Mioc (1996): Așa ziși luptători pentru adevărul revoluției urmăresc scoaterea basma curată a criminalilor (video)

Emisiunea Timișoara. Adevăr sau minciună (linc) care a fost difuzată în decembrie 1996 la TV Antena 1, a fost deja prezentată și pe acest blog. Pentru o parte din emisiune am prezentat și transcriere: Cu Sergiu Nicolaescu despre revoluţie (video). Un fenomen unic în istoria militară universală … Nu se cunoaşte în istorie un caz unde partea înfrîntă, respectiv aceşti terorişti, să nu fi lăsat nici un mort, rănit sau prizonier (linc).

Am participat la acea emisiune alături de Sergiu Nicolaescu (senator FSN, inițiator al Comisiei Senatoriale Decembrie 1989), Florin Constantiniu (istoric, colaborator a lui Ilie Ceaușescu înainte de 1989) și Tinu Radu (adjunct al șefului securității Timiș în 1989, inculpat la data emisiunii în procesul revoluției de la Timișoara, așteptînd hotărîrea de la recurs; avea să fie achitat de completul de 9 judecători cu 5 voturi contra 4 pe motiv de neîntrunire a tuturor elementelor constitutive ale infracțiunii). Emisiunea respectivă a fost urmărită de multă lume și televiziunea timișoreană Analog a considerat necesar să facă un scurt reportaj cu comentarii despre ea, mai precis despre cele care fuseseră spuse în emisiune legat de fostul consul iugoslav la Timișoara, Mirko Atanackovici. După ce mă întorsesem de la București m-au contactat reporterii Analog TV pentru a le da un scurt comentariu. În reportajul lor a apărut și Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara. Dau mai jos reportajul Analog TV (televiziune timișoreană între timp dispărută). Cu litere cursive între paranteze drepte sînt inserate comentariile mele.

Transcriere înregistrare:

0:00 Crainică: …faptul că cel incriminat [Mirko Atanațcovici, consulul iugoslav la Timișoara în 1989, despre care se vorbise la emisiunea Antena 1] a activat în decembrie 1989 de partea revoluționarilor.
0:05 Reporter: Unul dintre invitații emisiunii de aseară, Marius Mioc, președinte al comisiei revoluționare pentru adevăr și dreptate [referire la Comisia pentru Adevăr și Dreptate a asociațiai „17 Decembrie” Timișoara, care fusese înființată la inițiativa mea; comisia nu a avut formal un președinte], contrazice categoric acuzațiile aduse ex-consulului iugoslav.
0:14 Marius Mioc: Dînsul a făcut un lucru pentru care timișorenii îi mulțumesc: A transmis în afară informațiile despre constituirea acelui comitet revoluționar de aici, din Timișoara [mă refer la Frontul Democratic Român, constituit în 20 decembrie 1989 la Timișoara].
0:30 Reporter: În ce măsură apreciați că emisiunea din cursul serii de ieri și-a atins scopul?
0:36 Marius Mioc: Eu cred că și-a atins scopul într-o oarecare măsură. A arătat adevăratele scopuri ale unor așa-ziși luptători pentru adevărul revoluției care n-au urmărit și nu urmăresc decît să-i scoată basma curată pe criminalii din decembrie 1989. Chiar domnul Nicolaescu, la acea emisiune, și-a reiterat poziția de a se declara o amnistie pentru toate aceste evenimente. Eu, din primul moment cînd domnul [Sergiu] Nicolaescu a înființat acea comisie [comisia senatorială „Decembrie 1989”] am avut acea bănuială că ăsta este scopul comisiei. Și mi s-a confirmat bănuiala.
1:21 Reporter: În legătură cu același subiect am fost contactați și de președintele Societății Timișoara, Florian Mihalcea. El consideră afirmațiile fostului securist Radu Tinu drept, citez, „o calomnie la adresa lui Mirko Atanackovici și o jignire pentru întreaga Timișoară”.

Mai citește:
Timișoara. Adevăr sau minciună. Emisiune Antena 1 (decembrie 1996). Cu Sergiu Nicolaescu, Marius Mioc, Tinu Radu, Florin Constantiniu. Parte din emisiune prezentată și cu transcriere: Cu Sergiu Nicolaescu despre revoluţie (video). Un fenomen unic în istoria militară universală … Nu se cunoaşte în istorie un caz unde partea înfrîntă, respectiv aceşti terorişti, să nu fi lăsat nici un mort, rănit sau prizonier.
Polemica cu Sergiu Nicolaescu, legată de raportul Comisiei Senatoriale „Decembrie 1989” pe care o condusese
Recenzie la cartea lui Sergiu Nicolaescu “Revoluţia, începutul adevărului” (Editura Topaz 1995)
Boicotarea comisiei senatoriale “Decembrie 1989″ de către Asociaţia “17 Decembrie”
Sergiu Nicolaescu falsifică istoria Congresului 12 PCR, cu intervenţia lui Pîrvulescu
Sergiu Nicolaescu: Ieşiţi în stradă, români! Veniţi aici la Televiziune! Bucureştiul are 2 milioane, 1 milion să fie aici! TVR 22 decembrie 1989 (video dispărut de pe youtube dar transcrierea discursului lui Sergiu Nicolaescu se poate vedea pe blogul meu)
– Radu Tinu despre revoluția română (video)
– Un securist cu capul în nori: Radu Tinu
– Securistul Radu Tinu în 1999: „La Timişoara a fost o revoltă populară spontană”
– Radu Tinu, critic literar pentru ziarul „Adevărul”
Cu Sergiu Nicolaescu despre revoluţie (video). Un fenomen unic în istoria militară universală … Nu se cunoaşte în istorie un caz unde partea înfrîntă, respectiv aceşti terorişti, să nu fi lăsat nici un mort, rănit sau prizonier
– Culisele revoluţiei (4). Să ne spună domnul Radu Tinu dacă şi-a realizat visul de a-l lovi peste coaie pe cheferist (video) (altă emisiune TV la care am fost prezent alături de Radu Tinu)
Agenda personală a maiorului Radu Tinu și explicațiile pe care le-a dat pentru prezența numelui meu în agenda sa
– alte emisiuni despre revoluția din 1989 la pagina Filme documentare despre revoluție

Un gând despre „Mioc (1996): Așa ziși luptători pentru adevărul revoluției urmăresc scoaterea basma curată a criminalilor (video)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.