă spune că nu înţelege, apoi o fată prezentă acolo preia telefonul pentru a face serviciile de tălmaci, iar Guşă îi spune fetei să transmită că nu e nevoie de nici un ajutor. Iată un fragment din emisiunea „Naşul” cu Radu Moraru în care apare înregistrarea video din decembrie 1989 în sediul C.C., unde generalii Ştefan Guşă şi Iulian Vlad coordonau aşa-zisa luptă cu teroriştii. Dacă-mi amintesc bine, primul care a dezvăluit această înregistrare a fost Petre Mihai Băcanu, dar acum ea e prezentată ca dezvăluire a lui Radu Moraru, Grigore Cartianu sau Alex Mihai Stoenescu.

Între minutul 1:56 şi 5:44 este secvenţa înregistrată în C.C. în decembrie 1989. Generalul Guşă pretinde că nu ştie ruseşte dar totuşi ceva ruseşte ştie, că schimbă mai multe replici pe această limbă (poate nu vorbea fluent ori s-a gîndit că vorbitul în ruseşte în faţa revoluţionarilor din C.C. ar fi o gafă). Apoi telefonul este preluat de o fată care se afla în încăpere (o mulţime de revoluţionari se aflau în C.C. în acel moment) care va tălmăci mai departe.

Cei din emisiune (Radu Moraru – gazdă, Alex Mihai Stoenescu şi Grigore Cartianu) susţin că e vorba de momentul cînd generalul Guşă refuză ajutorul sovietic. Alex Mihai Stoenescu spune că „a fost nevoie de instigări pentru a se demonstra că poporul român nu-l mai vrea pe Ceauşescu… Pentru asta a fost instigată revolta în care diferiţi oameni, români, au fost manipulaţi”, care va să zică nu era o realitate că poporul român nu-l mai vrea pe Ceauşescu, ci erau doar nişte instigări ale lui Gorbaciov pentru a se crea impresia asta, bieţii români fiind manipulaţi.

La minutul 4:25 se poate auzi cum fata care traducea spune cuvîntul „Budapest”. În subtitrare nu apare asta (Naşul a cenzurat), dar pe înregistrare se aude. Asta arată cine era la celălalt capăt al firului: ungurii, nu ruşii. Foloseau rusa ca limbă de comunicare în Tratatul de la Varşovia, cum se foloseşte azi engleza la NATO. Cenzurarea cuvîntului „Budapest” din subtitrarea realizată de emisiunea Naşul e menită tocmai să ascundă acest lucru. Cum se vorbeşte în ruseşte, limbă pe care majoritatea telespectatorilor nu o cunosc, aceştia nu urmăresc ce se spune ci doar subtitrarea, deci manipularea se poate face cu eficacitate.

Fata traducătoare a discutat cu ziarul „Libertatea” (linc). Se numeşte Cristina Ciontu (nume actual Crista Darie), a fost membră în CFSN şi în CPUN, era studentă la medicină în decembrie 1989. „Libertatea” ne spune că a fost purtătoare de cuvînt a guvernului Petre Roman din 26 decembrie 1989 pînă la alegerile din 20 mai 1990, dar apoi nu s-a mai implicat în politică. În articolul din „Libertatea” Cristina Ciontu explică fără echivoc că telefonul la care a tradus pentru Guşă era din Ungaria, nicidecum din URSS. Eu îmi amintesc că a fost şi un articol în „Renaşterea Bănăţeană” cu aceste explicaţii ale Cristinei Ciontu, dar n-am acum la îndemînă articolul ăla.

Acum, cînd se rescrie istoria, nu mai contează ce spun martorii oculari participanţi direct la evenimente, ci ce spun băgătorii în seamă de felul lui Radu Moraru, Grigore Cartianu şi Alex Mihai Stoenescu. Iar la nevoie se poate cenzura cîte un cuvînt care nu se încadrează în interpretarea prestabilită a evenimentelor.

Mai citeşte:
– Dezvăluirile lui Vladimir Bukovski despre revoluţia română şi jurnalismul de tip Mediafax
– Teoria invaziei sovietice în 1989: un munte de documente lipsă
– Teoria basarabenilor-criminali în mass-media românească
Răstălmăcirile lui Larry Watts şi răstălmăcirile altora despre Larry Watts
Larry Watts îl ponegreşte pe Nicolae Ceauşescu
Noi minciuni ale lui Larry Watts în ziarul Adevărul
Psihoza turiştilor sovietici, similară cu cea despre terorişti răspîndită în 1989
Samoşchin: „Cartianu minte de îngheaţă apele”. Evacuarea sovieticilor din Bucureşti în decembrie 1989
– Minciuni neruşinate (şi plagiat) la ziarul “Adevărul”
Cu întîrziere, ziarul „Adevărul” recunoaşte că a minţit despre la tancul sovietic care, în decembrie 1989, s-ar fi pregătit să treacă graniţa la Galaţi

4 gânduri despre „Cu cine a vorbit generalul Guşă în C.C. cînd a refuzat ajutor străin? (video)

  1. Eu as fi foarte curios sa stiu despre ce a discutat Fortuna cu Zeca…si…cum au fost inpartite inca de atunci functiile . Sa nu uitam ca dupa prima venire a lui Fortuna de la Bucuresti se discuta ca Fortuna sa ajunga prim ministru.

  2. Doua intrebari:
    – de ce nu a făcut pe traducătorul Iulian Vlad care era de față, și care făcuse stagii de pregătire la Moscova la începutul anilor ’50?
    – cine era cel care era prezent la discuție și care la final i-a’ taiat-o’ lui Gușă „Asculta ce-ți spun eu, nu e bine, gata, hai, ajunge!”?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.